Cum verifici ce versiune de macOS ai?

Poate te întrebi "Ce versiune de macOS am?" sau "Ce macOS rulez?". În multe situații, poate fi util să știi ce versiune de macOS folosești. Îți poate fi de ajutor atunci când vrei să verifici dacă Mac-ul tău este actualizat sau când vrei să afli dacă o aplicație sau un joc este compatibil cu sistemul tău. Indiferent de motivele care stau la baza acestei întrebări, citește acest ghid pentru a deveni una din persoanele care pot spune cu mândrie: "În prezent Mac-ul meu rulează [introdu numele și numărul versiunii aici]":

1. Află versiunea ta de macOS din meniul Apple

Conștienți de faptul că această informație este necesară, Apple a făcut ca procesul de verificare a versiunii sistemului de operare Mac (macOS) să fie foarte simplu. Cât de ușor? Ei bine, este nevoie doar de două clicuri, iar informațiile sunt afișate pe monitorul tău. În primul rând, apasă pe logoul Apple din colțul din stânga sus al ecranului. În meniul care se deschide, accesează "Despre acest Mac".

Alege Despre acest Mac

Această acțiune deschide o fereastră cu informații despre sistemul Mac pe care îl folosești, afișând mai întâi numele versiunii tale macOS cu un font mai mare, urmat de numărul versiunii. În cazul nostru, numele versiunii este macOS catalina, iar numărul versiunii este 10.15.1.

Află versiunea ta de macOS

PONT: Pentru a unifica platformele, Apple a redenumit sistemele de operare utilizate pe dispozitivele Mac din OS X în macOS. Asta înseamnă că, dacă folosești El Capitan sau versiuni mai vechi, numele versiunii tale apare precedat de OS X (în loc de macOS).

2. Află versiunea ta de macOS din Terminal

Nu avem toți aceleași nevoi sau preferințe, deci, dacă ai o relație specială cu Terminalul tău, există multe comenzi pe care le poți folosi pentru a găsi versiunea de macOS. Mai întâi, deschide aplicația Terminal. Un mod ușor de a face asta este să deschizi Spotlight cu scurtătura de tastatură Command (⌘) - Spațiu, să introduci "terminal" în câmpul de căutare și să accesezi aplicația din rezultate.

Găsește aplicația Terminal cu Spotlight

Aplicația Terminal se deschide și poți introduce diverse comenzi. Scrie comanda: sw_vers -productVersion și apasă Return pe tastatură. Versiunea sistemului de operare este afișată în formatul "10.", urmată de niște numere și de alte puncte. În cazul nostru, este 10.15.1.

Verifică versiunea ta de macOS din Terminal

O altă comandă de Terminal care te ajută să afli versiunea de macOS este system_profiler SPSoftwareDataType. Această comandă generează o prezentare generală a sistemului software sau System Software Overview, începând cu versiunea sistemului tău sau System Version, care este exact informația pe care o cauți.

Generează o prezentare generală a sistemului tău software din Terminal

Deoarece comenzile pot fi ajustate pentru a afișa mai multe sau mai puține informații și pentru a structura informațiile în moduri diferite, există mult mai multe comenzi pe care le poți folosi pentru a afla numărul versiunii tale din Terminal, pe lângă cele două deja prezentate. Cu toate acestea, editorul meu șef Ciprian a insistat că un tutorial de 20 de pagini nu este o opțiune reală, indiferent cât de entuziasmată am fost eu de comenzile din Terminal, deci am decis să includem doar cele două comenzi de mai sus. :)

După cum poți vedea în capturile de ecran de mai sus, numele versiunii (sau numele de marketing) nu este inclus când folosești Terminalul pentru a afla versiunea macOS. Cu toate acestea, poți afla care este, odată ce știi numărul versiunii.

Nume și versiuni de macOS

În timp ce fiecare nouă versiune majoră de macOS este lansată sub un nume de versiune nou și diferit, numerele versiunilor se modifică la fiecare actualizare lansată după versiunea originală. Primele două seturi de numere din numărul versiunii rămân totuși aceleași în fiecare versiune de bază. În cazul nostru, numărul versiunii este 10.15.1. Primele două seturi de numere (10.15) corespund cu macOS Catalina, în timp ce ultimul număr (1) arată că aceasta este prima iterație a versiunii de bază MacOS Catalina. Pentru a identifica numele versiunii tale de macOS, am inclus lista de mai jos cu toate versiunile corespunzătoare de OS X și macOS, începând cu cea mai recentă la momentul publicării acestui articol:

 • 10.15 - Catalina
 • 10.14 - Mojave
 • 10.13 - High Sierra
 • 10.12 - Sierra
 • 10.11 - El Capitan
 • 10.10 - Yosemite
 • 10.9 - Mavericks
 • 10.8 - Mountain Lion
 • 10.7 - Lion
 • 10.6 - Snow Leopard
 • 10.5 - Leopard
 • 10.4 - Tiger
 • 10.3 - Panther
 • 10.2 - Jaguar
 • 10.1 - Puma
 • 10.0 - Cheetah

Cum ai denumi versiunea ta de macOS?

Mulțumim că ai avut răbdare să citești acest tutorial! Sperăm că a fost de ajutor și că ai aflat versiunea de macOS pe care o folosești. Ai observat că primele nouă versiuni majore de MacOS sunt botezate după feline mari? Apple a început să utilizeze locații populare din California pentru ultimele șapte. Înainte de a închide această pagină, spune-ne în comentarii care nume de macOS îți place cel mai mult. De asemenea, cum ai numi versiunea ta de macOS, dacă ai putea alege orice nume?