Sponsorizat de

8 pași pentru viteză maximă pe WiFi, dacă ai un router ASUS ori sistem ASUS Lyra

Ai un router wireless marca ASUS ori un sistem wireless ASUS Lyra? Vrei să beneficiezi de viteza maximă posibilă pentru rețeaua ta wireless? Planifici să-ți cumperi un router ASUS și vrei să vezi toate opțiunile pe care le ai la dispoziție pentru a maximiza viteza rețelei WiFi? Dacă da, citește acest ghid în care îți arătăm opt pași pe care-i poți face pentru a stoarce și ultima picătură de performanță posibilă, pentru rețeaua ta WiFi:

IMPORTANT: Dacă ai un sistem mesh ASUS Lyra și nu vezi opțiunile de configurare din acest ghid, înseamnă că ai o versiune mai veche de firmware. Pentru a rezolva problema, mergi la pagina ASUS Suport, descarcă și instalează cel mai nou firmware disponibil pentru ASUS Lyra.

Pasul 1. Analizează rețelele wireless din zonă și vezi ce canale sunt mai puțin ocupate

Este o idee foarte bună să te apuci să analizezi spectrul wireless din zona ta. Dacă ai un laptop sau un Macbook, poți folosi aplicația Netspot (disponibilă și într-o versiune gratuită) pentru a vedea ce canale sunt ocupate, care sunt libere ori mai puțin folosite de alte rețele din zona ta.

NetSpot pentru Windows

Dacă folosești un smartphone cu Android, poți folosi aplicația gratuită NetSpot - WiFi Analyzer pentru a vedea rețelele wireless din zona ta. De exemplu, în captura de ecran de mai jos, poți vedea că pe frecvența ori banda de 2.4 GHz din zona noastră, canalele de la 1 la 7 sunt folosite de către multe rețele wireless, în timp ce canalele de la 8 la 13 sunt mai libere. Drept urmare, este o idee bună să alegem un canal între 8 și 13 pentru rețeaua noastră wireless, pentru a avea cea mai bună viteză posibilă și cea mai redusă congestie cu alte rețele wireless din zonă.

NetSpot pentru Android

Pasul 2. Accesează setările routerului ASUS ori ale sistemului ASUS Lyra

Deși ASUS oferă aplicații mobile atât pentru administrarea routerelor cât și a sistemelor mesh, cea mai detaliată configurare se realizează în interfața web disponibilă la adresa router.asus.com. Deschide navigatorul web favorit pe un laptop sau PC și mergi la router.asus.com. Introdu contul de utilizator și parola aferentă, iar apoi apasă Conectare (Sign in).

Firmware-ul ASUS - Conectează-te la routerul ASUS

Pasul 2. Setează modul wireless pentru routerul ASUS ori sistemul mesh ASUS Lyra

Majoritatea îmbunătățirilor sunt realizate din secțiunea de setări Wireless, pe care o alegi dând un clic în coloana din stânga. Apoi, mergi la fila General, în partea dreaptă. Caută câmpul Modul wireless (Wireless Mode) și alege modul de funcționare pe care-l dorești. Poți alege între următoarele valori, în funcție de banda wireless pe care o configurezi (2.4 GHz sau 5 GHz):

  • Auto - pentru majoritatea routerelor ASUS și a sistemelor mesh, este cea mai bună alegere, deoarece tinde să ofere cea mai bună viteză disponibilă pentru WiFi.
  • N Only - folosește standardul mai vechi 802.11n (Wi-Fi 4). Este o alegere bună numai pentru banda de 2.4 GHz, doar atunci când ai dispozitive mai vechi în rețea, care nu pot folosi standarde wireless mai noi.
  • Legacy - folosește standarde wireless vechi precum 802.11b/g/a, iar majoritatea utilizatorilor nu ar trebui să-l aleagă. Dar, dacă ai în rețea dispozitive mai vechi de 10 ani, acestea s-ar putea să nu poată să se conecteze la rețeaua wireless, decât dacă alegi acest mod. Îți recomandăm să folosești modul Legacy doar pentru banda de 2.4 GHz și nu pentru cea de 5 GHz.
  • N/AC Mixed - setare disponibilă doar pentru banda de 5 GHz, doar pe routerele cu două benzi sau trei benzi ale companiei ASUS. Nu se găsește pe sistemele wireless ASUS Lyra. Acest mod oferă rețeaua wireless folosind atât standardul 802.11n (Wi-Fi 4) câț și 802.11ac (Wi-Fi 5). Din nou, este un mod recomandat doar atunci când ai probleme de compatibilitate cu unele dispozitive din rețea.
Firmware-ul ASUS - Alege modul wireless folosit

Nu uita să alegi modul wireless pentru ambele benzi: 2.4 GHz și 5 GHz. În câmpul Bandă (Band) din fila General, comută între cele două benzi, setează modul wireless și dă clic pe Aplicare (Apply).

Pasul 4. Alege cel mai bun canal pentru rețeaua wireless

În fila General, alege banda pe care vrei să o configurezi și apoi caută câmpul "Lățime de bandă canal" (Channel bandwidth). Dă clic pe el și alege lățimea de bandă pe care vrei să o folosești: 20 MHz, 40 MHz, 80 MHz sau o combinație a celor trei. Cu cât lățimea de bandă aleasă este mai mare, cu atât mai multe canale sunt folosite de rețeaua wireless. Dacă în zona ta sunt foarte puține rețele wireless, este mai bine să alegi o lățime de bandă mai mare. De exemplu, în zona noastră, banda de 5 GHz este aproape complet nefolosită, existând doar încă o altă rețea. Atunci, cea mai bună viteză o avem când alegem 80 MHz pentru lățimea de bandă, pe această frecvență.

Firmware-ul ASUS - Alege lățimea de bandă pentru canalul wireless

Pe frecvența/banda de 2.4 GHz, zona noastră este aglomerată, cu multe rețele wireless. Atunci, primim cea mai bună viteză atunci când folosim doar 20 MHz pentru lățimea de bandă și un canal anume, care este mai liber decât celelalte și nu se suprapune cu alte rețele wireless din zonă. Nu uita să configurezi lățimea de bandă pentru ambele frecvențe/benzi wireless (2.4 GHz și 5 GHz) și să dai clic pe Aplicare (Apply).

Pasul 5. Folosește canale libere pentru cele două benzi wireless: 2.4 GHz și 5 GHz

La pasul 1 din acest articol, te-am rugat să analizezi zona ta și să vezi ce canale sunt ocupate și care nu sunt. În fila General, alege banda pe care vrei să o configurezi și apoi caută câmpul Canal control (Control Channel). Alege pentru el un canal liber din zonă ori unul mai puțin ocupat decât altele.

Firmware-ul ASUS - Alege canalul folosit de rețeaua wireless

Configurează canalul folosit pentru ambele frecvențe/benzi wireless (2.4 GHz și 5 GHz) și dă clic pe Aplicare (Apply).

Pasul 6. Activează Multi-User MIMO pentru rețeaua wireless

Multi-User MIMO permite routerelor wireless și sistemelor mesh WiFi să servească mai mulți clienți din rețea, simultan. Această tehnologie trebuie activată mereu pentru banda de 5 GHz unde este disponibilă. Drept urmare, mergi la fila Profesional, alege banda de 5 GHz și asigură-te că Multi-User MIMO este activat.

Firmware-ul ASUS - Activează MU-MIMO

Această tehnologie nu este disponibilă pentru banda de 2.4 GHz care folosește standarde mai vechi precum 802.11n (Wi-Fi 4), ci pentru standarde noi precum 802.11ac (Wi-Fi 5) sau 802.11ax (Wi-Fi 6).

Pasul 7. Activează formarea explicită a fasciculului wireless

În fila Profesional din secțiunea Wireless, alege banda de 5 GHz și caută câmpul "Formare explicită a fasciculului" (Explicit Beamforming) sau "Formare 802.11ac a fasciculului" (802.11ac Beamforming). Dă clic pe el și asigură-te că este activat.

Firmware-ul ASUS - Activează formarea explicită a fasciculului wireless

Această tehnică de formare explicită a fasciculului wireless, îi permite routerului ASUS să ghideze direcția semnalului wireless către locația exactă a clienților wireless, pentru a îmbunătăți recepția wireless și a reduce interferența. Această setare este disponibilă doar pentru banda de 5 GHz.

Pasul 8. Oprește activarea protecției DoS, pentru performanță mai bună

Ultima îmbunătățire pe care o poți face se află în secțiunea Firewall din partea stângă. Apoi, alege fila General, în partea dreaptă. Caută setarea care spune "Activare protecție DoS" (Enable DoS protection) și alege valoarea Nu (No) pentru ea. Asta înseamnă că routerul ASUS dezactivează funcția de protecție împotriva atacurilor de tip "denial-of-server" care pot aglomera routerul cu cantități uriașe de trafic. Atunci când dezactivezi această funcție, îți îmbunătățești viteza rețelei WiFi, eliberând resursele hardware ale routerului ASUS ori ale sistemului mesh ASUS Lyra.

Firmware-ul ASUS - Oprește protecția DoS

Din păcate, protecția DoS consumă multe resurse hardware și de fiecare dată când am activat-o, am observat performanțe mai slabe ale routerelor ASUS pe care le-am testat.

Cât de mulțumit(ă) ești de performanța rețelei wireless oferită de routerul ASUS ori sistemul mesh pe care-l ai?

În timp ce parcurgi acest articol, vei observa că pe routerul tău ASUS, unele setări s-ar putea să fie deja activate conform recomandărilor noastre. Altele sunt configurate diferit față de recomandările noastre. Schimbă toate valorile recomandate și vei vedea cum viteza rețelei WiFi crește. La final, spune-ne cât ești de mulțumit(ă) de viteza pe care ți-o oferă ASUS pentru rețeaua ta wireless.