3 moduri de a seta browserul web implicit în Windows 10

În Windows 10, browser-ul web implicit este Microsoft Edge, cel mai mai recent browser dezvoltat de Microsoft. Totuși, chiar dacă Edge aduce multe caracteristici noi și îmbunătățiri în comparație cu varianta anterioara a acestuia - Internet Explorer - e posibil să îți dorești să modifici browser-ul web implicit cu altul, cu care ești deja obișnuit. Indiferent dacă preferi Mozilla Firefox, Google Chrome, Opera, Internet Explorer, Edge sau oricare alt browser web, setarea oricăruia dintre ele ca implicit în Windows 10 este foarte ușoară și, în funcție de metoda aleasă, este un proces mai mult sau mai puțin rapid.

NOTĂ: Imaginile utilizate în acest articol sunt din Windows 10 cu Anniversary Update. Anniversary Update este disponibil gratuit pentru toți utilizatorii de Windows 10, începând cu 2 August 2016.

1. Cum modifici browser-ul web implicit din aplicația Setări în Windows 10

Pentru a seta browser-ul web implicit prin această metodă, trebuie ca mai întâi să deschizi aplicația Setări. O metodă rapidă este să deschizi Meniul Start și să apeși pictograma Setări. Totuși, există mai multe metode prin care poți deschide aplicația Setări, și le poți găsi pe toate aici: 9 metode de a deschide aplicația Settings (Setări) în Windows 10.

Apoi, la deschiderea aplicației Setări, apasă Sistem.

Apoi, apasă pe "Aplicații implicite" în meniul din stânga.

Acum, în partea dreaptă a ferestrei, derulează până la secțiunea "Browser web". Vei observa imediat că secțiunea afisează browser-ul web setat ca implicit pe dispozitivul tău Windows 10. Dacă ai deja alte browsere instalate, poți seta pe oricare dintre ele ca implicit de aici. Pentru asta, apasă "browser-ul web" curent, care în cazul nostru este Microsoft Edge.

Windows 10 va afișa o listă care conține toate browser-ele instalate pe dispozitivul tău. Pentru a-l seta pe oricare dintre ele ca implicit, selectează-l pe cel dorit.

Ai observat probabil că lista oferă o opțiune numită " Căutați o aplicație în Magazin ". Apăsarea acestui link deschide aplicația Magazin și oferă opțiunea de a descărca și instala alte browsere web. Totuși, cel puțin pentru moment, variantele includ doar aplicații moderne și nu vei găsi niciun browser web pentru desktop aici.

2. Cum modifici browser-ul web implicit utilizând setările browser-ului in Windows 10

Dacă nu ai instalat deja browser-ul tău favorit pe dispozitivul tău Windows 10, va trebui ca mai întâi să îl descarci și să îl instalezi. În timpul procesului de instalare sau imediat după, cele mai multe browsere îți vor cere să le setezi ca implicite. Să luăm, spre exemplu, Google Chrome, care îți va cere de fiecare dată când îl vei deschide, să îl setezi ca browser prestabilit.

De asemenea, dacă notificarea nu va apărea, toate browserele au opțiunea aceasta în setările lor.

La apăsarea acestor butoane, Windows 10 va deschide aplicația Setări și te va duce la aceeași fereastră "Aplicații implicite", despre care am vorbit în secțiunea anterioară a acestui articol.

Când ajungi acolo, urmează aceeași pași pe care i-am arătat anterior și vei seta noul tău browser web ca implicit foarte rapid.

3. Cum modifici browser-ul web implicit din Panoul de control în Windows 10

Dacă vrei să folosești mai degrabă tradiționalul "Panou de control" pentru a seta browser-ul web în Windows 10, poți face și acest lucru. Începe prin a deschide "Panoul de control". O metodă rapidă este să scrii cuvintele "panou de control" în câmpul de căutare de pe bara de activități și apoi să selectezi rezultatul corespunzător din listă. Totuși, mai sunt și alte metode în care poți să deschizi Panoul de control și le poți găsi pe toate aici: 8 Metode pentru pornirea Panoului de control în Windows 10.

După ce ai deschis Panoul de control , mergi la " Programe -> Programe implicite" și, în final, apasă pe " Setare programe implicite".

Acum în lista de Programe, derulează și caută browser-ul tău favorit și selectează-l prin apăsare.

În partea dreaptă a ferestrei, vei găsi o descriere succintă a browser-ului ales și două opțiuni: "Stabilire program ca implicit" și "Alegere valori implicite pentru acest program". Evident, pentru a seta browser-ul web ca implicit, apasă "Stabilire program ca implicit".

Apoi, pentru ca Windows 10 să pună în aplicare modificările, apasă OK și ai terminat: ai un nou browser implicit.

Concluzie

Așa cum ai văzut, modificarea browser-ului web implicit din Windows 10 nu este dificilă și oricine o poate face. Totuși, Microsoft nu permite ca astfel de aplicații software să poată să se seteze singure ca implicite, pentru acest lucru fiind necesare câteva clicuri. Dacă unele companii mari precum Mozilla sau Google sunt mulțumite de această abordare este o altă discuție. În ceea ce ne privește pe noi, credem că Microsoft a făcut o alegere bună atunci când a decis să standardizeze toată procedura. Dar tu? Ce crezi despre acest lucru? Nu uita că poți oricând să folosești formularul de comentarii de mai jos pentru orice fel de feedback.