5 metode pentru a schimba motorul de căutare din Google Chrome (Windows, Android și iOS)

Bara de adresă din Google Chrome poate fi folosită ca un câmp de căutare și motorul de căutare implicit este Google. Vrei să schimbi motorul de căutare implicit din Google în altceva, precum Bing sau DuckDuckGo? Sau poate ai setat un alt motor de căutare și vrei să revii la Google? Iată metodele pentru a face asta, astfel încât de fiecare dată când cauți ceva în bara de adrese din Chrome, motorul tău preferat de căutare să-ți răspundă la întrebări:

NOTĂ: Acest ghid prezintă Google Chrome pentru Windows (metodele 1 și 2), Google Chrome pentru Android (metodele 3 și 4) și Google Chrome pentru iOS (metoda 5). Derulează la metodele pentru platforma care te interesează. Dacă Google Chrome își schimbă interfața în mod semnificativ și acest ghid nu te mai ajută, nu ezita să ne lași un comentariu, iar noi îl vom actualiza cât mai curând posibil. Mulțumim!

1. Schimbă motorul de căutare din Google Chrome pentru Windows în Google, Bing, Yahoo!, Ask sau AOL

Google Chrome îți oferă o metodă rapidă de a schimba motorul de căutare implicit, dacă dorești să treci la Bing, Yahoo!, Ask, AOL sau înapoi la Google. Dacă motorul de căutare pe care vrei să-l folosești este unul dintre acestea, citește și urmează instrucțiunile din această secțiune.

Mai întâi, deschide Google Chrome și apasă pe butonul în formă de trei puncte, din colțul dreapta-sus. Acest buton se numește „Personalizați și controlați Google Chrome”. În meniul care se deschide, alege Setări (Settings).

Accesează setările din Google Chrome pentru Windows

Derulează în jos lista de setări până găsești o secțiune numită „Motor de căutare” (Search engine). Oprește-te acolo și apasă pe lista derulantă din dreptul textului: „Motorul de căutare folosit în bara de adrese” („Search engine used in the address bar”). Alege motorul de căutare dorit, din lista afișată: Yahoo!, Bing, Ask sau AOL.

Alege motorul de căutare implicit folosit de Google Chrome în Windows

Închide fila Setări (Settings) și ai terminat. Acum, Google Chrome folosește motorul de căutare ales de tine.

2. Vizitează motorul de căutare pe care vrei să-l folosești și setează-l ca implicit în setările Google Chrome pentru Windows

O metodă mai lungă implică deschiderea unei file noi în Google Chrome. Apoi, încarcă motorul de căutare pe care vrei să-l folosești. Noi folosim DuckDuckGo drept exemplu. Apoi, apasă pe butonul în formă de trei puncte din colțul dreapta sus. Acesta se numește „Personalizați și controlați Google Chrome”. În meniul care se deschide, alege Setări (Settings).

Accesează setările din Google Chrome pentru Windows

Derulează în jos lista de setări până găsești o secțiune numită „Motor de căutare” (Search engine). Aici, apasă pe linia care spune „Gestionați motoarele de căutare” („Manage search engines”).

Gestionează motoarele de căutare din Google Chrome

O listă cu motoare de căutare este afișată, inclusiv cu cele pe care le-ai vizitat în trecut. În partea dreaptă a numelui motorului pe care vrei să-l folosești, apasă pe butonul în formă de trei puncte și alege „Setează ca prestabilit” („Make default”).

Setează motorul de căutare implicit, din Google Chrome pentru Windows

Motorul de căutare este schimbat acum din Google în cel ales de tine.

3. Schimbă motorul de căutare implicit în Google Chrome pentru Android în Google, Bing, Yahoo!, Ask sau AOL

Este ușor să schimbi motorul implicit de căutare în Google Chrome pentru Android, dacă vrei să schimbi cu Bing, Yahoo!, Ask, AOL sau să revii la Google. Întâi deschide meniul Mai multe în Google Chrome apăsând pe butonul în formă de trei puncte din colțul dreapta-sus.

Butonul Mai multe în Google Chrome pentru Android

În meniul care apare, apasă pe Setări.

Deschide Setări în Google Chrome pentru Android

Apasă linia pe care scrie „Motor de căutare„. Sub ea este afișat motorul de căutare curent.

Accesează setările de motor de căutare în Google Chrome pentru Android

Câteva motoare de căutare sunt afișate cu butoane radio de selecție în dreptul fiecăruia. Selectează motorul de căutare pe care îl dorești.

Selectează motorul de căutare pentru Google Chrome pentru Android

Închide Setări și ai terminat. Google Chrome pentru Android folosește acum motorul de căutare ales de tine.

4. Vizitează motorul de căutare pe care vrei să-l folosești și setează-l ca implicit în setările Google Chrome pentru Android

Metoda acesta merge doar pentru motoarele de căutare care nu sunt incluse în lista standard furnizată de Google. În Android, motorul de căutare trebuie să fie capabil să se insereze ca opțiune în setările din Google Chrome. Folosim DuckDuckGo ca exemplu și pentru că ne place acest motor de căutare și confidențialitatea pe care o oferă. Deschide pagina motorului de căutare pe care vrei să îl folosești și va apărea un buton de adăugare în Chrome. În cazul exemplului nostru, butonul are denumirea „Adăugați DuckDuckGo la Chrome„. Apasă acest buton.

Adăugați DuckDuckGo la Chrome pentru Android

Motorul de căutare suprapune o pagină care afișează pașii următori pentru setarea DuckDuckGo în Chrome. Apasă pe butonul X din colțul dreapta-sus pentru a închide această pagină.

Pagina de instrucțiuni DuckDuckGo în Google Chrome pentru Android

Deschide meniul Mai multe apăsând butonul cu trei puncte din colțul dreapta-sus.

Butonul pentru meniul Mai multe în Google Chrome pentru Android

Derulează meniul și apasă pe opțiunea Setări.

Deschide Setări în Google Chrome pentru Android

Apasă pe linia pe care scrie „Motor de căutare„. Sub ea se afișează motorul curent de căutare.

Accesează motorul de căutare în Google Chrome pentru Android

Este afișată o listă cu câteva motoare de căutare. Pentru că mai devreme am apăsat „Adăugați DuckDuckGo la Chrome„, DuckDuckGo este acum o opțiune în listă. Apasă butonul radio de lângă numele său.

Selectează DuckDuckGo ca motor de căutare pentru Google Chrome

Motorul de căutare este acum schimbat cu cel pe care l-am ales.

5. Schimbă motorul de căutare implicit în Google Chrome pentru iOS în Google, Bing sau Yahoo!

În Google Chrome pentru iOS este ușor să schimbi motorul de căutare implicit, numai dacă schimbi cu Bing, Yahoo! sau înapoi la Google. Pe iPhone sau iPad, deschide Google Chrome. Apoi, deschide meniul Mai multe apăsând butonul în formă de trei puncte care apare în colțul dreapta-jos. În meniul afișat, apasă Setări.

Deschide Setări în Google Chrome pentru iOS

Apasă linia pe care scrie „Motor de căutare„. Pe acea linie se afișează motorul de căutare curent .

Accesează setările de motor de căutare în Google Chrome pentru iOS

Sunt afișate câteva motoare de căutare. Selectează motorul de căutare pe care dorești să îl folosești.

Selectează motorul de căutare pentru Google Chrome pentru iOS

Apasă Terminat și Google Chrome pentru iOS folosește de acum motorul de căutare ales.

Ce motor de căutare folosești în Google Chrome?

Ai ajuns la finalul acestui articol pentru că nu vrei să mai folosești Google drept motorul tău de căutare. Poate nu ești mulțumit de politicile Google ori vrei să vezi dacă ai alternative mai bune. Indiferent de motivul pentru care ai făcut această schimbare, înainte de a închide acest tutorial, spune-ne la ce motor de căutare ai trecut și ce folosești în loc de Google. Suntem tare curioși să aflăm!