Cum folosești tot ecranul în Chrome sau alte navigatoare (Firefox, Internet Explorer, Edge și Opera)

Pentru a naviga pe internet ai nevoie de un browser web care, de obicei, are o bară de unelte și o zonă de navigare în care poți să vezi saiturile web pe care le vizitezi. Acest mod de vizualizare se numește modul "în fereastră", însă nu este singurul mod în care poți folosi navigatorul web pentru a vizita saituri. Există și un mod ecran complet care redă saiturile web pe tot monitorul. Astăzi, îți vom arăta cum să rulezi Chrome, Opera, Edge, Firefox, precum și vechiul Internet Explorer pe tot ecranul, pe un PC cu Windows. Să începem:

Ce se întâmplă atunci când rulezi un browser web pe tot ecranul?

Rularea unui browser web pe tot ecranul înseamnă că acel browser ocupă tot spațiul de pe ecran disponibil. Nu vei vedea nicio parte a desktop-ului și nu va fi afișată nicio bară de activități. Trecerea la modul ecran complet înseamnă că navigatorul web nu va mai afișa bara de titlu, instrumentele de navigare și butoane precum Înapoi, Înainte sau Acasă. Acest lucru înseamnă că pentru a naviga, va trebui să apeși pe ecranul tactil dacă ai unul, pe butoanele de pe saiturile web pe care le vizitezi, să faci gesturi cu mouse-ul sau să apeși tastele de pe tastatură. Ca să dăm și un exemplu, uite o ilustrație în paralel pentru cum arată Digital Citizen România în navigatorul Google Chrome, în fereastră versus modul ecran complet. Porțiunile marcate cu roșu în partea stângă, dispar de pe ecran atunci când treci la modul ecran complet (în partea dreaptă):

Google Chrome: modul fereastră față de modul ecran complet

Cum folosești Google Chrome pe tot ecranul (F11)

Cea mai rapidă metodă de a rula Google Chrome pe tot ecranul este să apeși pe tasta F11. Dacă folosești un laptop sau un dispozitiv similar cu tasta Fn pe tastatură, este posibil să trebuiască să apeși pe simultan pe tastele Fn + F11, în loc de F11.

Tasta F11 lansează modul ecran complet în Chrome

O alternativă pentru a trece la modul pe tot ecranul în Google Chrome este să îi deschizi meniul din partea dreaptă sus a ferestrei. Apasă butonul cu trei puncte pe verticală (Personalizați și controlați Google Chrome) și apasă pe butonul ecran complet de pe linia Zoom.

Setează Chrome pe ecran complet

Indiferent de metoda pe care o alegi, când vrei să revii la modul de vizualizare normală, în fereastră, apasă pe F11 (sau Fn + F11) de pe tastatură.

Cum folosești Mozilla Firefox pe tot ecranul (F11)

Dacă vrei să folosești Mozilla Firefox pe tot ecranul, cea mai ușoară metodă de a o face este să apeși tasta F11. Dacă ai un laptop ori un dispozitiv cu tasta Fn, apasă pe tastele Fn + F11.

Tasta F11 lansează modul ecran complet în Firefox

O metodă alternativă de a rula Mozilla Firefox în modul pe tot ecranul este să îi folosești meniul. Apasă pe butonul "hamburger" din colțul dreapta sus al ferestrei (Deschide meniul) și apoi apasă pe butonul Ecranul complet, de lângă opțiunea de Zoom.

Setează Firefox pe ecran complet

Pentru a te întoarce la modul de vizualizare normal în Mozilla Firefox, apasă din nou pe tasta F11 (sau pe tastele Fn + F11) de pe tastatura ta.

Cum folosești Internet Explorer pe tot ecranul

Pentru a rula Internet Explorer pe tot ecranul, apasă pe tasta F11 de pe tastatură. Dacă folosești un laptop sau un dispozitiv cu o tastatură compactă, este posibil să trebuiască să apeși tastele Fn + F11 în loc de F11.

Tasta F11 lansează modul ecran complet în Internet Explorer

O altă metodă de a comuta Internet Explorer la modul ecran complet este să îi folosești meniul. Apasă pe butonul în formă de rotiță dințată din colțul dreapta sus al ferestrei (Instrumente), mergi la Fișier și apoi apasă pe opțiunea Ecran complet.

Setează Internet Explorer pe ecran complet

Pentru a scoate Internet Explorer din modul pe tot ecranul, apasă pe tasta F11 (sau Fn + F11).

Cum folosești Microsoft Edge pe tot ecranul (F11 sau Windows + Shift + Enter)

Dacă ai Windows 10 Fall Creators Update sau mai nou, Microsoft Edge poate fi folosit în modul ecran complet, dacă apeși tasta F11. Dacă ai un laptop ori un dispozitiv cu o tastatură compactă, este foarte posibil să fie nevoie să apeși Fn + F11.

Tasta F11 lansează modul ecran complet în Microsoft Edge

De asemenea, poți folosi și mouse-ul ori un ecran tactil: apasă pe cele trei puncte din colțul dreapta sus (Setări și altele). Apoi, apasă pe butonul Ecran complet (Full Screen), lângă opțiunea de Zoom.

Setează Microsoft Edge pe ecran complet

Pentru a te întoarce la modul standard de a vedea totul într-o fereastră, apasă din nou F11 (sau Fn + F11).

Deși Microsoft Edge se conturează a fi un browser web excelent, una dintre fostele sale probleme este faptul că nu oferea o metodă intuitivă de a te lăsa să îl rulezi pe tot ecranul. Dacă nu vezi opțiunea de Zoom din captura de ecran precedentă, înseamnă că ai o versiune mai veche de Windows 10. Din fericire, există o metodă de a face Microsoft Edge să ruleze pe tot ecranul, iar adevărul este că nu este nici măcar complicată: trebuie să apeși simultan pe tastele Windows + Shift + Enter de pe tastatură.

Windows + Shift + Enter lansează modul ecran complet în Microsoft Edge

Pentru a trece Microsoft Edge înapoi la modul de vizualizare normală în fereastră, apasă pe aceleași taste Windows + Shift + Enter încă o dată. Această combinație de taste (Windows + Shift + Enter) funcționează pentru orice aplicație Windows universală pe care vrei să o rulezi pe tot ecranul, nu doar pentru Microsoft Edge.

NOTĂ: Pentru a afla ce versiune de Windows ai, citește acest tutorial: Ce versiune de Windows am pe calculatorul meu?

Cum folosești Opera pe tot ecranul (F11)

În Opera, dacă vrei să treci pe tot ecranul, cea mai ușoară metodă de a o face este să apeși pe tasta F11 de pe tastatura ta. Sau, dacă ai o tastatură compactă precum cele folosite de obicei de laptopuri, apasă simultan pe tastele Fn + F11.

Tasta F11 lansează modul ecran complet în Opera

O altă metodă de a trece la ecranul complet este să folosești meniul Opera: apasă pe butonul Opera din colțul stânga sus al ferestrei, mergi la Pagină (Page) și apoi apasă pe opțiunea Ecran complet (Full screen).

Setează Opera pe ecran complet

Pentru a reveni la modul de vizualizare normală în fereastră, apasă din nou pe tasta F11 (sau pe tastele Fn + F11).

Cum ți se pare modul ecran complet?

Acum știi cum se folosește oricare dintre navigatoarele web importante în modul ecran complet. De asemenea, știi și cum să revii la vizualizarea normală. Dacă nu ai încercat deja să îți folosești browser-ul web în modul ecran complet, ar trebui să o faci chiar acum. Cine știe, poate îți place mai mult decât modul de vizualizare clasic, în fereastră. Și, după ce îl testezi, nu uita să ne spui și nouă ce mod preferi și de ce, lăsând un comentariu mai jos.

Descoperă: Productivitate Ghiduri Google Chrome Internet Explorer Microsoft Edge Mozilla Firefox Opera Programe Recomandate Windows