6 locuri de unde poți să descarci fonturi gratuit, în siguranță

Fonturile sunt de multe ori subestimate: deși îți pot modifica radical și în mod pozitiv documentele, prezentările sau modul în care îți arată saitul web, mulți oameni nu le consideră importante. Însă felul în care arată un lucru poate avea un impact major, uneori chiar mai puternic decât conținutul, fie că îți place sau nu. Partea bună la internet este că poți să găsești aproape orice vrei, gratuit sau la un preț foarte mic. Acest lucru este valabil și în cazul fonturilor, existând multe saituri care oferă fonturi foarte bune, gratis. În schimb, multe dintre aceste saituri sunt dificil de navigat sau mai rău, fonturile pe care le distribuie sunt ifnectate cu adware sau cu malware. De aceea, ne-am gândit că ar fi o idee bună să căutăm printre aceste saituri și să facem o listă cu câteva dintre cele mai bune, care să fie sigure și să nu îți aducă pe calculator viruși sau alte lucruri pe care nu ți le-ai dori.

NOTĂ: Am descărcat câte zeci de fonturi aleatorii de pe fiecare sait web inclus în această listă și am scanat pe virustotal.com toate fișierele pe care le-am descărcat. Am făcut acest lucru pentru a ne asigura că saiturile web pe care ți le recomandăm nu conțin adware sau malware de niciun fel.

1. DaFont

DaFont este probabil cel mai popular sait de fonturi gratuite din lume. Există un motiv întemeiat pentru acest lucru: saitul este extrem de ușor de folosit. Poți să folosești funcția de căutare sau poți să cauți un font care să îți placă, navigând prin diferitele categorii disponibile. Un lucru pe care cu siguranță îl vei aprecia este că poți vedea, cu un simplu clic, cum va arăta orice text vrei atunci când îl scrii cu un anumit font care te interesează.

2. FontSquirrel

FontSquirrel este un sait web care probabil se găsește în lista de resurse de fonturi gratuite a oricărui designer web. Este ușor de navigat și să obții o previzualizare a unui font este ceva rapid și fără complicații. Proprietarii spun că fac tot posibilul să includă numai fonturi 100% gratuite, chiar și pentru uzul comercial, lucru extraordinar. Dacă îți creezi propriul sait web, vei fi plăcut impresionat de faptul că FontSquirrel îți oferă și un generator de fonturi web unde poți să încarci și să îți convertești fonturile pentru includerea în saituri web.

3. Google Fonts

Dacă preferi să îți iei fonturile gratuite de la un dezvoltator software cunoscut, sigur nu ai cum să greșești dacă apelezi la serviciul Fonts al celor de la Google. Google Fonts ne oferă o mulțime de fonturi gratuite, pe care le poți găsi căutând sau selectând diverse criterii. Fonturile oferite de Google sunt open source și pot fi folosite atât personal cât și în scop comercial, pe orice sait web, în orice document, sau chiar și pe un tricou, dacă asta vrei. :)

4. FontSpace

FontSpace este un sait web unde poți să găsești, la propriu, o tonă de fonturi gratuite, partajate de mii de designeri de peste tot din lume. Să găsești fontul pe care îl vrei este ușor: folosește caseta de căutare dacă știi deja numele fontului pe care îl cauți sau navighează printre diversele categorii de fonturi disponibile.

Poți, de asemenea, să apeși pe legătura Random din meniul de sus pentru a vedea o listă cu 10 fonturi aleatorii. Ai grijă însă să citești termenii de licențiere ai fiecărui font pe care îl descarci. Poate fi gratuit pentru uz personal, dar nu și pentru scopuri comerciale.

5. Urban Fonts

Urban Fonts vinde fonturi premium, dar oferă și fonturi gratuite pe care oricine le poate descărca și folosi. Satul are un design simplu, fiind ușor să găsești ceea ce cauți. Poți să cauți un anumit font ori să navighezi prin diversele categorii de fonturi. De asemenea, ai la dispoziție previzualizări ale fonturilor, astfel că este ușor să vezi cum îți va arăta un anumit text atunci când este scris cu un anumit font.

6. 1001 Free Fonts

1001 Free Fonts este probabil cea mai veche resursă de fonturi gratuite din această listă. Și deși poate că inițial oferea doar o mie și unu de fonturi, saitul are acum probabil zeci de mii de fonturi gratuite disponibile pentru descărcare. La fel ca majoritatea celorlalte saituri pe care le-am menționat până acum, 1001 Free Fonts oferă o funcție de căutare, dar poți și să navighezi printre fonturile gratuite din diversele categorii. Majoritatea fonturilor ar trebui să le poți folosi cum vrei, dar există și câteva fonturi shareware. Cel mai bine este să verifici termenii de licențiere pentru fiecare font pe care îl descarci, astfel încât să eviți orice probleme legale.

Concluzie

Acestea sunt cele mai bune saituri web pe care le-am găsit pentru descărcarea de fonturi gratuite, care să nu presupună riscuri de securitate pentru utilizatorii lor. Nouă ne plac toate și suntem siguri că ele îți vor da o mână de ajutor oricând vei avea nevoie de un font nou pe care să îl folosești pe noul tău sait web, în documente sau chiar și pe următorul tău tricou. În cazul în care crezi că mai sunt și alte resurse de fonturi gratuite pe care ar trebui să le adăugăm în listă, nu ezita să ni le spui în secțiunea de comentarii de mai jos.