Cum vizualizezi, instalezi și elimini fonturi în Windows 10

Microsoft elimină treptat Panoul de control și transferă toate setările în aplicația Setări. Windows 10 a introdus administrarea fonturilor folosind aplicația Setări o dată cu actualizarea făcută în aprilie 2018. Noua versiune promite să fie mai ușor de utilizat, deși este ceva mai limitată. Dacă vrei să știi cum vizualizezi fonturile instalate în Windows 10, cum instalezi noi fonturi din Microsoft Store sau cum elimini fonturi atunci când nu mai ai nevoie de ele, citește acest tutorial:

Cum vizualizezi fonturile instalate în Windows 10

Pentru a ajunge la administrarea fonturilor în Windows 10, trebuie să deschizi aplicația Setări. Apasă pe butonul Start și apoi pe pictograma Setări. În fereastra Setări, alege Personalizare.

Alege Personalizare în Setări

Selectează Fonturi din partea stângă a ferestrei. Pe partea dreaptă, vezi toate fonturile instalate în Windows 10. Dă clic sau apasă pe fontul pentru care vrei să vezi mai multe detalii. Poți folosi și căsuța de căutare de sus pentru a scrie numele fontului pe care vrei să-l vizualizezi și apoi apasă pe rezultatul de căutare corespunzător.

Selectează Fonturi în Setări

După ce selectezi fontul, îți sunt arătate exemple de text folosind fontul respectiv. Poți folosi căsuța de text de sus cu mesajul „Tastați aici pentru examinare font” pentru a-ți scrie textul.

Tastați aici pentru examinare font

Dacă ai ales o familie de fonturi, îți apare un meniu derulant cu toate variantele de font din familie. Secțiunea Metadate este actualizată pe baza fontului selectat din meniul derulant.

Detalii de font în setările din Windows 10

Dacă fontul selectat este unul variabil, fereastra cu detalii de font arată o legătură adițională numită „Proprietăți font variabil”. Dă clic pe ea.

Legătură Proprietăți font variabil

Fereastra cu proprietăți font variabil are două meniuri derulante. Primul meniu arată variațiile designului care formează o familie de fonturi. Al doilea meniu arată Axele de variație. Înseamnă că, pe lângă variațiile designului, fontul permite flexibilitate totală astfel încât poate produce orice altă variație necesară. La fel ca în fereastra anterioară, ai o căsuță de text unde poți introduce textul tău pentru a verifica rezultatele variațiilor tale.

Proprietăți font variabil în Windows 10

După vizualizarea proprietăților unui font, dă clic pe săgeata Înapoi de sus.

Cum instalezi un font în Windows 10 din Microsoft Store

Când deschizi secțiunea de font în aplicația Setări (navighează pe Setări → Personalizare → Fonturi), Microsoft anunță în partea de sus a paginii că Microsoft Store este locul unde poți căuta mai multe fonturi. Apasă pe legătura care spune: „Obțineți mai multe fonturi din Microsoft Store.”

Legătura folosită pentru a obține mai multe fonturi în Microsoft Store

Microsoft Store se deschide la secțiunea de Fonturi. Pentru moment, lista de fonturi disponibilă este destul de mică. Identifică fontul pe care vrei să-l instalezi și dă clic pe el.

Secțiunea de Fonturi în Microsoft Store

Pagina fontului începe cu o descriere scurtă. Dacă fontul nu este gratuit sau cumpărat deja, s-ar putea să treci printr-un proces de cumpărare. În acest caz, vezi un buton de Cumpărare în loc de Obțineți.

Pagina de fonturi în Microsoft Store

Înainte de a trece la Obțineți (sau Cumpărare), poate dorești să te uiți mai îndeaproape înainte de a decide să instalezi fontul în Windows 10. Derulează în jos și vezi variantele de fonturi (numite Stiluri în Microsoft Store) incluse în instalarea fontului.

Stilurile listate pentru un font în Microsoft Store

Mai jos pe pagină, vei găsi câteva capturi de ecran care caracterizează fontul. Când te hotărăști să instalezi fontul, apasă butonul Obțineți (se mută pentru conveniență în colțul paginii din dreapta sus când derulezi în jos). Apare o bară de progres pentru descărcare în partea de sus a paginii. Când instalarea este gata, primești o notificare și butonul de achiziție se schimbă în Gestionare.

Pagina de font pentru un font instalat în Microsoft Store

Când apeși pe el, te duce înapoi la secțiunea de fonturi din Setări unde poți verifica fontul nou instalat.

Cum elimini fonturi din Windows 10

Pentru a dezinstala fonturi, trebuie să intri în secțiunea de gestionare de fonturi din aplicația Setări. Navighează la „Setări → Personalizare → Fonturi.” Identifică fontul pe care vrei să-l elimini și apasă pe el. În fereastra de detalii ale fontului, apasă butonul Dezinstalare.

Dezinstalează un font din Windows 10

Confirmă acțiunea de dezinstalare și fontul este eliminat.

Confirmă pentru a dezinstala un font din Windows 10

Pentru o familie de fonturi unde ai multiple fonturi grupate împreună, trebuie să selectezi fontul potrivit din meniul derulant înainte de a apăsa pe dezinstalare. Dacă vrei să dezinstalezi întreaga familie, trebuie să o faci separat pentru fiecare variantă de font.

Cum accesezi alte setări de fonturi în Windows 10

Există câteva setări din Windows 10 legate de fonturi care nu sunt prezente în aplicația de Setări. Ele pot fi încă găsite în Panou de control. Una dintre setări este legată de posibilitatea de a ascunde fonturile instalate. Ideea este aceea că poți păstra un font pentru a arăta orice text formatat cu el, dar nu îl mai poți folosi (odată ascuns) și aplica la texte noi. Poți face asta pentru fonturi individuale și poți ascunde fonturi bazate pe setări de limbă. Gestionarea setărilor panoului de control din Windows 10 este aceeași cu cea din Windows 7 și Windows 8.1. Îți recomandăm să citești Cum vizualizezi, instalezi și elimini fonturi în Windows 7 și Windows 8.1.

Gestionarea fonturilor din Panoul de control

Cum ți se pare managementul de fonturi în Windows 10?

La fel ca toate celelalte setări din Panoul de control, gestionarea fonturilor a început să-și găsească drumul în aplicația Setări. Aspectul se potrivește cu designul Fluent folosit de Microsoft pentru Windows 10, deși modul în care fonturile funcționează este destul de asemănător cu Windows-urile anterioare. De asemenea, Microsoft Store se dovedește un concurent slab în ceea ce privește distribuția fonturilor. Înainte de a încheia acest tutorial, spune-ne cum îți place gestionarea fonturilor din Windows 10. Preferi vechea modalitate de a gestiona fonturile? Scrie-ne într-un comentariu mai jos și hai să discutăm.