Ce este AMD FSR (FidelityFX Super Resolution) și ce-ți oferă?

Ce este AMD FSR (FidelityFX Super Resolution) și ce-ți oferă?

Ai întâlnit termenul AMD FSR pe internet sau poate undeva în setările grafice ale jocului tău preferat? Te întrebi ce este AMD FSR? Sau poate vrei să activezi FSR, dar nu știi cum sau măcar dacă placa ta video se află pe lista celor compatibile cu AMD FSR? Vrei să înțelegi motivele care stau la baza acestei tehnologii și de ce ai putea s-o vrei? Pentru răspunsuri la toate aceste întrebări, precum și pentru benchmarkuri din jocuri, care demonstrează cele mai recente versiuni ale AMD FSR și beneficiile lor, inclusiv noua versiune AMD FSR 2.2, continuă să citești:

Reclamă

Ce este AMD FSR (FidelityFX Super Resolution)?

Dacă ai jucat jocuri în ultimii doi ani, ai auzit cu siguranță despre FSR de la AMD. Un acronim pentru FidelityFX Super Resolution, se referă la o tehnologie de upscaling creată de AMD, care ajută la îmbunătățirea numărului de cadre în titlurile compatibile. Pentru a face asta, FSR redă cadrele din joc la rezoluții mai mici, ceea ce este mai puțin solicitant pentru hardware-ul grafic al calculatorului, iar apoi crește rezoluția acestora. Deși, pe parcurs, poți pierde din calitatea vizuală, avantajul este că poți profita de această tehnologie pentru a obține un număr de cadre mai mare și mai stabil în jocurile tale preferate.

AMD FidelityFX Super Resolution

AMD FidelityFX Super Resolution

AMD FSR este o soluție open-source, pe care dezvoltatorii o pot implementa în orice joc și funcționează indiferent dacă tu, ca jucător, folosești o placă video AMD sau NVIDIA. Asta a ajutat ca FSR de la AMD să devină o tehnologie adoptată rapid de creatorii de jocuri.

Lansată în iunie 2021, prima versiune FSR a reprezentat mai mult o tehnologie de rescalare spațială, care funcționa prin analiza cadrelor redate de jocuri pentru a detecta marginile obiectelor și a le recrea la rezoluții mai mari. În plus, putea îmbunătăți calitatea imaginii prin intensificarea clarității adaptate în funcție de contrastul cadrelor scalate la dimensiuni mai mari.

Cum funcționează AMD FidelityFX Super Resolution versiunea 1

Cum funcționează AMD FidelityFX Super Resolution versiunea 1

Însă, începând cu cea de-a doua versiune (lansată în mai 2022), AMD FSR 2.0 nu mai este o soluție de redimensionare spațială, ci una temporală. Ce înseamnă asta? În loc să amplifice doar marginile din cadre, AMD FSR 2.0 și versiunile ulterioare analizează acum și cadrul/cadrele redat(e) anterior celui curent. Astfel, poate învăța despre profunzimea culorilor și vectorii de mișcare din cadrele anterioare și poate folosi aceste informații pentru a le redimensiona/extinde pe următoarele. Prin urmare, rezultă o calitate mult mai bună a imaginii cadrelor create cu FSR 2.0, decât cu versiunea mai veche FSR 1.0.

În septembrie 2021, a apărut AMD FSR 2.1, aducând alte îmbunătățiri la calitatea imaginii redimensionate. Potrivit companiei, această versiune reduce potențialul efectelor de tip ghosting și aduce o gamă de culori mai bună. Dintre titlurile compatibile cu AMD FSR 2.1, pot enumera câteva din preferatele mele: Cyberpunk 2077, The Callisto Protocol și The Witcher 3: Wild Hunt Next-gen Update. Oricum, lista devine din ce în ce mai lungă pe zi ce trece.

Mai recent, ultima versiune AMD FSR 2.2, lansată în decembrie 2022, a adus îmbunătățiri suplimentare în ceea ce privește calitatea imaginii, în special prin reducerea efectului de ghosting pe obiectele care se mișcă rapid. Este ceva deosebit de util mai ales în titlurile cu viteză mare, precum jocurile de curse auto. Primele care suportă AMD FSR 2.2 sunt Forza Horizon 5, Need for Speed Unbound și F1 2022.

Reclamă

Presetări AMD FSR: Ce rezoluții sunt folosite pentru upscaling?

Tehnologia de upscaling FidelityFX Super Resolution de la AMD le permite dezvoltatorilor să implementeze orice presetare de calitate, dar compania recomandă cinci presetări standard. Fiecare dintre presetările de calitate standard are un factor de scalare și o scară de randare diferite.

Comparație AMD FidelityFX Super Resolution în Godfall

Comparație AMD FidelityFX Super Resolution în Godfall

Acestea sunt cele pe care le vei găsi probabil în setările jocului tău preferat:

  • Ultra Quality: poate fi disponibil în jocurile care acceptă doar versiunea 1.0 a AMD FSR; utilizează un factor de scalare de 1,30x și o scară de randare de 77,0%
  • Quality: poate fi implementat în jocurile care acceptă orice versiune AMD FSR; folosește un factor de scalare de 1,50x și o scară de randare de 66,6%
  • Balanced: poate fi găsit în orice joc compatibil cu orice versiune AMD FSR; utilizează un factor de scalare de 1,70x și o scară de randare de 58,8%
  • Performance: poate fi disponibil în jocurile compatibile cu orice versiune AMD FSR; folosește un factor de scalare de 2,00x și o scară de randare de 50,0%
  • Ultra Performance: poate fi implementat în orice joc care acceptă versiunea 2.0 sau o versiune mai nouă a AMD FSR; utilizează un factor de scalare de 3,00x și o scară de randare de 33,3%

AMD FSR acceptă diverse presetări de calitate și performanță

AMD FSR acceptă diverse presetări de calitate și performanță

Rezoluția reală de randare a unui joc care folosește AMD FSR depinde de rezoluția pe care o alegi în setările sale și de presetarea FSR de calitate a imaginii selectată. De exemplu, dacă-ți configurezi jocul preferat pentru a rula la rezoluția 1440p de 2560 x 1440 pixeli și selectezi presetarea FSR Ultra Quality, atunci rezoluția de randare a AMD FSR (cea în care calculatorul tău redă efectiv cadrele) este de 1970 x 1108 pixeli. Aceasta reprezintă 77% din rezoluția de 2560 x 1440p pe care ai setat-o pentru joc.

Ce jocuri sunt compatibile cu AMD FSR?

Am menționat deja câteva jocuri care acceptă FidelityFX SuperResolution de la AMD. Însă lista este foarte lungă. Pentru a-ți face o idee, la momentul scrierii acestui articol, există 169 de jocuri compatibile cu AMD FSR, dintre care:

  • 3 jocuri compatibile cu FSR 2.2
  • 29 de jocuri compatibile cu FSR 2.1
  • 27 de jocuri compatibile cu FSR 2.0
  • 110 jocuri compatibile cu FSR 1.0

Numărul jocurilor care suportă AMD FSR este în creștere

Numărul jocurilor care suportă AMD FSR este în creștere

În plus, în viitorul apropiat, vor apărea mai multe jocuri compatibile cu AMD FSR:

  • 44 de jocuri care vor primi FSR 2
  • 12 jocuri ce vor fi compatibile cu FSR 1

Viitoarele jocuri cu AMD FSR

Viitoarele jocuri cu AMD FSR

Poți găsi lista completă a jocurilor compatibile cu AMD FSR aici: AMD FidelityFX Super Resolution.

Ce plăci video (GPU) sunt compatibile cu AMD FSR?

Un alt aspect interesant referitor la FidelityFX Super Resolution de la AMD este că, fiind open-source, nu funcționează doar cu plăcile video produse de companie, ci și cu cele ale concurenței, NVIDIA. Aceasta din urmă are o abordare diametral opusă a subiectului, deoarece tehnologia sa de upscaling DLSS este închisă și funcționează doar cu propriile sale plăci video. AMD merită laude și felicitări pentru modul cum gestionează FSR!

Iar vestea și mai bună este că AMD FSR poate fi folosit pe aproape orice placă video lansată cam în ultimii șase ani. Lista include, dar nu este limitată la toate generațiile următoare de plăci video, atât de la AMD, cât și de la NVIDIA:

  • AMD Radeon 7000 Series
  • AMD Radeon 6000 Series
  • AMD Radeon 6000M Series
  • AMD Radeon 5000 Series
  • AMD Radeon 5000M Series
  • AMD Radeon VII Series
  • AMD Radeon RX Vega Series
  • AMD Radeon 600 Series
  • AMD Radeon RX 500 Series
  • AMD Radeon RX 480, 470, 460
  • NVIDIA GeForce RTX 40 Series
  • NVIDIA GeForce RTX 30 Series
  • NVIDIA GeForce RTX 20 Series
  • NVIDIA GeForce 16 Series
  • NVIDIA GeForce 10 Series

AMD FSR poate fi folosit pe orice placă video modernă (AMD și NVIDIA)

AMD FSR poate fi folosit pe orice placă video modernă (AMD și NVIDIA)

Cum activezi AMD FSR

Probabil ai intuit deja cum activezi AMD FSR. Faci asta direct din jocul tău preferat. Și poți activa AMD FSR într-un joc doar dacă jocul respectiv îl acceptă. În ceea ce privește unde anume într-un joc găsești comutatorul pentru activarea FidelityFX Super Resolution de la AMD și pentru selectarea unei presetări de calitate, nu pot indica locul exact. Depinde de joc și de ceea ce aleg creatorii acestuia.

Reclamă

Totuși, opțiunile pentru AMD FSR se află de obicei undeva în setările video sau grafice ale jocului. De exemplu, în F1 2022, le găsești în:

Home > Game Options > Settings > Graphics Settings > Video Mode > Anti-Aliasing > AMD FSR2

Setarea AMD FSR2 din F1 2022

Setarea AMD FSR2 din F1 2022

Ca un alt exemplu, în The Callisto Protocol, poți activa Super Resolution FidelityFX de la AMD, accesând:

Options > Graphics > Advanced > Upscaling > AMD FSR2

Setarea AMD FSR 2 din The Callisto Protocol

Setarea AMD FSR 2 din The Callisto Protocol

Acum hai să vedem cât de mult poate îmbunătăți AMD FSR numărul de cadre pe secundă în câteva jocuri:

Cât de mult crește AMD FSR performanța în jocuri?

Pentru a avea o imagine mai clară a numărului de cadre pe secundă (FPS) suplimentare obținute prin activarea FidelityFX Super Resolution de la AMD, am decis s-o testez în câteva jocuri. Am ales patru titluri cu cerințe de sistem ridicate și am măsurat numărul de cadre atunci când mă jucam la setări grafice foarte înalte, cu efectele de ray tracing activate, atât la rezoluția 1440p, cât și la 1080p. Apoi, am testat jocurile folosind AMD FSR pe două presetări diferite: Quality și Performance. Le-am ales pe acestea două pentru că acoperă două scenarii importante: unul în care calculatorul (și, în special, placa sa video) poate rula jocurile destul de bine, dar vrei un număr de cadre mai stabil (AMD FSR Quality), iar altul în care PC-ul nu este suficient de puternic pentru a rula jocurile tale preferate la setările vizuale maxime și trebuie să găsești o modalitate de a crește numărul de cadre (AMD FSR Performance). În cazul din urmă, ține cont că ai putea obține un număr și mai mare de cadre pe secundă folosind presetarea AMD FSR Ultra Performance.

Toate testele au fost efectuate pe același calculator desktop, în Windows 11 Pro (versiunea 22H2), folosind următoarele componente hardware:

Iată rezultatele benchmarkurilor de gaming:

F1 2022 cu AMD FSR 2.2: Performanțe mai bune cu până la 85%

F1 2022 este unul dintre cele mai bune jocuri de curse auto din toate timpurile, dar, deoarece oferă imagini de înaltă calitate, acest titlu de Formula 1 are nevoie de o placă video puternică, dacă vrei să te bucuri de el la setări maxime. Vestea bună este că acesta este, de asemenea, cel mai nou joc compatibil cu proaspăt lansatul AMD FSR 2.2. Mai întâi, l-am testat fără să folosesc AMD FSR 2.2, dar cu TAA (Temporal Anti-Aliasing) și FidelityFX Sharpening activate, iar numărul de cadre măsurat pe calculatorul meu a fost de 110 fps la rezoluția 1440p. Activarea AMD FSR 2.2 cu presetarea Quality a crescut numărul de cadre la 167 fps (o creștere de 51%). În plus, trecerea la AMD FSR 2.2 configurat pe presetarea Performance a crescut numărul de cadre pe secundă la 204 fps, ceea ce reprezintă o creștere a performanței de aproximativ 85%!

F1 2022 testat cu AMD FSR 2.2 în 1440p

F1 2022 testat cu AMD FSR 2.2 în 1440p

În 1080p, îmbunătățirea numărului mediu de cadre pe secundă a fost, de asemenea, semnificativă. Măsurătorile au arătat o creștere de la o medie de 166 fps la 215 fps cu AMD FSR 2.2 pe setarea Quality și până la 229 fps atunci când setezi AMD FSR 2.2 pe presetarea Performance. Asta înseamnă o creștere de 29% a numărului mediu de cadre pe presetarea Quality și de 38% pe Performance.

F1 2022 testat cu AMD FSR 2.2 în 1080p

F1 2022 testat cu AMD FSR 2.2 în 1080p

The Callisto Protocol cu AMD FSR 2.1: Performanțe mai bune cu până la 14%

Al doilea joc testat a fost The Callisto Protocol, un joc cu cerințe de sistem și mai mari decât F1 2022. Deși are nevoie de un hardware foarte puternic pentru a rula la calitate grafică maximă, mai ales dacă activezi și efectele de ray tracing, vestea bună este că acesta este compatibil și cu FidelityFX Super Resolution versiunea 2.1 de la AMD, care poate ajuta la îmbunătățirea numărului de cadre obținute. Atunci când l-am testat cu setările grafice ultra, cu toate efectele de ray tracing activate și setate la calitate înaltă, am obținut un număr mediu de cadre de 78 fps la rezoluția 1440p. Activarea AMD FSR 2.1 și setarea Quality au dus la o creștere de 10% a numărului de cadre pe secundă (86 fps). Folosind presetarea Performance pentru AMD FSR 2.1, am obținut 89 de cadre pe secundă, ceea ce reprezintă o îmbunătățire de aproximativ 14%.

The Callisto Protocol testat cu AMD FSR 2.1 în 1440p

The Callisto Protocol testat cu AMD FSR 2.1 în 1440p

Atunci când m-am jucat în rezoluția 1080p, rezultatele referitoare la îmbunătățirea numărului de cadre au fost mai puțin semnificative exprimate în procente. Am măsurat 86 fps fără AMD FSR, dar activarea acestuia și setarea Quality au dus la o creștere de 3,5% a numărului mediu de cadre pe secundă (cu 3 fps mai mult), și de aproximativ 4,65% pe setarea Performance. Deși creșterea numărului de cadre nu este atât de mare la rezoluții mai mici, se pare că aceasta urcă pe măsură ce mărești rezoluția, ceea ce înseamnă că la rezoluții mai mari, precum 4K, ar trebui să vezi îmbunătățiri semnificative atunci când folosești AMD FSR.

The Callisto Protocol testat cu AMD FSR 2.1 în 1080p

The Callisto Protocol testat cu AMD FSR 2.1 în 1080p

Cyberpunk 2077 cu AMD FSR 2.1: Îmbunătățiri de până la 134%

Cyberpunk 2077 este un joc superb, care necesită plăci video puternice pentru a rula bine la efecte vizuale maxime. Jocul arată uimitor cu efectele de ray tracing activate, dar numărul de cadre obținut pe computerul meu a fost foarte mic atunci când l-am testat la rezoluția 1440p: doar 35 fps. Activarea AMD FSR 2.1 a îmbunătățit semnificativ lucrurile. Folosind presetarea AMD FSR Quality, am obținut 59 fps, iar când am trecut la presetarea Performance, am ajuns la 82 de cadre pe secundă. Aceasta reprezintă o creștere de 68% de la lipsa AMD FSR la utilizarea acestuia pe Quality și o creștere de 134% a numărului de cadre pe secundă atunci când am activat presetarea Performance!

Cyberpunk 2077 testat cu AMD FSR 2.1 în 1440p

Cyberpunk 2077 testat cu AMD FSR 2.1 în 1440p

Rezultatele au fost similare la rezoluția 1080p. În timp ce PC-ul putea reda o medie de doar 56 de cadre pe secundă fără AMD FSR, activarea acestuia a dus la o creștere la 86 fps pe setarea Quality (cu 53% mai mult) și la 107 fps pe presetarea Performance (cu 91% mai mult).

Cyberpunk 2077 testat cu AMD FSR 2.1 în 1080p

Cyberpunk 2077 testat cu AMD FSR 2.1 în 1080p

The Witcher 3: Wild Hunt Next-Gen Update cu AMD FSR 2.1: Îmbunătățiri de până la 67%

Nu în ultimul rând, am evaluat și The Witcher 3: Wild Hunt. Deși acest joc nu a inclus ray tracing, a fost incredibil de frumos la lansarea sa, cu ani în urmă. Iar acum, noua sa versiune, numită Next-Gen Update, a adăugat compatibilitate pentru efectele de ray tracing. Însă activarea acestora afectează foarte mult performanța calculatorului. Fără a folosi AMD FSR, am măsurat un număr mediu de cadre de 40 fps atunci când mă jucam la rezoluția 1440p cu TAAU (temporal anti-aliasing upsampling). Am activat AMD FSR 2.1 pe presetarea Quality și am văzut că numărul de cadre a ajuns la o medie de 58 fps, ceea ce se traduce printr-o creștere de 45% a performanței. Iar apoi, trecerea la presetarea AMD FSR Performance a dus la o creștere și mai mare a cifrelor: 67 de cadre pe secundă sau, în procente, o creștere de 67% față de atunci când nu foloseam AMD FSR.

The Witcher 3: Wild Hunt Next-Gen Update testat cu AMD FSR 2.1 în 1440p

The Witcher 3: Wild Hunt Next-Gen Update testat cu AMD FSR 2.1 în 1440p

La rezoluția 1080p, media de cadre pe secundă fără AMD FSR a fost de 56 fps. Cu AMD FSR activat pe presetarea Quality, am avut 71 fps, iar cu AMD FSR pe presetarea Performance, am obținut 79 de cadre pe secundă. Aceasta reprezintă o creștere de 26% la activarea AMD FSR pe Quality și o creștere de 41% pe presetarea Performance.

The Witcher 3: Wild Hunt Next-Gen Update testat cu AMD FSR 2.1 în 1080p

The Witcher 3: Wild Hunt Next-Gen Update testat cu AMD FSR 2.1 în 1080p

Deoarece am ajuns la finalul secțiunii de benchmarkuri, este timpul pentru o concluzie. Tehnologia de upscaling AMD FSR își face cu siguranță treaba, și o face foarte bine. În toate jocurile pe care le-am testat, există îmbunătățiri semnificative în ceea ce privește numărul de cadre pe secundă, atât pe presetarea Quality, cât și pe Performance. În plus, în timp ce testam aceste jocuri și mă jucam și altele, de-a lungul timpului, cu AMD FSR activat și dezactivat, trebuie să spun că eu, personal, nu am observat scăderi semnificative ale calității imaginii pe presetarea Quality. Cu toate acestea, reducerea calității atunci când folosești presetarea AMD FSR Performance este puțin mai vizibilă, dar acceptabilă, mai ales la rezoluții mai mari.

Folosești tehnologia de upscaling AMD FSR?

AMD FSR este, fără îndoială, utilă și fiecare nouă versiune a acesteia aduce noi îmbunătățiri. În plus, sunt mulțumit de numărul mare de jocuri compatibile și de faptul că lista este în continuă creștere. Înainte de a închide această recenzie, sunt curios: ce părere ai despre tehnologia FidelityFX Super Resolution de la AMD? O folosești și, dacă da, în ce jocuri? Există jocuri pe care le apreciezi și care nu sunt încă compatibile cu AMD FSR? Spune-mi în comentariile de mai jos.

Descoperă: Divertisment Blog Hardware și sunete Recomandate Windows