Analiză Windows 8 – Ecranul Start este o îmbunătățire față de meniul Start?

Analiză Windows 8 – Ecranul Start este o îmbunătățire față de meniul Start?

Una dintre cele mai mari schimbări din Windows 8 este faptul că meniul de Start a fost înlocuit de ecranul de Start și, o dată cu el, și modalitatea de lansare a aplicațiilor este foarte diferită. În timp ce ecranul Start este foarte bun atunci când vine vorba de căutări instantanee sau de lansarea unei aplicații folosind doar câteva taste, nu se dovedește a fi la fel de prietenos și atunci când preferi să utilizezi mausul, în locul tastaturii. Ca urmare, am decis să fac o scurtă analiză pentru a vedea cum se comportă noul ecran de Start în comparație cu vechiul meniu de Start. Este accesul la legăturile rapide ale aplicațiilor mai rapid? Haideți să aflăm!

Reclamă

Aplicațiile pe care le-am folosit pentru analiză

Pentru experimentele mele, am ales un set de aplicații populare, folosite de mulți utilizatori Windows: Mozilla Firefox, uTorrent, 7-Zip, Auslogics Disk Defrag, Notepad++, ImgBurn, Winamp, Dropbox, Mozilla Thunderbird, K-Lite Codec Pack, Skype, Adobe Reader X, Paint.NET, LibreOffice 3.5, Yahoo Messenger.

Toate aplicațiile au fost instalate cu setările lor implicite. Am făcut excepții doar pentru acele aplicații care au încercat să instaleze bare de unelte sau software provenit din terțe părți (ex. Winamp și Yahoo Messenger). În aceste cazuri am păstrat doar aplicațiile respective, fără a permite și instalarea altor programe sau extensii.

Ecranul de Start din Windows 8

Windows 8 a înlocuit meniul de Start cu ecranul de Start. Totuși, locația sa în sistemul de fișiere Windows a rămas aceeași.

Atât în Windows 7 cât și în Windows 8, folderele și legăturile rapide care definesc meniul de Start și ecranul de Start se găsesc în aceleași două foldere: "C:UsersUser NameAppDataRoamingMicrosoftWindowsStart Meniu" și "C:ProgramDataMicrosoftWindowsStart Meniu".

După ce am instalat toate aplicațiile folosite pentru această analiză, ecranul Start a ajuns să arate precum cel din captura de ecran de mai jos. Din punctul meu de vedere, este aglomerat și destul de dezorganizat.

ecran, meniu, start, comparatie
ecran, meniu, start, comparatie

Când am dat clic dreapta și am ales All apps, rezultatul a fost ceva destul de similar cu meniul de Start din Windows 7. O structură mult mai organizată de scurtături, care seamănă foarte mult cu experiența oferită de vechiul meniu de Start.

ecran, meniu, start, comparatie
ecran, meniu, start, comparatie

Desktop-ul în Windows 8

Din fericire, cu excepția butonului pentru meniul Start care a dispărut, Desktop-ul a rămas neschimbat în Windows 8. De asemenea, locația sa în sistemul de fișiere este aceeași: "C:UsersUser NameDesktop" și "C:UsersPublicDesktop".

Iată o captură a Desktop-ului, după instalarea aplicațiilor folosite pentru analiză.

ecran, meniu, start, comparatie
ecran, meniu, start, comparatie

A arătat la fel în ambele sisteme de operare și m-a bucurat faptul că nu am observat diferențe.

Ecranul de Start vs. meniul de Start: Câte scurtături sunt afișate?

Am instalat același set de aplicații, folosind aceleași opțiuni de instalare atât pentru Windows 7 cât și pentru Windows 8 Release Preview. Apoi, am numărat câte legături rapide am găsit în fiecare din sistemele de operare. În tabelul de mai jos puteți vedea numărul de scurtături instalate de fiecare aplicație pe Desktop, în ecranul Start și lista All apps din Windows 8 și în meniul Start din Windows 7.

ecran, meniu, start, comparatie
ecran, meniu, start, comparatie

După ce am numărat toate scurtăturile, am observat că există diferențe importante între numărul de scurtături afișate pe ecranul de Start din Windows 8, lista All apps și meniul Start din Windows 7:

  • Ecranul Start are tendința să afișeze mai puține scurtături decât cele instalate de fiecare aplicație. Totuși, criteriul de selecție pare să fie relativ aleatoriu. De exemplu, Winamp avea afișată legătura rapidă pentru dezinstalare, în timp ce celelalte aplicații nu. Nici acele programe care aveau scurtăturile stocate în același folder ca Winamp, nu au avut afișate legăturile pentru dezinstalare. Și, nu în ultimul rând, K-Lite Codec Pack instalează un total de 20 de legături rapide în folderul său din meniul Start în Windows 7, în timp ce în Windows 8 instalează doar 6. Nu sunt sigur dacă acest comportament se datorează unei erori de programare sau în Windows 8 sunt disponibile mai puține opțiuni și aplicații. Windows 8 Release Preview afișează toate cele 6 legături instalate de această aplicație.
  • Scurtăturile din ecranul Start nu sunt organizate în nici un fel. Sunt pur și simplu adăugate la lista din ecranul Start. În foarte scurt timp ajungi să ai o listă de scurtături cel puțin haotică. De exemplu, dacă vă uitați la captura de mai jos, scurtăturile pentru dezinstalarea Winamp sunt afișate deasupra celei pentru executarea Winamp. Apoi, aplicația LibreOffice Base este într-un grup separat față de celelalte aplicații LibreOffice. De asemenea, Paint.NET și Yahoo Messenger au sfârșit prin a se afla în același grup cu scurtăturile LibreOffice. Să găsești printre aceste scurtături ceea ce cauți devine destul de confuz. Nu am găsit nici un fel de logică evidentă în acest mod de grupare și listare. Am verificat până și ipoteza că scurtăturile sr putea fi adăugate în funcție de ordinea instalării programelor. Din nefericire, nici această ipoteză nu este adevărată.
  • Lista All apps este organizată mult mai bine. E mai ușor să folosești mausul și mai puțin frustrant. Structura folderelor create de aplicații în meniul Start este respectată și acest lucru duce la o mai bună organizare și fluență a listei.
  • Listei All apps îi lipsesc în continuare câteva scurtături și nu oferă acces la elemente utile precum legăturile pentru dezinstalare, în anumite cazuri. De asemenea, criteriul după care se face selecția pentru ce scurtături de dezinstalare sunt afișate sau nu pare destul de aleatoriu. Nu pare să aibă nici un fel de legătură cu locația folderului unde sunt stocate.

Ce trebuie să schimbe Microsoft la ecranul de Start?

Dacă mă uit la acest experiment și la întreaga experiență pe care am avut-o la testarea ecranului de Start din Windows 8, cred că suferă de o slabă organizare, este destul de inconsistent și de multe ori confuz. Cred cu tărie că Microsoft trebuie să facă niște schimbări și niște îmbunătățiri destul de consistente pentru a putea oferi o experiență mai pozitivă utilizatorilor. Principalele mele sugestii sunt:

  • Microsoft ar trebui să clarifice criteriile după care Windows 8 selectează scurtăturile afișate în ecranul de Start. Înțeleg faptul că afișarea scurtăturilor tuturor aplicațiilor instalate de aplicații nu ajută utilizatorul și numărul acestora ar trebui limitat. Totuși, criteriile folosite pentru selecție ar trebui să fie clar și consistent comunicate, mai ales dezvoltatorilor de aplicații.
  • Ecranul de Start are nevoie de un algoritm mai bun pentru gruparea scurtăturilor. Felul în care lucrează acum este ineficient. Pentru utilizatori este posibil ca utilizarea folderelor create de aplicații și pentru crearea folderelor din meniul Start, precum și gruparea lor într-un mod similar cu lista All apps să fie o soluție mai bună. Sau, cel puțin, gruparea tuturor scurtăturilor create de o aplicație în același grup.
  • Lista All apps ar trebui să nu mai ascundă scurtături. Ar trebui să afișeze absolut toate scurtăturile instalate de aplicații în folderele lor din meniul de Start.

Dacă aceste schimbări vor fi făcute, cred că oamenii vor avea nevoie de mai puțin timp pentru a se acomoda cu noul ecran Start. Combinarea caracteristicilor de căutare puternice împreună cu o mai bună organizare pentru aceia dintre noi care preferă mausul, va face utilizatorii să se simtă mai bine și să nu devină nostalgici după vechiul meniu Start.

Concluzii

Sunt curios ce experiență ați avut cu noul ecran Start: V-a plăcut să îl folosiți? Credeți că are nevoie de îmbunătățiri? Sunteți de acord cu părerile mele din acest articol? Sper să purtăm o discuție constructivă pe marginea acestui subiect.

Descoperă: Productivitate Blog Windows