Sponsorizat de

ASUS RT-AX92U: Avantajele utilizării de nume diferite pentru fiecare bandă WiFi!

Sistemele mesh WiFi au unele avantaje față de routerele wireless tradiționale: tind să fie mai ușor de configurat, oferă o zonă mai mare de acoperire pentru WiFi și poți adăuga noduri cu ușurință, pentru a lărgi aria de acoperire și stabilitatea rețelei wireless. Dar există și neajunsuri, precum faptul că tind să folosească același nume de rețea și aceleași setări pentru toate benzile, iar clienții din rețea nu se conectează întotdeauna la cea mai rapidă bandă. Cu RT-AX92U, ASUS are o abordare diferită a acestei probleme. Iată cum funcționează și cum poate fi utilă:

Majoritatea sistemelor mesh WiFi folosesc Smart Connect pentru a-ți simplifica experiența

Majoritatea sistemelor mesh WiFi diferă de routerele wireless în abordarea pe care o au în ceea ce privește emiterea semnalului WiFi. Un router wireless folosește un nume diferit (SSID) pentru fiecare bandă ori frecvență wireless. Astfel, pe un router wireless dual-band, ai două nume de rețea (și parole, dacă dorești), în timp ce pe un router wireless tri-band, ai trei nume diferite de rețea.

Rețelele wireless descoperite de Windows 10

În contrast, sistemele mesh WiFi activează implicit funcția Smart Connect, care face ca benzile wireless să folosească același nume de rețea (SSID) și aceeași parolă. Pare ca și cum rețeaua WiFi ar fi emisă doar pe o singură frecvență, cu același set de setări, în loc să fie emisă pe două sau trei benzi diferite, cu setări diferite pentru fiecare. Smart Connect are un algoritm care identifică automat ce bandă wireless este mai bună pentru fiecare dispozitiv, monitorizează starea fiecărui dispozitiv pentru a determina dacă ar beneficia din reasocierea cu o altă bandă, ș.a.m.d.

Majoritatea sistemelor mesh WiFi folosesc Smart Connect

Deși Smart Connect sună foarte bine în teorie și este utilă pentru mulți utilizatori, în realitate nu oferă mereu cele mai bune rezultate. În testele noastre pentru echipamente de rețelistică, am observat că nu detectează întotdeauna capacitățile hardware ale fiecărui dispozitiv și uneori conectează incorect dispozitive la banda lentă de 2,4 GHz, în loc de cea rapidă de 5 GHz.

ASUS RT-AX92U oferă nume diferite de rețea pentru fiecare bandă WiFi

ASUS RT-AX92U este primul sistem mesh WiFi cu suport pentru standardul Wi-Fi 6. Nu doar că oferă suport pentru cel mai nou standard wireless, dar folosește și o altă abordare în ceea ce privește emiterea rețelei wireless. Spre deosebire de multe alte sisteme mesh WiFi, ASUS RT-AX92U poate oferi până la trei nume de rețea diferite (cu parole și setări individuale) pentru fiecare frecvență wireless pe care emite.

ASUS RT-AX92U permite setări diferite pentru fiecare bandă WiFi

Cu ajutorul acestei abordări, poți avea următoarea configurație pentru rețeaua ta:

  • O bandă WiFi de 2,4 GHz, mai lentă, cu un nume unic (și setări), care este detectată de dispozitivele mai vechi, precum și de dispozitivele inteligente din casă precum prizele, becurile și senzorii inteligenți. Deși această bandă oferă viteze reale de până la 200 Mbps, are o rază de acoperire mare și poate fi folosită de toate dispozitivele inteligente din casă.
  • O bandă WiFi rapidă de 5 GHz, folosind standardul Wi-Fi 5 (802.11ac Wave 2), cu numele său unic și setările sale separate. Această bandă poate fi folosită de dispozitivele din rețea care au nevoie de viteză, precum Smart TV-ul, consola, laptopul, etc. Conform măsurătorilor noastre, pe această bandă, atunci când folosești ASUS RT-AX92U, poți beneficia de viteze reale de până la 580 Mpbs.
  • O bandă WiFi și mai rapidă de 5 GHz, utilizând noul standard Wi-Fi 6 (802.11ax), care folosește numele și setările sale unice. Această bandă poate fi folosită de dispozitivele care au suport pentru acest standard, precum superbul laptop ASUS ZenBook Pro Duo sau smartphone-urile de top. Pe această bandă, atunci când folosești ASUS RT-AX92U, te poți bucura de viteze reale de până la 650 Mbps.

Cu o astfel de configurație a rețelei tale, poți decide la ce frecvență wireless se conectează fiecare dintre dispozitivele tale, astfel încât acestea să beneficieze de viteza dorită. Da, poți activa Smart Connect dacă dorești, la fel ca pe alte sisteme mesh WiFi, dar credem că-ți va plăcea mult mai mult ca lucrurile să fie separate, ca mai sus.

O altă diferență între ASUS RT-AX92U și alte sisteme mesh WiFi este că poți activa până la nouă rețele wireles pentru oaspeți, câte trei pentru fiecare frecvență wireless pe care se emite semnalul. Pe un mesh tipic poți activa, de obicei, doar o rețea wireless pentru oaspeți.

ASUS RT-AX92U poate emite până la 9 rețele WiFi pentru oaspeți

În plus, poți avea setări unice pentru fiecare rețea pentru oaspeți, cu nume diferit, diverse forme de autentificare, limitări de timp pentru cât se poate folosi rețeaua și limitări privind accesul la celelalte dispozitive din rețea. ASUS RT-AX92U îți oferă flexibilitate maximă ]n a-ți crea cea mai sigură rețea wireless posibilă.

Cum ai ales să îți configurezi sistemul mesh WiFi?

Compania ASUS a oferit mereu routere wireless și sisteme mesh WiFi care răspund nevoilor utilizatorilor avansați și pretențioși, iar ASUS RT-AX92U nu reprezintă o excepție de la această regulă. Înainte de a închide acest articol, spune-ne părerea ta despre acest produs și cum ai decis să-ți configurezi rețeaua WiFi: folosești Smart Connect și același nume (plus setări) pentru toate benzile wireless, ori preferi nume și setări separate pentru fiecare bandă? Comentează mai jos și hai să discutăm.