Cum folosim Bibliotecile pentru Gestionarea Fișierelor în Windows

Bibliotecile sunt una dintre cele mai neînțelese și, în același timp, una din cele mai utile caracteristici din Windows. Ele vă pot ajuta să organizați fișierele și directoarele foarte eficient. Prin utilizarea bibliotecilor, puteți construi cu ușurință un sistem personalizat, astfel încât să puteți găsi întotdeauna ceea ce vreți, cât mai rapid. De asemenea puteți sorta, eticheta sau edita fișiere și foldere cu doar câteva clicuri. În acest articol vă vom explica ce sunt bibliotecile, cum arată, cum funcționează și cum să creați unele noi. De asemenea, vă vom arăta cum să adăugați noi foldere la o bibliotecă, cum puteți modifica proprietățile sale și cum se șterge o bibliotecă.

Ce înseamnă o bibliotecă în Windows? Care sunt avantajele utilizării bibliotecilor?

Gândiți-vă la o bibliotecă ca la o colecție virtuală de foldere în calculatorul dvs. Este virtuală, deoarece nu există ca un folder real. O bibliotecă este o trimitere la unul sau mai multe foldere de pe calculator și fișierele din interiorul lor. De exemplu, puteți avea documentele stocate în mai multe locații cum ar fi: folderul Documente, pe Desktop și în alte locații. Puteți avea o bibliotecă numită Documente care include trimiteri la toate aceste locații. Când deschideți biblioteca veți vedea toate aceste foldere și conținutul lor ca și cum ar fi sub-foldere ale acestei biblioteci. Această caracteristică vă ajută să organizați toate fișierele împreună într-un singur loc, indiferent de locația în care sunt stocate și are multe beneficii în termeni de productivitate atunci când lucrați cu o mulțime de fișiere, răspândite în mai multe locații.

În Windows 7 și Windows 8, bibliotecile implicite includ două foldere standard: folderul utilizatorului specific fiecărei biblioteci și folderul public specific lui. De exemplu, biblioteca Documente include folderul Documente al utilizatorului și folderul Documente publice, biblioteca Muzică include folderul Muzică al utilizatorului și folderul Muzică publică, și așa mai departe. Pentru mai multe informații despre folderele publice și rolul lor în Windows, citiți acest ghid: Întrebări simple: Ce este folderul Public și cum se folosește?.

În Windows 8.1 folderul public nu mai este inclus în bibliotecile implicite. De exemplu, biblioteca Documente include doar folderul Documente al utilizatorului.

În mod implicit, bibliotecile disponibile sunt Documente, Fișiere video, Imagini și Muzică. Trei dintre ele pot fi găsite în partea dreaptă superioară a meniului Start, în Windows 7.

Acestea pot fi accesate, de asemenea, din panoul de navigare al Windows Explorer (în Windows 7) și File Explorer (în Windows 8).

Atunci când dați clic pe oricare dintre biblioteci, Windows/File Explorer deschide toate fișierele sau dosarele incluse în aceasta, ca și cum ele ar fi stocate fizic în biblioteca respectivă.

Bibliotecile sunt afișate, de asemenea, în dialogurile Salvare ca, astfel încât să putem salva rapid în bibliotecile corecte.

Un alt aspect pozitiv al utilizării bibliotecilor este faptul că ele sunt indexate automat de Windows. Atunci când realizezi căutări, bibliotecile sunt parte a indexului de căutare, iar rezultatele sunt oferite foarte rapid.

Nu în ultimul rând, ele sunt folosite de unele caracteristici și aplicații Windows. De exemplu, în Windows 8, Istoric fișiere creează automat copii de rezervă ale bibliotecilor, astfel încât să nu pierzi niciodată conținutul lor. Aplicații Windows 8 din Magazin, de asemenea prioritizează bibliotecile drept locații implicite pentru salvarea și lucrul cu fișierele dvs.

Pe scurt, iată ce obțineți dacă utilizați biblioteci în Windows:

 • O metodă ușoară de a organiza fișierle și folderele, personalizarea după tipul de conținut (documente, imagini, muzică, video).
 • Acces rapid la biblioteci din majoritatea programelor, în majoritatea casetelor de dialog și în majoritatea ferestrelor.
 • Căutare rapidă, astfel încât să puteți găsi ceea ce căutați în secunde și nu în minute.
 • Unele aplicații Windows și unele caracteristici sunt construite în așa fel încât să utilizeze bibliotecile și să lucreze mai bine cu ele decât cu folderele standard. Ca urmare, veți fi mai productiv atunci când folosiți biblioteci.

Cum se creează o bibliotecă, în Windows 7 și Windows 8

Deschideți Windows/File Explorer. Apoi dați clic sau apăsați pe secțiunea Biblioteci din panoul de navigare. În Windows 7, mergeți pe bara de butoane din partea de sus a Windows Explorer și dați clic Bibliotecă Nouă. Apoi tastați numele bibliotecii nou create.

În Windows 8, extindeți fila Pornire și dați clic sau apăsați Element nou, apoi Bibliotecă, în secțiunea Nou. Tastați numele noii biblioteci.

O altă modalitate este să faceți clic dreapta pe spațiul gol din secțiunea Biblioteci, selectați Nou și apoi Bibliotecă.

Apoi, tastați numele noii biblioteci.

Cum adăugăm foldere într-o bibliotecă, în Windows 7 și Windows 8

Acum aveți o bibliotecă nouă, dar aceasta este goală. Pentru a adăuga foldere la aceasta, întâi va trebui să o deschideți. Apoi faceți clic sau apăsați pe "Includere folder" și navigați în calculator , selectați folderul pe care vreți să îl includeți și dați clic sau apăsați Includere folder.

După ce selectați folderul dorit, Windows/File Explorer îi va scana conținutul și îl va include în bibliotecă.

O altă modalitate este să faceți clic dreapta pe biblioteca în care doriți să adăugați dosare și apoi să selectați Proprietăți. Apoi faceți clic pe Adăugare, răsfoiți și selectați directorul pe care doriți să îl includeți, apăsați Includere folder și apoi OK.

Încă o alternativă este să deschideți Windows/File Explorer și să navigați la folderul pe care doriți să–l includeți într-o bibliotecă. Dați clic dreapta (sau apăsați lung) pe el. Din meniul contextual, selectați "Includeți în bibliotecă" și apoi selectați biblioteca în care doriți să fie adăugat.

Cum sortăm conținutul unei biblioteci

În spațiul Biblioteci fiecare tip de fișier are propriul set de caracteristici personalizate, afișate ca posibile coloane pentru fiecare tip de bibliotecă:

 • Documente - fișierele din această bibliotecă sunt descrise de următoarele caracteristici: nume, data modificării, tip, dimensiune, data creării, cale folder, autori, categorii, etichete, titlu.
 • Imagini - fișierele din această bibliotecă sunt descrise de caracteristici precum: nume, dată, etichete, evaluare, tip și altele;
 • Muzica - fișierele din această bibliotecă sunt descrise de caracteristici precum: nume, album, artist, titlu, gen, evaluare și altele;
 • Video - fișierele din această bibliotecă sunt descrise de caracteristici precum: nume, folder, an, tip, lungime și altele.

Aceste etichete/coloane de date pot fi folosite pentru sortări rapide, grupări, etc.

Cum editați proprietățile unei biblioteci, în Windows 7 și Windows 8

Pentru a deschide fereastra de proprietăți a unei biblioteci, faceți clic dreapta (sau apăsați lung) pe biblioteca dorită și selectați Proprietăți.

Proprietățile următoare sunt disponibile pentru personalizare:

 • "Stabilire loc de salvare": setarea vă oferă posibilitatea de a selecta locația de salvare implicită pentru fișiere și foldere. Atunci când adăugați noi fișiere sau foldere în bibliotecă Windows le va stoca în această locație.
 • "Includere folder" (în Windows 7) sau "Adăugare" (în Windows 8): vă permite să includeți un folder nou în bibliotecă
 • "Eliminare" va elimina folderul selectat din bibliotecă.
 • "Se optimizează această bibliotecă pentru": meniul cascadă schimbă modul în care se realizează sortarea fișierelor și folderelor din acea bibliotecă. Din acest meniu selectați tipul de conținut cuprins în bibliotecă. Aceasta va face ca Windows/File Explorer să arate etichete și categorii relevante de sortare pentru conținutul bibliotecii. De asemenea, se va schimba pictograma bibliotecii pentru a se potrivi conținutului său.
 • "Afișat în panoul de navigare": atributul permite bibliotecii să fie afișată în panoul de navigare din partea stângă a ferestrei Windows/File Explorer. Atunci când acest lucru este dezactivat, biblioteca nu este afișată în panoul de navigare.
 • "Partajat": acest atribut vă spune dacă biblioteca este în prezent partajată sau nu.

Dacă ați schimbat setările pentru o bibliotecă și doriți să reveniți la setările inițiale faceți clic pe "Restaurare valori implicite".

Cum elimini un folder dintr-o Bibliotecă, în Windows 7 și Windows 8

Eliminarea unui folder ce face parte dintr-o bibliotecă se realizează în același fel ca pentru orice folder din calculator. Ce facem însă dacă vrem să eliminăm un folder dintr-o bibliotecă, fără însă a șterge folderul din calculator?

Această acțiune este una foarte simplă. Deschideți biblioteca și mergeți la folderul pe care vreți să îl eliminați din ea. Apoi, dați clic dreapta (sau apăsați lung). În meniul contextual, selectați Eliminare locație din bibliotecă.

Alternativ, puteți alege să deschideți proprietățile bibliotecii, așa cum am arătat în secțiunea precedentă a acestui articol, selectați folderul și apoi apăsați Eliminare.

Cum elimini o Bibliotecă, în Windows 7 și Windows 8

Ștergerea oricărui conținut dintr-o bibliotecă înseamnă ștergerea acestuia din calculator. Ștergerea bibliotecii nu șterge folderele și fișierele conținute de aceasta, ci doar biblioteca. Așa cum am menționat mai devreme, o bibliotecă este o colecție virtuală de fișiere și foldere. Ștergerea ei nu are nici un efect asupra conținutului său.

Cum eliminăm o bibliotecă? Procedura este simplă: faceți clic dreapta (sau apăsați lung) pe ea. Apoi, din meniul contextual, selectați Ștergere.

În Windows 8, puteți folosi și meniul panglică. Selectați biblioteca, extindeți fila Pornire și dați clic sau apăsați Ștergere.

Concluzie

După cum puteți vedea, bibliotecile sunt o caracteristică foarte utilă a Windows. Personal, le folosesc intensiv și consider că sunt de mare ajutor din punctul de vedere al productivității. Dvs. ce credeți? Folosiți bibliotecile? Ce metodă ați ales pentru organizarea și gestionarea fișierelor și folderelor?