Cum schimbi locația folderelor de utilizator (Documente, Descărcări, etc)

Este posibil să fi auzit termenul de “foldere de utilizator” și poate te-ai întrebat ce sunt aceste foldere. Unde sunt ele localizate pe disc? Cum le găsești în versiunea ta de Windows? În acest ghid vom explica ce sunt folderele utilizator (Documente, Descărcări, Muzică, Imagini, etc.), unde le găsești și cum le schimbi locația pe disc. Acest ghid se aplică pentru toate versiunile moderne de Windows: Windows 7, Windows 8.1 și Windows 10.

Folderele de utilizator din Windows

Toate edițiile moderne de Windows crează o colecție de foldere standard pentru fiecare cont de utilizator în locația: “C:UtilizatoriNume utilizator”. Această colecție include următoarele foldere:

 • Persoane de contact – dacă folosești aplicația Windows Contacts (Persoane de contact) , acesta este folderul unde sunt stocate toate datele despre contactele tale. Fiecare contact are fișierul său, cu extensia “.contact “.
 • Desktop – acesta este Desktop-ul utilizatorului, cu scurtăturile, fișierele și folderele create de el.
 • Descărcări – folderul implicit unde sunt descărcate fișierele de pe internet, dacă nu ai setat cumva o altă locație implicită în navigatorul web folosit.
 • Preferințe – folderul unde sunt stocate saiturile preferate din Internet Explorer.
 • Linkuri – folderul care stochează preferințele din Windows Explorer (din Windows 7) și File Explorer (din Windows 8.1). Acest folder nu mai este folosit de Windows 10, deși el se mai găsește încă pe disc.
 • Documente – este folderul unde sunt stocate implicit documentele utilizatorului.
 • Imagini – folderul unde sunt stocate implicit fotografiile și imaginile utilizatorului.
 • Muzică – folderul unde este stocată muzica fiecărui utilizator, în mod implicit.
 • Fișiere video – folderul unde sunt stocate videoclipurile utilizatorului.
 • OneDrive – dacă folosești serviciul de stocare în cloud de la Microsoft, acesta este folderul unde sunt stocate fișierele din OneDrive.
 • Jocuri salvate – folderul unde jocurile care sunt integrate cu Windows își stochează salvările, pentru a putea relua jocul de unde ai rămas. Din păcate, această integrare lipsește din majoritatea jocurilor pentru PC și puține jocuri își stochează salvările aici.
 • Căutări – folderul unde Windows stochează date despre căutările tale pe calculator, pentru a le putea folosi mai târziu în returnarea rapidă a rezultatelor.

Cum găsești folderele de utilizator în versiunea ta de Windows

Cea mai bună metodă pentru a accesa toate folderele de utilizator generate de Windows presupune următorii pași:

 • Deschide Windows Explorer în Windows 7 sau File Explorer în Windows 8.1 și Windows 10.
 • Deschide partiția unde este instalat Windows-ul. De obicei, aceasta are litera “C:”.
 • Deschide folderul Utilizatori , urmat de folderul cu numele contului tău de utilizator. De exemplu, contul meu are numele Ciprian și eu trebuie să deschid folderul “C:UtilizatoriCiprian “.

O îmbunătățire prezentă în versiunile noi de Windows este faptul că ele oferă acces rapid la cele mai populare foldere de utilizator. De exemplu, în Windows 10, deschide File Explorer și mergi la secțiunea Acest PC. Aici vei găsi scurtături către cele mai comune foldere de utilizator: Desktop, Documente, Fișiere video, Imagini, Muzică și Descărcări.

Windows, foldere, utilizator, Documente, Muzica, Descarcari, Desktop, OneDrive, locatie

La fel se întâmplă și în Windows 8.1: deschide File Explorer și mergi la secțiunea Acest PC. Vei găsi scurtături către aceleași foldere de utilizator enumerate în Windows 10.

Windows, foldere, utilizator, Documente, Muzica, Descarcari, Desktop, OneDrive, locatie

Din păcate, Windows 7 nu oferă scurtături similare în Windows Explorer. Aici, trebuie să navighezi la “C:UtilizatoriNume utilizator” , unde “Nume utilizator” reprezintă numele contului tău de utilizator.

Windows, foldere, utilizator, Documente, Muzica, Descarcari, Desktop, OneDrive, locatie

Cum se schimbă locația folderelor de utilizator: Documente, Descărcări, Muzică și altele

Schimbare locației implicite a folderelor de utilizator este posibilă și se face la fel pentru toate folderele. Pentru a ilustra pașii implicați, am ales să schimbăm locația implicită pentru folderul Descărcări. Acesta este folderul unde fișierele descărcate de pe internet sunt stocate, dacă folosești setările implicite din Windows și cele ale navigatorului tău web.

Deschide Windows Explorer în Windows 7 sau File Explorer în Windows 8.1 și Windows 10 și mergi la folderul utilizatorului tău. Apoi, fă clic dreapta sau apasă și ține apăsat pe folder și, în meniul contextul, alege Proprietăți.

Windows, foldere, utilizator, Documente, Muzica, Descarcari, Desktop, OneDrive, locatie

În Windows 8.1 și Windows 10, poți folosi și interfața panglică din File Explorer. Selectează folderul cu care vrei să lucrezi, apasă pe fila Pornire și apoi pe butonul Proprietăți , din secțiunea Deschidere.

Windows, foldere, utilizator, Documente, Muzica, Descarcari, Desktop, OneDrive, locatie

În fereastra Proprietăți a folderului ales, mergi la fila Locație. Aici vei vedea locația curentă de pe disc a folderului respectiv. Pentru a o schimba, apasă pe Mutare.

Windows, foldere, utilizator, Documente, Muzica, Descarcari, Desktop, OneDrive, locatie

O nouă fereastră, numită Selectare destinație , este afișată. Navighează la noua locație pe care vrei să o folosești pentru folderul respectiv și apasă pe Selectare folder.

Windows, foldere, utilizator, Documente, Muzica, Descarcari, Desktop, OneDrive, locatie

Noua locație este acum afișată în fila Locație. Apasă OK pentru a aplica schimbarea dorită.

Windows, foldere, utilizator, Documente, Muzica, Descarcari, Desktop, OneDrive, locatie

Ești întrebat dacă vrei să muți toate fișierele din vechea locație la noua locație. Îți recomandăm să apeși pe Da , pentru a te asigura că totul este mutat corespunzător și nu vei avea probleme în a găsi fișierele vechi care vor rămâne în vechea locație.

Windows, foldere, utilizator, Documente, Muzica, Descarcari, Desktop, OneDrive, locatie

Fișierele vechi sunt acum mutate la noua locație. Odată ce copierea s-a încheiat, nu mai ai nimic de făcut și folderul ales de tine este mutat în noua locație.

Ai grijă la această greșeală:

Când schimbi locația unui folder de utilizator, ai grijă să nu repeți o greșeală pe care am făcut-o noi într-unul din experimentele noastre: am cerut Windows să mute folderul Documente în locația folderului Desktop. Când am făcut asta, Windows ne-a avertizat că urmează să redirecționăm folderul Documente în alt folder de sistem. Asta înseamnă că, odată făcută redirecționarea, Windows nu va mai putea separa cele două foldere de utilizator, ceea ce va crea confuzie și probleme în rândul aplicațiilor și în rândul utilizatorului, atunci când vor să folosească folderele Desktop și Documente.

Windows, foldere, utilizator, Documente, Muzica, Descarcari, Desktop, OneDrive, locatie

Dacă primești un avertisment similar, apasă Nu pentru a nu continua cu redirectarea respectivă. Dacă apeși Da , vei sfârși cu un sistem disfuncțional de organizare a folderelor de utilizator.

Lecția pe care trebuie să o reții este faptul că atunci când schimbi locația unui folder de utilizator aceasta nu trebuie să fie un alt folder de utilizator.

Concluzie

După cum vezi, schimbarea folderelor de utilizator cum ar fi Descărcări, Imagini, Documente , ș.a.m.d., este ușor đe făcut. Recomandarea noastră este să le muți pe o altă partiție decât cea unde se află sistemul de operare, deoarece vei reduce șansele ca acestea să fie afectate atunci când ai probleme cu Windows-ul, când trebuie să îl reinstalezi, ș.a.m.d. De asemenea, dacă ai instalat Windows-ul pe un SSD, mutarea folderelor de utilizator pe un hard-disk va aduce și o eliberare a spațiului de pe SSD, pentru a putea fi folosit pentru aplicații și jocuri care au nevoie de maximum de viteză.