Cum schimbi locațiile folderelor de utilizator în Windows 10 (Documente, Descărcări etc.)

Cum schimbi locațiile folderelor de utilizator în Windows 10 (Documente, Descărcări etc.)

Ai auzit termenul “foldere de utilizator” și te-ai întrebat ce sunt aceste foldere? Știi unde le găsești pe calculatorul sau dispozitivul tău cu Windows 10? În acest articol, îți explicăm ce sunt folderele de utilizator precum Descărcări, Documente sau Muzică. Apoi, îți vom arăta cum să schimbi locația fiecărui folder de utilizator în Windows 10. Deci, dacă vrei să afli răspunsul la o întrebare precum “cum schimb locația Documentelor mele?” sau să știi cum schimbi locația folderului Descărcări, citește în continuare:

Reclamă

Ce sunt folderele de utilizator din Windows 10

Toate edițiile moderne de Windows creează o colecție de foldere de utilizator pentru fiecare cont, în locația: “C:\Utilizatori\Nume utilizator”. Această colecție include:

 • Obiecte 3D - conține fișiere 3D pentru aplicații precum Paint 3D sau Mixed Reality Portal
 • Persoane de contact – dacă folosești vechea aplicație Windows Contacts (Persoane de contact), acesta este folderul unde sunt stocate toate datele despre contactele tale. Fiecare contact are fișierul său, cu extensia “.contact”.
 • Desktop – acesta este desktopul tău, cu scurtăturile, fișierele și folderele pe care le-ai creat pe el.
 • Descărcări – este folderul implicit unde sunt descărcate fișierele de pe internet, dacă nu ai setat cumva o altă locație implicită în navigatorul tău web.
 • Preferințe – folderul unde sunt stocate site-urile tale preferate din Internet Explorer.
 • Documente – este folderul unde îți sunt stocate implicit documentele.
 • Linkuri – folderul care stochează preferințele din Windows Explorer în Windows 7 și File Explorer în Windows 8.1. Acest folder nu mai este folosit de Windows 10, deși se mai găsește încă în folderul tău de utilizator.
 • Imagini – folderul unde sunt stocate implicit fotografiile și imaginile.
 • Muzică – folderul unde este stocată muzica fiecărui utilizator, în mod implicit.
 • Fișiere video – folderul unde sunt stocate videoclipurile utilizatorului.
 • OneDrive – dacă folosești serviciul de stocare în cloud de la Microsoft, acesta este folderul unde sunt stocate fișierele din OneDrive.
 • Jocuri salvate – folderul unde jocurile care sunt integrate cu Windows 10 își stochează salvările, pentru a putea relua jocul de unde ai rămas. Din păcate, această integrare lipsește din majoritatea jocurilor pentru PC și puține jocuri își stochează salvările aici.
 • Căutări – folderul unde Windows 10 stochează date despre căutările tale pe calculator, pentru a le putea folosi mai târziu în returnarea rapidă a rezultatelor.

Foldere utilizator în Windows 10

Foldere utilizator în Windows 10

Care este locația folderelor de utilizator în Windows 10

Cea mai bună metodă pentru a accesa lista completă de foldere este aceasta:

 • Deschide File Explorer - o cale rapidă de a o face este să apeși simultan pe tastele Win + E sau să apeși butonul Explorer de pe bara de activități
 • Mergi la partiția unde este instalat Windows 10: de obicei, aceasta are litera “C:”.
 • Deschide folderul Utilizatori, urmat de folderul cu numele contului tău de utilizator. De exemplu, unul din conturile noastre de utilizator are numele Digital Citizen, iar Windows 10 este instalat pe unitatea “C:”. Drept urmare, am mers la folderul “C:\Utilizatori\Digital Citizen”.

Un cont de utilizator din Windows 10

Un cont de utilizator din Windows 10

O îmbunătățire în Windows 10 față de versiunile anterioare de Windows este faptul că îți oferă acces rapid la cele mai comune foldere de utilizator. Dacă deschizi File Explorer și mergi la secțiunea Acest PC, ar trebui să găsești scurtături către aceste foldere de utilizator: Desktop, Documente, Fișiere video, Imagini, Muzică și Descărcări.

Windows 10 oferă acces facil la cele mai utilizate foldere de utilizator

Windows 10 oferă acces facil la cele mai utilizate foldere de utilizator

După cum ai observat, acestea nu sunt toate folderele de utilizator, ci doar cele pe care probabil le folosești cel mai des.

Reclamă

Cum schimbi locația folderelor de utilizator în Windows 10 (Documente, Descărcări, Muzică etc.)

Schimbarea locației implicite a folderelor de utilizator este posibilă și se face la fel pentru toate folderele. Pentru a ilustra pașii implicați, am ales să schimbăm locația implicită pentru folderul Descărcări și să îți arătăm cum îl muți în altă locație, astfel încât browserul tău web să salveze fișierele acolo, nu în locația setată standard de Windows 10.

Deschide File Explorer și mergi la folderul tău principal de utilizator. Dă clic dreapta sau apasă și ține apăsat pe folderul pe care vrei să-l muți și selectează Proprietăți.

Deschidere Proprietăților unui folder de utilizator

Deschidere Proprietăților unui folder de utilizator

De asemenea, poți folosi și interfața panglică din File Explorer. Selectează folderul pe care vrei să îl muți, apasă pe fila Pornire și apoi pe butonul Proprietăți din secțiunea Deschidere.

Deschiderea Proprietăților unui folder de utilizator din interfața panglică a File Explorer

Deschiderea Proprietăților unui folder de utilizator din interfața panglică a File Explorer

În fereastra Proprietăți a folderului ales, mergi la fila Locație. Aici, poți vedea locația curentă de pe calculator a folderului respectiv. Apasă pe Mutare.

Cum schimbi locația folderului de utilizator Descărcări în Windows 10

Cum schimbi locația folderului de utilizator Descărcări în Windows 10

Este afișată o nouă fereastră, numită “Selectare destinație”.

Reclamă

Navighează la noua locație pe care vrei să o folosești pentru folderul respectiv și apasă pe Selectare Folder.

Selectarea noii locații a unui folder de utilizator

Selectarea noii locații a unui folder de utilizator

Noua locație este acum afișată în fila Locație. Apasă OK pentru a aplica schimbarea dorită.

Mutare folder utilizator în Windows 10

Mutare folder utilizator în Windows 10

Ești întrebat dacă vrei să muți toate fișierele din vechea locație la noua locație. Îți recomandăm să apeși pe Da, pentru a te asigura că totul este mutat corespunzător și nu ai probleme în a găsi fișierele vechi rămase în vechea locație.

Mutarea fișierelor din locația veche a unui folder de utilizator

Mutarea fișierelor din locația veche a unui folder de utilizator

Fișierele vechi sunt acum mutate la noua locație. După ce s-a încheiat copierea, nu mai ai nimic de făcut și folderul ales de tine este mutat în noua locație.

PONT: Vrei să știi toate modurile prin care poți crea un folder? Citește 5 metode de a crea un folder nou în Windows.

Ai grijă la această greșeală: Nu muta un folder de utilizator în alt folder de utilizator!

Când schimbi locația unui folder de utilizator, ai grijă să nu repeți o greșeală pe care am făcut-o noi într-unul din experimentele noastre: am cerut ca Windows 10 să mute folderul Descărcări pe Desktop. Când am făcut asta, Windows 10 ne-a avertizat că urmează să redirecționăm folderul Descărcări în alt folder de sistem. Asta înseamnă că, de acum încolo, Windows 10 nu mai poate separa cele două locații, ceea ce creează confuzie și probleme utilizatorului și aplicațiilor care folosesc folderele Desktop și Descărcări.

Nu muta un folder de utilizator în alt folder de utilizator!

Nu muta un folder de utilizator în alt folder de utilizator!

Dacă primești un avertisment similar, apasă Nu pentru a nu continua cu redirecționarea respectivă. Noi am apăsat Da și am ajuns să avem un sistem disfuncțional, în care folderul de utilizator Descărcări era în aceeași locație ca desktopul. Practic nu am avut nicio metodă ușoară de a separa cele două foldere, iar folderul Descărcări nici măcar nu mai apărea în File Explorer.

Lecția pe care trebuie să o reții este că, atunci când schimbi locația unui folder de utilizator, aceasta nu trebuie să fie un alt folder de utilizator.

Ai schimbat locațiile folderelor de utilizator de pe PC-ul tău cu Windows 10?

După cum vezi, în Windows 10, este ușor să mulți folderele de utilizator unde vrei tu. Indiferent dacă voiai să afli cum să schimbi locația Documentelor sau să schimbi locația folderului Descărcări în Windows 10, acum știi cum. Recomandarea noastră este să le muți pe o altă partiție decât cea unde se află Windows 10, deoarece astfel reduci șansele ca acestea să fie afectate atunci când ai probleme cu sistemul de operare, când trebuie să îl reinstalezi ș.a.m.d. De asemenea, dacă folosești un SSD, mutarea folderelor de utilizator te poate ajuta să eliberezi spațiu util pentru aplicațiile și jocurile care au nevoie de o unitate de stocare rapidă. Păstrarea descărcărilor și a documentelor pe o unitate mai lentă nu ar trebui să fie o problemă.

Descoperă: Productivitate Conturi utilizator și siguranța familiei Explorer Ghiduri Programe Recomandate Windows