Locația folderului de screenshot-uri (capturi de ecran) din Windows și cum o modifici

Realizarea de capturi de ecran este o opțiune disponibilă de foarte mult timp în Windows. În mod implicit, Windows salvează capturile de ecran într-un folder special. Deși această locație este intuitivă și funcționează pentru majoritatea utilizatorilor, este totuși posibil să vrei să o modifici. Dacă ești curios să afli unde sunt salvate screenshot-urile pe care le faci în Windows și cum schimbi locația lor, citește acest articol:

NOTĂ: Acest tutorial este scris pornind de la premiza că știi cum se realizează capturile de ecran în Windows. Dacă nu știi, citește: 8 metode de a face capturi de ecran în Windows, folosind uneltele de sistem.

Care este locația folderului cu screenshot-uri (capturi de ecran) din Windows?

În Windows 10 și în Windows 8.1, toate capturile de ecran pe care le faci fără a folosi aplicații provenite din terțe părți, sunt stocate într-un folder numit Capturi ecran. El se află în folderul Imagini din folderul contului tău de utilizator. Este esențial să știi că folderul Capturi ecran este creat numai după ce ai făcut prima captură de ecran cu ajutorul instrumentelor disponibile în Windows.

Dacă nu ai schimbat locația implicită a folderului tău de Imagini, calea către folderul Capturi ecran este: „C:\Users\numele_tău\ImaginiCapturi ecran”, unde „numele_tău” este numele contului cu care te conectezi la Windows.

„”

Poți să folosești Explorer pentru a naviga prin calculator către calea menționată mai sus, sau să folosiți scurtătura Imagini din Panoul de navigare din Explorer.

„”

Cum schimbi locația implicită pentru folderul de screenshot-uri (capturi de ecran)

Pentru a schimba locația folderului Capturi ecran, trebuie mai întâi să accesezi Proprietățile sale. Pentru aceasta, dă clic dreapta sau apasă și ține apăsat pe el până apare meniul contextual. Apoi, apasă pe Proprietăți.

„”

În fereastra Proprietăți, mergi la fila Locație.

„”

În fila Locație poți să vezi calea actuală către folderul Capturi ecran.

„”

NOTĂ: De menționat este faptul că în această filă, calea către folder este afișată în limba engleză, chiar dacă limba de afișare a sistemului este limba română. Totuși, calea indică același loc, indiferent de limba în care este introdusă.

Pentru a modifica folderul în care sunt salvate capturile de ecran, apasă pe Mutare.

„”

În fereastra „Selectare destinație”, navighează prin calculator și deschide folderul în care vrei să salvezi toate capturile de ecran de acum încolo.

Apoi, apasă pe Selectare Folder.

„”

NOTĂ IMPORTANTĂ: Este esențial să nu muți folderul Capturi ecran în alt folder de sistem. Dacă faci acest lucru, nu mai poți să îl redirecționezi din nou, mai târziu. De exemplu, nu muta niciodată locația Capturi ecran direct pe Desktop. În schimb, creează un folder Capturi de ecran (sau orice alt nume) pe desktop și abia după aceea mută locația capturilor de ecran în el.

„”

Mergând înapoi la fereastra de Proprietăți pentru Capturi ecran, ar trebui să vezi noua cale pe care tocmai ai selectat-o pentru folderul de Capturi ecran. Apasă pe OK pentru ca noua setare să fie aplicată.

„”

După ce apeși pe OK, Windows te întreabă dacă vrei să fie mutate toate capturile de ecran din vechea locație în cea nouă. Răspunsul recomandat este Da, astfel încât toate capturile de ecran mai vechi să fie relocate în noul folder de Capturi ecran. Dacă alegi Nu, capturile anterioare de ecran sunt lăsate în locația originală și numai capturile de ecran pe care le faci de acum înainte sunt salvate în noua locație.

„”

În funcție de cât de multe capturi de ecran ai realizat până în prezent, procesul de mutare poate dura ceva timp. Reține și faptul că folderul Capturi ecran este modificat numai pentru contul curent de utilizator, nu pentru toate. Dacă vrei să modifici locația acestui folder pentru toate conturile de utilizator, trebuie repetată această procedură pentru fiecare dintre ele, individual.

Cum restaurezi locația implicită a folderului de screenshot-uri (capturi de ecran)

Mergi la noua locație a folderului de Capturi ecran. Accesează-i Proprietățile așa cum am arătat mai devreme în acest tutorial și mergi la fila Locație. Apoi, apasă pe butonul „Restabilire valori implicite”.

„”

Dacă folderul original Capturi ecran nu mai există, atunci el trebuie creat. Atunci când Windows te întreabă dacă vrei să îl creezi, apasă pe Da.

„”

Vei fi apoi întrebat din nou dacă vrei să muți toate capturile de ecran în folderul implicit Capturi ecran. Apasă pe Da și, în fereastra Proprietăți, apasă pe OK. Folderul original Capturi ecran este acum restaurat în locația implicită aleasă de Microsoft.

Te-a ajutat acest ghid să descoperi unde sunt salvate capturile de ecran din Windows?

După cum ai văzut din acest ghid, este foarte ușor să schimbi locația implicită a folderului de Capturi ecran, atât în Windows 10 cât și în Windows 8.1. Sperăm că ghidul nostru a fost ușor de urmărit și că ai găsit informațiile pe care le căutai. Dacă ai întrebări despre procesul pe care l-am descris mai sus, nu ezitați să ni le spui, folosind secțiunea de comentarii de mai jos.