Întrebări simple: Ce este folderul Public & Și cum se folosește?

Întrebări simple: Ce este folderul Public & Și cum se folosește?

Folderul sau directorul Public a fost introdus în Windows Vista și folosit de toate versiunile de Windows ce i-au urmat. Nu este o caracteristică extraordinară ci doar un folder ceva mai special, ce poate fi util în anumite scenarii. Pentru a vă ajuta să înțelegeți rolul său în sistemele de operare Windows, cum se folosește și când merită folosit, am decis să creăm acest ghid. Nu ezitați să-l citiți pentru a afla mai multe despre această caracteristică Windows.

Reclamă

Ce este folderul Public în Windows?

Acest folder se găsește la următoarea cale "C:UtilizatoriPublic", în toate versiunile de Windows. Evident, partiția este cea unde este instalat sistemul de operare. Toate conturile utilizator definite în Windows au acces la acest director. De aceea este și numit Public. Orice fișier și director stocat în ele este accessibil tuturor utilizatorilor.

În funcție de setările de partajare în rețea, acest folder și conținutul său poate fi accesat și de alte calculatoare și dispozitive din rețea.

Ce găsim în folderul Public?

În mod implicit, folderul Public are mai multe subdirectoare: Descărcări publice, Documente publice, Fișiere video publice, Imagini publice și Muzică publică. În funcție de versiunea de Windows folosită, aceste directoare pot avea și conținut de probă. De exemplu, acest tip de conținut se găsește în Windows 7, în timp ce Windows 8 nu-l oferă.

Ce este folderul Public & Și cum se folosește?

Folderul Public conține și alte foldere ascunse: Biblioteci, Preferințe (disponibil doar în Windows 7) sau Desktop public. În mod implicit, aceste foldere sunt goale în toate versiunile de Windows.

Folderele Documente publice, Fișiere video publice, Imagini publice și Muzică publică fac parte din bibliotecile standard din Windows (Documente, Fișiere video, etc). Ca urmare, conținutul creat în aceste foldere este indexat de Windows și ușor accesibil, inclusiv atunci când faceți căutări.

Ce este folderul Public & Și cum se folosește?

Aceste foldere pot fi scoase din bibliotecile standard, dacă nu planificați să le folosiți. Pentru a învăța mai multe despre biblioteci și cum se personalizează, vă recomandăm acest articol: Biblioteci - O Caracteristică Foarte Utilă a Windows 7.

Cum se folosește folderul Public?

Principalul rol al acestui folder este partajarea rapidă de fișiere între utilizatorii aceluiași calculator ori cu utilizatorii celorlalte calculatoare și dispozitive din aceeași rețea.

Utilizarea acestui folder nu este obligatorie ci mai degrabă o alegere personală, în funcție de context și preferințe personale. De exemplu, eu prefer să nu îl folosesc deoarece sunt singurul utilizator al calculatorului de pe care lucrez. Dar, dacă aveți un calculator folosit de mai mulți oameni, acest folder poate fi util. Oricine poate adăuga și edita fișiere în acest folder. Munca salvată acolo este imediat disponibilă celorlalți utilizatori.

Spuneam mai devreme că folderul Public poate fi folosit și pentru a partaja fișiere cu alte calculatoare și dispozitive din rețea. Dacă alegeți să activați partajarea lui, oricine din rețea poate accesa conținutul său. Asta poate fi o metodă rapidă de partajare, mai ales atunci când aveți în rețea calculatoare cu sisteme de operare Linux ori OS X. Din moment ce ele nu pot folosi caracteristici precum Grupul de domiciliu, folder Public este o metodă simplă de partajare.

Cum se partajează folderul Public?

Pentru a activa ori dezactiva partajarea acestui folder în Windows, trebuie să deschideți panoul cu "Setări complexe pentru partajare".

Ce este folderul Public & Și cum se folosește?

Acolo veți găsi secțiunea "Partajare foldere publice", unde activați ori dezactivați partajarea. Pentru a afla cum se face asta în Windows 7, citiți acest ghid: Cum se particularizează setările de rețea și partajare în Windows 7.

Concluzie

Multă lume ignoră acest folder deși el poate fi util în anumite scenarii. Acum că știți mai multe despre el și rolul său în Windows, nu ezitați să-l folosiți. S-ar putea să vă placă această metodă de partajare. Dacă aveți întrebări, nu ezitați să lăsați un comentariu.

Descoperă: Productivitate Ghiduri Rețea și Internet Windows