Sponsorizat de

Blochează saiturile malițioase, pe toate dispozitivele din rețea, folosind un router ASUS

Știai că routerul tău wireless ASUS poate bloca accesul la saituri malițioase care distribuie malware ori încearcă să-ți fure datele personale folosind tactici de phishing? Routerele ASUS care au în firmware-ul lor modulul ASUS AiProtection , dezvoltat împreună cu Trend Micro, includ o facilitate prin care routerul se conectează în mod constant la cloud-ul Trend Micro și verifică dacă saiturile accesate de dispozitivele din rețeaua ta sunt sau nu malițioase. Dacă un sait pe care vrei să-l accesezi este malițios, accesul îți este blocat înainte ca acesta să se încarce și să provoace pagube. Este ca și cum ai avea un antivirus activ atunci când navighezi pe internet de pe orice dispozitiv din rețeaua ta. Iată cum se activează această facilitate pe routerul tău ASUS și cum te protejează de malware:

Activează protecția împotriva saiturilor malițioase pe routerul tău ASUS

Deschide un browser web, pe orice calculator din rețea și încarcă interfața pentru administrarea routerului tău ASUS. Mergi la una dintre următoarele adrese:

  • http://192.168.1.1 - aceasta este adresa IP tipică routerelor ASUS;
  • http://router.asus.com - acesta este adresa web standard pentru interfața de administrare care te va redirecta automat la adresa IP a routerului tău.

Autentifică-te folosind contul de administrator și parola pentru routerul ASUS. Interfața de administrare pentru routerul tău ASUS este tradusă și în limba română, dacă preferi să o folosești în loc de engleză. Pentru a schimba limba, dă clic pe căsuța din dreapta sus unde este selectat English (Engleză) și, în lista de limbi disponibile, selectează Romanian (Română).

În coloana din stânga, dă clic pe secțiunea AiProtection și apoi pe Protecție rețea (Network Protection).

Se deschide o listă cu mai multe facilități de protecție oferite de ASUS AiProtection. Mergi la secțiunea " Blocare site-uri rău intenționate" (Malicious Sites Blocking) și mută comutatorul pe poziția ON.

Așteaptă câteva secunde până se activează caracteristica de securitate. Odată activată, vei vedea comutatorul ei colorat în verde, pus pe poziția ON , ca în captura de ecran de mai jos.

Din această clipă, toate dispozitivele conectate la rețeaua administrată de routerul tău ASUS, vor fi protejate în ceea ce privește accesarea de saituri rău intenționate, folosind protecția bazată pe cloud de la Trend Micro.

Cum te protejează ASUS Ai Protection împotriva saiturilor malițioase?

Indiferent de dispozitivul de rețea folosit de tine, atunci când încerci să accesezi un sait recunoscut ca fiind rău intenționat, routerul tău ASUS îți blochează accesul folosind un mesaj similar cu cel din captura de ecran de mai jos. Din păcate, mesajele pentru blocarea accesului nu au fost traduse de ASUS și acestea sunt încărcate doar în limba engleză. Un neajuns minor dacă ne întrebi pe noi, ce poate fi reparat într-o viitoare actualizare de firmware.

Pe ce routere găsim ASUS AiProtection?

Opțiunile de protecție împotriva saiturilor malițioase prezentate în acest ghid fac parte din modulul ASUS AiProtection. La data scrierii acestui articol, acesta este disponibil pe următoarele modele de routere wireless: ASUS RT-AC87U , ASUS RT-AC88U, ASUS RT-AC3200 și ASUS RT-AC5300. Routerele ASUS RT-AC56U și ASUS RT-AC68U pot beneficia și ele de ASUS AiProtection dacă se face update la cea mai nouă versiune de firmware disponibilă pentru ele.

Concluzie

După cum vezi, modulul ASUS AiProtection dezvoltat împreună cu compania de securitate Trend Micro, funcționează ca un antivirus atunci când dispozitivele din rețeaua ta navighează pe internet. Acesta oferă o protecție extrem de binevenită, care te va feri de saituri care distribuie viruși și alte forme de malware, tentative de phishing care încearcă să-ți fure datele personale precum detaliile cardului tău de credit ș.a.m.d. Dacă ai un router wireless ASUS ori planifici să-ți cumperi unul, nu uita să activezi modulul ASUS AiProtection și facilitățile descrise în acest ghid, pentru a beneficia de un plus semnificativ de securitate în rețeaua ta.