Cât de curat este smartphone-ul tău? Studiile arată că este mai murdar decât o toaletă!

Cât de curat este smartphone-ul tău? Studiile arată că este mai murdar decât o toaletă!

Smartphone-ul a devenit un obiect pe care îl folosim des și care are acces la intimitatea noastră. Tindem să uităm că el, ca și oricare alt obiect pe care îl atingem des, se murdărește și ajunge să aibă culturi masive de microbi. Cât de serioasă este problema? Cum te păzești de potențiale probleme de sănătate? Hai să aruncăm o privire asupra acestui subiect.

Reclamă

Este neapărată nevoie să curățăm smartphone-ul?

Smartphone-urile s-au infiltrat în viața noastră, oferind performanțe tehnice foarte bune și speculând nevoile noastre de socializare și informare. Impactul complet asupra sănătății nu este încă înțeles pe deplin, așa că ne vom concentra pe un aspect particular: microbii.

Într-un studiu care a căutat prezența unei anumite bacterii asociate cu boli de piele, ale căilor respiratorii și ale tubului digestiv, smartphone-ul avea pe el de 7 ori mai multe bacterii decât un colac de toaletă. Este de menționat că o tabletă stătea și mai rău, având de 30 de ori mai multe bacterii. Un lucru trebuie clarificat: tableta sau colacul de toaletă nu sunt lipite de față în mod regulat de câteva ori pe zi. Smartphone-ul este.

Acum că v-am captat atenția, hai să vedem ce putem să facem.

Curățare uscată sau umedă

Vom scrie mai jos despre un set de curățare a smartphone-ului care permite o curățare amănunțită și care include folosirea lichidelor. Nu este realist însă să ne așteptăm la o curățare minuțioasă a smartphone-ului pe care să o facem de câteva ori pe zi.

smartphone, curat, murdar, metode, curatare, igiena
smartphone, curat, murdar, metode, curatare, igiena

Imagine: MagicFiber

Soluția este să purtăm la noi o bucată de material din microfibră (ca acesta ) pe care o ținem la îndemână în buzunar sau în geantă. Vestea bună este că folosirea microfibrei la o curățare uscată reușește să elimine 93% din viruși și 98% din bacterii. Asigurați-vă că materialul nu se destramă și nu lasă scame.

Reclamă

În cazul în care nu aveți bucata de microfibră la îndemână și aveți nevoie de o curățare rapidă, evitați hârtia. Oricare ar fi forma și textura, hârtia are multe șanse să vă zgârie ecranul și să lase urme mici care vor duce la o vizibilitate proastă. În caz de urgență, este mai bine să folosiți o bucată de bumbac (cum ar fi un capăt de tricou) care nu are imprimeuri și să ștergeți cu el smartphone-ul.

Evitați să folosiți o presiune prea mare când frecați ecranul pentru că unele ecrane nu se comportă bine la apăsare puternică. Și țineți bucata de microfibră aproape. Același material poate fi folosit și umed.

Setul de curățare

În afară de materialul textil și de lichid, setul de curățare poate să aibă mai multe accesorii în formă de tampon sau creion care să ajute curățarea în locurile mai greu accesibile ( exemplu aici ). Ca regulă generală evitați soluțiile de curățare care conțin alcool și mai ales soluțiile de curățat prin casă. Conținutul nu este făcut pentru suprafețele aparatelor electronice și smartphone-ul tău se va strica cu siguranță.

În cazul în care nu ai la îndemână un lichid special formulat, precum cel din setul de mai sus, poți să folosești apă distilată. Faptul că apa este distilată, te scapă de urmele lăsate pe ecran, de apă, atunci când se evaporă.

smartphone, curat, murdar, metode, curatare, igiena
smartphone, curat, murdar, metode, curatare, igiena

Imaginea: ColorWay

Acum că folosim lichid, e bine să limităm la minimum cantitatea folosită. Ca regulă, nu pulverizați sau stropiți direct pe smartphone. Este posibil ca o parte din lichid să intre în smartphone și ecranul va fi prima victimă. Sunt nenumărate istorisiri cu ecrane care se înnegresc încet, după ce au fost expuse la lichide. Este mult mai bine să pulverizați sau să stropiți materialul textil pe care îl folosiți la curățire. Și atunci asigurați-vă că nu l-ați înmuiat prea tare.

Multe smartphone-uri au un strat aplicat pe ecran care previne acumularea excesivă de mizerie. Evitați o ștergere viguroasă pentru a putea proteja acest strat.

Pentru smartphone-urile care oferă această opțiune, este bine să scoateți bateria înainte să vă apucați de curățare. Sau cel puțin să închideți smartphone-ul. Orice stropire accidentală are mai puține șanse să producă pagube. În cazul în care vă udați smartphone-ul, ștergeți lichidul aflat în exces și lăsați smartphone-ul să se usuce câteva ore înainte să îi dați drumul din nou.

Viitorul curățării smartphone-ului

O alternativă care este și mai eficientă și mai elegantă, este folosirea unui aparat de curățat cu ultraviolete ( ca acesta ). Curățarea cu ultraviolete este un proces industrial care poate fi adaptat la smartphone. Rata de distrugere a microbilor este de peste 99,99% și reușește să facă asta în 5 minute.

smartphone, curat, murdar, metode, curatare, igiena
smartphone, curat, murdar, metode, curatare, igiena

Imagine: PhoneSoap

O inovație în domeniul acesta a fost lansată de curând de Kyocera care a produs un smartphone care se poate spăla cu săpun în același fel în care te speli pe mâini. Mai multe detalii găsiți în acest articol.

Cât de des îți cureți smartphone-ul?

Într-un fel sau altul, trebuie să îmbunătățim felul în care ne curățăm smartphone-urile. După ce ne-am educat de câteva generații să ne spălăm pe mâini în mod regulat, nu ne putem permite să cărăm cu toții în buzunar niște bombe biologice.

Tu cât de des îți cureți smartphone-ul? Ce anume folosești la curățare? Scrie-ne mai jos un comentariu.

Descoperă: Smartphone Blog