Review Razer BlackWidow V4 Pro: Când mărimea și dotările contează!

Review Razer BlackWidow V4 Pro: Când mărimea și dotările contează!
Rating

Tastatura potrivită poate conta foarte mult atunci când te joci jocurile tale preferate. Fă cunoștință cu Razer BlackWidow V4 Pro - ultima evoluție a renumitei serii BlackWidow de la Razer. Aceasta nu este o tastatură oarecare; este un produs high-end echipat cu switch-uri mecanice, iluminare RGB amplă, calitate premium a construcției, un suport confortabil pentru încheieturi și multe taste macro. Pe lângă toate acestea, Razer a adăugat și controale media dedicate și un Command Dial special. Sună interesant? Este tastatura de gaming pe care o așteptai? Află din această recenzie:

Reclamă

Razer Blackwidow V4 Pro: Pentru cine este o alegere potrivită?

Tastatura Razer Blackwidow V4 Pro este o alegere excelentă pentru:

 • Gamerii care vor o tastatură cu multe taste și butoane suplimentare
 • Cei care au un birou mare și își doresc o experiență superioară celei obișnuite
 • Fanii dispozitivelor Razer și ai iluminării RGB

Pro și contra

Există multe aspecte pozitive la tastatura Razer Blackwidow V4 Pro:

 • Poate fi o tastatură excelentă atât pentru gameri, cât și pentru cei care tastează
 • Folosește switch-uri mecanice și există mai multe opțiuni din care poți alege
 • Comutatorul programabil Razer Command Dial este util
 • Efectele de iluminare RGB sunt frumoase
 • Comenzi multimedia dedicate și opt taste macro
 • Există un port suplimentar USB 2.0 passthrough pe ea
 • Suportul pentru încheieturi este confortabil și, de asemenea, iluminat RGB
 • Este rapidă, acceptând o rată de polling foarte mare, de 8000 Hz
 • Software-ul Razer Synapse este excelent

Pe de altă parte, există și câteva aspecte mai puțin pozitive:

 • Necesită două cabluri USB separate - unul pentru alimentare și unul pentru passthrough USB
 • Este scumpă
 • Este foarte mare, așa că ai nevoie de un birou generos pe care să o așezi
 • Materialul plastic folosit la capacele tastelor ar putea deveni lucios după ceva timp
Notă produs 4/5
Verdict

Verdict

Razer BlackWidow V4 Pro este o tastatură remarcabilă, concepută pentru gamerii care acordă prioritate calității și au bugetul necesar pentru a investi într-un produs premium. Aceasta se mândrește cu o listă lungă de caracteristici, inclusiv taste mecanice, care se iluminează într-un caleidoscop de culori RGB, comenzi dedicate pentru media și volum, taste macro, precum și butonul unic Razer Command Dial, care oferă funcționalități suplimentare la îndemâna ta. Tastatura include, de asemenea, un suport pentru încheieturi iluminat, realizat din materiale de calitate, pentru a-ți asigura confortul. Cu performanțele sale de top și funcțiile ample, Razer BlackWidow V4 Pro este o alegere excelentă pentru gamerii care dispun de mult spațiu pe birou.

Despachetarea tastaturii Razer Blackwidow V4 Pro

Tastatura de gaming Razer Blackwidow V4 Pro este ambalată într-o cutie robustă de culoare neagră și verde. Pe partea superioară a cutiei, se găsește o imagine mare și vie a tastaturii cu luminile sale colorate, evidențiind caracteristicile cheie. Pe partea din spate, există informații despre comutatorul special Command Dial, tipul de switch-uri mecanice pe care le are și o listă cu detaliile tehnice ale tastaturii.

Cutia tastaturii Razer Blackwidow V4 Pro

Cutia tastaturii Razer Blackwidow V4 Pro

În cutie vei găsi tastatura, suportul magnetic pentru încheieturi, două cabluri USB-A la USB-C și manualul de utilizare - tot ce este necesar pentru a începe.

Despachetarea tastaturii Razer Blackwidow V4 Pro

Despachetarea tastaturii Razer Blackwidow V4 Pro

Despachetarea tastaturii de gaming Razer Blackwidow V4 Pro îți oferă un sentiment de satisfacție. Îți dai seama imediat că este un produs high-end.

Reclamă

Specificații hardware

Razer Blackwidow V4 Pro este o tastatură de gaming care folosește switch-uri mecanice pentru tastele sale. Tastatura poate fi echipată cu trei tipuri de switch-uri create de Razer, fiecare fiind proiectat să reziste la 100 de milioane de apăsări:

 • Switch-uri verzi - ideale pentru cei cărora le place să simtă o punctul de rezistență și să audă un clic la fiecare apăsare a tastelor, oferind un răspuns de top pentru jocuri și tastare.
 • Switch-uri galbene - liniare, silențioase și cursive, îți permit să apeși rapid tastele fără niciun zgomot, datorită caracteristicilor de amortizare a sunetului.
 • Switch-uri portocalii - tactile, oferind un punct de rezistență perceptibil la tastare, dar mai silențioase decât switch-urile verzi, perfecte pentru cei care preferă o tastatură silențioasă, dar cu un timp de răspuns rapid.

Razer BlackWidow V4 Pro folosește switch-uri mecanice

Razer BlackWidow V4 Pro folosește switch-uri mecanice

Modelul pe care l-am testat avea switch-uri verzi cu clic. Capacele pentru taste din ABS acoperă toate tastele, garantând că inscripțiile nu se șterg ușor. Totuși, având în vedere că materialul plastic ABS poate deveni lucios după un timp și că această tastatură este un dispozitiv premium, cred că un plastic PBT de calitate superioară ar fi fost o alegere mai bună. Acestea fiind spuse, trebuie să știi că toate tastele sunt iluminate RGB, ceea ce înseamnă că se pot aprinde în orice culoare dorești, iar atât tastatura, cât și suportul pentru încheieturi includ benzi RGB cu iluminare de tip „underglow”. Tastatura are două astfel de zone, în stânga și în dreapta, iar suportul pentru încheieturi le are în ambele părți, plus în partea din față.

Iluminarea RGB este impresionantă

Iluminarea RGB este impresionantă

Razer Blackwidow V4 Pro este o tastatură de dimensiuni normale, dar cu o particularitate. Pe lângă toate tastele standard, pe care le găsești pe orice tastatură, aceasta include și câteva elemente suplimentare interesante: un comutator Command Dial, cinci taste macro dedicate și alte trei butoane programabile în partea stângă, plus o bară de volum și patru taste media în partea din dreapta sus pentru un control media confortabil.

Comutatorul Command Dial și tastele macro din stânga

Comutatorul Command Dial și tastele macro din stânga

Tastatura suportă o rată maximă de transfer (polling) de 8000 Hz, ceea ce o face extrem de rapidă și cu un timp de răspuns foarte scurt. Ai nevoie de un cablu USB 2.0 Type-A la Type-C pentru a o folosi cu calculatorul tău. Sunt incluse două astfel de cabluri, ambele acoperite cu țesătură și destul de rezistente. Vei avea nevoie de cel de-al doilea cablu dacă vrei să folosești portul USB suplimentar de pe tastatură. Nu uita că acestea sunt USB 2.0, nu USB 3.0, care este mai rapid. Cu o lungime de doi metri, aceste cabluri sunt suficient de lungi pentru orice configurație, chiar și în cazul în care calculatorul tău este așezat sub birou.

Sunt necesare două cabluri USB-C

Sunt necesare două cabluri USB-C

Fără suportul pentru încheieturi, tastatura Razer Blackwidow V4 Pro are o lățime de 46,4 cm, o adâncime de 15,2 cm și o înălțime de 2,5 cm. Este, de asemenea, relativ grea, cântărind 1,03 kg. Suportul pentru încheieturi se atașează magnetic la tastatură prin intermediul unui conector încorporat cu 5 pini și cântărește alte 390 de grame.

Suportul pentru încheieturi se atașează magnetic la tastatură

Suportul pentru încheieturi se atașează magnetic la tastatură

Tastatura Razer Blackwidow V4 Pro ar trebui să funcționeze cu orice tip de calculator și sistem de operare. Totuși, pentru a putea folosi toate funcțiile sale speciale, ai nevoie de software-ul Razer Synapse, care este disponibil doar pentru Windows 10 și Windows 11.

Dacă vrei să vezi mai multe detalii despre această tastatură, accesează pagina sa oficială: Razer Blackwidow V4 Pro - Tech Specs.

Designul și construcția de înaltă calitate a tastaturii Razer Blackwidow V4 Pro o fac o alegere excelentă pentru gamerii care iau în jocurile în serios și care vor o tastatură ce oferă performanțe de vârf și include taste macro dedicate pentru control suplimentar.

Reclamă

Experiența de utilizare a tastaturii de gaming Razer Blackwidow V4 Pro

Utilizarea tastaturii de gaming Razer BlackWidow V4 Pro este o plăcere! Arată foarte bine și va fi pe placul oricărui preferă lucrurile mari și își dorește cât mai multe butoane și funcții, indiferent de dimensiuni. Pentru că, așa cum am menționat mai devreme, această tastatură are un format de dimensiuni mari, cu toate tastele obișnuite și încă câteva. Marginile tastaturii sunt relativ mici, dar tastatura în sine este mare, așa că asigură-te că ai suficient spațiu pe birou pentru ea. Nu este potrivită pentru birouri mici.

Ai nevoie de un birou încăpător pentru Razer BlackWidow V4 Pro

Ai nevoie de un birou încăpător pentru Razer BlackWidow V4 Pro

Suportul pentru încheieturi este confortabil, acoperit cu un material moale, din piele artificială, care nu îți va face mâinile să transpire, nici măcar după sesiuni lungi de tastare. În plus, arată excelent, potrivindu-se cu designul tastaturii, cu logoul interesant triskele de la Razer în centru.

Suportul pentru încheieturi este confortabil și arată foarte bine

Suportul pentru încheieturi este confortabil și arată foarte bine

Iluminarea RGB de pe taste și luminile cu led de sub tastatură și de sub suportul pentru încheietura mâinii sunt captivante. Razer a decis să ilumineze doar simbolurile de pe taste și partea inferioară a acestora, în loc să lumineze întreaga suprafață, ceea ce arată foarte bine și distrage mai puțin atenția.

Razer BlackWidow V4 Pro are lumini RGB peste tot

Razer BlackWidow V4 Pro are lumini RGB peste tot

În partea din dreapta sus a tastaturii, vei găsi comenzi multimedia și o bară rotativă lungă, care, în mod implicit, controlează volumul. În plus, toate aceste butoane, inclusiv bara, sunt personalizabile, astfel încât le poți schimba funcțiile așa cum vrei tu. De exemplu, poți face ca rotița să se deruleze în sus și în jos sau să facă lucrurile mai mari sau mai mici, iar butoanele pot deschide diferite programe de pe PC-ul tău cu Windows.

Controalele media din dreapta-sus

Controalele media din dreapta-sus

În partea stângă a tastaturii, se află cinci taste macro, marcate de la M1 la M5 și alte trei butoane macro pe margine. Imediat deasupra tastei M5, ai un comutator Razer Command Dial - un buton pe care îl poți apăsa și roti pentru a controla diferite funcții. În mod implicit, butonul are opt profiluri preconfigurate pentru lucruri precum ajustarea luminozității tastaturii, zoom și comutarea aplicațiilor. Cu ajutorul software-ului Razer Synapse, poți să personalizezi fiecare funcție și să configurezi acțiuni suplimentare dacă ai nevoie sau vrei asta.

Toate tastele, plus comutatorul Command Dial și comenzile media pot fi programate

Toate tastele, plus comutatorul Command Dial și comenzile media pot fi programate

Sub taste, tastatura are o placă metalică, ceea ce o face solidă și rezistentă la îndoire, chiar și atunci când este apăsată puternic. În partea stângă, există un port USB 2.0 la îndemână pentru conectarea facilă a dispozitivelor tale, scutindu-te de deranjul de a te întinde până în spatele calculatorului.

Razer BlackWidow V4 Pro are un port USB 2.0 passthrough

Razer BlackWidow V4 Pro are un port USB 2.0 passthrough

Atunci când alegi o tastatură mecanică, senzația de tastare este cea mai importantă. Mi-a luat ceva timp să mă obișnuiesc cu poziția tastelor Ctrl și Shift din stânga, de lângă tastele macro. Am testat tastatura cu switch-urile verzi de la Razer, care sunt cu clic și zgomotoase, dar se apasă rapid. Sunt excelente pentru tastare, deoarece sunt tactile, ceea ce înseamnă că poți simți momentul exact când se activează și ai nevoie de o forță medie pentru a le apăsa. Dacă tastezi mult, dar urăști zgomotul, ia în considerare opțiunea galbenă de la Razer - aceste comutatoare sunt mai silențioase, mai line și necesită mai puțină forță. Din nefericire, tastatura nu are un design „hot-swappable” - cu schimbare rapidă, așa că nu poți schimba sau înlocui cu ușurință switch-urile stricate.

Alege switch-uri verzi dacă îți plac sunetele de clic

Alege switch-uri verzi dacă îți plac sunetele de clic

În timp ce testam această tastatură, am jucat și jocuri precum League of Legends, Cyberpunk 2077 și Assassin's Creed Mirage. Razer Blackwidow V4 Pro s-a comportat excelent. Comutatoarele sale mecanice au oferit performanță de top, cu răspuns rapid și fără omisiuni de apăsări. Dar cred că tastele sale macro sunt mai potrivite pentru jucătorii pasionați de jocuri MMO, spre deosebire de cei care preferă jocurile MOBA, FPS sau RPG.

Gaming pe tastatura Razer BlackWidow V4 Pro

Gaming pe tastatura Razer BlackWidow V4 Pro

Razer Blackwidow V4 Pro este o tastatură de gaming impresionantă, care arată foarte bine. Are taste mecanice de calitate superioară, care oferă o senzație de utilizare plăcută, o calitate premium a construcției și funcționează foarte bine.

Reclamă

Drivere și software

La fel ca aproape toate dispozitivele de gaming Razer, configurarea tastaturii Blackwidow V4 Pro se face cu ajutorul software-ului Razer Synapse. Fila sa de personalizare (Customize) îți permite să faci tot ceea ce te-ai aștepta: să schimbi ce face fiecare tastă de pe ea, să creezi scurtături (secvențe de taste) și să le atribui tastelor macro, să configurezi modul de joc, să selectezi rata de polling a tastaturii și să setezi acțiunile care vrei să fie efectuate atât de comutatorul Command Dial din stânga, cât și de butoanele media din dreapta.

Personalizarea tastaturii Razer BlackWidow V4 Pro în Synapse

Personalizarea tastaturii Razer BlackWidow V4 Pro în Synapse

Poți configura rapid efectele de iluminare în secțiunea Lighting. Aici, poți, de asemenea, să faci tastatura mai luminoasă sau mai întunecată și să decizi dacă vrei ca luminile să se stingă și când.

Controlul iluminării pentru Razer BlackWidow V4 Pro

Controlul iluminării pentru Razer BlackWidow V4 Pro

De remarcat că Razer Blackwidow V4 Pro este compatibil cu funcția Iluminare dinamică (Dynamic Lighting) de la Microsoft din Windows 11. Dacă vrei să folosești această funcție în locul sistemului de iluminare Chroma RGB de la Razer, trebuie să activezi Iluminare dinamică în setările din Synapse.

Activează Iluminarea dinamică în Razer Synapse

Activează Iluminarea dinamică în Razer Synapse

Apoi, poți controla culorile și efectele de iluminare de pe tastatură direct din Windows 11. Dacă vrei instrucțiuni detaliate în acest sens, citește acest ghid: Cum schimbi setările RGB din Windows 11 folosind Iluminarea dinamică.

Razer BlackWidow V4 Pro este compatibilă cu Iluminarea dinamică din Windows 11

Razer BlackWidow V4 Pro este compatibilă cu Iluminarea dinamică din Windows 11

Software-ul Razer Synapse este ușor de folosit și oferă un control complet asupra tuturor funcțiilor Blackwidow V4 Pro.

Îți place tastatura Razer Blackwidow V4 Pro?

Acum că ți-am împărtășit părerile mele despre tastatura Razer Blackwidow V4 Pro, ce părere ai despre ea? Știi și tu ce este bun la ea și ce este mai puțin pozitiv: Este ceva important care mi-a scăpat? Ești de acord cu verdictul meu? Comentează mai jos și împărtășește-ți punctul de vedere.

Descoperă: Divertisment Hardware și sunete Recenzii Recomandate Windows