Ce este Gorilla Glass? Ce este sticla 2.5D? Cum se compară?

Ce este Gorilla Glass? Ce este sticla 2.5D? Cum se compară?

Dacă folosești un smartphone, ai dat aproape sigur de termenul Gorilla Glass. Unii dintre voi poate știu deja că este un tip special de sticlă folosită la smartphone-uri, tablete și alte dispozitive similare. Însă știi ce face și de ce este importantă prezența ei? Știai că există mai multe feluri diferite de Gorilla Glass? De asemenea, unele smartphone-uri au sticlă 2.5D. Știi ce este aceasta și cum este diferită de Gorilla Glass? Citește acest articol pentru a afla răspunsurile la toate aceste întrebări și nu numai:

Reclamă

Ce este Gorilla Glass?

Gorilla Glass este un tip de sticlă rezistentă creată astfel încât să nu fie distrusă ușor, dar să rămână subțire și ușoară. Gorilla Glass a fost inventată de către o companie americană numită Corning Inc. În anii șaizeci, compania a creat o sticlă solidă numită Chemcor, care a fost folosită câteva decenii atât în scopuri industriale, cât și comerciale. În 2005, compania a decis să își folosească experiența anterioară cu Chemcor și să înceapă cercetarea pentru a vedea dacă este posibilă crearea unui nou fel de sticlă ranforsată, care să poată fi utilizată la dispozitivele electronice moderne, precum smartphone-uri și tablete. Rezultatul a fost prima Gorilla Glass, anunțată în februarie 2008.

Corning Gorilla Glass

Corning Gorilla Glass

Gorilla Glass este realizată dintr-un material numit aluminosilicat alcalin, ce conține elemente precum aluminiu, siliciu și oxigen. Aceste elemente ajută la creșterea durității foii de sticlă. Conform Wikipedia, în procesul de producție, sticla este scufundată într-o baie fierbinte cu schimb de ioni de sare de potasiu, care crește și mai mult rezistența suprafeței sticlei. În prezent, Gorilla Glass este folosită la scară largă pentru a acoperi ecranele smartphone-urilor și ale tabletelor, dar și ale smartwatch-urilor și laptopurilor. Aceasta le protejează ecranele de zgârieturi și fisuri.

Câte versiuni de Gorilla Glass există și care sunt diferențele?

Știi câte tipuri de Gorilla Glass există? Din 2005, când Corning Inc. a început cercetarea pentru noi metode de a-și îmbunătăți sticla, au apărut opt tipuri diferite de Gorilla Glass (sau versiuni dacă preferi): Gorilla Glass 1, 2, 3, 4, 5, 6, urmată de Gorilla Glass Victus și Gorilla Glass Victus Plus. Fiecare nouă versiune a venit cu îmbunătățiri semnificative față de cea anterioară, iar noile tipuri de Gorilla Glass sunt mai dure și mai subțiri decât cele precedente.

Reclamă

Gorilla Glass 1

Prima Gorilla Glass produsă și-a făcut apariția pe primul iPhone, în ianuarie 2007. Aceasta a fost prima dată când Gorilla Glass a fost folosită pe un dispozitiv electronic de consum. Motivul pare să fie dorința lui Steve Jobs, CEO-ul Apple de atunci, de a folosi sticlă pe noul iPhone, în loc de plastic. Însă, la acea dată, sticla se spărgea ușor, așa că Steve Jobs s-a întâlnit cu CEO-ul Corning Inc. și, după ce a aflat despre cercetarea asupra Gorilla Glass, a plasat imediat o comandă. Gorilla Glass, care a fost folosită pe iPhone-ul de la Apple, avea o grosime de 1,5 mm și un strat de protecție oleofob. Era rezistentă atât la zgârieturi, cât și la fisuri, nu se murdărea rapid de la amprente și nu se păta.

Primul iPhone (din 2007) folosea Corning Gorilla Glass

Primul iPhone (din 2007) folosea Corning Gorilla Glass

Gorilla Glass 2

Gorilla Glass 2 și-a făcut debutul în 2012 și era cu 20 de procente mai subțire decât versiunea originală. Își păstra, desigur, toate celelalte caracteristici, cum ar fi duritatea și rezistența la zgârieturi. Astfel, a fost perfectă pentru mulți producători de smartphone-uri, ce puteau acum să creeze și să fabrice dispozitive mai subțiri. Unele dintre cele mai populare smartphone-uri care au folosit Gorilla Glass 2 pentru protecție au fost LG Nexus 4, Samsung Galaxy S4 mini și HTC One.

Samsung Galaxy S4 mini folosea Gorilla Glass 2

Samsung Galaxy S4 mini folosea Gorilla Glass 2

Gorilla Glass 3

Gorilla Glass 3 a venit cu îmbunătățiri ale caracteristicii sale esențiale. Corning Inc. a reușit să crească rezistența sticlei și să creeze un nou tip de Gorilla Glass, mai puternic, mai flexibil și mai rezistent la zgârieturi. În 2013, anul în care a apărut Gorilla Glass 3, producătorii au început să fie interesați de utilizarea acestei sticle întărite și pe laptopuri și dispozitive hibride cu ecrane tactile.

Câteva exemple de smartphone-uri noi, ce încă folosesc Gorilla Glass 3 pentru protecție, sunt Samsung Galaxy A50, Motorola G7 și Nokia 7 Plus.

Gorilla Glass 4

În următorii ani, compania a aflat, prin sondajele pe care le-a făcut, că cea mai mare grijă a oamenilor este că-și scapă smartphone-urile pe jos și le sparg ecranele. Așadar, pentru Gorilla Glass 4, anunțată la sfârșitul anului 2014, Corning Inc. s-a concentrat pe îmbunătățirea sticlei pentru a o face mai rezistentă la căderi. Conform declarațiilor companiei, atunci când cade de la o înălțime de 1 metru, Gorilla Glass 4 rezistă fără să se spargă în 80% din cazuri.

Gorilla Glass 4 este folosită pe unele smartphone-uri încă disponibile pe piață în ziua de azi, precum Samsung Galaxy S7, Google Pixel și Pixel XL, HTC One M9, ASUS ZenFone AR și Xiaomi Mi Mix 2.

Gorilla Glass 5

Gorilla Glass 5 a fost anunțată în iulie 2016 și a fost îmbunătățită pentru a deveni de patru ori mai rezistentă la cădere. Corning Inc. a promis că această versiune de Gorilla Glass poate supraviețui unor căderi de la 1,6 metri, cu fața în jos pe o suprafață tare, în 80% din cazuri. Asta înseamnă că un smartphone cu acest tip de sticlă poate rezista chiar dacă îl scapi atunci în timp ce faci o fotografie, de exemplu. Gorilla Glass 5 a fost și este încă folosit pe multe dispozitive, chiar și astăzi.

Printre exemple se numără Samsung Galaxy A32 5G și OnePlus 9, lansate în 2021, dar și smartphone-uri mai vechi, precum Google Pixel 3 și 3 XL, LG V40 ThinQ, Sony’s Xperia 10 Plus și XZ3, Xiaomi Mi Mix 3, Huawei Mate 20 Pro, Nokia 9 PureView, Samsung Galaxy S9 și S9 Plus.

Gorilla Glass 6

Pe 18 iulie 2018, Corning Inc. a anunțat lansarea unei alte iterații de sticlă rezistentă: Gorilla Glass 6. Compania a prezentat-o ca fiind cea mai durabilă sticlă realizată vreodată, cel puțin până atunci. 🙂 Poate rezista la o cădere ocazională de la cel mult 1,6 metri înălțime, iar, în testele companiei, Gorilla Glass 6 a supraviețuit la, în medie, la 15 căderi de la 1 metru pe suprafețe dure. Asta o face de două ori mai bună și mai rezistentă decât Gorilla Glass 5. Prin comparație, Corning Inc. spune că majoritatea produselor de la competiție nu au supraviețuit nici măcar primei căderi.

Există multe smartphone-uri cu Gorilla Glass 6 disponibile pe piață. Printre ele, se numără Samsung Galaxy S20 Ultra, Samsung Galaxy S10 Plus, Samsung Galaxy Note 10 Plus, Samsung Galaxy Z Flip, ASUS Zenfone Max Pro M2, OnePlus 6T, Oppo F9, Oppo R17, Samsung Galaxy S10, Sony Xperia 1 și Xiaomi Mi 9.

Gorilla Glass Victus (sau Gorilla Glass 7)

După Gorilla Glass 6, Corning a abandonat denumirea standard numerotată și, în loc de Gorilla Glass 7, ne-a adus Gorilla Glass Victus. Lansată în 2020 și folosită prima oară pe Samsung Galaxy Note 20 Ultra, sticla Victus este de două ori mai rezistentă la zgârieturi decât Gorilla Glass 6 și aproape de două ori mai rezistentă la căderi. Poate supraviețui unei căderi de la până 2 metri și, conform testelor, la cel mult 20 de căderi de la 1 metru. Prin comparație, Gorilla Glass 6 era capabilă de a supraviețui 15 căderi de la o înălțime de 1 metru.

La momentul publicării acestui articol, Gorilla Glass Victus este folosită în principal pe smartphone-uri premium, precum Samsung Galaxy Note20 Ultra 5G, Xiaomi 11T, Google Pixel 6 Pro, Samsung Galaxy Z Fold3 5G, ASUS ROG Phone 5 și Nokia XR20.

Gorilla Glass Victus+ (Plus)

Cea mai recentă generație de Gorilla Glass se numește Victus Plus. Evident, toată lumea se așteaptă să fie și mai rezistentă decât Gorilla Glass Victus. Deși știm că este folosită la gama Samsung Galaxy S22, lansată cu doar câteva zile înainte să scriem acest articol, nu avem nicio altă informație despre această versiune. I-am contactat pe cei de la Corning Inc. pentru mai multe detalii, dar, din păcate, compania nu a răspuns până acum întrebărilor noastre. Tot ce rămâne de făcut este să așteptăm ca să vedem ce aduce în plus Corning Gorilla Glass Victus Plus.

Reclamă

Tabel de comparație Gorilla Glass

Înainte de a trece la ce este sticla 2.5D și cum este diferită de Gorilla Glass, am dori să mai discutăm puțin subiectul Gorilla Glass. Știm că, atunci când vine vorba de aspectele tehnice ale diferitelor tipuri de sticlă, sunt multe informații de digerat, așa că ne-am gândit că ar fi util un tabel cu toate detaliile esențiale. Așadar, iată principalele diferențe tehnice dintre diversele versiuni de Gorilla Glass:

Tabel de comparație Gorilla Glass

Tabel de comparație Gorilla Glass

După cum vezi, numerele pentru diferite generații de Gorilla Glass sunt destul de apropiate. Deși noile iterații pot fi mai subțiri, duritatea lor variază, iar, în mod interesant, prima generație a fost cea mai bună la acest capitol. Duritatea sticlei este cel mai bun indicator pentru protecția împotriva zgârieturilor. De asemenea, se pare că transmisia optică a scăzut începând cu Gorilla Glass 5 și modelele mai noi. Pe de altă parte, generațiile mai noi au valori mai bune la rezistența la fracturare, ceea ce înseamnă că au rate de supraviețuire mai bune la căderi. Se pare că, începând cu Gorilla Glass 3, Corning a început să se concentreze și mai mult pe a face sticla mai subțire și mai rezistentă la căderi decât la zgârieturi.

Ce este sticla 2.5D?

Multe smartphone-uri cu prețuri accesibile sunt promovate ca având sticlă 2.5D, în loc de Gorilla Glass. 2.5D nu semnifică un anumit tip sau brand de sticlă. 2.5D este doar o convenție de nume folosită pentru sticla conturată, adică orice fel de sticlă care are o ușoară curbură către margini. Astfel, sticla 2.5D poate fi Gorilla Glass sau orice alt brand de sticlă, întărită sau nu, dacă marginile sale sunt puțin curbate și mai subțiri decât centrul foii de sticlă.

Un smartphone cu sticlă conturată 2.5D

Un smartphone cu sticlă conturată 2.5D

Sticla 2.5D este folosită pe multe smartphone-uri și pe alte dispozitive electronice de consum similare, precum tablete sau smartwatch-uri. Principalele motive pentru care producătorii de smartphone-uri au adoptat-o pe scară largă sunt designul mai plăcut și confortul sporit. Ecranele cu sticlă 2.5D sunt mai netede pe margini și nu ies în afara corpului telefonului. Apple, Samsung, Huawei, ASUS și multe alte companii mari din lumea smartphone-urilor folosesc acest design. Însă, deoarece 2.5D este doar o convenție de nume, sticla 2.5D nu are caracteristici specifice legate de rezistență, claritate sau calitate.

Sticla 2.5D vs. Gorilla Glass

Când vine vorba de Gorilla Glass folosită pe smartphone-uri, versiunile mai noi sunt, de obicei, mai bune. Gorilla Glass Victus este o versiune îmbunătățită a Gorilla Glass 6 și este mai bună decât Gorilla Glass 5, 4, 3, 2 sau 1 la anumite aspecte. Fiecare versiune mai nouă de Gorilla Glass este mai dură și mai rezistentă la căderi, deși nu putem spune același lucru despre rezistența la zgârieturi. Când te decizi ce smartphone, tabletă sau alt dispozitiv cu ecran tactil să îți cumperi, ai grijă să aibă Gorilla Glass pe el și nu doar o „sticlă super-rezistentă”.

Gorilla Glass poate fi și sticlă 2.5D

Gorilla Glass poate fi și sticlă 2.5D

Sticla 2.5D nu se poate compara în mod direct cu Gorilla Glass, deoarece nu este un tip sau un brand de sticlă.

Ca urmare, atunci când vezi termenul de sticlă 2.5D, chiar și în recenziile noastre de smartphone-uri, nu uita că îți dă detalii doar despre forma sticlei și nu-ți spune nimic despre rezistența sau tăria sa. Sticla 2.5D doar arată mai bine și este mai confortabilă.

Care smartphone-uri, tablete, laptopuri și alte dispozitive portabile folosesc Gorilla Glass?

Dacă ești curios să știi dacă dispozitivul tău este protejat de Corning Gorilla Glass, poți să verifici specificațiile sale hardware sau să vizitezi site-ul web oficial al companiei Corning Inc. și să îți cauți dispozitivul în lista de smartphone-uri, tablete, notebook-uri și dispozitive portabile ce folosesc Gorilla Glass: Listă completă de produse.

Dacă dispozitivul tău nu apare în lista de pe această pagină web, sunt șanse mari să nu folosească Gorilla Glass. Totuși, există posibilitatea să aibă Gorilla Glass și producătorul dispozitivului tău să fi cerut companiei Corning Inc. să nu facă publică această informație. În acest caz, poți doar să faci presupuneri bazate pe zvonuri, cum ar fi cele că iPhone-urile încă folosesc Gorilla Glass, deși Apple nu ne spune în specificații decât că au sticlă rezistentă.

Tu deții dispozitive cu Gorilla Glass sau cu sticlă 2.5D?

Suntem curioși dacă sticla de pe dispozitivele tale este un factor important în decizia ta de cumpărare. Știai ce înseamnă Gorilla Glass? Dar sticlă 2.5D? Vrei să ai un tip anume de sticlă pe dispozitivele tale? Ce fel de sticlă folosesc dispozitivele pe care le deții? Nu ezita să ne lași un comentariu mai jos.

Descoperă: Smartphone Android Blog Hardware și sunete iOS Recomandate