Ce este Gorilla Glass? Ce este sticla 2.5D? Cum se compară?

Dacă folosești un smartphone, suntem aproape siguri că ai auzit despre termenul Gorilla Glass. Unii cititori poate știu deja că este un tip special de sticlă folosită la smartphone-uri, tablete și alte dispozitive similare. Totuși, știi caracteristicile Gorilla Glass și de ce este importantă? Știi că există mai multe tipuri de Gorilla Glass și ce este diferit la ele? De asemenea, multe smartphone-uri au sticlă 2.5D. Știi ce este această sticlă și prin ce diferă de Gorilla Glass? Citește acest articol pentru a afla răspunsul la toate aceste întrebări și nu numai:

Ce este Gorilla Glass?

Gorilla Glass este un tip de sticlă rezistentă care a fost creată astfel încât să nu fie distrusă ușor dar să rămână subțire și ușoară. Gorilla Glass a fost inventată de către o companie americană numită Corning Inc. În anii șaizeci, compania a creat o sticlă întărită numită Chemcor care a fost folosită câteva decenii atât în scopuri industriale cât și comerciale. În 2005, compania a decis să își folosească experiența anterioară cu Chemcor și să înceapă cercetarea pentru un nou tip de sticlă întărită care să poată fi utilizată la dispozitivele electronice moderne precum smartphone-uri și tablete. Rezultatul a fost prima Gorilla Glass, care a fost anunțată pentru prima dată în februarie 2008.

Corning Gorilla Glass

Gorilla Glass este realizată dintr-un material numit alcalino-aluminosilicat și conține materiale precum aluminiu, siliciu și oxigen. Aceste materiale ajută la întărirea foii de sticlă. Conform Wikipedia, în procesul de producție, sticla este afundată într-o baie fierbinte cu schimb de ioni de sare de potasiu, care crește și mai mult rezistența suprafeței sticlei. În prezent, Gorilla Glass este folosită la scară largă pentru a acoperi ecranele smartphone-urilor și ale tabletelor, dar și pentru dispozitive hibride, ceasuri inteligente și laptopuri, protejându-le ecranele de zgârieturi și fisuri.

Câte versiuni de Gorilla Glass există și care sunt diferențele?

Din 2005, de când Corning Inc. a început cercetarea pentru noi metode de a își îmbunătăți sticla, au apărut șase tipuri de Gorilla Glass, sau versiuni dacă preferi: Gorilla Glass 1, 2, 3, 4, 5 și 6. Fiecare nouă versiune a venit cu îmbunătățiri semnificative față de cea anterioară și cele mai noi dintre ele sunt mai tari și mai subțiri decât cele mai vechi.

Prima Gorilla Glass și-a făcut apariția pe primul iPhone, în ianuarie 2007. Aceasta a fost prima dată când Gorilla Glass a fost folosită pe un dispozitiv electronic. Motivul pare să fie dorința lui Steve Jobs, CEO-ul Apple de atunci, de a folosi sticlă pe noul iPhone, în loc de plastic. Totuși, la acea dată, sticla se spărgea ușor, așa că Steve Jobs s-a întâlnit cu CEO-ul Corning Inc. și, după ce a aflat despre cercetarea pe care o făcea compania acestuia pentru Gorilla Glass, imediat a plasat o comandă. Gorilla Glass care a fost folosită pe iPhone-ul de la Apple, avea o grosime de 1,5 mm și un strat de protecție oleofob. Era rezistentă atât la zgârieturi cât și la fisuri și nu se murdărea rapid de la amprente.

Primul iPhone (din 2007): folosea Corning Gorilla Glass

Gorilla Glass 2 și-a făcut debutul în 2012 și era cu 20 de procente mai subțire decât versiunea originală. Își păstra toate caracteristicile precum tăria și rezistența în fața zgârieturilor, dar putea să facă asta la o grosime mai mică. Astfel, a fost perfectă pentru mulți producători de smartphone-uri, deoarece aceștia puteau acum să creeze și să fabrice dispozitive mai subțiri. Unele dintre cele mai populare smartphone-uri care au folosit Gorilla Glass 2 pentru protecție au fost LG Nexus 4, Samsung Galaxy S4 mini sau HTC One.

smartphone-325479_1920.png

Gorilla Glass 3 a venit cu îmbunătățiri ale caracteristicii sale esențiale. Corning Inc. a reușit să crească rezistența sticlei și să creeze un nou tip de Gorilla Glass, mai puternic, mai flexibil și mai rezistent la zgârieturi. 2013, anul în care Gorilla Glass 3 a apărut, a fost și anul în care producătorii au început să fie interesați de utilizarea acestei sticle întărite și pe laptopuri și dispozitive hibride cu ecrane tactile. Câteva exemple de smartphone-uri care încă folosesc Gorilla Glass 3 pentru protecție sunt Samsung Galaxy A50, Motorola G7, și Nokia 7 Plus.

În următorii ani, prin studiile pe care le-a făcut, compania a aflat că, în cazul smartphone-urilor, oamenii sunt în principal îngrijorați de faptul că le cad pe jos și se sparg ecranele. Drept urmare, pentru Gorilla Glass 4, Corning Inc. s-a concentrat pe îmbunătățirea sticlei și a o face mai rezistentă la căderi. Conform afirmațiilor lor, atunci când cade de la o înălțime de 1 metru, Gorilla Glass 4 rezistă fără să se spargă în 80% din cazuri. Gorilla Glass 4 este folosită de multe smartphone-uri populare în prezent, precum Samsung Galaxy S7, Google Pixel și Pixel XL, HTC One M9, ASUS ZenFone AR, ori Xiaomi Mi Mix 2.

Gorilla Glass 5 a fost anunțată în iulie 2016 și este o versiune de sticlă creată să fie și mai tare decât versiunea precedentă. Gorilla Glass 4 a fost testată și îmbunătățită să reziste la căderi de la o înălțime de un metru. Gorilla Glass 5 a fost îmbunătățită în continuare pentru a fi de patru ori mai rezistentă la cădere. Corning Inc. spune că acest nou tip de Gorilla Glass poate să supraviețuiască unor căderi de la 1,6 metri, cu fața în jos pe o suprafață tare, în 80% din cazuri. Asta înseamnă că un smartphone cu acest nou tip de sticlă poate să reziste chiar dacă îți cade din mâini atunci când faci o fotografie, de exemplu. Gorilla Glass 5 se găsește pe multe dispozitive noi, printre care se numără Google Pixel 3 și 3 XL, LG V40 ThinQ, Sony Xperia 10 Plus și XZ3, Xiaomi Mi Mix 3, Huawei Mate 20 Pro, Nokia 9 PureView, Samsung Galaxy S9 și S9 Plus.

Pe 18 iulie 2018, Corning Inc. a anunțat lansarea ultimei versiuni de sticlă rezistentă creată de companie: Gorilla Glass 6. Compania a prezentat-o ca fiind cea mai durabilă sticlă realizată vreodată. În teste, Gorilla Glass 6 a supraviețuit, în medie, la 15 căderi de la 1 metru, pe suprafețe cu denivelări și s-a dovedit a fi de două ori mai bună decât Gorilla Glass 5. În comparație, Corning Inc. spune că majoritatea competiției nu supraviețuiește nici măcar primei căzături.

La data de publicare a acestui articol, nu există multe smartphone-uri cu Gorilla Glass 6 pe piață. Totuși, iată câteva dintre cele mai interesante smartphone-uri cu Gorilla Glass 6: Asus Zenfone Max Pro M2, OnePlus 6T, Oppo F9, Oppo R17, Samsung Galaxy S10, Sony Xperia 1 și Xiaomi Mi 9.

Ce este sticla 2.5D?

Multe smartphone-uri cu prețuri reduse sunt prezentate ca având sticlă 2.5D, în loc de Gorilla Glass. 2.5D nu denumește un anumit tip de sticlă sau brand. 2.5D este doar o convenție de nume pentru sticla conturată, adică orice fel de sticlă care are o curbură la margini. Astfel, sticla 2.5D poate fi Gorilla Glass sau orice alt tip de sticlă, întărită sau nu, cât timp marginile sale sunt puțin curbate și mai subțiri decât centrul foii de sticlă.

Un smartphone cu sticlă conturată 2.5D

Sticla 2.5D este folosită pe multe smartphone-uri și alte dispozitive electronice similare, precum tablete sau smartwatch-uri. Motivele principale pentru adoptarea ei de către producătorii de smartphone-uri sunt design-ul mai plăcut și confortul crescut. Ecranele cu sticlă 2.5D sunt mai fine la atingere pe margini și nu ies în afara carcasei telefonului. Apple, Samsung, Huawei, ASUS și multe alte companii mari din lumea smartphone-urilor aleg să folosească acest design. Totuși, deoarece 2.5D este doar o convenție de nume, înseamnă că sticla 2.5D nu are caracteristici specifice legate de rezistență, claritate sau calitate.

Sticla 2.5D vs. Gorilla Glass

Dacă te gândești la Gorilla Glass pe smartphone-uri, versiunile mai noi sunt de obicei mai bune. Gorilla Glass 6 este o versiune îmbunătățită de Gorilla Glass 5 și este mult mai bună decât Gorilla Glass 4, 3, 2 sau 1. Fiecare versiune mai nouă de Gorilla Glass este mai tare și mai rezistentă. Cele mai noi, Gorilla Glass 6 și 5 sunt de asemenea mai bune la a rezista în cazul căderilor. Când te vei gândi la ce smartphone, tabletă sau orice alt dispozitiv cu ecran tactil să îți cumperi, ai grijă să aibă Gorilla Glass pe el și nu doar o "sticlă super-rezistentă".

gorilla-1031235_1920.png

În cazul sticlei 2.5D, nimeni nu poate să spună dacă este mai bună decât Gorilla Glass deoarece nu este un tip sau un brand de sticlă. Este doar o convenție de denumire pentru felul în care arată. De asemenea, sticla 2.5D existentă pe diferite smartphone-uri poate avea caracteristici diferite, în funcție de unde și cum a fost fabricată. Poți chiar să ai sticlă 2.5D făcută din Gorilla Glass.

Ca urmare, atunci când vezi termenul de sticlă 2.5D, chiar și în recenziile noastre, nu uita că îți dă detalii despre forma sticlei și nu îți spune nimic despre rezistența sau tăria sa. Sticla 2.5D doar arată mai bine și este mai confortabilă.

Ce smartphone-uri, tablete, laptopuri și alte dispozitive portabile folosesc Gorilla Glass?

Dacă ești curios să știi dacă dispozitivul tău este protejat de Corning Gorilla Glass, poți să verifici caracteristicile sale hardware, sau poți să vizitezi saitul web al companiei Corning Inc. și să îți cauți dispozitivul în lista de smartphone-uri, tablete, laptopuri și dispozitive portabile care au Gorilla Glass: Full Products List.

Dacă dispozitivul tău nu apare pe această pagină web, sunt șanse mari să nu folosească Gorilla Glass. Totuși, este posibil să aibă Gorilla Glass și producătorul dispozitivului tău să îi fi cerut companiei Corning Inc. să nu declare acest lucru. În acest caz, poți doar să faci presupuneri bazate pe zvonuri, cum ar fi acela că iPhone-urile încă folosesc Gorilla Glass deși Apple nu ne spune decât că au sticlă rezistentă.

Tu deții dispozitive cu Gorilla Glass sau sticlă 2.5D?

Suntem curioși să aflăm dacă sticla de pe dispozitivele tale este un factor important în decizia ta de cumpărare. Știai ce înseamnă Gorilla Glass? Dar sticla 2.5D? Vrei să ai un tip anume de sticlă pe dispozitivele tale? Ce fel de sticlă ai pe dispozitivele pe care deja le deții? Nu ezita să ne lași un comentariu.

Descoperă: Smartphone Android Ghiduri Hardware și sunete iOS Recomandate
Spune-ți părerea: Vezi comentarii Comentează