Sticla pentru smartphone: Gorilla Glass, Ceramic Shield și altele

Sticla pentru smartphone: Gorilla Glass, Ceramic Shield și altele

Dacă ai folosit vreodată un smartphone, ai întâlnit termenul Gorilla Glass. S-ar putea să-l știi ca fiind o sticlă specială folosită la smartphone-uri, tablete și alte dispozitive similare. Dar înțelegi ce face și de ce este importantă? Știi că există mai multe feluri diferite de Gorilla Glass și alte tipuri de sticlă dură concurente, cum ar fi Kunlun Glass, Ceramic Shield, Panda Glass, Dragontrail Glass, Sapphire Glass și chiar și „simpla” sticlă rezistentă? De asemenea, unele smartphone-uri au sticlă 2.5D. Știi ce au în comun aceste tipuri de sticlă, cum diferă între ele și la ce să te aștepți de la fiecare ? Care dintre ele este cea mai bună? Citește acest articol pentru a afla răspunsurile la aceste întrebări și nu numai:

Reclamă

Ce este Gorilla Glass?

Gorilla Glass este un tip de sticlă rezistentă, creată astfel încât să nu fie distrusă ușor, dar să rămână subțire și ușoară. Gorilla Glass a fost inventată de către o companie americană numită Corning Inc. În anii șaizeci, compania a creat o sticlă solidă numită Chemcor, care a fost folosită câteva decenii atât în scopuri industriale, cât și comerciale. În 2005, compania a decis să-și folosească experiența anterioară cu Chemcor și să înceapă cercetarea pentru a vedea dacă este posibilă crearea unui nou fel de sticlă ranforsată, care să poată fi utilizată la dispozitivele electronice moderne, precum smartphone-uri și tablete. Rezultatul a fost prima Gorilla Glass, anunțată în februarie 2008.

Corning Gorilla Glass - Taking Tough to new heights

Corning Gorilla Glass - Taking Tough to new heights

Gorilla Glass este realizată dintr-un material numit aluminosilicat alcalin, ce conține aluminiu, siliciu și oxigen. Aceste elemente ajută la creșterea durității foii de sticlă. Conform Wikipedia, în procesul de producție, sticla este scufundată într-o baie fierbinte cu schimb de ioni de sare de potasiu, care crește și mai mult rezistența suprafeței sticlei. În prezent, Gorilla Glass este folosită la scară largă pentru a acoperi ecranele smartphone-urilor și ale tabletelor, dar și ale smartwatch-urilor și laptopurilor. Aceasta le protejează ecranele de zgârieturi și fisuri.

Evoluția Corning Gorilla Glass

Evoluția Corning Gorilla Glass

Din 2005, când a început să cerceteze noi metode de a-și îmbunătăți sticla, Corning Inc. a lansat mai multe tipuri diferite de Gorilla Glass (sau versiuni dacă preferi): Gorilla Glass versiunea 1 până la 6, urmată de Gorilla Glass Victus, de Gorilla Glass Victus+, de Gorilla Glass Victus 2 Gorilla Armor și Gorilla Glass 7i.

Reclamă

Fiecare nouă versiune are îmbunătățiri semnificative față de cea anterioară, iar noile tipuri de Gorilla Glass types sunt mai rezistente sau mai subțiri decât predecesoarele lor.

  • Gorilla Glass 7i: Pe 4 iunie 2024, Corning a anunțat Gorilla Glass 7i, cea mai recentă iterație din seria Gorilla Glass. Aceasta este o nouă sticlă de protecție, concepută pentru o rezistență mai bună pe smartphone-urile din gama de prețuri accesibile și medii. Oferă protecție îmbunătățită la căderi și rezistență la zgârieturi, supraviețuind căderilor de până la un metru. Concepută pentru a fi rezistentă, dar având un proces de fabricație cu costuri reduse, Gorilla Glass 7i ar trebui să apară în curând pe multe smartphone-uri destinate utilizatorilor atenți la bugetul lor. Primul producător de telefoane care o va folosi va fi OPPO, însă probabil vor urma mulți alții.
  • Gorilla Armor: Aceasta este cea mai rezistentă la zgârieturi și, din punct de vedere optic, cea mai avansată sticlă Gorilla Glass de până acum. Lansată în 2024 și dezvoltată printr-o colaborare între Corning și Samsung, Gorilla Armor este disponibilă exclusiv pe smartphone-ul Samsung Galaxy S24 Ultra (cel puțin la momentul scrierii acestui articol). Sticla Gorilla Armor oferă mai multă rezistență și claritate în comparație cu versiunile anterioare de Gorilla Glass. De asemenea, poate reduce semnificativ reflexiile cu până la 75% și, conform testelor „Scratch Bot” de la Corning, este de patru ori mai rezistentă la zgârieturi față de concurență. În plus, mi se pare un detaliu de apreciat că sticla Gorilla Armor este fabricată folosind 25% materiale reciclate înainte de consum, dovedind că atât Corning, cât și Samsung sunt două companii conștiente de mediul înconjurător. Dacă vrei să afli mai multe, ar trebui să vizitezi pagina web Corning Gorilla Armor.
  • Gorilla Glass Victus 2: Sticla Victus 2 se mândrește cu performanțe îmbunătățite în cazul căderilor pe suprafețe dure, precum betonul și asfaltul, supraviețuind unor căderi de până la 1 metru și depășind astfel performanțele sticlelor de aluminosilicat concurente. Se găsește pe ultimele smartphone-uri de top Galaxy de la Samsung, precum Samsung Galaxy Z Flip5 sau Samsung Galaxy S24.
  • Gorilla Glass Victus+: O versiune îmbunătățită a Gorilla Glass Victus, concepută special pentru dispozitivele Samsung. În comparație cu sticla obișnuită Gorilla Glass Victus, se spune că versiunea Plus este mai rezistentă la zgârieturi. O poți găsi pe telefoane precum Samsung Galaxy S22, Samsung Galaxy A55 sau Samsung Galaxy A35.
  • Gorilla Glass Victus: Lansată în 2020, sticla Victus este de două ori mai rezistentă la zgârieturi decât Gorilla Glass 6 și aproape de două ori mai rezistentă la căderi. Poate supraviețui unei căderi de la până 2 metri și, conform testelor, la cel mult 20 de căderi de la 1 metru. Prin comparație, Gorilla Glass 6 era capabilă să supraviețuiască la 15 căderi de la o înălțime de 1 metru. Există multe smartphone-uri care folosesc acest tip de sticlă, precum Google Pixel 8, Xiaomi 13 Ultra sau Motorola Edge 40 Pro.
  • Gorilla Glass 6: Corning Inc. a lansat această iterație de sticlă rezistentă pe 18 iulie 2018. Poate rezista la o cădere ocazională de la cel mult 1,6 metri înălțime, iar, în testele companiei, Gorilla Glass 6 a supraviețuit, în medie, la 15 căderi de la 1 metru pe suprafețe dure. Asta o face de două ori mai bună și mai rezistentă decât Gorilla Glass 5. Prin comparație, Corning Inc. afirmă că cele mai multe produse ale concurenței nu au putut supraviețui nici măcar primei căderi.
  • Gorilla Glass 5: A fost anunțată în iulie 2016. Gorilla Glass 5 a fost îmbunătățită pentru a deveni de patru ori mai rezistentă la cădere decât versiunea anterioară. Corning Inc. a promis că această versiune de Gorilla Glass poate supraviețui în 80% din cazuri unor căderi de la 1,6 metri, cu fața în jos pe o suprafață tare. Asta înseamnă că un smartphone cu acest tip de sticlă poate rezista chiar dacă îl scapi atunci în timp ce faci o fotografie, de exemplu. Gorilla Glass 5 a fost și este încă folosit pe multe dispozitive, chiar și astăzi.
  • Gorilla Glass 4: Prin intermediul unor sondaje, compania a descoperit că cea mai mare grijă a oamenilor era că-și scapă smartphone-urile pe jos și le sparg ecranele. Așadar, pentru Gorilla Glass 4, anunțată la sfârșitul anului 2014, Corning Inc. s-a concentrat pe îmbunătățirea sticlei pentru a o face mai rezistentă la căderi. Conform declarațiilor companiei, atunci când cade de la o înălțime de 1 metru, Gorilla Glass 4 rezistă fără să se spargă în 80% din cazuri.
  • Gorilla Glass 3: Era o sticlă Gorilla Glass mai puternică, mai flexibilă și mai rezistentă la zgârieturi decât înainte. 2013, când a apărut Gorilla Glass 3, a fost, de asemenea, anul în care producătorii au început să fie interesați de utilizarea acestui tip de sticlă întărită pe laptopuri și dispozitive hibride cu ecrane tactile.
  • Gorilla Glass 2: Și-a făcut debutul în 2012 și era cu 20% mai subțire decât versiunea originală. Își păstra, desigur, toate celelalte caracteristici, cum ar fi duritatea și rezistența la zgârieturi, dar era mai subțire. Astfel, era perfectă pentru mulți producători de smartphone-uri, ce puteau acum să creeze și să fabrice dispozitive mai subțiri.
  • Gorilla Glass 1: Prima Gorilla Glass produsă și-a făcut apariția pe primul iPhone, în ianuarie 2007. Aceasta a fost prima dată când Gorilla Glass a fost folosită pe un dispozitiv electronic de consum. Motivul pare să fie dorința lui Steve Jobs, CEO-ul Apple de atunci, de a folosi sticlă pe noul iPhone al companiei, în loc de plastic. Însă, la acea dată, sticla se crăpa ușor, așa că Steve Jobs s-a întâlnit cu CEO-ul Corning Inc. și, după ce a aflat despre cercetarea acestora asupra Gorilla Glass, a plasat imediat o comandă. Sticla Gorilla Glass folosită pe iPhone-ul de la Apple avea o grosime de 1,5 mm și un strat de protecție oleofob. Era rezistentă atât la zgârieturi, cât și la fisuri, nu se murdărea rapid de la amprente și nu se păta.

Înainte de a trece mai departe, aș dori să mai discutăm puțin despre Gorilla Glass. Știu că sunt destul de multe informații de digerat, așa că m-am gândit că ar fi util să adun toate detaliile esențiale într-un tabel. Așadar, iată principalele diferențe tehnice dintre diferitele versiuni de Gorilla Glass:

Tabel de comparație Gorilla Glass

Tabel de comparație Gorilla Glass

NOTĂ: După cum ai observat probabil, tabelul nu include detalii despre Gorilla Glass Armor sau despre Gorilla Glass Victus+. Din păcate, nu am găsit nicio specificație oficială despre acestea pe site-ul Corning. În plus, deși aceste tipuri de sticlă sunt folosite pe dispozitivele Samsung, nu am descoperit vreo informație nici pe site-urile Samsung.

Trecând mai departe, cifrele pentru diferitele generații de Gorilla Glass sunt destul de apropiate. Deși noile versiuni pot fi mai subțiri, duritatea lor variază și, în mod interesant, prima generație a fost cea mai bună la acest capitol. Duritatea sticlei este cel mai bun indicator al protecției sale împotriva zgârieturilor. De asemenea, se pare că transmisia optică a scăzut de fapt, începând cu Gorilla Glass 5 și modelele mai noi. Pe de altă parte, noile generații au valori mai bune la rezistența la fracturare, ceea ce înseamnă că au rate de supraviețuire mai bune la căderi. Se pare că, începând cu Gorilla Glass 3, Corning a început să se concentreze mai mult pe a face sticla mai subțire și mai rezistentă la căderi decât la zgârieturi.

Gorilla Glass poate fi și sticlă 2.5D

Gorilla Glass poate fi și sticlă 2.5D

SUGESTIE: În caz că vrei să știi dacă dispozitivul tău este protejat de Corning Gorilla Glass, poți să verifici specificațiile sale hardware sau să vizitezi site-ul oficial Corning și să-ți cauți dispozitivul în lista de smartphone-uri, tablete, notebook-uri și dispozitive purtabile ce folosesc Gorilla Glass: Listă completă de produse.

Reclamă

Dacă dispozitivul tău nu apare în lista de pe această pagină web, sunt șanse mari să nu utilizeze Gorilla Glass. Există totuși posibilitatea să aibă Gorilla Glass, iar producătorul dispozitivului tău să fi cerut companiei Corning Inc. să nu facă publică această informație. În acest caz, poți doar să faci presupuneri bazate pe zvonuri, precum cele conform cărora iPhone-urile încă folosesc Gorilla Glass, deși Apple nu ne spune în specificații decât că au sticlă rezistentă.

Ce este Ceramic Shield?

Ceramic Shield este un tip de tehnologie pentru sticlă dezvoltat de Corning, aceeași companie care produce Gorilla Glass. Însă Ceramic Shield este destinat exclusiv iPhone-urilor de la Apple, începând cu seria iPhone 12.

Ceramic Shield se găsește pe iPhone-urile de la Apple

Ceramic Shield se găsește pe iPhone-urile de la Apple

Ceramic Shield este proiectat pentru a oferi un nivel de protecție chiar mai ridicat decât Gorilla Glass, cel puțin în ceea ce privește rezistența la căderi. În comparație cu Gorilla Glass, compoziția Ceramic Shield include mici nanocristale ceramice. Acest lucru sporește rezistența sticlei și, datorită dimensiunilor foarte mici ale cristalelor, îi menține transparența.

Dacă te întrebi ce sticlă este mai bună decât Gorilla Glass, Ceramic Shield ar putea fi singura. 🙂

Ce este Panda Glass?

Panda Glass este un tip de sticlă din aluminosilicat alcalin care a atras atenția ca o alternativă rentabilă la Gorilla Glass, liderul pieței. Promite să ofere un bun echilibru între rezistența la zgârieturi și transparența ridicată și poate fi o opțiune bună pentru dispozitivele de buget și din gama medie, care doresc să ofere o protecție de calitate a ecranului. Deși nu este foarte răspândită, poți găsi Panda Glass pe smartphone-uri precum OPPO Reno11 F, Realme C35, Motorola Moto G23 și Xiaomi Poco C55.

OPPO Reno11 F are Panda Glass

OPPO Reno11 F are Panda Glass

Deși oferă un nivel bun de rezistență la zgârieturi, este posibil să aibă o rezistență la spargere mai mică decât Gorilla Glass. Cu alte cuvinte, deși poate rezista fără probleme uzurii de zi cu zi, ar putea fi mai predispusă să se spargă la impactul cauzat de căderile pe suprafețe dure.

Unul dintre principalele sale atuuri pare a fi un nivel ridicat de transparență, oferind claritate și culori vii ecranului smartphone-ului. Panda Glass este fabricată în China.

Reclamă

Ce este Dragontrail Glass?

Dragontrail Glass, dezvoltată de Asahi Glass Co. (AGC), este un alt tip de sticlă din aluminosilicat. Este proiectată pentru durabilitate și rezistență crescută la zgârieturi, la fel ca și Gorilla Glass. Introdusă pentru prima dată la începutul anilor 2010, Dragontrail Glass este proiectată pentru a fi subțire, ușoară și rezistentă, ceea ce înseamnă că este o alegere excelentă pentru toate tipurile de dispozitive electronice, inclusiv pentru smartphone-uri și tablete.

Compoziția sa o face mai flexibilă decât sticla tradițională, oferind un nivel suplimentar de protecție împotriva căderilor, o problemă frecventă pentru utilizatorii de dispozitive mobile. Deși nu este la fel de răspândită precum Gorilla Glass, sticla Dragontrail Glass a fost adoptată de mai mulți producători. O poți găsi pe telefoane cu Android de buget și, uneori, pe cele din gama medie, precum OnePlus Nord 3.

OnePlus Nord 3 are Dragontrail Glass

OnePlus Nord 3 are Dragontrail Glass

Ce este Kunlun Glass?

Ultima iterație de Kunlun Glass se numește Sticlă Kunlun Crystal Armour și este disponibilă exclusiv pe HUAWEI Pura 70 Ultra. Se bazează pe Kunlun Glass 2 (cunoscută și ca Sticlă Kunlun super durabilă), dar ar trebui să fie și mai bună. Comparativ cu sticla Kunlun Glass din prima generație, rezistența sa la căzături este îmbunătățită cu până la 100%. În plus, include și ultima tehnologie Crystal Armour de la HUAWEI, care folosește materiale de acoperire DLC (Diamond-like Carbon) pentru a spori rezistența sticlei la zgârieturi cu până la 300%.

HUAWEI Pura 70 Ultra are Crystal Armor Kunlun Glass

HUAWEI Pura 70 Ultra are Crystal Armor Kunlun Glass

Versiunea anterioară de Kunlun Glass, versiunea 2, dublează rezistența la căzături în comparație cu sticla Kunlun Glass originală, despre care îți voi vorbi în paragrafele următoare. O poți găsi pe smartphone-uri precum HUAWEI Mate 60 Pro sau HUAWEI Pura 70 Pro.

Sticla Super Durable Kunlun Glass (versiunea 2) este folosită pe dispozitive precum HUAWEI Pura 70 Pro

Sticla Super Durable Kunlun Glass (versiunea 2) este folosită pe dispozitive precum HUAWEI Pura 70 Pro

Kunlun Glass este un material brevetat și dezvoltat de HUAWEI. Este un tip de sticlă conceput special pentru a oferi durabilitate și claritate pentru ecranele smartphone-urilor și a primit o certificare de rezistență la căzături de cinci stele din partea SGS Elveția. Kunlun Glass este disponibilă pe dispozitive HUAWEI din seriile Mate 50, P40 și P50.

Kunlun Glass se găsește pe unele telefoane HUAWEI Mate

Kunlun Glass se găsește pe unele telefoane HUAWEI Mate

Acest tip de sticlă este proiectat să reziste la impacturi și presiuni semnificative, testele la căzături arătând daune minime chiar și după căderi multiple. Este remarcabilă și rezistența sticlei Kunlun Glass la zgârieturi, oferind protecție împotriva uzurii zilnice, o problemă întâlnită frecvent în cazul ecranelor smartphone-urilor standard. Stratul de protecție oleofob al sticlei respinge uleiul și grăsimea, contribuind la rezistența sa la pete și facilitând menținerea unui ecran curat.

Ce este Sapphire Glass?

Sapphire Glass este o sticlă de înaltă calitate, renumită pentru rezistența sa excepțională la zgârieturi, fiind pe locul al doilea după diamante pe scara de duritate Mohs. Această sticlă este fabricată din oxid de aluminiu în formă cristalină și este, de fapt, o formă de corindon, cu o compoziție asemănătoare pietrei prețioase safir. Acest material este mult mai rezistent la zgârieturi și crăpături decât sticla obișnuită, ceea ce-l face ideal pentru dispozitivele care sunt supuse la multă uzură. Îl poți găsi pe ceasuri de lux, pe lentilele camerelor de luat vederi de pe smartphone-uri și pe smartwatch-uri de top, precum Samsung Galaxy Watch6, Apple Watch Ultra 2 sau HUAWEI Watch GT 3 Pro.

Sapphire Glass este scumpă și poate fi găsită pe smartwatch-uri de top

Sapphire Glass este scumpă și poate fi găsită pe smartwatch-uri de top

Din nefericire, Sapphire Glass are un proces de fabricație complex, care duce la costuri ridicate. De asemenea, în ciuda durabilității și a rezistenței ridicate la zgârieturi, este predispusă la spargere în caz de impact.

Ce este sticla rezistentă?

Sticla rezistentă (sau tempered glass) este un tip de sticlă de protecție, îmbunătățită pentru a oferi rezistență, comparativ cu sticla normală. Procesul de tratare pune suprafețele exterioare ale sticlei în compresie, iar pe cele interioare în tensiune. În ciuda durității sale, sticla rezistentă are limitele sale; se poate sparge cu ușurință în urma unui impact semnificativ. Însă accesibilitatea sa și rezistența bună la zgârieturi o fac o opțiune răspândită pentru a satisface nevoile elementare de protecție împotriva zgârieturilor la un cost redus, astfel încât este folosită de obicei de producători pe smartphone-urile cu un preț (foarte) redus.

Ce este sticla 2.5D?

Unele smartphone-uri accesibile sunt promovate ca având sticlă 2.5D, în loc de Gorilla Glass sau de alt tip de sticlă rezistentă. Însă 2.5D nu semnifică un anumit tip sau brand de sticlă; se referă pur și simplu la sticla cu are o ușoară curbură către margini. Acest design conturat poate fi aplicat oricărei sticle, inclusiv la Gorilla Glass sau la alte mărci, fie că este întărită sau nu. Să luăm, de exemplu, smartphone-ul OnePlus 12 - ecranul său este protejat de Corning Gorilla Glass Victus 2 cu margini curbate.

OnePlus 12 are un ecran curbat

OnePlus 12 are un ecran curbat

Ecranele din sticlă curbată 2.5D sunt răspândite pe smartphone-uri, tablete și smartwatch-uri pentru aspectul lor atractiv și pentru confortul sporit. Designul neted, cu margini rotunjite, se integrează frumos pe carcasele oricăror dispozitive, ceea ce a determinat ca acesta să fie adoptat de multe mărci. Însă 2.5D indică doar forma, nu și rezistența, claritatea sau calitatea sticlei. Nu poate fi comparat cu anumite tipuri sau mărci precum Gorilla Glass în ceea ce privește rezistența. Atunci când vezi menționată sticla 2.5D, nu uita că aceasta descrie designul, nu rezistența sau performanța.

Ce tip de sticlă ai pe dispozitivele tale?

Sper că ți-a plăcut să citești acest articol lung și că înțelegi acum diferitele tipuri de sticlă folosite pentru smartphone-uri, tablete, smartwatch-uri și alte dispozitive. Înainte de a pleca, sunt curios să aflu dacă sticla de pe dispozitivele tale este un factor semnificativ atunci când decizi să le cumperi. Știai ce înseamnă Gorilla Glass? Dar sticla 2.5D? Îți dorești un anumit tip de sticlă pe dispozitivele tale? Ce tip de sticlă este folosit pe dispozitivele tale? Nu ezita să comentezi mai jos.

Descoperă: Smartphone Android Blog Hardware și sunete iOS Recomandate