Cum faci upgrade gratis de la Windows 10 la Windows 11

Cum faci upgrade gratis de la Windows 10 la Windows 11

Perioada de suport Microsoft pentru Windows 10 se va încheia pe 14 octombrie 2025. După această dată, va trebui să plătești o mulțime de bani pentru a obține actualizări de securitate și vei putea face asta doar pentru următorii trei ani. Prin urmare, dacă vrei să eviți să plătești pentru actualizări, singura ta soluție este să faci upgrade de la Windows 10 la Windows 11. Iar cel mai simplu mod de a face asta este prin intermediul Asistentului de instalare Windows 11, oferit de Microsoft. Acest instrument gratuit se ocupă de procesul de actualizare, migrând conturile de utilizator, fișierele de utilizator și aplicațiile din Windows 10 în Windows 11. Iată cum funcționează:

Reclamă

NOTĂ: Acest ghid îți arată cum faci upgrade de la Windows 10 la Windows 11 folosind Asistentul de instalare Windows 11. Dacă, de fapt, cauți un ghid pentru cum se instalează Windows 11 pe curat, citește acest tutorial: Cum instalezi Windows 11 de pe USB, DVD sau ISO.

Pasul 1. Descarcă Asistentul de instalare Windows 11 și Controlul integrității calculatorului

Puțini sunt cei care știu că Asistentul de instalare Windows 11 necesită ca aplicația Controlul integrității calculatorului să fie instalată pe PC-ul tău cu Windows 10. Aplicația Controlul integrității calculatorului este un instrument gratuit, care verifică dacă PC-ul tău îndeplinește cerințele de sistem pentru Windows 11. În plus, pentru a face upgrade de la Windows 10 la Windows 11, ai nevoie de o licență (cheie de produs) pentru Windows 10 și trebuie să folosești Windows 10 versiunea 2004 sau o versiune mai nouă (May 2020 Update) pentru a putea rula Asistentul de instalare Windows 11. Dacă nu știi ce versiune de Windows 10 ai, iată cum poți afla. Nu în ultimul rând, ai nevoie de cel puțin 9 GB de spațiu de stocare liber pe unitatea C: a calculatorului tău cu Windows 10, pentru ca instrumentul să poată să descarce Windows 11 și să facă upgrade la acest sistem de operare. 🙂

Pentru a descărca ambele instrumente, deschide browserul tău preferat și accesează Descarcă Windows 11. Apoi, găsește secțiunea “Asistentul de instalare Windows 11” și apasă pe butonul Descarcă acum. Această acțiune declanșează descărcarea unui fișier executabil mic, de numai 3,98 MB, numit Windows11InstallationAssistant.exe. Salvează-l unde vrei tu pe calculatorul sau dispozitivul tău cu Windows 10.

Descarcă Asistentul de instalare Windows 11

Descarcă Asistentul de instalare Windows 11

În continuare, în secțiunea Descarcă Windows 11 din partea de sus, apare ediția curentă de Windows 11, la care faci upgrade. Există, de asemenea, un link către Controlul integrității calculatorului, evidențiat mai jos. Apasă pe link pentru a descărca acest instrument.

Apasă pe Controlul integrității calculatorului

Apasă pe Controlul integrității calculatorului

Pagina următoare prezintă câteva caracteristici Windows 11, promovate de Microsoft. În partea de jos, există o secțiune numită Verificați compatibilitatea cu un buton „Descărcați aplicația Controlul integrității calculatorului”. Apasă pe acesta. Dacă nu-l găsești, iată un link de descărcare a aplicației.

Descarcă aplicația Controlul integrității calculatorului

Descarcă aplicația Controlul integrității calculatorului

Pasul 2. Rulează Controlul integrității calculatorului

Înainte de a rula Windows11InstallationAssistant.exe, trebuie mai întâi să rulezi fișierul WindowsPCHealthCheckSetup.msi, astfel încât aplicația Controlul integrității calculatorului să poată verifica dacă PC-ul tău cu Windows 10 este compatibil cu Windows 11. Dacă nu faci acest lucru acum, Asistentul de instalare Windows 11 te va forța s-o faci mai târziu. Prin urmare, deschide File Explorer, accesează folderul Downloads (Descărcări) și rulează WindowsPCHealthCheckSetup.msi.

Rulează WindowsPCHealthCheckSetup

Rulează WindowsPCHealthCheckSetup

Acceptă termenii de licență ai aplicației, iar Controlul integrității calculatorului se instalează automat și arată progresul întregului proces. La final, ești informat că aplicația a fost instalată. Lasă bifată opțiunea „Deschideți Controlul integrității calculatorului Windows” și apasă pe Terminare.

Instalarea aplicației Controlul integrității calculatorului

Instalarea aplicației Controlul integrității calculatorului

Aplicația Controlul integrității calculatorului se deschide. Pentru a vedea dacă PC-ul tău cu Windows 10 îndeplinește cerințele pentru Windows 11, apasă pe Căutați acum.

Apasă pe Căutați acum

Apasă pe Căutați acum

Apoi, apar rezultatele evaluării. Dacă nu are succes, ți se arată ce este în neregulă și ce trebuie să repari pentru a folosi Windows 11.

Reclamă

De exemplu, calculatorul meu nu avea activată criptarea TPM 2.0, iar cipul TPM de pe calculatorul meu cu Windows 10 era dezactivat din BIOS/UEFI.

Calculatorul meu cu Windows 10 nu este compatibil cu Windows 11

Calculatorul meu cu Windows 10 nu este compatibil cu Windows 11

După ce am activat cipul TPM și am repetat evaluarea, aplicația Controlul integrității calculatorului m-a informat că Acest PC îndeplinește cerințele Windows 11. Poți apoi să închizi aplicația și să continui cu procesul de upgrade.

Acest PC îndeplinește cerințele Windows 11

Acest PC îndeplinește cerințele Windows 11

IMPORTANT: Dacă PC-ul tău nu îndeplinește cerințele de sistem pentru Windows 11 și Controlul integrității calculatorului nu afișează un rezultat pozitiv, nu vei putea face upgrade la Windows 11 folosind Asistentul de instalare Windows 11. Există însă o altă metodă pe care o poți încerca și care este detaliată în acest ghid: Cum instalezi Windows 11 pe hardware incompatibil.

Pasul 3. Fă upgrade de la Windows 10 la Windows 11 cu ajutorul Asistentului de instalare

Acum, poți continua în sfârșit cu procesul de upgrade. Rulează fișierul Windows11InstallationAssistant.exe și, când vezi o solicitare CCU, apasă pe Da.

Confirmă că vrei să rulezi Asistentul de instalare Windows

Confirmă că vrei să rulezi Asistentul de instalare Windows

Asistentul de instalare Windows 11 se încarcă și s-ar putea să-ți ceară să folosești aplicația Controlul integrității calculatorului pentru a verifica compatibilitatea. Dacă ai parcus cu succes Pasul 2 din acest ghid, apasă pur și simplu pe Reîmprospătați. Dacă nu ai făcut-o, apasă pe linkul „Obțineți aplicația Controlul integrității calculatorului” și urmează instrucțiunile de la Pasul 2. Totuși, dacă aplicația Controlul integrității calculatorului a arătat un rezultat pozitiv în evaluarea sa, acest pas va fi omis pentru majoritatea utilizatorilor.

Apasă pe Reîmprospătați

Apasă pe Reîmprospătați

Dacă PC-ul nu îndeplinește cerințele, ești blocat și singurul lucru pe care îl poți face este să închizi Asistentul de instalare Windows 11.

Reclamă

Dacă PC-ul tău îndeplinește cerințele de sistem pentru Windows 11, expertul îți spune că poți instala Windows 11 și îți arată “Termenii licenței pentru software Microsoft”. Dacă ești de acord cu ei și vrei să continui să faci upgrade de la Windows 10 la Windows 11, apasă pe butonul “Acceptați și instalați”.

Apasă pe Acceptați și instalați

Apasă pe Acceptați și instalați

Asistentul de instalare Windows 11 începe să descarce fișierele necesare pentru instalarea Windows 11. În funcție de viteza conexiunii tale la internet, acest pas poate dura ceva timp, așa că, dacă folosești un laptop sau un dispozitiv 2 în 1 cu baterie cu Windows 10, ai grijă să fie conectat la o priză. Expertul te ține permanent la curent cu progresul descărcării.

Asistentul de instalare Windows 11 descarcă fișierele de instalare pentru Windows 11

Asistentul de instalare Windows 11 descarcă fișierele de instalare pentru Windows 11

După ce s-au descărcat toate fișierele de instalare pentru Windows 11, Asistentul de instalare Windows 11 le verifică integritatea înainte de a continua la upgrade. Din nou, progresul este afișat în procente.

Asistentul de instalare Windows 11 verifică fișierele descărcate

Asistentul de instalare Windows 11 verifică fișierele descărcate

Al treilea pas pentru a face upgrade de la Windows 10 la Windows 11 este instalarea Windows 11. Reține că Asistentul de instalare Windows 11 este lent, mai ales în timpul acestei etape. Aplicația instalează Windows 11, face o copie de rezervă pentru Windows 10 și migrează toate aplicațiile și fișierele din Windows 10 în Windows 11. Va dura ceva timp, mai ales dacă folosești Windows 10 de mulți ani.

Asistentul de instalare Windows 11 instalează Windows 11

Asistentul de instalare Windows 11 instalează Windows 11

O altă problemă este că nu poți anula acest proces și nu trebuie să închizi PC-ul sau să-l lași fără curent. Singurul lucru pe care-l poți face este să minimizezi Asistentul de instalare Windows 11 și să-ți folosești calculatorul în mod normal. Pentru a accesa din nou aplicația, apasă pe săgeata în sus din bara de sistem (colțul din dreapta jos al barei de activități) și pe pictograma Windows.

Cum readuci pe ecran Asistentul de instalare Windows 11

Cum readuci pe ecran Asistentul de instalare Windows 11

La sfârșitul celui de-al treilea pas, ești anunțat că „PC-ul dvs. trebuie să repornească pentru a instala Windows 11”. Poți să aștepți 30 de minute până când PC-ul repornește automat sau să accelerezi procesul apăsând pe Reporniți acum. Asigură-te însă că-ți închizi toate aplicațiile și fișierele înainte de a face asta, pentru a nu pierde nimic.

Alege Reporniți acum

Alege Reporniți acum

Windows 10 te informează că „Sunteți pe punctul de a fi deconectat. Asistentul de instalare Windows 11 va reporni dispozitivul pentru a finaliza instalarea”. Așteaptă sau apasă pe Închidere: chiar nu contează, deoarece, după aproximativ un minut, Windows 10 repornește PC-ul tău pentru ultima oară.

Sunteți pe punctul de a fi deconectat

Sunteți pe punctul de a fi deconectat

După repornire, procesul de upgrade de la Windows 10 la Windows 11 continuă și este posibil ca PC-ul tău să mai repornească de câteva ori. Așteaptă să-și facă treaba și nu-ți închide calculatorul.

Așteaptă să se finalizeze actualizările

Așteaptă să se finalizeze actualizările

După ce a terminat, vezi ecranul de blocare din Windows 11. Apasă pe el pentru a vedea opțiunile de conectare.

Bun venit pe ecranul de blocare din Windows 11

Bun venit pe ecranul de blocare din Windows 11

SUGESTIE: Dacă folosești mai multe limbi, iată cum schimbi limba de pe ecranul de blocare din Windows.

Reclamă

Alege contul de utilizator cu care vrei să te conectezi și introdu informațiile de conectare. După cum poți vedea, conturile de utilizator au fost migrate din Windows 10 în Windows 11. Prin urmare, te poți conecta la Windows 11 cu aceleași conturi și parole.

Conectează-te la Windows 11

Conectează-te la Windows 11

Apoi, mai așteaptă câteva minute până când Windows 11 își face ultimele actualizări.

Mai așteaptă câteva minute

Mai așteaptă câteva minute

După ce totul este configurat, Windows 11 este gata și poți vedea desktopul și Meniul Start. Dacă te uiți cu atenție în Meniul Start, observi un dosar numit Aplicațiile dvs. Windows 10. În interiorul acestuia, găsești aplicațiile Windows 10 migrate pe Windows 11.

Meniul Start din Windows 11 are un folder Aplicațiile dvs. Windows 10

Meniul Start din Windows 11 are un folder Aplicațiile dvs. Windows 10

Dacă deschizi File Explorer și accesezi unitatea C:, găsești un folder mare, numit Windows.old. Aici este depozitat vechiul tău Windows 10. Păstrează acest folder dacă nu te-ai decis dacă vrei să rămâi la Windows 11. Acesta va fi folosit dacă alegi mai târziu să faci downgrade de la Windows 11 înapoi la Windows 10.

Windows 10 este păstrat în Windows.old

Windows 10 este păstrat în Windows.old

Procesul de upgrade este finalizat; poți începe să folosești Windows 11. Dacă preferi alinierea clasică a interfeței de utilizare, iată cum muți Meniul Start din Windows 11 la stânga.

Ai făcut upgrade de la Windows 10 la Windows 11 fără probleme?

Windows 11 oferă multe caracteristici noi și o interfață de utilizare mai frumoasă decât cea din Windows 10. Are însă și partea sa de erori, limitări și probleme deranjante. Din fericire, procesul de actualizare nu este prea complicat, chiar dacă durează destul de mult timp. Dacă urmezi cu atenție acest ghid, nu ar trebui să ai probleme, cu excepția cazului în care calculatorul tău este incompatibil cu Windows 11. Înainte de a închide acest tutorial, vreau să știu dacă totul a mers bine și dacă ai întâmpinat probleme. Comentează folosind opțiunile de mai jos și spune-mi. 🙂

Descoperă: Productivitate Ghiduri Recomandate Sistem și Securitate Windows