Cele mai enervante 5 practici întâlnite la produsele de securitate

Îți mai amintești cum era odată? Atunci când producătorii de securitate obișnuiau să îți vândă exact ceea ce le cereai? Când doreai să cumperi un antivirus sau orice alt fel de soluție de securitate, producătorul îți vindea exact asta: un antivirus sau o suită de securitate. Dar timpurile s-au schimbat și din ce în ce mai multe companii au renunțat să mai facă doar asta. În schimb, acum îți cer bani pentru produsul pe care îl cumperi dar, în plus, mai fac bani pe seama ta și oferindu-ți tot felul de bloatware, softuri de care nu ai nevoie și pe care nu le-ai cerut sau dorit vreodată. Din nefericire, a devenit o practică foarte comună pe piața de securitate și din ce în ce mai puține companii mai au un comportament “ortodox”. Astăzi, ne-am hotărât să îți arătăm câteva dintre cele mai enervante practici folosite în produsele de securitate moderne:

1. Modificarea paginii de pornire a browser-ului tău web

Multe companii de securitate aleg să facă acest lucru, chiar dacă le cumperi produsele comerciale. Dacă nu ești atent la procesul de instalare, s-ar putea să te trezești că îți setează o pagină de pornire nou nouță în unul sau chiar în toate navigatoarele tale web. Poate te întrebi de ce ar face așa ceva. Răspunsul este simplu: dacă îți modifică pagina de pornire cu una pe care o vrea producătorul, el va putea să îți umple browser-ul cu reclame. De fiecare dată când vei apăsa pe una dintre aceste reclame, compania care ți-a vândut produsul va face bani în plus. Iată câteva exemple de soluții de securitate comerciale care încearcă să îți modifice pagina de pornire a browser-ului:

 • Panda Global Protection 2016 - încearcă să îți schimbe pagina de pornire cu un sait numit MyStart, de fapt o pagină web Yahoo! cu un alt nume.

2. Modificarea motorului implicit de căutare din browser-ul tău web

Similar cu obiceiul de a-ți schimba pagina de pornire, unele companii încearcă să îți modifice motorul de căutare implicit. Motivul? Dacă rezultatele căutărilor tale trec prin filtrul lor, aceste companii pot să își includă proprii parteneri sau propriile reclame în lista ta de rezultate. Dacă tu vezi ce vor ei să vezi înseamnă, bineînțeles, mai mulți bani pentru ei. Aceasta este una dintre cele mai urâte practici la care o companie ar putea să apeleze: nu numai că vei obține rezultate nedorite, dar vei avea cu siguranță parte de rezultate mai slabe decât ai obține de la un motor de căutare bun. Pe scurt, rezultatele căutărilor pe care le faci pe motoarele de căutare renumite precum Google sau Bing sunt cu siguranță mai bune decât cele pe care le vei obține de la un motor rău famat precum Ask, spre exemplu.

Uite și câteva exemple:

 • Avira Internet Security Suite 2016 încearcă să te convingă să instalezi o extensie de browser gratuită, numită Avira SafeSearch Plus sau Avira Safety Browser. Așa cum poți să afli din recenzia noastră, această extensie de la Avira îți va modifica motorul de căutare, oferindu-ți rezultate și “super oferte” de la Ask.com, un serviciu rău famat.

3. Instalarea de bare de unelte nedorite și inutile

O altă practică urâtă a unor companii de securitate este să includă bare de unelte nedorite sau inutile. De obicei, ele instalează bara de unelte rău famată Ask, dar sub un alt nume. Nu ne place să repetăm acest lucru, dar este vorba despre aceeași poveste: trebuie să ai grijă la toate opțiunile pe care le alegi pe timpul procesului de instalare al oricărui software. Unele companii nu îți spun direct că te vei trezi cu niște bare de unelte inutile. Deseori, aceste tipuri de bare de unelte nu îți îmbunătățesc nivelul de securitate, ci doar îți îngreunează experiența de navigare pe internet.

Iată câteva soluții de securitate care includ bare de unelte pe care probabil nu le vrei pe sistemul tău:

 • Panda Global Protection 2016 - include o bară de unelte numită Panda Security Toolbar care îți promite să te protejeze împotriva saiturilor malițioase, însă de fapt este doar un alt nume pentru o bară de unelte numită Dynamic Toolbar, de la o companie numită Visicom Media. După cum poți verifica în recenzia noastră, această bară de unelte este complet inutilă. Instalarea și păstrarea sa nu face decât să îți încetinească browser-ul web și să știrbească confidențialitatea datelor tale personale.

 • Avast! Premier 2016 - îți recomandă să instalezi Google Toolbar. Deși unii utilizatori poate vor găsi folositoare această bară de unelte, alții s-ar putea să nu o vrea. Ideea este simplă: de ce un produs de securitate comercial ar include o bară de unelte care nu are nimic de-a face cu securitatea ta?

 • AVG Internet Security 2016 - instalează o bară de unelte numită AVG SafeGuard by Ask Cel puțin acum, în 2016, AVG recunoaște în mod deschis că bara lor de unelte “sigură” este bazată pe Ask.com. În 2015, ei încercau să ascundă acest lucru, chiar dacă noi reușisem să tragem singuri concluziile corecte citind această poagină web: Uninstall Web TuneUp, AVG Toolbar, home page and Secure Search from your browser.
 • Norton Security Premium 2016 - îți oferă Norton Security Toolbar care, atunci când am scris recenzia despre această suită, nu făcea mare lucru, sau mai bine spus nu făcea absolut nimic pentru siguranța ta. Chiar mai mult, în timp ce căutam informații pe Wikipedia am aflat că Norton Toolbar s-ar putea să fie tot o bară de unelte Ask sub un alt nume: Criticism of Ask toolbar.

4. Înlocuirea completă a browser-ului tău web

Da, există companii de securitate IT care încearcă să facă și acest lucru… Atunci când instalarea de bare de unelte nedorite și inutile, atunci când modificarea pagini tale de pornire sau a motorului tău de căutare din browser pur și simplu nu mai este îndeajuns, unii producători de securitate merg și mai departe și decid să te facă să îți schimbi complet browser-ul tău web cu unul pe care îl produc ei. Nu ar fi o mare problemă dacă acel browser web ar fi măcar unul mai bun din punct de vedere al securității tale.

Un astfel de exemplu este Comodo, care în Comodo Internet Security Complete 8 , încearcă să te facă să folosești Chromodo, un browser web dezvoltat de această companie.

Comodo îți promite că browser-ul lor web îți va oferi mai multă securitate și că va avea grijă de experiența ta online. Dar, dacă nu știai, Google a declarat oficial și a demonstrat în mod public că browser-ul web Chromodo nu este deloc un browser sigur!

5. Includerea de crapware (softuri de slabă calitate, vechi sau contra cost)

Unii producători de securitate includ alături de soluțiile lor de securitate și așa-numitele "opțiuni-instrumente suplimentare". Softuri care, în teorie, ar trebui să adauge valoare pentru clienții lor. Ei includ lucruri precum spațiu de stocare în cloud gratuit care nu este chiar gratuit, aplicații care fac clonează caracteristici sau instrumente deja disponibile în Windows ș.a.m.d. Să vezi o soluție de securitate care nu îți oferă "caracteristici extra" inutile este ceva foarte rar. Multe companii de securitate se concentrează mai mult pe a oferi astfel de "instrumente" decât pe a-și îmbunătăți produsele lor principale, precum motorul antivirus sau modulul antivirus.

Iată câteva exemple cu ce am prefera să nu mai vedem într-o suită de securitate pentru care am plătit un abonament anual:

 • Spațiu de stocare în cloud - acesta este gratuit numai dacă ești mulțumit cu un spațiu de stocare foarte redus. Majoritatea suitelor de securitate oferă aproximativ 2 GO de spațiu. Dacă vrei mai mult, trebuie să plătești. În plus, aceste servicii nu oferă aplicații pentru toate platformele mobile și nici nu sunt la fel de flexibile precum alte produse specializate. De ce să te chinui să oferi așa ceva? Există servicii cloud care oferă 5, 10, 15 GO sau mai mult, gratis, fără niciun fel de cerințe. E de ajuns să te uiți la OneDrive, Google Drive sau Mega. În plus, aceste servicii funcționează foarte bine și oferă aplicații pentru toate platformele.
 • Instrumente pentru curățarea regiștrilor, căutarea scurtăturilor, eliminarea fișierelor temporare, defragmentarea hard-disk-urilor, etc. - aproape fiecare suită de securitate se oferă să aibă grijă de curățarea și întreținerea calculatorului tău. Dar stai așa, nu avem nevoie de asta. Versiunile moderne de Windows fac asta în mod automat sau includ deja instrumente pentru aceste lucruri. Nu avem nevoie de încă o clonă care să facă același lucru.

 • Software-uri create de alți producători, recomandate de suitele de securitate - unele companii încearcă să te convingă că anumite servicii oferite de partenerii lor sunt bune pentru tine și îți pot îmbunătăți securitatea. V-am plătit deja vouă pentru o soluție de securitate completă. Nu vrem să cumpărăm nimic în plus! De ce vreți să ne băgați pe gât și alte produse comerciale?
 • Instrumente de verificare a actualizărilor pentru Windows - unele suite de securitate pot verifica dacă există actualizări disponibile pentru sistemul de operare Windows și pentru alte aplicații instalate pe calculatorul tău. Suntem de acord cu verificarea actualizărilor pentru aplicațiile provenite din terțe părți, dar nu avem nevoie de o suită de securitate care să verifice actualizările de Windows. Windows face acest lucru oricum, singur!
 • Software foarte vechi sau depășit moral - există unele companii care includ instrumente software adiționale ce au fost dezvoltate undeva în anii "300 înaintea erei noastre". Ele nu mai au niciun fel de sens în lumea de astăzi. Totuși, ele sunt încă oferite, probabil doar în scopuri de marketing sau pentru ca o anumită companie să poată pretinde că oferă un produs de securitate "complet". Nu credem că asta este o abordare bună: am prefera să vedem 2 sau 3 instrumente dezvoltate bine, decât 20 de instrumente inutile.

Concluzie

După cum vezi, unele companii de securitate nu mai sunt mulțumite să facă bani doar din vânzarea produselor lor și apelează la tot felul de practici murdare care nu au nimic în comun cu creșterea nivelului de securitate al utilizatorilor lor. Înainte de a închide acest articol, am vrea să auzim și părererile și experiențele voastre cu astfel de produse de securitate. Nu fiți timizi și folosiți comentariile de mai jos.