Securitate pentru toți - Review Comodo Internet Security Complete 10

Securitate pentru toți - Review Comodo Internet Security Complete 10
Rating

Comodo este o companie cu sediul în Statele Unite care și-a construit un brand popular, în principal datorită produselor lor de securitate gratuite, precum Comodo Free Internet Security sau Comodo Free Firewall. Ei dezvoltă și produse de securitate comerciale care oferă mai multe instrumente decât produsele gratuite. Cel mai complet produs de securitate al lor este Comodo Internet Security Complete 10 care. pe lângă motorul antivirus și modulul firewall, include și caracteristici precum un mediu de lucru securizat în care poți să execuți aplicații necunoscute, criptare pentru datele transmise prin Wi-Fi și altele. Am fost curioși să vedem cât de util este acest produs în a ne proteja dispozitivele cu Windows, așa că l-am testat câteva zile. Citește acest review pentru a vedea ce am aflat:

Reclamă

La ce este bun Comodo Internet Security Complete?

Comodo Internet Security Complete 10 este un produs antivirus care este bun pentru tine dacă:

  • Ești un utilizator de calculator cu experiență și vrei să ai la dispoziție multe setări avansate
  • Vrei un motor antivirus bun care să poată să te protejeze de malware, dar care are nevoie de niște ajustări manuale pentru a își face treaba perfect

Comodo Internet Security Complete 10 vs. Comodo Internet Security Pro 10

Comodo Internet Security Complete 10 include toate instrumentele și caracteristicile oferite de Comodo Internet Security Pro 10. Suplimentar, cu Comodo Internet Security Complete 10, primești și 50 de GO de spațiu de stocare și backup online și un abonament de 10 GO de trafic de date prin instrumentul VPN de la Comodo Trustconnect WiFi Security. Dacă ai nevoie de aceste două lucruri, atunci achiziția unei licențe de Comodo Internet Security Complete 10 este o afacere mai bună. Pentru majoritatea utilizatorilor, însă, va fi de ajuns Comodo Internet Security Pro 10.

Pro și contra

Iată câteva dintre lucrurile bune la Comodo Internet Security Complete 10:

  • Motorul antivirus face o treabă bună și poate să neutralizeze orice malware pe care îl identifică
  • Motorul antivirus este, de asemenea, destul de rapid la scanare calculatorului tău
  • Interfața de utilizare oferă o mulțime de setări avansate, care le vor plăcea utilizatorilor experimentați

Există și o serie de aspecte negative pe care trebuie să le menționăm:

  • Protecția online pe care o primești de la Comodo este slabă și, chiar dacă o folosești, poți să devii ușor victima saiturilor de phishing
  • Procesele sale nu sunt protejate de la terminarea neautorizată, ceea ce înseamnă că orice malware poate să îți dezactiveze antivirusul
  • A crescut simțitor timpul de pornire al calculatorului nostru cu Windows și a scăzut viteza de descărcare a datelor de pe internet
  • Unele instrumente și caracteristici costă bani în plus. De exemplu, dacă vrei suport direct, trebuie să plătești o taxă adițională, care nu este mică
  • Începătorii vor avea probleme în a se obișnui cu interfața de utilizare și toate opțiunile de configurare disponibile
Notă produs 2/5

Verdict

Comodo Internet Security Complete 10 este un produs de securitate și cu bune și cu rele. Are câteva aspecte pro și multe slăbiciuni. Am apreciat eficiența motorului antivirus, ne place că poți să rulezi aplicații și fișiere executabile într-un mediu sigur și poți astfel să verifici dacă ele sunt de încredere ori nu. De asemenea, apreciem numărul mare de setări avansate disponibile. Totuși, Comodo Internet Security Complete 10 nu te protejează bine împotriva amenințărilor online, browser-ul său Comodo Dragon a fost evidențiat de către Google ca fiind nesigur, iar unele dintre instrumentele suplimentare incluse de această suită de securitate îți cer bani în plus. Modulul firewall este mediu ca eficiență, iar procesele suitei de securitate nu sunt protejate de la terminarea nedorită. Toate acestea sunt motive pentru care îți recomandăm să stai departe de Comodo și să cauți alte produse de securitate, mai bune.

Experiența de descărcare și instalare

Primul pas în a îți proteja calculatorul cu Comodo Internet Security Complete 10 este să îl descarci și să îl instalezi. De pe saitul web oficial, trebuie să descarci fișierul de instalare Comodo, un executabil cu o dimensiune mică, de numai 5,24 MO. Când rulezi fișierul ciscomplete_installer.exe, se lansează expertul de instalare și poți să faci câteva alegeri privind instalarea. Pentru început, Comodo Internet Security Complete 10 îți cere să alegi în ce limbă vrei să folosești suita de securitate. Cel de-al doilea lucru este dacă vrei să îți îmbunătățești experiența de navigare online prin setarea paginii Yahoo! ca pagină de pornire, filă nouă și motor de căutare implicit, în toate browserele instalate pe calculatorul tău. Este alegerea ta dacă vrei să o faci. Însă nouă nu place acest tip de tactică pentru modificarea setărilor utilizatorului. De asemenea, Yahoo! nu oferă o experiență de căutare online mai bună decât Google ori Bing.

Comodo, Internet Security, Complete
Comodo, Internet Security, Complete

Acum ai opțiunea de a schimba câteva lucruri referitoare la instalare: poți să alegi folderul de instalare, deși nu îți recomandăm să îl schimbi. De asemenea, poți să schimbi distribuitorul de DNS în Comodo Secure DNS, lucru pe care ar trebui să îl faci deoarece îi permite lui Comodo să te protejeze mai eficient când navighezi pe internet. Apoi, poți să alegi dacă vrei să activezi analiza în cloud pentru fișierele care nu prezintă încredere și să trimiți statistici anonime către Comodo.

Comodo, Internet Security, Complete
Comodo, Internet Security, Complete

Expertul de instalare îți dă opțiunea de a alege ce componente suplimentare ai voie să instalezi pe lângă produsul antivirus principal. În mod implicit, se instalează Comodo Internet Security, Comodo Dragon Web Browser, Comodo Secure Shopping și Comodo Cloud Backup. În total, acest lucru înseamnă 697 MO de fișiere. Dacă vrei, poți să instalezi și Comodo GeekBuddy, un instrument care îți oferă acces la serviciul de suport Comodo. De asemenea, dacă preferi să nu instalezi toate aceste unelte suplimentare, le poți dezactiva la acest pas.

Comodo, Internet Security, Complete
Comodo, Internet Security, Complete

La pasul următor al instalării, Comodo încearcă să te convingă să îți schimbi browser-ul web implicit în Comodo Dragon - un browser web bazat pe Chromium (la fel ca Google Chrome și Opera), dezvoltat de Comodo. Nu ne place acest lucru și recomandarea noastră este să îți păstrezi browser-ul web pe care îl preferi. Nu putem uita că inginerii Google au dovedit că browser-ul web al celor de la Comodo, recomandat de companie ca fiind mai sigur decât altele, este de fapt un browser nesigur care își pune în pericol utilizatorii.

Comodo, Internet Security, Complete
Comodo, Internet Security, Complete

După ce ai terminat cu personalizarea instalării, procesul poate începe. Când este terminat, ești invitat să îți oferi adresa de e-mail, dacă vrei să primești știri, oferte și discount-uri de la Comodo. Acest pas este opțional, așa că dacă nu vrei să îl faci, poți să apeși direct pe Finish (Terminare).

Comodo, Internet Security, Complete
Comodo, Internet Security, Complete

Apoi, Comodo Internet Security Complete 10 începe imediat o actualizare automată a definițiilor de viruși și, când termină, scanează și sistemul după malware. Prima actualizare înseamnă că trebuie să descarci încă 339 MO de date. În total, instalarea plus prima actualizare înseamnă aproape 1 GO de date descărcate. Este mult, iar utilizatorii cu conexiuni cu trafic limitat nu vor fi bucuroși să afle acest lucru.

Reclamă

În timp ce Comodo Internet Security Complete 10 încă instala actualizări (o activitate care durează destul de mult), desktop-ul calculatorului nostru a fost "invadat" de mai multe ferestre și notificări. Comodo Internet Security Complete 10 și-a încărcat interfața de utilizare, a păstrat fereastra de actualizare a definițiilor de viruși deasupra și ne-a întrebat ce tip de rețea este cea la care eram conectați. De asemenea, a deschis o fereastră de bun venit și a încărcat și un gadget în colțul dreapta sus al desktop-ului. Este o abordare agresivă, unii utilizatori putând avea impresia că au fost invadați de către Comodo.

Comodo, Internet Security, Complete
Comodo, Internet Security, Complete

La final, trebuie să îți și repornești calculatorul cu Windows pentru ca suita de securitate să funcționeze așa cum trebuie. Iată unde te afli: încă o notificare pe desktop, fiindcă poate era prea curat și interfața de utilizare, fereastra de actualizări, fereastra de scanare, gadget-ul și fereastra de bun venit nu erau de ajuns pentru tine. 🙂

Primele noastre interacțiuni cu Comodo Internet Security Complete 10 sunt negative. Instalarea acestei suite înseamnă că trebuie să descarci multe date, Comodo încearcă să instaleze lucruri pe care poate nu le vrei pe calculator și, când instalarea este terminată, deschide mult prea multe notificări și ferestre pe ecran. Abordarea Comodo este orice numai prietenoasă nu.

Integrarea cu Windows, ňavigatoarele web și aplicațiile Windows universale

Primul lucru la care ne-am uitat, legat de integrarea cu Windows, a fost să vedem dacă Comodo Internet Security Complete 10 dezactivează Windows Firewall și Windows Defender. Suita de securitate a dezactivat Windows Defender dar nu a dezactivat și Windows Firewall. Nu este bine că nu a făcut-o deoarece acest lucru poate să ducă la conflicte și probleme de performanță.

Apoi, am verificat dacă modulul firewall Comodo își ajustează setările în funcție de profilul de rețea pe care îl folosește Windows. Prima dată când te conectezi la o rețea, Comodo Internet Security Complete 10 te întreabă ce fel de rețea este: Public, Work (Serviciu) sau Home (Acasă). Aceste alegeri sunt inspirate de Windows 7. Însă Windows 10 și Windows 8.1 folosesc doar două profile de rețea: Private și Public. Acest lucru poate să provoace confuzie.

Comodo, Internet Security, Complete
Comodo, Internet Security, Complete

Un alt lucru ciudat la Comodo Internet Security Complete 10 este faptul că poți să setezi acest profil de rețea (Public, Work sau Home) doar o dată - atunci când te conectezi prima dată la acea rețea. Mai târziu, dacă vrei să schimbi nivelul de protecție al unei rețele cunoscute, poți doar să o setezi ca fiind de încredere sau ca fiind blocată. Încă un motiv de confuzie.

Comodo, Internet Security, Complete
Comodo, Internet Security, Complete

Cât despre lucrurile bune, Comodo Internet Security Complete 10 este bine integrat cu caracteristicile de rețea din Windows 10. Noi nu am avut probleme la a crea și la a ne asocia la grupuri de domiciliu și nu am avut probleme la partajarea de fișiere, foldere sau când am redat media prin rețea. Aplicațiile Windows universale au funcționat bine și ele, fără probleme.

Din punct de vedere al securității online, Comodo Internet Security Complete 10 filtrează traficul de internet și te poate opri din a vizita saiturile web malițioase aflate în bazele lor de date. Motorul de filtrare funcționează în toate navigatoarele web, indiferent de cel pe care îl preferi. Dacă este eficient ori nu, aceasta este o altă întrebare, la care vom răspunde mai târziu în acest review.

Comodo, Internet Security, Complete
Comodo, Internet Security, Complete

În continuare, am folosit Managerul de activități din Windows, pentru a vedea cât RAM este necesar lui Comodo Internet Security Complete 10 pentru a își rula toate procesele. Am aflat că, în condiții normale, are nevoie doar de 33 MO de RAM. De asemenea, am folosit BootRacer pentru a măsura timpii de pornire ai calculatorului nostru de teste înainte și după ce am instalat Comodo Internet Security Complete 10. Din păcate, după ce am instalat Comodo, timpul de pornire al calculatorului a crescut în medie cu 5 secunde. Drept urmare, Windows 10 a pornit cu 22% mai lent decât înainte.

Un alt aspect negativ la Comodo Internet Security Complete 10 este faptul că nu își protejează procesele de la terminare: am putut să le oprim ușor pe majoritatea, așa că malware-ul va putea să facă același lucru. Singurul proces pe care nu am putut să îl oprim a fost Comodo Secure Shopping, un instrument care îți protejează tranzacțiile financiare online. Însă acest proces nu te apără de malware.

Pentru a verifica efectul pe care îl are suita de securitate asupra vitezelor de pe internet sau din rețeaua locală, am rulat și câteva teste cu Speedtest.net și cu LAN Speed Test. Transferurile de date în rețeaua locală au părut să fie la fel de rapide ca înainte, dar viteza pe internet a scăzut cu aproximativ 27 de procente la descărcare, deși viteza la încărcare nu a părut să fie afectată. Unele produse de securitate scad viteza de descărcare de pe internet, iar Comodo este unul dintre ele.

De asemenea, am observat că, dacă dezinstalezi Comodo Internet Security Complete 10, trebuie să fii atent deoarece nu elimină tot ce ai instalat la început. Toate instrumentele suplimentare pe care le-ai instalat pe lângă suita de securitate principală, inclusiv browser-ul web Comodo Dragon, rămân instalate pe calculator. Trebuie să le dezinstalezi manual pentru a scăpa de tot software-ul Comodo. Din nou, acesta este un aspect care nu va fi apreciat de mulți utilizatori.

Comodo Internet Security Complete 10 are niște probleme legate de integrarea cu Windows 10. Caracteristicile de rețea funcționează bine, dar suita de securitate nu dezactivează Windows Firewall. Deși modulul firewall Comodo pare să detecteze că folosești o rețea privată, te întreabă și ce profil vrei să folosești pentru ea: de domiciliu, public sau serviciu. Această abordare este complicată. Comodo Internet Security Complete 10 are nevoie de puțin RAM pentru a își ține serviciile deschise dar crește timpul de pornire al Windows, încetinește descărcările de pe internet și procesele sale pot fi oprite cu ușurință, lăsându-te complet vulnerabil.

Pe pagina următoare a acestui review, poți să vezi cât de ușor de folosit este Comodo Internet Security Complete 10 și cât de eficient este la a îți proteja calculatorul de atacurile din rețea și de malware. De asemenea, poți să vezi care sunt instrumentele suplimentare incluse și poți să vezi ce recomandări avem referitor la setările pe care ar trebui să le ajustezi.

Descoperă: Securitate Recenzii Sistem și Securitate