9 criterii importante pentru atunci când îți alegi un software antivirus

9 criterii importante pentru atunci când îți alegi un software antivirus

Te afli în căutarea celui mai bun antivirus sau a celei mai bune soluţii de securitate pentru calculatorul tău cu Windows? Sunt atât de multe opţiuni pe piaţă că s-ar putea să nu ştii ce să alegi. Ştii că ai nevoie de un antivirus dar nu ştii ce criterii ar trebui să treacă pentru a îţi oferi o experienţă de utilizare bună. Toate companiile de securitate îşi fac reclamă spunând că produsele lor ar fi cele mai bune, cu cel mai bun antivirus sau cel mai bun firewall, ca şi cum ar fi cele mai complete produse inventate vreodată. În cine să ai încredere? Cum să îţi alegi soluţia de securitate? În acest ghid îţi spunem criteriile după care să te ghidezi pentru a alege cel mai bun produs de securitate pentru tine:

Reclamă

1. Caută protecţie all-inclusive

În anii nouăzeci, să ai un produs de securitate bun instalat pe calculator însemna să ai un antivirus de calitate. În prezent, un produs de securitate nu mai înseamnă doar un antivirus, înseamnă şi o protecţie firewall bună, protecţie la navigarea pe internet, protecţie împotriva programelor ransomware, protecție VPN împotriva monitorizării online și a cenzurii ș.a.m.d.

securitate, antivirus
securitate, antivirus

Un produs de securitate bun trebuie să includă mai multe nivele de securitate care să te protejeze împotriva ameninţărilor cibernetice moderne. Este bun împotriva malware-ului comun, dar asta nu înseamnă că nu poţi să fii infectat cu ransomware de exemplu, care se poate dovedi a fi mult mai periculos decât un virus convențional. De aceea, credem că, atunci când îţi alegi următoare soluţie de securitate, trebuie să verifici dacă include protecţie completă. Acest lucru înseamnă protecţie împotriva următoarelor tipuri de ameninţări:

  • Viruşi - programe cu intenții malițioase, care sunt caracterizate de faptul că se pot multiplica și astfel infecta alte calculatoare și dispozitive. Virușii sunt în general aflați într-un fișier executabil pe care, dacă îl execuți, declanșezi și virusul din el.
  • Troiani - aplicații malițioase care se deghizează în software obișnuit și, ca urmare, te pot păcăli în a le descărca și executa. Atunci când faci acest lucru, troianii deschid porțile către alte forme de malware și spionaj.
  • Viermi - programe malițioase care profită de găurile de securitate și de vulnerabilitățile din sistemul de operare sau din aplicații (cum ar fi browser-ul tău web) și le folosesc pentru a îți infecta calculatorul. Spre deosebire de virușii obișnuiți, viermii se pot multiplica și distribui singuri, fără a fi nevoie ca tu să rulezi un anumit fișier.
  • Spyware - programe dezvoltate pentru a te spiona şi a aduna informaţii despre tine. Spyware-ul încearcă să se ascundă de tine, de sistemul de operare şi de soluţia ta de securitate. După ce adună informaţii despre tine, încearcă să le transmită către servere controlate de hackeri ori altfel de persoane rău intenționate.
  • Rootkit-uri - un tip special de malware dezvoltat cu scopul de a oferi hackerilor acces de la distanţă şi control asupra dispozitivului tău, fără a fi detectat de software-ul de securitate instalat. Atunci când un hacker obţine acces la un dispozitiv infectat cu un rootkit, îl poate folosi pentru a accesa la distanţă, a copia sau a executa fişierele aflate pe el, pentru a schimba setările sistemului de operare, pentru a instala software suplimentar (de obicei alte tipuri de malware) şi aşa mai departe. Prin definiţie, rootkit-urile sunt un malware foarte bine camuflat. De aceea, sunt destul de greu de depistat şi eliminat de pe un calculator infectat.
  • Ransomware - un tip special de programe maliţioase care, odată ce ţi-au infectat calculatorul, preiau controlul şi îţi criptează fişierele personale, cum ar fi fotografiile, documentele sau clipurile tale video. După ce fac acest lucru, programele ransomware îţi cer să plăteşti sume considerabile de bani către creatorii lor, pentru a-ţi da fişierele înapoi.
  • Adware - programe software care îţi afişează reclame pe ecran, în browserele web sau în alte locuri de pe calculator. Poate că nu este chiar malware prin definiţie, dar adware-ul are aproape întotdeauna un efect negativ asupra performanţei calculatorului tău şi a experienţei tale de utilizare. De asemenea, pot să ajute și la infectarea calculatorului cu malware.
  • Atacuri din reţea - atunci când hackerii încearcă să preia controlul dispozitivelor tale, ei pot face acest lucru printr-o abordare de tip "sparge şi intră". În astfel de momente ai nevoie de un firewall care să blocheze atacurile din reţea. Un firewall bun trebuie să fie capabil să respingă atacurile din exterior, dar şi să îţi spună dacă există trafic suspicios, iniţiat dinspre calculatorul tău către lumea exterioară.
  • Ameninţări online - browser-ul tău web ar trebui să fie prima linie de apărare în faţa malware-ului. De aceea, o soluţie bună de securitate trebuie să includă un modul de protecţie care să fie capabil să te oprească atunci când eşti pe cale să vizitezi saituri web cu conţinut periculos. Este preferabil să te lupţi cu malware-ul în browser în loc să faci asta după ce el a ajuns deja pe calculatorul tău.
securitate, antivirus
securitate, antivirus

2. Alege o protecţie de încredere

Unul dintre cele mai importante criterii pentru alegerea celei mai bune soluţii antivirus este nivelul de încredere pe care ţi-l oferă. Un produs de securitate de încredere ar trebui să:

  • Ofere protecţie fără a cauza conflicte cu alte programe instalate pe calculatorul tău. De exemplu, atunci când o instalezi pe calculator, o suită de securitate bună va verifica dacă ai deja produse similare instalate. Dacă da, suita de securitate îţi va cere mai întâi să dezinstalezi software-ul cu care ar putea să intre în conflict.
  • Îşi protejeze procesele de la terminare. Pentru a-ți opri antivirusul, programele malware sunt programate să profite de punctele sale slabe. Unele programe malware încearcă să oprească soluţia antivirus care rulează pe sistemul tău pentru a prelua controlul. O soluţie de securitate de încredere îşi protejează procesele de la terminare și nimeni nu le poate închide în afara utilizatorului.
  • Ofere protecţie la zi. O soluţie antivirus care foloseşte definiţii malware vechi şi depăşite este un produs slab. Viruşii evoluează permanent, nu se opresc niciodată, aşa că şi antiviruşii trebuie să facă acelaşi lucru. Un antivirus bun este un antivirus care se actualizează permanent, de mai multe ori pe zi.
  • Automatizeze scanările de securitate. Credem că o soluţie de securitate de încredere ar trebui să îţi ofere o metodă de automatizare a scanărilor antimalware. Prin acest lucru înţelegem că o suită de securitate trebuie să îţi ofere posibilitatea de a programa scanări antivirus. Este chiar mai bine dacă un produs de securitate vine din start cu un set de scanări programate gata configurate şi activate.
securitate, antivirus
securitate, antivirus

3. Ai grijă la impactul asupra performanţei

Produsele de securitate sunt, prin natura lor, programe care solicită resurse de calcul pentru a putea să îşi facă treaba. Ele vor consuma cu siguranţă mai multă putere de calcul decât un player media de exemplu. Toţi dezvoltatorii de produse de securitate lucrează la a reduce impactul produselor lor asupra performanţei calculatorului tău. În cazul în care nu ai cel mai puternic calculator de pe piaţă, ar trebui să iei în considerare şi factorul performanţă. De obicei, un produs de securitate bun va:

  • Avea un impact mic asupra timpului de pornire al calculatorului tău. Windows ar trebui să pornească aproape la fel de repede ca atunci când nu aveai instalat niciun produs de securitate.
  • Avea un impact mic asupra performanţei calculatorului tău. O soluţie de securitate eficientă nu are niciun rost dacă îţi blochează calculatorul. Un produs de securitate bun va şti cum să îţi folosească resursele calculatorului astfel încât să nu afecteze în mod negativ experienţa ta de utilizare.
  • Fi rapid în a scana după malware. Antiviruşii buni tind să fie mai rapizi decât ceilalţi atunci când vine vorba de scanările după ameninţări malware.
Reclamă

4. Preferă o experiență de utilizare mai bună

Un produs de securitate bun trebuie să fie uşor de folosit atât de utilizatorii cu experienţă cât şi de cei începători, cu puţine cunoştinţe despre securitate. Acest lucru înseamnă că:

  • Trebuie să fie uşor de navigat. O soluţie de securitate bună trebuie să îţi ofere o metodă intuitivă de navigare prin diversele sale ferestre, file, meniuri şi setări.
  • Trebuie să fie ușor de folosit pe dispozitive cu ecrane tactile. Era monitoarelor clasice s-a încheiat. În prezent, numărul PC-urilor cu ecrane tactile crește în ritm alert. Ca urmare, tot mai mulți oameni folosesc atingerea cu degetul pe ecran, pentru a controla modul în care funcționează aplicațiile instalate. Un produs de securitate bun trebuie să aibă butoane mari, dale, comutatoare de tot felul, bife și alte elemente de control care sunt ușor de apăsat cu degetele, nu doar cu cursorul mouse-ului.
  • Trebuie să fie uşor de înţeles. Indiferent cât de uşor este să navighezi prin interfaţa de utilizare, nu are niciun rost dacă nu înţelegi ce face fiecare lucru şi fiecare setare. Opţiunile de configurare oferite trebuie să fie uşor de înţeles de către toţi utilizatorii.
  • Trebuie să îţi ofere acces uşor la documentaţie. La fel ca orice produs bun, şi produsele de securitate trebuie să îţi ofere o metodă uşoară de a accesa documentaţia lor. Ce rost are dacă fişierele de ajutor sunt extraordinar de bune și nu le poţi găsi?
  • Trebuie să îţi ofere control complet asupra modului în care funcţionează. Mulţi oameni caută produse de securitate care nu necesită configurări speciale. Dar sunt şi persoane care vor să seteze totul în detaliu. Dacă te afli printre ele, un produs de securitate bun trebuie să îţi ofere control complet.

Acestea sunt toate criterii relative, deoarece unii utilizatori sunt mai experimentaţi, în timp ce alţii nu. Indiferent în ce categorie te încadrezi, este important ca un produs de securitate să îţi fie ţie uşor de folosit, nu altcuiva.

Dacă eşti un începător sau nu ai înclinaţii tehnice, caută un produs de securitate de genul "instalează-l şi uită de el". Dacă eşti un utilizator experimentat, probabil vei vrea un produs de securitate care poate fi configurat în detaliu, unul care îţi oferă multe setări avansate.

5. Fii pregătit să ceri suport tehnic

Nimic în lume nu este perfect, așa că este esenţial să poţi să ceri ajutor ajutor atunci când ceva nu merge aşa cum ar trebui. De aceea, opţiunile pentru suport sunt un alt aspect pe care ar trebui să îl iei în considerare înainte de a te decide să cumperi un produs de securitate.

securitate, antivirus
securitate, antivirus

O companie de securitate IT care creează programe de securitate bune îţi oferă multe opţiuni de suport şi, dacă ai probleme cu produsul lor, poţi să:

  • Le scrii un mesaj email, în care să descrii problemele pe care le ai cu produsul lor de securitate
  • Porţi o discuţie pe chat live cu unul din inginerii lor de suport
  • Dai un telefon la serviciul lor de suport, pentru a cere ajutor.

Niciuna dintre opțiunile de suport nu ar trebui să te coste alți bani pe lângă cei pe care i-ai dat deja atunci când ai cumpărat suita de securitate.

6. Instrumentele suplimentare trebuie să îți fie utile

Multe produse de securitate "complete" includ instrumente suplimentare, pe lângă modulele principale de securitate. Pot să îţi ofere servicii de stocare în siguranță a parolelor, spaţiu de stocare criptat în cloud, unelte de control parental şi aşa mai departe. Aceste instrumente suplimentare nu trebuie să fie pe primul loc în motivele pentru care vei lua decizia de a cumpăra o anumită soluţie de securitate, însă pot reprezenta acel mic lucru care te convinge să alegi un anumit produs de securitate dintre două produse similare. De exemplu, dacă obișnuiești să călătorești destul de mult și îți iei dispozitivul cu Windows cu tine, poate ar trebui să preferi un produs de securitate care să includă un serviciu de VPN, ori să te abonezi la un serviciu VPN separat. Este singura metodă prin care poţi să te protejezi atunci când te conectezi la rețele publice wireless care nu prezintă încredere, ca acelea din aeroporturi, cafenele, trenuri, centre de conferințe ș.a.m.d.

securitate, antivirus
securitate, antivirus

Dacă eşti părinte şi trebuie să alegi între două suite de securitate similare dar numai una dintre ele îţi oferă un modul de control parental, ar trebui probabil să o alegi pe cea care îți oferă control parental.

Atunci când alegi produsul de securitate care ţi se potriveşte cel mai bine, trebuie să verifici dacă instrumentele suplimentare pe care ţi le oferă sunt:

  • Orientate spre securitate. Dacă un produs de securitate îţi oferă instrumente suplimentare fără legătură cu securitatea, atunci nu merită cumpărate. Acele unelte sunt probabil create în scopuri de marketing.
  • Utile. Indiferent ce fac, instrumentele suplimentare pe care le primeşti odată cu produsul de securitate trebuie să îţi fie utile. Nu ar trebui să fie doar niște clone ale instrumentelor deja disponibile în Windows.
  • Nu reprezintă un atac la securitatea sau confidenţialitatea ta. Unii producători aleg să includă instrumente suplimentare care nu te ajută să-ţi creşte nivelul de securitate sau de intimitate. Dimpotrivă, acestea fac exact opusul. Dacă o soluţie de securitate include bare de unelte, browsere web, extensii de browser sau orice alte unelte dubioase care ar putea să îţi scadă nivelul de securitate sau de confidenţialitate, atunci ar trebui să stai departe de acel produs.
  • Nu presupun costuri suplimentare. Dacă trebuie să plăteşti alţi bani pe lângă ce ai plătit deja pentru suita de securitate, atunci este clar că nu merită.

7. Ia în considerare și reputaţia

Poate că părem conservatori, ca şi cum am fi o echipă de editori bătrâni şi vrem să favorizăm câteva dintre numele mari de pe piaţa de securitate IT. Te asigurăm însă că reputaţia contează. Să cumperi şi să foloseşti un produs de securitate de la o companie cu o reputaţie bună este în general o alegere mai sigură decât să te arunci înainte şi să alegi un produs de la o firmă necunoscută. Soluţiile de securitate tind să rămână la fel de bune pe măsură ce anii trec. În acelaşi timp, sunt foarte multe programe malware care se deghizează în soluţii de securitate. Atunci când alegi un antivirus necunoscut, de exemplu, poţi să te trezeşti că de fapt instalezi un virus pe calculatorul tău, adică exact acel lucru de care încerci să te fereşti. Aşa că da, credem că în această lume a securităţii, reputaţia contează foarte mult.

8. Atenție la costuri

OK, poate că te gândeşti că toate aceste criterii despre care am vorbit până acum sunt frumoase şi bune dar niciunul dintre ele nu este la fel de important precum preţul unei soluţii de securitate. Majoritatea oamenilor tind să aleagă produsele mai puţin scumpe însă chiar dacă această abordare este în general una bună, nu este întotdeauna cea mai bună. În cazul produselor de securitate, acest lucru înseamnă că ar trebui să cauţi acel produs care are cel mai mic preţ însă care se şi potriveşte cu nevoile tale de protecţie. Acel produs s-ar putea să nu fie cel mai ieftin de pe piaţă. Imaginează-ţi cât te va costa să cumperi un produs de securitate la super ofertă, dar care nu îţi poate proteja fişierele personale de ameninţările ransomware.

9. Seria noastră "Securitate pentru toţi" este creată pentru a te ajuta să îţi găseşti produsul de securitate potrivit ţie

Credem că toate criteriile de mai sus sunt importante atunci când vine vorba să îţi alegi antivirusul/soluţia de securitate potrivită pentru tine. Scriem recenzii pentru produse de securitate de mulţi ani şi, de când am început seria "Securitate pentru toţi", întotdeauna am încercat să oferim un răspuns acestei întrebări: care este cel mai bun produs de securitate pentru tine?

Unele suite de securitate sunt mai bune decât altele în ceea ce priveşte protecţia antimalware, unele sunt mai uşor de folosit, altele oferă mai multe setări avansate şi tot aşa. În fiecare dintre recenziile noastre, luăm în considerare toate criteriile de mai sus atunci când evaluăm un anumit produs.

Tu ce criterii folosești atunci când îți alegi un antivirus?

Fiecare produs de securitate are aspecte pozitive şi aspecte negative. Este foarte greu dacă nu chiar imposibil să găseşti un produs antivirus care să fie cel mai bun pentru toată lumea. Un anumit produs de securitate poate fi cel potrivit pentru tine ca utilizator începător, iar altul poate fi potrivit pentru tine ca utilizator mai tehnic. Sperăm că recenziile noastre de securitate împreună cu criteriile de mai sus te vor ajuta să identifici produsul antivirus cel mai potrivit în cazul tău. Înainte de a închide acest articol, spune-ne ce criterii folosești atunci când cumperi un antivirus. Comentează și hai să discutăm.

Descoperă: Securitate Blog Programe Recomandate Sistem și Securitate Windows