Din ce în ce mai multe persoane se confruntă cu alergii sezoniere. Fie că vorbim despre mâncărimi, probleme nazale, ochi roșii sau simptome mai deranjante, care te împiedică să dormi și să fii productiv, alergiile sunt deja pentru mulți dintre noi o realitate recurentă. Din păcate, sunt și pentru mine. În cele ce urmează, o să vă descriu cum am reușit să îmi îmbunătățesc calitatea vieții în perioada mea “preferată”, mijlocul toamnei (atunci când polenul de la ambrozie mă făcea să fiu legumă timp de minim două săptămâni), folosind soluții inteligente de la Samsung:
Momente din viața unui alergic
Dacă ești alergic la polen sau la praf, ca mine, știi deja cam care sunt simptomele. Nas înfundat, accese de strănut, mâncărimi în nas și în gât, tuse, în unele cazuri chiar început de astm… Toate astea ducând pe de o parte la o calitate foarte proastă a somnului, iar pe de altă parte, la perturbarea activităților uzuale. Sigur, poți folosi medicamente antialergice, dar pentru unii dintre noi, acestea provoacă somnolență și nu pot fi utilizate în cantități mari.
În cazul meu, alergiile au început pe la 20 de ani și s-au manifestat progresiv, întâi la fân, apoi la păr de pisică, apoi la polen de toate felurile, ajungând ca la 40 de ani să am minim 3 luni pe an în care fie mă feresc să ies din casa, fie mă îndop cu antialergice, care au un efect destul de slab. Și cireașa de pe tort, uneori, după ce perioadele de alergie trec, trebuie să mă lupt și cu dependența de picături de nas. În timp, am învățat că o anumită disciplină ajută mult la îmbunătățirea simptomelor. Câteva din măsurile pe care le-am luat în perioadele critice de alergie:
- Mă spăl pe față și foarte superficial pe păr de fiecare dată când mă întorc acasă după o ieșire în aer liber;
- Curăț praful și aspir mai des în casă;
- Aerisesc doar noaptea, timp de maxim o oră;
- Schimb mult mai des așternuturile;
- Urmăresc previziunile de alergeni și fac tot posibilul să evit ieșirile când se anunță concentrații mari sau atunci când e vânt puternic;
Măsurile de mai sus mă ajută, dar îmi ocupau o groază de timp și uneori mă expuneau pe termen scurt la cantități chiar mai ridicate de alergeni (de exemplu când dădeam cu aspiratorul sau când aeriseam). De ce vorbesc la trecut? Pentru că am găsit câteva soluții care acum câțiva ani nu-mi erau la îndemână, cu ajutorul ecosistemului SmartThings de la Samsung.
Tehnologia poate ajuta persoanele cu alergii
Poate te întrebi cum este posibil ca o aplicație să te ajute să reduci simptomele alergiei. Același lucru m-am întrebat și eu, dar cei de la Samsung mi-au oferit un răspuns: dacă alegi dispozitivele potrivite și le integrezi în ecosistemul SmartThings, poți să automatizezi activități care te expun la alergeni și sunt mari consumatoare de timp ori să îți programezi măsuri de combatere a simptomelor. Am ales câteva dispozitive, fiecare cu un rol foarte precis:
- Smartphone-ul Galaxy S21 Plus 5G - pentru coordonarea ecosistemului, monitorizarea activităților mele și pentru informații despre condițiile meteo și alergeni
- Smartwatch-ul Galaxy Watch 4 - pentru monitorizarea activităților zilnice și în special a somnului, precum și pentru primirea de notificări despre funcționarea celorlalte dispozitive
- Aspiratorul robot JetBot+ - pentru curățarea periodică a apartamentului
- Purificatorul de aer Cube cu sistem WindFree - un element esențial în asigurarea unui mediu lipsit de alergeni
Toate dispozitivele au fost conectate prin intermediul aplicației SmartThings, care a coordonat, automatizat și simplificat utilizarea tuturor dispozitivelor de mai sus.
O investiție de aproximativ 2000 Euro poate părea mare la prima vedere. Dar să o luăm logic: un telefon smart oricum e ceva ce ai la tine mereu, iar ceasul este indubitabil cel mai bun mod de a îți monitoriza somnul. În cazul telefoanelor, am testat în trecut și câteva variante foarte bune din segmentele mid-range și buget. Aspiratorul este necesar în orice casă, iar purificatorul de aer are un efect semnificativ asupra calității somnului, după cum vei vedea în continuare. Dar să o luăm pe rând, ca să înțelegi cum contribuie fiecare dispozitiv la ecosistem.
Purificatorul de aer Samsung Cube cu sistem WindFree
Compact și puternic, cu un spațiu acoperit, conform specificațiilor, de 47 metri pătrați, purificatorul de aer este, în principiu, cea mai importantă investiție pentru persoanele alergice.
Motivul e simplu: dacă în cazul celorlalte dispozitive, există o șansă de a le suplini funcțiile prin alte metode, în cazul purificatorului, nu există alte opțiuni de a filtra rapid aerul dintr-un apartament. Câteva specificații tehnice, pentru început:
- Dimensiuni compacte, de doar 367 x 436 x 380 mm
- Suprafața recomandată: 47 m2
- Nivel maxim de zgomot: 50 dbA
- Flux de aer maxim: 366 m3/h
- Filtre: HEPA, carbon
- Putere consumată: 35W
Toate specificațiile, precum și mai multe poze cu dispozitivul, sunt disponibile pe pagina produsului.
Dincolo de specificațiile tehnice seci, purificatorul arată excelent, discret și modern, are comenzi tactile și este extrem de silențios dacă este utilizat periodic. În plus, funcția Wind-Free dispersează aerul uniform, fără a crea vestitul și temutul “curent”. Prin intermediul aplicației SmartThings, l-am setat să pornească aproximativ o oră și jumătate pe zi (o dată dimineața, o dată în jurul prânzului și o dată seara, înainte de culcare). În plus, aparatul este setat să pornească atunci când aspiratorul este pus în funcțiune, pentru a filtra imediat orice particulă de praf pe care o ridică robotul.
Afișajul elegant arată concentrația în aer a particulelor mai mici de 2.5 microni și al celor de până la 10 microni. Dat fiind că cele mai mici particule de polen au 2.5 microni, poți fi sigur că Samsung Cube elimină alergenii din aer.
Aspiratorul robot Samsung JetBot+ cu stație de curățare
Poate sună amuzant, dar aspiratorul inteligent este dispozitivul de care m-am atașat cel mai mult. Poate pentru că se plimbă prin casă și știe exact unde se află și ce are de făcut, sau poate pentru că, foarte rar, când mai agață câte un șiret de la un pantof, mă anunță panicat pe Galaxy Watch 4 că are nevoie de ajutor.
Specificațiile tehnice sunt următoarele:
- Dimensiunea robotului: 350 x 99.8 x 350 mm
- Dimensiunea cu tot cu stația de curățare: 350 x 525 x 480 mm
- Autonomie maximă: 90 minute
- Nivel de zgomot: 76 dbA
- Putere consumată de robot: 60W
- Putere consumată de stația de curățare: 1300W
Pentru mai multe detalii despre cât de inteligent este robotul, intră pe pagina produsului de la Samsung. Acolo sunt explicate pe înțelesul oricui funcțiile acestuia.
Robotul este, cel puțin pentru un tocilar ca mine, o minunăție de urmărit. Are senzor LIDAR (ca un fel de radar, dar cu laser în loc de unde radio), cu ajutorul căruia navighează și își construiește o hartă a apartamentului, se deplasează cu ușurință și pe covor, și pe parchet, termină tot apartamentul în mai puțin de jumătate de oră (2 camere, cam 20-30 m2 de curățat), apoi se duce înapoi la stația de curățare, unde “descarcă” rezervorul. Este suficient de îngust cât să treacă pe sub scaune și este suficient de deștept cât să sesizeze obiecte care nu erau acolo la ultima tură sau animale de companie care nu sunt impresionate de el.
Stația de curățare consumă cam cât un aspirator normal, dar pentru mult mai puțin timp, deoarece este folosită pentru aproximativ 20 de secunde, cât durează să transfere praful în sacul său.
Prin aplicația SmartThings, am setat robotul să pornească la comandă, împreună cu purificatorul de aer, și de obicei, îl pornesc când plec de acasă. Până mă întorc, a terminat și s-a întors la bază, aerul este deja filtrat și eu nu mai intru în contact cu alergenii în acest timp.
Singurul lucru pe care trebuie să-l fac este să iau de pe jos cabluri sau alte lucruri mici care se pot încurca în periile robotului. Dacă totuși rămâne blocat undeva, mă anunță imediat pe telefon și pe ceas. După ce îl ridic și îl “salvez”, se mișcă un pic ca să înțeleagă unde l-am pus și apoi își continuă treaba. Dacă nu sunt acasă, pot să văd cu precizie ce traseu urmează și chiar să setez cum să abordeze sarcina (să curețe întâi de-a lungul pereților, întâi centrul sau să acopere cât mai rapid toată suprafața). Pot inclusiv să îi comand să aspire doar într-o cameră sau să evite anumite zone, dacă doresc.
Smartwatch-ul Samsung Galaxy Watch 4 40mm LTE
Ceasul inteligent de la Samsung este în principal dispozitivul cu care monitorizez evoluția mea de când am descoperit această soluție pentru alergiile mele. Am avut grijă să încep să-l utilizez înaintea celor două aparate mari, pentru a avea și informații de dinaintea punerii lor în funcțiune. Am ales versiunea cu diametru de 40 mm, pentru că am brațele destul de subțiri și oricum îmi plac ceasurile mai mici.
Este suficient de mic cât să-l pot purta și atunci când dorm, o caracteristică esențială pe care alte ceasuri inteligente Android nu o au. Câteva specificații tehnice:
- Dimensiunea ceasului: 40.4 x 39.3 x 9.8 mm
- Greutate: 25.9g
- Stocare: 16GB
- Durată medie de utilizare declarată: până la 40 ore
- Senzori: accelerometru, barometru, senzor giroscopic, senzor geomagnetic, senzor de lumină, senzor optic de ritm cardiac, senzor electric inimă, senzor de analiză a impedanței bioelectrice
Dacă vrei să vezi specificațiile complete, intră pe pagina de produs de la Samsung.
Ceasul este incredibil de util pentru notificări. Mă ajută să nu mai stau pe telefon, dar fără a pierde mesajele importante. Având aplicația SmartThings instalată direct pe ceas, pot comanda robotul sau purificatorul de pe el. Pe lângă funcțiile deja uzuale de monitorizare a pulsului și a pașilor, Samsung Galaxy Watch 4 poate să monitorizeze mai în detaliu sănătatea cu ajutorul funcțiilor de măsurare a nivelului de oxigen din sânge, ECG (electrocardiogramă) și tensiometru. În realitate, bateria ține cam o zi jumătate. În cazul în care este activată funcția always-on pentru ecran, timpul de funcționare este de aproximativ o zi. Partea super cool este că, dacă cumva rămân fără baterie și nu am încărcătorul aproape, pot încărca ceasul wireless, direct de la telefonul mobil.
Smartphone-ul Samsung Galaxy S21 Plus 5G
Cea mai mare investiție din lista mea de echipamente este telefonul inteligent Galaxy S21 Plus 5G. Motivul pentru care am mers pe ceva atât de sus ca funcții și performanțe este faptul că nu îl folosesc doar pentru partea de alergii (evident), iar pretențiile mele legate de telefoane sunt destul de mari, mai ales când vine vorba de experiența foto/video.
După cum îți dai seama și din denumire, S21 Plus este varianta superioară lui S21, diferențele constând în ecranul mai mare (și deci și dimensiunile mai mari pentru telefon) și, cel mai important, bateria cu o capacitate mărită cu 20% (4800mAh versus 4000mAh la Samsung S21). Iată câteva caracteristici tehnice:
- Dimensiuni: 161.5 x 75.6 x 7.8 mm
- Greutate: 200g
- Capacitate baterie: 4800mAh
- Diagonală ecran: 6.7 inch (169.5 mm)
- Rezoluție ecran: 2400 x 1080 pixeli
- Memorie RAM: 8 GB
- Stocare: 256 GB
- Procesor: cu opt nuclee (frecvențe: 1 x 2.9 GHz, 3 x 2.8 GHz și 4 x 2.2 GHz)
- Camere spate: 12 MP, 64MP, 12MP (wide, telephoto, ultrawide)
Pentru specificații complete, intră pe pagina smartphone-urilor din gama S21 de la Samsung.
La telefon nici nu știu de unde să încep cu descrierea. Este un telefon cu adevărat de top, cu un ecran superb, cu performanțe excelente și o baterie care ține două zile în regim normal de funcționare. Asta ca să nu mai pomenesc de camerele foto, care merită în sine un articol separat.
Dacă ne referim strict la partea de alergii, telefonul mă ajută pe de o parte la prevenție (prin aplicațiile de monitorizare a umidității, vântului și nivelului de alergeni din aer), iar pe de altă parte, el este “centrul de comandă” pentru toate celelalte dispozitive, prin conexiunea directă cu ceasul Galaxy Watch 4 și aplicația SmartThings. De asemenea, aplicația Samsung Health este esențială în monitorizarea activităților zilnice și a somnului. Telefonul poate monitoriza inclusiv momentele când sforăi!
Bateria bine dimensionată contează foarte mult când telefonul stă cu Bluetooth-ul conectat non-stop la ceas sau când trebuie să plec pentru mai mult timp de acasă și vreau să monitorizez ce se întâmplă cu echipamentele smart. În plus, așa cum am menționat și mai sus, faptul că poate încărca wireless alte dispozitive mă ajută să țin și ceasul încărcat atunci când am nevoie de el.
Aplicația SmartThings de la Samsung
Aplicația care permite funcționarea coordonată a echipamentelor prezentate mai sus este SmartThings, disponibilă atât pentru dispozitive Android și Apple, cât și pentru Windows. Este o aplicație pe cât de utilă, pe atât de ușor de configurat. Ecranul principal prezintă dispozitivele favorite și are patru secțiuni pe lângă cea de Favourites: Devices (dispozitive), Life (viață), Automations (automatizări) și Menu (meniu). Funcțiile acestor ecrane sunt:
- Favourites - afișează scurtături către fiecare dispozitiv inteligent marcat ca favorit din lista de echipamente. Poți apăsa pe fiecare din ele pentru a le porni, opri sau configura.
- Devices - lista completă de dispozitive, care pot fi puse în secțiuni separate reprezentând camere diferite din apartament.
- Life - secțiune dedicată unor funcții precum Clothing Care (îngrijirea hainelor cu dispozitive precum Samsung AirDresser), Cooking (rețete, programe de alimentație, liste de cumpărături și monitorizarea echipamentelor inteligente din bucătărie) sau Home Monitor (monitorizarea casei prin intermediul diverșilor senzori instalați)
- Automations - secțiunea cea mai importantă pentru contextul alergiilor, unde poți crea scenarii și automatizări cu toate echipamentele inteligente din casă
- Menu - secțiune în care poți configura notificările, comenzile vocale, setările legate de cont și unde poți afla mai multe despre cum să folosești aplicația.
Poți afla mai multe despre aplicație vizitând pagina dedicată.
Eu folosesc în special secțiunile de Favourites și Automations. În prima, pot accesa rapid dispozitivele, iar în a doua, am creat câteva scenarii și automatizări, care îmi fac viața mult mai ușoară. Fiecare dispozitiv în parte are interfața sa în aplicație, care permite o varietate mare de acțiuni. În cazul purificatorului de aer, printre altele, pot monitoriza cât de curat este aerul, iar în cazul robotului, pot să îl urmăresc de la distanță sau să îi dau diverse comenzi. Din păcate, încă nu a învățat să deschidă frigiderul, deci nu pot să-i zic să îmi aducă o bere. Încă.
Am creat un scenariu pentru curățenie, care, odată activat, pornește robotul aspirator și purificatorul de aer. Apoi, am scenariul de plecat de acasă, pe care, dacă îl activez, îmi oprește toate dispozitivele inteligente din casă (televizor, aspirator, purificator).
Apoi mai există și automatizările. Automatizările nu necesită vreo acțiune din partea mea odată configurate; ele efectuează o serie de acțiuni atunci când sunt îndeplinite anumite condiții.
Configurarea este super simplă: alegi dintr-o listă condițiile și din altă listă, acțiunile care se vor efectua când condițiile sunt îndeplinite. De exemplu, am creat o automatizare ca atunci când mă apropii de casă, să pornească televizorul în modul ambiental și purificatorul de aer pe modul automat. Telefonul monitorizează permanent locul unde mă aflu și simte când sunt aproape de casă, iar echipamentele își îndeplinesc funcțiile setate.
Pare, într-adevăr, un pic science-fiction, dar automatizările și scenariile îmi economisesc foarte mult timp și îmi permit să mă concentrez pe alte activități, în loc să am grija fiecărui echipament în parte.
Experiența după o săptămână în ecosistemul Samsung SmartThings
Am ajuns la cea mai importantă secțiune a acestui articol, rezultatele. Sigur, intervalul a fost scurt, dar rezultatele m-au impresionat. Cea mai importantă realizare este că am avut o calitate semnificativ mai bună a somnului. De la 4-5 ore pe noapte (pentru că în restul timpului mă chinuiam să respir, să îmi suflu nasul, să-mi schimb poziția) am ajuns la 8 ore pe noapte cu una sau maxim două întreruperi (de multe ori cauzate de bormașini sau chiar câte un avion, pentru că locuiesc aproape de un aeroport). În sfârșit, mă pot concentra la activitățile mele de la muncă, pentru că nu mai sunt obosit și mi-am configurat și ecosistemul să funcționeze autonom. Pentru cineva care lucrează într-un mediu în care este important să fii odihnit și să nu fii întrerupt, ecosistemul SmartThings de la Samsung este foarte util.
Efectele se simt pe tot parcursul zilei: nu mai strănut non-stop (abia dacă mai strănut de două-trei ori pe zi), simptomele în general s-au diminuat foarte mult și nu mai simt nevoia să iau medicamente anti-alergice. În plus, faptul că robotul aspirator este complet autonom îmi economisește timp și, ca să fiu sincer, mă ajută și să păstrez curățenia mai bine, pentru că face mai des curat decât aș face eu. Sigur, o dată pe lună (sau chiar mai rar în cazul vostru, în funcție de configurația apartamentului) trebuie să mai aspir și eu în colțurile în care Samsung JetBot+ nu poate ajunge, dar oricum este un progres vizibil. Și când spun vizibil mă refer inclusiv la praful care se depune pe mobilă: de când utilizez dispozitivele pe care le-am menționat, cantitatea de praf care se depune de la o zi la alta este semnificativ mai redusă (și trăiesc în capitala prafului, București).
Faptul că îmi pot monitoriza îndeaproape activitățile fizice și somnul m-a făcut să fiu mai atent la corpul meu și la nevoile lui, m-a ajutat să fac mai multă mișcare și să îmi creez o rutină mai sănătoasă.
Per total, aceste dispozitive și integrarea lor în ecosistem m-au ajutat considerabil în a fi funcțional chiar și atunci când alergenii sunt în concentrații mari. Recomand configurații similare oricui are aceleași probleme ca și mine cu somnul, cu strănutul și nasul înfundat.
Tu cum folosești tehnologia pentru sănătatea ta?
Experiența mea nu este unică. Am prieteni care folosesc soluții inteligente pentru a-și proteja sănătatea și rezultatele sunt foarte bune. Sper ca acest articol să te ajute și să te facă să adopți tehnologia ca aliat în lupta cu alergiile și sedentarismul. Poate începi cu monitorizarea alergenilor, sau poate cu un purificator de aer. Oricum, Samsung propune soluții care acoperă mai toate segmentele relevante pentru noi, cei care nu putem ieși din casă primăvara și toamna. Dacă ai mai multe întrebări despre subiect sau vrei să ne împărtășești experiența ta cu alergiile și tehnologia, scrie-ne un comentariu și hai să discutăm.