Cum blochezi instalarea actualizărilor Windows și a driverelor în Windows 10

În Windows 10, Microsoft și-a schimbat politica în ceea ce privește modul în care primim actualizări pentru Windows și pentru drivere. Acum, ele sunt descărcate și instalate automat pe sistemele noastre și nu prea putem face mare lucru ca să schimbăm ceva. Totuși, Microsoft oferă un instrument pe care îl putem folosi pentru a bloca instalarea de actualizări. Nu este o soluție pentru a stopa complet toate actualizările pe care le vei primi în viitor, dar acest instrument poate fi util atunci când un pachet de actualizări îți face probleme. Dacă vrei să afli de unde poți să iei acest instrument și cum să îl folosești ca să blochezi actualizări pentru Windows 10, citește acest articol:

De ce ai vrea să folosești un instrument de blocare a actualizărilor din Windows 10?

Așa cum am menționat anterior, Windows 10 nu te lasă să controlezi dacă și ce actualizări vor fi descărcate și instalate pe dispozitivul tău. Această abordare are atât avantaje cât și dezavantaje:

  1. Microsoft se asigură astfel că majoritatea dispozitivelor cu Windows 10 rulează ultima versiune a sistemului lor de operare. În condiții ideale, asta înseamnă că majoritatea dintre noi vom primi o securitate mai bună, dar și ultimele opțiuni și caracteristici dezvoltate de Microsoft.
  2. Dacă o actualizare de Windows sau un driver are probleme și cauzează erori sau chiar blocarea unui dispozitiv, atunci nu prea poți face mare lucru. Știind că problema a fost creată de actualizările din Windows 10 nu va face altceva decât să te enerveze mai rău.

Luând în considerare diversitatea și numărul uriaș de dispozitive cu Windows 10, cel de-al doilea scenariu este foarte probabil să se întâmple multor utilizatori. De aceea, este o idee foarte bună să ai un instrument pentru blocarea reinstalării anumitor actualizări de Windows sau de drivere în Windows 10.

De unde obții instrumentul "Show or hide updates" ("Arată sau ascunde actualizări")

Instrumentul de blocare a actualizărilor de Windows și de drivere de la Microsoft se numește "Show or hide updates" ("Arată sau ascunde actualizări") și este distribuit ca o aplicație de depanare. Poți să găsești pagina de suport oficial aici: How to temporarily prevent a Windows or driver update from reinstalling in Windows 10 (Cum previi temporar reinstalarea unei actualizări de Windows sau de driver în Windows 10). Dacă vrei să treci direct la descărcarea acestui instrument, apasă pe acest link.

Instrumentul este de fapt un mic executabil de numai 45,5 KO, numit wushowhide.diagcab.

Cum folosești instrumentul "Show or hide updates" ("Arată sau ascunde actualizări") pentru a bloca instalarea de actualizări sau drivere

După ce ai descărcat instrumentul "Show or hide updates" ("Arată sau ascunde actualizări"), execută-l. După cum poți vedea mai jos, interfața sa este similară cu cea a oricărui alt instrument de depanare de la Microsoft.

Pentru a porni procesul de ascundere sau afișare a actualizărilor Windows de pe dispozitivul tău cu Windows 10, tot ce trebuie să faci este să apeși pe Next (Următorul).

Instrumentul începe scanarea după actualizări de sistem sau de drivere.

După un scurt timp, procesul de căutare se va termina și vei putea să alegi una dintre opțiunile: Hide updates (Ascunde actualizări) sau Show hidden updates (Arată actualizări ascunse). Pentru a bloca instalarea uneia sau mai multor actualizări de sistem sau de drivere pe dispozitivul tău cu Windows 10, selectează prima opțiune: Hide updates (Ascunde actualizări).

Instrumentul îți va arăta o listă cu toate actualizările disponibile. Selectează toate actualizările pe care vrei să le ascunzi (să le blochezi instalarea) și apoi apasă pe Next (Următorul).

Instrumentul "Show or hide updates" ("Arată sau ascunde actualizări") va avea nevoie de puțin timp pentru a marca toate actualizările selectate pentru a fi ascunse. Drept urmare, ele nu vor mai fi instalate pe dispozitivul tău cu Windows 10.

La final, instrumentul îți va arăta o listă cu toate actualizările care au fost blocate.

Dacă vrei mai multe detalii despre actualizările blocate, apasă pe legătura View detailed information (Vezi informații detaliate) aflat în partea inferioară a ferestrei.

Această acțiune îți va oferi un raport detaliat despre tot ce a făcut depanatorul "Show or hide updates" ("Arată sau ascunde actualizări").

Tot ce îți mai rămâne de făcut acum este să închizi instrumentul. Așa cum am mai menționat, actualizările pe care le-ai ascuns sunt acum blocate de la instalarea pe sistemul tău, cel puțin până când Microsoft distribuie noi versiuni pentru ele.

Cum folosești instrumentul "Show or hide updates" ("Arată sau ascunde actualizări") pentru a debloca (afișa) actualizări Windows sau de drivere

Dacă deja ai blocat unele actualizări de Windows sau de drivere dar, între timp, te-ai răzgândit și vrei ca ele să fie totuși instalate pe sistemul tău cu Windows 10, poți folosi instrumentul "Show or hide updates" ("Arată sau ascunde actualizări") pentru a le debloca.

Pornește "Show or hide updates" ("Arată sau ascunde actualizări") și selectează opțiunea "Show hidden updates" ("Arată actualizări ascunse").

Apoi, selectează actualizările pe care vrei să le deblochezi - acelea pe care vrei ca Windows 10 să le instaleze din nou, automat.

Următoarele opțiuni sunt aceleași ca cele pe care ți le-am arătat în secțiunea anterioară a acestui ghid. Vei vedea care actualizări au fost blocate și poți vedea informații detaliate despre tot ce a făcut depanatorul. Când ai terminat, poți să închizi instrumentul.

Data viitoare când calculatorul sau dispozitivul tău cu Windows 10 va căuta după actualizări disponibile, el va instala automat și actualizările pe care le-ai deblocat.

Concluzie

Dacă politica de administrare a actualizărilor din Windows 10 este una bună sau nu, rămâne o problemă de discutat. Dar, fie că ne place sau nu, ea este aici. Din fericire, instrumentul "Show or hide updates" ("Arată sau ascunde actualizări") oferit tot de Microsoft ne oferă o posibilitate de a bloca actualizările cu probleme. Chiar dacă este o soluție ceva mai complicată, pentru moment rămâne singura metodă valabilă pentru a stopa actualizări pe sistemele noastre cu Windows 10. Ce părere ai despre abordarea Microsoft în ceea ce privește actualizările din Windows 10? Și ce crezi despre acest instrument? Ne-ar plăcea să auzim ce ai de zis, așa că nu ezita să folosești formularul de comentarii de mai jos.