Cum extragi conținutul fișierelor ZIP în Windows (cu uneltele din sistem)

Cum extragi conținutul fișierelor ZIP în Windows (cu uneltele din sistem)

Dacă lucrezi cu arhive de fișiere ZIP, este util să știi cum să le extragi conținutul pe Windows 10 și Windows 11. Vestea bună este că ambele sisteme de operare recunosc fișierele ZIP în mod implicit, astfel încât nu ai nevoie de aplicații din terțe părți pentru a le extrage pe PC-ul tău. Fie că este vorba de documente oficiale de la un coleg sau de e-mailuri vechi pe care le-ai arhivat pentru a le păstra în siguranță, este nevoie doar de câteva apăsări pentru a accesa ce îți trebuie. Citește acest ghid pentru a afla cum să dezarhivezi fișiere în Windows 10 și Windows 11 folosind instrumentele integrate în ambele sisteme de operare:

Reclamă

SFAT: Acest tutorial explică modul în care dezarhivezi un fișier în Windows 11 și Windows 10 și extragi conținutul acestuia. Pentru a afla mai multe despre fișierele ZIP, citește ghidul nostru despre cum creezi un fișier ZIP în Windows. Pașii din acest ghid sunt valabili numai pentru fișierele ZIP, nu și pentru alte tipuri de arhive, precum RAR sau 7z. Pentru acestea, îți recomandăm să instalezi 7-Zip și să îl folosești pentru a extrage ce ai nevoie.

Înainte de a dezarhiva un fișier, vezi ce se află înăuntru

Dacă lucrezi cu un fișier ZIP mare, ce conține un număr semnificativ de fișiere, sau dacă vrei să verifici dacă ai primit arhiva corectă, este ușor să vezi conținutul acesteia. Găsește fișierul comprimat de care ai nevoie și dă dublu clic sau apasă de două ori pe el în succesiune rapidă pentru a deschide folderul și a verifica fișierele din el.

Un folder ZIP în Windows 11

Un folder ZIP în Windows 11

Deși poți deschide fără probleme orice fișier din interiorul acestuia, nu poți salva nicio modificare pe care o faci dacă nu îl dezarhivezi mai întâi. Citește în continuare pentru a afla cum dezarhivezi un fișier în Windows 10 și Windows 11.

Reclamă

Cum dezarhivezi fișiere în Windows

Dacă vrei să extragi toate fișierele și folderele dintr-un fișier ZIP, procesul este simplu atât în Windows 11, cât și în Windows 10. În primul rând, deschide File Explorer pentru a găsi fișierul ZIP, dă clic dreapta sau apasă și ține apăsat pe el, iar în meniul contextual care apare, apasă pe Extragere totală.

Cum extragi fișiere în Windows din meniul lor contextual

Cum extragi fișiere în Windows din meniul lor contextual

Poți, de asemenea, să selectezi sau să deschizi fișierul ZIP (după cum am arătat în capitolul anterior) și să folosești instrumentele oferite de File Explorer în meniul său. În Windows 11, apasă pe butonul Extragere totală. Dacă nu îl poți vedea în partea de sus a ferestrei, accesează mai întâi meniul Vedeți mai multe (...).

Cum dezarhivezi fișiere în Windows 11 cu butonul Extragere totală

Cum dezarhivezi fișiere în Windows 11 cu butonul Extragere totală

În Windows 10, poți găsi butonul Extragere totală în fila „Instrumente foldere comprimate” din File Explorer, după selectarea sau deschiderea fișierului ZIP.

Cum extragi conținutul fișierelor în Windows 10 cu Extragere totală

Cum extragi conținutul fișierelor în Windows 10 cu Extragere totală

Indiferent de opțiunea pe care ai folosit-o și de sistemul tău de operare, Windows deschide fereastra „Extragere foldere comprimate (ZIP)”. În continuare, confirmă sau modifică destinația pentru fișierele și folderele extrase în câmpul „Fișierele vor fi extrase în acest folder” - poți folosi și butonul Răsfoire. Pentru a avea acces imediat la conținutul fișierului ZIP, bifează caseta „Afișare fișiere extrase la terminare”. Când ai terminat, apasă pe butonul Extragere din partea de jos.

Extragere foldere comprimate (ZIP) în Windows

Extragere foldere comprimate (ZIP) în Windows

În cazul în care folderul de destinație pe care l-ai specificat nu există, Windows îl creează pentru tine. Dacă ai bifat caseta discutată la pasul anterior, File Explorer deschide folderul de destinație într-o fereastră nouă, unde poți vedea și folosi fișierele extrase.

Windows poate afișa fișierele extrase într-o fereastră nouă a File Explorer

Windows poate afișa fișierele extrase într-o fereastră nouă a File Explorer

Cum extragi unul sau mai multe fișiere dintr-o arhivă ZIP în Windows

Uneori, nu ai nevoie de întregul conținut al unui fișier ZIP și preferi să extragi unul sau mai multe fișiere. Pentru a începe, deschide fișierul ZIP, după cum arătăm în primul capitol al acestui ghid, navighează prin el și selectează fișierul (fișierele) și/sau folderul (folderele) pe care vrei să le extragi. Apoi, copiază/taie și lipește fișierul (fișierele) selectat(e) într-o altă locație. De exemplu, poți trage și plasa un fișier într-un alt folder, ca în imaginea de mai jos.

Cum dezarhivezi un fișier în Windows

Cum dezarhivezi un fișier în Windows

Asta a fost tot! Fișierul este extras și îl poți folosi.

Cum dezarhivezi un fișier în Windows 10 sau Windows 11?

Deși există o mulțime de aplicații alternative din terțe părți pentru gestionarea fișierelor ZIP, instrumentele încorporate în Windows sunt accesibile și ușor de utilizat. Ai reușit să-ți dezarhivezi fișierul (fișierele) folosind opțiunile implicite? Ai extras totul sau doar ceea ce aveai nevoie? Ce opțiune de dezarhivare a fișierelor ai utilizat? Spune-ne în comentariile de mai jos.

Descoperă: Productivitate Explorer Ghiduri Programe Recomandate Windows