Cum extragi conținutul dintr-un fișier ZIP (folosind ce oferă Windows)

Te poți întâlni destul de des cu fișiere arhivate ZIP. Colegii îți trimit fișiere ZIP prin email. OneDrive și Google Foto descarcă mai multe fișiere în același timp, grupându-le într-un fișier ZIP. Exemplele sunt numeroase. Vestea bună este că, din momentul în care ai descărcat fișierele pe calculatorul tău cu Windows, poți să le deschizi și să extragi conținutul lor fără să ai nevoie de aplicații suplimentare. Află în acest tutorial cum poți să extragi toate fișierele din arhive ZIP ori doar o parte din ele, folosind doar ce oferă sistemul de operare Windows:

NOTĂ: Acest tutorial se referă la Windows 10, Windows 7 și Windows 8.1. Dacă nu știi ce versiune de Windows ai, citește acest tutorial: Ce versiune de Windows am pe calculatorul meu?.

Cum extragi toate fișierele și folderele dintr-un fișier ZIP în Windows

Unealta de care ai nevoie pentru a lucra cu fișiere ZIP în Windows este Explorer, dacă ai Windows 10 și Windows 8.1, sau Windows Explorer, dacă ai Windows 7. Primul pas este să localizezi fișierul ZIP (sau folderul comprimat așa cum îl numește Windows) în Explorer sau Windows Explorer. Fă clic dreapta sau apasă și ține apăsat pe fișierul ZIP și alege "Extragere totală…" din meniul contextual.

Extragere totală dintr-un folder comprimat (ZIP) în Windows

Windows afișează o fereastră Extragere unde trebuie să confirmi sau să schimbi destinația pentru fișierele și folderele extrase. Când ai terminat de ales destinația, apasă pe Extragere.

Extrage din foldere comprimate (ZIP) în Windows

Windows creează un folder normal necomprimat în destinația pe care i-am dat-o, numindu-l la fel ca pe fișierul ZIP. Dacă ai lăsat selectată caseta "Afișare fișiere extrase la terminare", o fereastră nouă de Explorer (Windows 10 sau Windows 8.1) sau Windows Explorer (Windows 7) se deschide arătând ceea ce s-a extras din arhivă.

Afișează un fișier extras în Windows

Fișierele și folderele extrase sunt acum gata pentru a fi folosite în Windows ca orice alte fișiere obișnuite.

Cum extragi un singur fișier dintr-o arhivă ZIP în Windows

Te poți hotărî să fii mai selectiv cu fișierele pe care vrei să le extragi dintr-o arhivă ZIP (folder comprimat). În primul rând, localizează fișierul ZIP. Fă dublu clic sau apasă rapid de două ori pe el pentru a deschide fișierul ZIP și a afișa conținutul său. Poți să navighezi prin subfoldere până când localizezi fișierul pe care vrei să îl extragi. Vezi în exemplul de mai jos, în prima fereastră, fișierul ZIP înainte să fie deschis, cu pictograma de folder cu un fermoar deasupra. În a doua fereastră, fișierul ZIP este deschis și afișat ca un folder normal cu numele adăugat în bara de adresă.

Fișier ZIP în Windows înainte și după ce este deschis în Explorer

Deschide apoi o nouă fereastră Explorer/Windows Explorer și navighează la folderul unde vrei să extragi fișierul. În fereastra cu folderul comprimat, dă clic pe fișierul pe care vrei să îl extragi și trage-l și plasează-l la destinația dorită (drag and drop).

Trage și plasează un fișier sau un folder dintr-un fișier ZIP în Windows

Asta este tot! Fișierul este extras și gata să fie folosit. Dacă vrei să afli cum să folosești comenzile de clipboard pentru a extrage fișiere, citește 5 metode de a Copia, Decupa și Lipi (Copy, Cut și Paste) în Windows reținând ideea că fișierul ZIP este tratat ca un folder.

NOTĂ: Dacă vrei să creezi fișiere ZIP în Windows, citește: Cum să creezi un fișier ZIP în Windows (folosind funcționalitățile preinstalate).

Ai reușit să extragi fișierele din arhiva ZIP, în Windows?

Deși există aplicații alternative care lucrează cu fișiere ZIP, funcționalitatea standard din Windows este robustă și ușor de folosit. Ai reușit să extragi fișierele din arhiva ZIP folosind uneltele standard din Windows? Lasă un comentariu mai jos și hai să discutăm.

Descoperă: Productivitate Explorer Ghiduri Programe Windows
Spune-ți părerea: Vezi comentarii Comentează