Cum dezinstalezi Windows de pe calculatorul tău

Cum dezinstalezi Windows de pe calculatorul tău

Câțiva cititori ne-au întrebat cum pot elimina Windows de pe calculatoarele lor. Unii dintre ei vor să dezinstaleze Windows 10 sau Windows 11 și să-și golească unitățile de stocare. Unii au configurații dual-boot și vor să păstreze doar o versiune de Windows. Alții rulează Windows și Linux în paralel și preferă să scape de Windows. Am vrut să-i ajutăm, așa că iată toți pașii pe care trebuie să-i faci în aceste situații:

Reclamă

IMPORTANT: Ai grijă să faci copii de rezervă (backup) datelor de pe unitatea cu Windows pe care vrei să o dezinstalezi. Dacă nu faci un backup și ceva nu merge cum ar trebui, riști să-ți pierzi datele. Un mod de a face asta este cu instrumentul Istoric Fișiere.

1. Cum dezinstalezi Windows 11 sau Windows 10 atunci când este singurul sistem de operare instalat

Dacă ai instalat doar un sistem de operare Windows, indiferent dacă acela este Windows 11 sau Windows 10, atunci procesul de dezinstalare este simplu. Creează o unitate de recuperare USB sau un CD/DVD sau stick de memorie USB cu kitul de instalare al sistemului de operare pe care vrei să-l folosești de acum înainte, după care bootează de pe el.

Alege să bootezi de pe un CD în meniul BIOS/UEFI

Alege să bootezi de pe un CD în meniul BIOS/UEFI

Apoi, pe ecranul de recuperare sau în timpul instalării noului sistem de operare, selectează partiția existentă cu Windows 11 sau Windows 10 și formateaz-o sau șterge-o. Nu uita că asta va șterge toate datele pe care le ai pe acea partiție.

Ștergerea unei partiții de Windows

Ștergerea unei partiții de Windows

Alternativ, poți să bootezi de pe unitatea de recuperare sau de instalare, să deschizi Linia de comandă (apăsând Shift + F10), iar apoi să folosești comenzile diskpart și format pentru a șterge sau formata partiția sau partițiile cu Windows de care nu mai ai nevoie. Dacă vrei să dezinstalezi Windows 11 sau Windows 10 astfel și ai nevoie de ajutor cu folosirea comenzilor diskpart și format, urmează pașii din acest tutorial: Cum folosești diskpart, chkdsk, defrag și alte comenzi pentru gestionarea discurilor și partițiilor.

Reclamă

2. Cum dezinstalezi Windows 11 sau Windows 10 când sunt instalate simultan (într-o configurație dual-boot)

Dar dacă ai două sau mai multe sisteme de operare Windows instalate pe același calculator și vrei să dezinstalezi unul dintre ele? De exemplu, să presupunem că ai instalat Windows 10 și Windows 11 într-o configurație dual-boot. Poate că vrei să elimini vechiul Windows 10 și să folosești spațiul pentru a crea o partiție nouă sau pentru a redimensiona partiția ta cu Windows 11. Cum ștergi Windows 10, de exemplu?

Windows 10 și Windows 11 în configurare dual-boot

Windows 10 și Windows 11 în configurare dual-boot

Mai întâi, elimină intrarea de boot pentru sistemul de operare Windows pe care vrei să-l

dezinstalezi. În exemplul nostru, acesta este Windows 10. Fă această acțiune din versiunea de Windows pe care vrei s-o păstrezi. În cazul nostru, acesta este Windows 11.

Pentru început, pornește sistemul de operare Windows pe care vrei să-l păstrezi și deschide instrumentul System Configuration. O metodă rapidă de a-l deschide este folosind fereastra Executare. Apasă simultan pe tastele Windows + R de pe tastatură și, în fereastra Executare, scrie msconfig. Apasă tasta Enter sau butonul OK și se deschide instrumentul System Configuration.

Deschide msconfig în Windows 11

Deschide msconfig în Windows 11

Folosim instrumentul System Configuration deoarece este disponibil în toate versiunile de Windows. Dacă preferi, poți să folosești orice alt instrument de administrare a pornirii Windows, dar ai grijă să fie compatibil cu toate sistemele de operare instalate.

În System Configuration, mergi la fila Boot (Pornire) și verifică dacă versiunea de Windows pe care vrei s-o păstrezi este setată ca sistem de operare implicit. Pentru a face asta, selecteaz-o și apasă pe „Set as default” (Setează ca implicit).

Setarea sistemului de operare implicit

Setarea sistemului de operare implicit

În continuare, selectează versiunea de Windows pe care vrei să o dezinstalezi, apasă pe Delete (Ștergere) și apoi pe Se aplică sau OK.

Șterge sistemul de operare Windows din System Configuration

Șterge sistemul de operare Windows din System Configuration

Pentru a testa dacă totul este în regulă cu versiunea de Windows pe care vrei să o păstrezi, repornește-ți calculatorul și vezi dacă poate boota fără probleme. Ar trebui să poată face asta.

Repornește Windows 11 pentru a aplica schimbările

Repornește Windows 11 pentru a aplica schimbările

Dacă se întâmplă ceva și nu poți porni PC-ul corect, poți să repari intrările de boot folosind un kit de instalare pentru Windows. Citește Repară problemele care împiedică Windows să pornească, cu Startup Repair și Cum folosești Linia de Comandă pentru a rezolva probleme de boot, dacă ai nevoie de ajutor.

Acum că ai scăpat de intrarea din meniul boot, este timpul să ștergi sau să formatezi partiția folosită de versiunea de Windows pe care vrei să o elimini. Formateaz-o, dacă plănuiești să refolosești acea partiție pentru a instala un nou sistem de operare, sau șterge complet partiția, dacă preferi să folosești acel spațiu pentru a extinde alte partiții.

Poți folosi instrumentul Disk Management (Gestionare disc) pentru ambele acțiuni. Deschide-l cu o apăsare pe scurtătura sa din meniul WinX (apasă Win + X pe tastatură) sau folosește una din metodele descrise aici.

Deschide Gestionare Disc din meniul WinX

Deschide Gestionare Disc din meniul WinX

In fereastra Gestionare disc, dă clic dreapta sau apasă și menține apăsat pe partiția pe care vrei s-o elimini (cea cu versiunea de Windows pe care vrei s-o dezinstalezi) și selectează opțiunea „Ștergere volum” pentru a o șterge. Apoi, poți adăuga spațiul disponibil la alte partiții.

Ștergerea unei partiții de Windows cu Gestionare disc

Ștergerea unei partiții de Windows cu Gestionare disc

Dacă vrei să refolosești aceeași partiție pentru un alt sistem de operare, ar trebui să o formatezi în loc s-o ștergi. De exemplu, dacă vrei să elimini Windows 10 pentru a instala alt sistem de operare, precum Windows 11, selectează partiția, dă clic dreapta sau apasă și menține apăsat pe ea, iar apoi apasă pe Formatare în meniul contextual.

Formatarea unei partiții de Windows cu Gestionare disc

Formatarea unei partiții de Windows cu Gestionare disc

Windows te avertizează că ești pe cale să ștergi toate datele stocate pe acea partiție și este posibil să primești și o avertizare despre faptul că partiția selectată este în uz. Pentru a forța formatarea, apasă pe Da. După ce faci asta, poți vedea că versiunea de Windows pe care voiai s-o dezinstalezi a fost eliminată.

Reclamă

3. Cum ștergi Windows dintr-o configurație dual-boot cu Linux

Dacă ai un sistem multi-boot care include sisteme de operare non-Microsoft, precum Ubuntu Linux ori Linux Mint, pașii sunt similari cu cei din secțiunea anterioară. Însă, trebuie să-i faci din Linux. De exemplu, să presupunem că ai o configurație dual-boot cu Linux Mint și Windows 11 rulând împreună pe același calculator. Cum scapi de Windows 11 și păstrezi Linux Mint?

Linux Mint și Windows 11 într-o configurație dual-boot

Linux Mint și Windows 11 într-o configurație dual-boot

Mai întâi, elimină partiția sau partițiile de sistem cu Windows 11. Pentru a face asta, ai nevoie de o aplicație care să gestioneze unitățile de stocare și partițiile. Cea pe care o găsești implicit în Linux Mint se numește Disks (Discuri). Începe prin a deschide meniul Applications (Aplicații) apăsând pe butonul său din colțul din stânga jos al ecranului.

Meniul cu aplicații din Linux Mint

Meniul cu aplicații din Linux Mint

În meniul Applications, tastează disks în câmpul de căutare din partea de sus. Apoi, în lista de rezultate, apasă pe Disks (Discuri).

Aplicația Disks din Linux Mint

Aplicația Disks din Linux Mint

În aplicația Disks, selectează partiția de Windows pe care vrei s-o elimini. Ar trebui să fie ușor de identificat, deoarece este formatată, de obicei, folosind NTFS. După ce o selectezi, apasă pe butonul - (minus) de sub lista Volumes (Volume).

Ștergerea unei partiții de Windows 11 folosind Disks în Linux Mint

Ștergerea unei partiții de Windows 11 folosind Disks în Linux Mint

Linux Mint te întreabă dacă ești sigur că vrei să ștergi acea partiție. Apasă pe Delete (Ștergere).

Confirmarea ștergerii partiției de Windows

Confirmarea ștergerii partiției de Windows

Confirmă acțiunea introducând parola de administrator, iar apoi apasă pe Authenticate (Autentificare).

Autentificare ca administrator în Linux Mint

Autentificare ca administrator în Linux Mint

Acum, partiția de Windows nu ar trebui să mai existe. Următorul pas este să-ți repornești calculatorul.

Repornirea calculatorului în Linux Mint

Repornirea calculatorului în Linux Mint

Când pornește calculatorul, este posibil ca meniul GRUB să-ți arate în continuare Windows 11 sau Windows 10 ca sistem de operare disponibil, de pe care poți boota. Însă nu merge pentru că i-ai șters partiția sau partițiile. Pentru a șterge orice urmă că a existat vreodată un sistem de operare Windows pe calculatorul tău, trebuie să îi elimini intrarea din meniul de bootare GRUB. Din fericire, asta este ușor de făcut: pornește din nou Linux și conectează-te la el.

Deschide o fereastră Terminal apăsând simultan pe tastele Ctrl + Alt + T. În Terminal, rulează următoarea comandă:

sudo update-grub

Apasă Enter, tastează parola contului tău de administrator și apasă încă o dată pe Enter.

Executarea sudo update-grub pentru a elimina Windows din meniul de boot

Executarea sudo update-grub pentru a elimina Windows din meniul de boot

După câteva momente, Linux actualizează meniul de pornire GRUB și elimină intrările vechi de Windows. De acum încolo, te poți bucura de experiența Linux fără Windows. 🙂

De ce ai vrut să elimini Windows?

După cum ai văzut, dezinstalarea Windows 11 sau Windows 10 nu este atât de greu de făcut. Oricine o poate face cu puțină atenție la pașii detaliați mai sus. În cazul în care cauți ghiduri despre instalarea a diverse versiuni de Windows, nu ezita să citești recomandările de mai jos și, dacă ai ceva de adăugat la ghidul nostru, scrie-ne un comentariu.

Descoperă: Productivitate Ghiduri Recomandate Sistem și Securitate Windows Windows Update