Cum ștergi sau dezinstalezi Windows de pe PC-ul tău

Windows 10

Câțiva cititori ne-au întrebat cum pot să șteargă Windows-ul de pe calculatoarele lor. Unii dintre ei vor să dezinstaleze Windows și să își golească unitățile de stocare, alții au configurații dual-boot și vor să păstreze doar o versiune de Windows, iar alții au instalat Windows și Linux în paralel și preferă să scape de Windows. Am vrut să îi ajutăm, așa că iată toți pașii pe care trebuie să îi faci în aceste scenarii:

IMPORTANT: Ai grijă să îți faci copii de rezervă (backup) pentru toate datele pe care le ai pe unitatea pe care se află versiunea de Windows pe care vrei să o dezinstalezi. Vei pierde toate datele de pe acea unitate dacă nu le faci o copie de rezervă acum, cât timp sistemul de operare există și funcționează bine.

1. Cum ștergi Windows atunci când este singurul sistem de operare instalat

Dacă ai instalat doar un sistem de operare Windows, atunci procesul de dezinstalare este simplu. Creează o unitate de recuperare USB sau un CD/DVD sau stick de memorie USB cu kitul de instalare al sistemului de operare pe care vrei să îl folosești de acum înainte, după care bootează de pe el.

Opțiunea de a porni sistemul de pe un CD, în meniul BIOS/UEFI

Apoi, pe ecranul de recuperare sau în timpul instalării noului sistem de operare, selectează partiția (partițiile) existentă și formatez-o sau șterge-o.

Ștergerea unei partiții de Windows

De asemenea, poți porni sistemul de pe unitatea de recuperare, apoi să încarci Linia de comandă și apoi să folosești comenzile diskpart și format pentru a șterge sau formata partiția sau partițiile create de Windows de care nu mai ai nevoie. Pentru ajutor cu aceste comenzi ori cu metoda de a deschide Linia de comandă din mediul de recuperare, găsești instrucțiuni în:

2. Cum ștergi un sistem Windows atunci când ai mai multe sisteme de operare Windows instalate simultan, într-o configurație dual-boot sau multi-boot

Ce faci dacă ai două sau mai multe sisteme de operare Windows instalate pe același calculator și vrei să dezinstalezi unul dintre ele? Pentru a exemplifica, să presupunem că ai instalat Windows 10 în dual-boot cu Windows 7. Poate că vrei să elimini vechiul Windows 7 și să folosești spațiul ocupat de Windows 7 pentru a crea o partiție nouă sau pentru a redimensiona partiția cu Windows 10. Cum faci aceste lucruri?

Windows 10 și Windows 7 în dual-boot

Primul lucru pe care trebuie să îl faci este să elimini intrarea de boot pentru sistemul de operare Windows pe care vrei să îl ștergi. În exemplu nostru, este vorba de Windows 7. Fă asta din versiunea de Windows pe care vrei să o păstrezi. Pentru noi, acesta este Windows 10.

Pornește sistemul de operare Windows pe care vrei să îl păstrezi și deschide instrumentul System Configuration. O metodă rapidă de a îl deschide este să folosești fereastra Executare. Apasă simultan pe tastele Windows + R de pe tastatură și, în fereastra Executare, scrie msconfig. Apasă Enter sau OK și se deschide instrumentul System Configuration.

Deschide msconfig în Windows 10

Noi folosim instrumentul System Configuration deoarece este disponibil în toate versiunile de Windows. Dacă preferi, poți să folosești orice alt instrument de administrare a pornirii Windows, dar ai grijă să fie compatibil cu sistemele de operare pe care le ai instalate.

În System Configuration, mergi la fila Boot (Pornire) și verifică dacă versiunea de Windows pe care vrei să o păstrezi este setată ca sistem de operare implicit. Pentru a face asta, selectează-l și apasă pe "Set as default" ("Setează ca implicit").

Setarea sistemului de operare implicit

Apoi, alege versiunea de Windows pe care vrei să o dezinstalezi, apasă pe Delete (Ștergere) și apoi pe "Se aplică" (Apply) ori pe OK.

Șterge Windows din System Configuration

Pentru a verifica dacă totul este în regulă cu versiunea de Windows pe care vrei să o păstrezi, repornește-ți calculatorul și vezi dacă poate să pornească fără probleme. Așa ar trebui.

Repornirea Windows 10 pentru a aplica schimbările

Dacă ceva rău se întâmplă și nu poți să pornești PC-ul corect, poți să repari intrările de boot folosind un kit de instalare pentru Windows. Pentru ajutor, citește Repară problemele care împiedică Windows să pornească, cu Startup Repair și Cum folosești Linia de Comandă pentru a rezolva probleme de boot.

După ce intrarea din meniul boot este eliminată, este timpul să formatezi sau să ștergi partiția pe care este instalată versiunea de Windows pe care vrei să o elimini. Formateaz-o dacă plănuiești să refolosești acea partiție pentru a instala un nou sistem de operare, sau șterge complet partiția dacă preferi să folosești acel spațiu pentru a extinde alte partiții.

În ambele cazuri, poți să folosești instrumentul Disk Management (Gestionare disc). Deschide-l cu o apăsare pe scurtătura sa din meniul WinX (apasă pe tastele Win + X), sau folosește una din metodele pe care le-am descris aici.

Deschide Gestionare Disc din meniul WinX

În fereastra (Disk management) Gestionare disc, dă clic dreapta partiția pe care vrei să o elimini (cea cu sistemul de operare pe care vrei să îl dezinstalezi) și selectează opțiunea "Delete Volume" (Ștergere volum) pentru a o elimina. Apoi, spațiul disponibil poate fi adăugat la alte partiții.

Ștergerea unei partiții de Windows cu Gestionare disc

Dacă vrei să refolosești aceeași partiție pentru un alt sistem de operare, ar trebui să formatezi partiția în loc să o ștergi. De exemplu, dacă vrei să elimini Windows 7 ca să instalezi un alt sistem de operare în locul lui, selectează partiția, dă clic dreapta, după care alege Formatare în meniul contextual.

Formatarea unei partiții de Windows, cu Gestionare disc

Windows te avertizează că ești pe cale să ștergi toate datele stocate pe acea partiție și este posibil să primești și o avertizare despre faptul că partiția selectată este în uz. Pentru a forța formatarea, apasă pe Da. După ce faci acest lucru, poți spune că Windows-ul pe care vroiai să îl ștergi a dispărut complet.

3. Cum ștergi un sistem de operare Windows atunci când l-ai instalat lângă o distribuție de Linux precum Ubuntu, în dual-boot sau multi-boot

Dacă ai un sistem multi-boot care include sisteme de operare non-Microsoft, precum Ubuntu Linux, pașii pe care trebuie să îi urmezi sunt similari cu cei din secțiunea anterioară, dar trebuie să îi faci din Linux. Să presupunem că ai o configurație dual-boot cu Ubuntu și Windows 10, rulând împreună pe același calculator. Cum scapi de Windows 10 și păstrezi Ubuntu?

Linux Ubuntu și Windows 10 în dual-boot

În primul rând, trebuie să elimini partițiile de sistem Windows 10. Pentru acest lucru, ai nevoie de o aplicație care să gestioneze unitățile de stocare și partițiile. Cea pe care o găsești implicit în Ubuntu se numește Discuri (Disks). Începe prin a deschide meniul cu aplicații, cu o apăsare pe butonul din colțul stânga jos al ecranului.

Meniul cu aplicații din Ubuntu

Pe ecranul Aplicații (Applications), scrie discuri (disks) în câmpul de căutare din partea de sus. În lista de rezultate, apasă pe Discuri (Disks).

Aplicația Discuri din Ubuntu

În aplicația Disks, selectează partiția de Windows pe care vrei să o elimini. Ar trebui să fie ușor de identificat, deoarece este formatată, de obicei, folosind NTFS. După ce o selectezi, apasă pe butonul - (minus) de sub lista Volumes (Volume).

Ștergerea unei partiții de Windows 10, folosind Disks în Ubuntu

Ubuntu te întreabă dacă ești sigur că vrei să ștergi acea partiție. Confirmă apăsând pe butonul Șterge (Delete).

Confirmarea ștergerii partiției de Windows

Confirmă încă o dată acțiunea, introducând parola de administrator, după care apasă pe Autentificare (Authenticate).

Autentificare ca administrator în Ubuntu Linux

Acum, partiția de Windows nu ar trebui să mai existe. Totuși, s-ar putea să mai fie alte partiții de Windows pe calculator, precum System Reserved sau Recovery. Dacă mai sunt, vei vrea să le ștergi și pe acelea, folosind aceeași procedură.

Ștergerea altor partiții de Windows folosind Disks în Ubuntu

După ce ai șters toate partițiile de Windows de care nu mai ai nevoie, repornește-ți calculatorul.

Repornirea calculatorului în Ubuntu Linux

După ce îți pornește calculatorul, meniul GRUB ar trebui să îți arate în continuare Windows 10 ca fiind un sistem de operare pe care poți să îl pornești. Însă, nu merge pentru că i-ai șters partiția sau partițiile. Pentru a uita complet că a existat vreodată un sistem de operare Windows pe calculatorul tău, trebuie să îi ștergi intrarea din meniul de pornire GRUB. Din fericire, acest lucru este ușor de făcut: pornește din nou Ubuntu și conectează-te la el.

Deschide o fereastră Terminal apăsând simultan pe tastele Ctrl + Alt + T. În Terminal, tastează comanda sudo update-grub și apasă pe Enter. Scrie parola contului tău de administrator și apasă încă o dată pe Enter.

Executarea sudo update-grub pentru a elimina Windows din meniul de boot

După un moment ori două, Ubuntu actualizează meniul de pornire GRUB și elimină intrarea Windows 10. De acum încolo, vei avea parte de o experiență Linux fără Windows. 🙂

De ce ai vrut să dezinstalezi Windows?

După cum vezi din acest ghid, dezinstalarea Windows nu este chiar atât de greu de făcut. Oricine o poate face, cu puțină atenție la pașii pe care i-am descris mai sus. În cazul în care cauți și alte ghiduri despre cum se instalează diferite versiuni de Windows, nu ezita să citești și recomandările de mai jos și, dacă ai ceva de adăugat la ghidul nostru, scrie-ne un comentariu.

Descoperă: Productivitate Ghiduri Recomandate Sistem și Securitate Windows Windows Update