Cum criptezi o partiție de sistem cu BitLocker în Windows

BitLocker este una dintre cele mai folosite soluții de criptare pentru Windows. Este un instrument de securitate care te ajută să îți protejezi datele prin criptarea de întregi partiții și hard-disk-uri. Dacă folosești o versiune Professional, Ultimate sau Enterprise de Windows, poți să folosești și BitLocker. În acest ghid, vrem să îți arătăm cum îți poți cripta partiția de sistem cu BitLocker, atunci când ai sau nu ai un cip TPM instalat pe calculatorul tău:

Câteva cuvinte de început

Pentru început, trebuie să știi că poți să folosești BitLocker doar dacă ai unul dintre următoarele sisteme de operare Windows:

  • Edițiile Ultimate și Enterprise de Windows Vista și Windows 7
  • Edițiile Pro, Enterprise și Education de Windows 10
  • Edițiile Pro și Enterprise de Windows 8.1

În plus, pentru a îți cripta partiția de sistem, trebuie să ai un cip TPM instalat pe PC-ul tău cu Windows. Dacă nu ai, BitLocker va fi în continuare disponibil, dar va trebui să schimbi câteva setări prin Windows pentru a o putea face. Dacă nu știi ce este un cip TPM sau dacă ai nevoie să folosești BitLocker pe un PC fără un cip TPM, acest ghid îți va oferi mai multe informații: Cum activăm criptarea cu BitLocker pe un calculator fără cip TPM.

Cum deschizi panoul BitLocker

BitLocker se găsește în Panoul de control, în toate versiunile moderne de Windows care îl includ: Windows 10, Windows 8.1 și Windows 7. Primul lucru pe care va trebui să îl faci este să deschizi Panoul de control. Sunt multe metode de a îl deschide în Windows 10 și le-am prezentat pe toate aici: 8 metode pentru pornirea Panoului de control în Windows 10. Dacă nu ai timp să citești și acel ghid, o metodă rapidă de a deschide Panoul de control în Windows 10 este să folosești căutarea. Scrie cuvântul control în câmpul de căutare de pe bara ta de activități și apoi apasă pe rezultatul Panou de control.

În Windows 8.1, probabil cea mai rapidă metodă de a deschide Panoul de control este să folosești meniul WinX. Dă clic dreapta sau ține apăsat pe butonul Windows din colțul stânga jos al ecranului, după care apasă pe scurtătura Panoului de control. Desigur, există și alte metode de a îl deschide. Le vei găsi pe toate aici: Prezentare Windows 8.1: Nouă metode de accesare a Panoului de control.

În Windows 7, deschide Meniul Start și apoi apasă pe scurtătura Panoului de control.

Indiferent de sistemul de operare pe care îl folosești, după ce ai deschis Panoul de control, mergi la Sistem și securitate și apoi la Criptare unitate BitLocker.

Iată cum arată panoul BitLocker în Windows 10:

În Windows 8.1 și Windows 7, vei vedea ceva similar. Pentru fiecare unitate vezi litera de unitate, eticheta sa și starea BitLocker: activat sau dezactivat. Panourile BitLocker și pașii de criptare pe care trebuie să îi faci de aici mai departe sunt foarte asemănători în Windows 10, Windows 8.1 și Windows 7. De aceea, de aici încolo, vom folosi capturi de ecran realizate numai în Windows 10.

Cum îți criptezi partiția de sistem în Windows

Apasă pe butonul "Activare BitLocker" de lângă unitatea pe care vrei să o criptezi. Expertul "Criptare unitate BitLocker" pornește și are nevoie de câteva secunde pentru a verifica dacă PC-ul tău îndeplinește cerințele pentru a putea folosi BitLocker.

Apoi, trebuie să alegi cum vrei să îți deblochezi unitatea la pornirea sistemului. Poți alege să introduci o parolă sau să inserezi o unitate de stocare flash USB de fiecare dată când îți pornești sistemul.

Conectează o unitate de memorie USB flash sau introdu o parolă, dar fi atent să alegi cu atenție: fără acea memorie flash sau fără acea parolă, nu vei putea să îți accesezi partiția criptată sau să pornești Windows-ul. Ca urmare, ai grijă să păstrezi bine memoria flash USB sau să nu uiți parola pe care ai setat-o. După ce ai terminat, apasă pe Următorul.

Acum vei fi întrebat cum vrei să salvezi o copie de rezervă cu cheia de recuperare. Această cheie este folosită doar dacă ai probleme cu accesarea unității criptate. Alege opțiunea pe care o preferi și apoi apasă pe Următorul.

Vei fi întrebat cât din unitatea de stocare vrei să fie criptată. Dacă ai un calculator relativ nou, cu o instalare recentă de Windows, cel mai bine este să alegi prima opțiune: "Se criptează doar spațiul utilizat". Dacă ai un calculator pe care l-ai folosit de ceva timp, cel mai bine este să îl criptezi în întregime. Cea de-a doua opțiune va face ca procesul de criptare să dureze mult mai mult însă. Alege opțiunea care ți se potrivește cel mai bine și apoi apasă pe Următorul.

Windows 10 introduce un nou tip de criptare - XTX-AES - care oferă suport suplimentar pentru integritatea datelor tale, dar nu este compatibil cu versiunile anterioare de Windows 8.1 și Windows 7. Dacă nu intenționezi să muți unitatea de stocare pe care o criptezi, atunci folosește noul tip de criptare. Dacă unitatea pe care o criptezi acum este mobilă ori ai nevoie să o accesezi și din alte sisteme de operare, alege modul de criptare compatibilă. În Windows 8.1 și Windows 7, nu ai această opțiune.

La pasul următor, bifează opțiunea "Executați verificarea sistemului cu BitLocker" și apasă pe Continuare.

Vei fi informat că trebuie să repornești calculatorul pentru a finaliza procesul de criptare. Repornește, scrie parola pe care ai setat-o mai devreme și apoi conectează-te la Windows.

Vei vedea o notificare cu progresul criptării și, dacă o deschizi, vei putea să urmărești progresul întregului proces.

Poți continua să îți folosești calculatorul în timp ce criptarea se realizează în fundal. Când procesul este gata, vei fi informat.

În Windows 7, BitLocker funcționează ușor diferit

Una dintre îmbunătățirile prezente în Windows 10 și Windows 8.1 și care nu există în Windows 7 este că în Windows 7, dacă nu ai un cip TPM, ești forțat să folosești un stick USB cu cheia ta de pornire pentru BitLocker, întotdeauna. Dacă nu ai stick-ul USB conectat la calculator, nu poți să accesezi partiția criptată. Dacă ai urmat acest tutorial pentru activarea BitLocker pe un calculator fără cip TPM, va trebui să treci prin câțiva pași adiționali:

Când pornești expertul Criptare unitate BitLocker, ți se va cere mai întâi să salvezi cheia de pornire pe care o vei folosi la fiecare pornire a Windows 7.

O poți salva pe o memorie flash, ca de exemplu pe un stick de memorie USB. Selectează dispozitivul și apasă Salvare.

Apoi ți se va cere să salvezi cheia de recuperare. Spre deosebire de Windows 10 sau Windows 8.1, Windows 7 nu îți dă voie să o salvezi în contul tău Microsoft, în OneDrive. Celelalte opțiuni disponibile sunt la fel.

După ce îți repornești calculatorul și procesul de criptare pornește, îți va fi cerută parola/cheia de pornire BitLocker la fel ca în Windows 10 sau Windows 8.1. Va trebui să conectezi unitatea de stocare USB pe care ai salvat-o. Fără ea, nu vei putea accesa partiția care a fost criptată.

Concluzie

Dacă ai un cip TPM pe calculator este ușor să criptezi orice partiție de pe sistemul tău. Dacă nu ai, atunci procesul este puțin mai complex și accesarea partiției criptate este ceva mai greoaie în Windows 7. Din fericire, Microsoft a îmbunătățit experiența de utilizare considerabil în Windows 8.1 și Windows 10 și a făcut ca BitLocker să fie mai ușor de folosit pentru toată lumea. Tu folosești BitLocker pentru a îți proteja datele? Lasă un comentariu mai jos.