Ce este un cont de utilizator Windows?

Ce este un cont de utilizator Windows?

Ca și pe oricare alt sistem de operare, ai nevoie de un cont de utilizator pentru a folosi un calculator sau un dispozitiv cu Windows. Acesta este unul dintre acele concepte pe care mulți dintre noi îl luăm ca atare și credem că știm ce este și ce face. Dar oare știi tot ce este de știut? Acest ghid include o definiție detaliată a contului de utilizator, a numelui de utilizator și a atributelor acestora. Vei învăța, de asemenea, cum să obții o listă cu toate conturile de utilizator care există pe orice sistem cu Windows și cum să vezi ce utilizatori sunt conectați în același timp:

Reclamă

Ce este un cont de utilizator în Windows?

Un cont de utilizator este o colecție de setări folosite de Windows și alte sisteme de operare pentru a îți înțelege preferințele și pentru a controla fișierele și folderele pe care le accesezi, sarcinile pe care le poți executa, dispozitivele și resursele pe care le poți folosi și așa mai departe.

Un cont de utilizator în Windows 11

Un cont de utilizator în Windows 11

Conturile de utilizator reprezintă singura modalitate de autentificare și de primire a autorizației de utilizare a dispozitivului tău cu Windows. Nu poți folosi Windows fără a te conecta cu un cont de utilizator. Conturile de utilizator sunt folosite, de asemenea, pentru a separa mai mulți utilizatori ai aceluiași calculator și pentru a evita ca aceștia să acceseze fișierele, setările sau aplicațiile celorlalți. Atunci când mai multe persoane folosesc același calculator, conturile de utilizator asigură confidențialitatea fișierelor, setărilor și aplicațiilor fiecăruia.

Mai multe conturi de utilizator pe un PC cu Windows

Mai multe conturi de utilizator pe un PC cu Windows

De exemplu, pe un calculator cu Windows folosit de întreaga familie, este posibil să ai un cont de utilizator pentru fiecare părinte, un cont de utilizator pentru fiecare copil și un cont de utilizator pentru oaspeții care au nevoie să folosească calculatorul doar temporar.

Care este conexiunea între un cont Microsoft și un cont de utilizator?

În versiunile mai vechi de Windows, precum Windows 7 și cele anterioare, aveam doar conturi locale de utilizator. Aceste conturi de utilizator aveau un nume unic doar pe calculatorul respectiv sau în rețeaua de business în care se aflau.

Însă, în Windows 11 și Windows 10, avem și conturi Microsoft. Aceste conturi au o adresă de e-mail înregistrată la Microsoft și pot fi folosite pe toate dispozitivele, site-urile și serviciile Microsoft.

De exemplu, cu același cont de utilizator, care este și un cont Microsoft, te poți conecta la calculatorul tău cu Windows 10 sau Windows 11, la consola Xbox Series X, la abonamentul Microsoft 365, la Skype, OneDrive, Microsoft Edge, Bing și așa mai departe. Asta nu este posibil folosind un cont local de utilizator.

Dispozitive, site-uri web și servicii disponibile cu un cont Microsoft

Dispozitive, site-uri web și servicii disponibile cu un cont Microsoft

SUGESTIE: Dacă vrei să afli mai multe despre diferitele tipuri de conturi și care este cel mai potrivit pentru tine, citește: Cont local vs. cont Microsoft: Ce fel de cont să folosesc?

În plus, dacă folosești o ediție Home sau Pro de Windows 10 sau Windows 11, conturile Microsoft sunt obligatorii în timpul instalării. Ce înseamnă asta? Ei bine, pur și simplu nu poți instala Windows pe calculatorul tău dacă nu ai sau dacă nu-ți creezi un cont Microsoft. Însă, după ce ai instalat sistemul de operare, mai poți crea și alte conturi de utilizator, care sunt locale și nu sunt legate de un cont Microsoft.

Reclamă

Care sunt atributele unui cont de utilizator în Windows?

Orice cont de utilizator are următoarele caracteristici:

 • Un nume de utilizator sau un nume de cont
 • Un identificator unic
 • O parolă
 • O imagine a contului de utilizator
 • Un tip de utilizator
 • Un grup de utilizatori

Pagina de setări a unui cont de utilizator în Windows 11

Pagina de setări a unui cont de utilizator în Windows 11

Acum să ne uităm la toate aceste proprietăți ale conturilor de utilizator:

Ce este numele de utilizator în Windows?

Numele de utilizator este numele de afișare al unui cont de utilizator. Microsoft îl mai numește și nume de cont. Poți seta orice nume de utilizator vrei.

Schimbarea numelui de utilizator al unui cont Microsoft înseamnă schimbarea numelui și prenumelui tău, iar asta va afecta toate PC-urile și dispozitivele la care te-ai conectat folosind acel cont. De asemenea, trebuie să știi că această modificare este posibilă doar online, pe pagina web a contului tău Microsoft.

Schimbarea numelui unui cont Microsoft

Schimbarea numelui unui cont Microsoft

Pe de altă parte, modificarea numelui de utilizator al unui cont local se aplică numai la calculatorul cu Windows pe care-l folosești în acel moment. Asta deoarece conturile locale sunt offline și nu sunt sincronizate cu niciun alt dispozitiv al tău.

Schimbarea numelui unui cont local

Schimbarea numelui unui cont local

De asemenea, pentru conturile locale, merită menționat faptul că numele de utilizator din Windows nu poate avea mai mult de douăzeci de caractere, inclusiv spațiile.

Reclamă

Ce este SID-ul unui cont de utilizator în Windows?

Pentru fiecare cont de utilizator, Windows generează și un identificator unic sau Security Identifier (SID) sau Identificator de Securitate. Aceste nu ește afișat în interfața de utilizare ci folosit intern pentru stocarea setărilor tale. SID-ul are o valoare unică, de lungime variabilă, care arată astfel:

S-1-5-21-4023099299-329329835-1027168274-1001

SID al unui cont de utilizator

SID al unui cont de utilizator

Deși este posibil ca numele afișate să nu fie unice, SID-ul ascuns este întotdeauna unic. De fiecare dată când un cont de utilizator se conectează, Windows extrage SID-ul pentru acel utilizator din baza de date a conturilor de utilizator. Apoi, folosește SID-ul pentru a identifica utilizatorul în toate interacțiunile ulterioare. Dacă vrei să citești mai multe despre acest concept, Microsoft oferă documentație tehnică, în limba engleză: Security Identifiers.

Ce este parola unui cont de utilizator?

Dacă folosești calculatoare, servicii de e-mail și smartphone-uri, conceptul de parolă nu ar trebui să-ți fie străin. O parolă este cea mai simplă modalitate de a securiza un cont și de a te asigura că doar proprietarul acestuia îl poate accesa. Pe un calculator cu Windows, fiecare utilizator ar trebui să aibă o parolă unică, necunoscută de ceilalți utilizatori.

Modificarea parolei unui cont Microsoft

Modificarea parolei unui cont Microsoft

SUGESTIE: Iată cum schimbi parola contului tău Microsoft atunci când ai nevoie.

Fiecare cont de utilizator are o parolă. Însă această parolă poate fi nedefinită dacă folosești conturi de utilizator locale. Windows 11 și Windows 10 au introdus și alte opțiuni de conectare, precum codul PIN sau recunoașterea facială (Windows Hello). Deși aceste noi metode nu înlocuiesc parola tradițională, ele o completează și fac procesul de autentificare mai sigur.

Ce este un tip de utilizator în Windows?

Fiecărui cont de utilizator îi este atribuit un tip și, în funcție de permisiunile și restricțiile acestuia, există anumite sarcini pe care le poți efectua sau nu:

 • Administrator – conturi de utilizator care au control complet asupra sistemului de operare, al aplicațiilor și al setărilor.
 • Standard – un tip limitat de cont de utilizator, care poate folosi doar software-ul existent și nu poate instala aplicații de niciun fel. De asemenea, aceste conturi de utilizator nu pot modifica setările de sistem ce afectează alți utilizatori.
 • Guest (Oaspete) – un tip limitat de cont de utilizator fără parolă, destinat doar accesului temporar la PC și doar pentru a rula aplicațiile existente. Acest tip de cont de utilizator nu poate modifica nici un fel de setări ale sistemului. Însă deși sunt încă prezente în profunzimea setărilor sistemului de operare, conturile Guest nu mai funcționează în Windows 10 și Windows 11.

Un cont de utilizator local standard în Windows 11

Un cont de utilizator local standard în Windows 11

Dacă vrei să afli cum schimbi tipul de cont de utilizator în Windows, am prezentat toți pașii în aceste tutoriale: 6 moduri de a schimba tipul unui cont în Administrator și Standard în Windows 10 și Cum schimbi un cont în Administrator în Windows 11 (6 moduri).

Ce este un grup de utilizator în Windows?

Un grup de utilizator este o colecție de conturi de utilizator, care împărtășesc drepturi de securitate comune în Windows. Un cont de utilizator este membru al cel puțin unui grup de utilizatori, iar grupurile de utilizatori pot avea orice număr de membri, inclusiv niciunul. Un cont de utilizator care face parte dintr-un grup moștenește toate permisiunile și restricțiile acestuia.

Lista grupurilor de utilizatori de pe un calculator cu Windows

Lista grupurilor de utilizatori de pe un calculator cu Windows

Dacă vrei să înțelegi mai bine grupurile de utilizatori, de ce le folosește Windows și cum, citește acest ghid: Ce este un grup de utilizatori Windows și ce face el?.

Cine poate crea conturi de utilizator în Windows?

În afară de tine, proprietarul calculatorului cu Windows, există multe alte entități, care pot crea conturi de utilizator. Iată câteva exemple de conturi de utilizator:

Reclamă
 • Windows, de exemplu, creează mai multe conturi de utilizator atunci când îl instalezi sau folosești anumite funcții. De exemplu, Windows 11 creează următoarele conturi de utilizator: Administrator, DefaultAccount, Guest (Oaspete) și WDAGUtilityAccount. Toate acestea sunt conturi încorporate, create de Windows în scopuri administrative, și sunt dezactivate în mod implicit, ceea ce înseamnă că nu le poți folosi tu însuți. Ele fac parte din sistemul de operare și sunt necesare pentru ca acesta să funcționeze corect.
 • Administratorii pot crea orice număr de conturi de utilizator. Acestea pot fi fie conturi de administrator, fie conturi standard.
 • Aplicațiile și serviciile din terțe părți pot crea conturi de utilizator ascunse, care sunt folosite pentru a rula anumite servicii. Cel mai întâlnit exemplu este software-ul de virtualizare, precum VMware Player: Acesta creează un cont de utilizator numit ___VMware_Conv_SA___, care este folosit pentru a rula sarcini de server independente în VMware Converter.

Cum poți găsi toate conturile de utilizator din Windows

Există mai multe metode de afișare a conturilor de utilizator pe dispozitivul tău cu Windows. Dacă dispui de o ediție Pro sau superioară de Windows 11 sau Windows 10, poți folosi instrumentul Gestionare Computer. Acest ghid conține instrucțiuni complete pas cu pas: Cum gestionezi utilizatorii locali și grupurile din Windows cu lusrmgr.msc.

Lista de conturi de utilizator afișată de Gestionare Computer (lusrmgr)

Lista de conturi de utilizator afișată de Gestionare Computer (lusrmgr)

Dacă ai o altă ediție de Windows sau dacă preferi să folosești linia de comandă, urmează instrucțiunile din acest ghid: Cum vezi toți utilizatorii de pe un calculator cu Windows (7 metode).

Cum afli ce conturi de utilizator sunt conectate?

Managerul de activități este un instrument util pentru a vedea ce conturi de utilizator sunt conectate la PC-ul sau dispozitivul tău cu Windows și ce aplicații folosesc. Apasă CTRL + Shift + Esc pentru a porni Managerul de activități. Dacă acesta apare în vizualizarea sa compactă, apasă pe „Mai multe detalii”, iar apoi accesează fila Utilizatori. Acolo, poți vedea lista conturilor de utilizator conectate la dispozitivul tău cu Windows și starea acestora.

Listă de conturi de utilizator pe un PC cu Windows 11

Listă de conturi de utilizator pe un PC cu Windows 11

Dacă vrei să afli cum folosești Managerul de activități pentru a ține evidența persoanelor conectate, citește acest ghid: Administrează conturile de utilizatori conectate, cu Managerul de activități din Windows.

Ai alte întrebări despre conturile de utilizator din Windows?

Acum știi tot ce este de știut despre conturile de utilizator, numele de utilizator și așa mai departe. Totodată, cunoști și diferitele tipuri de conturi pe care le poți folosi în Windows și cum diferă între ele. Dacă vreo întrebare a rămas fără răspuns, spune-mi folosind comentariile de mai jos. Voi face tot posibilul să te ajut și să îmbunătățesc acest ghid.

Descoperă: Securitate Blog Conturi utilizator și siguranța familiei Recomandate Windows