Întrebări simple: Ce este un cont de utilizator ori un nume de utilizator, în Windows?

Întrebări simple: Ce este un cont de utilizator ori un nume de utilizator, în Windows?

Ca și pe oricare alt sistem de operare, atunci când folosești un calculator ori un dispozitiv cu Windows, ai nevoie de un cont. Contul de utilizator este unul dintre acele concepte despre care toți credem că știm ce este dar, din păcate, prea puțini dintre noi cunosc detaliile exacte. Acest ghid îți oferă o definiție detaliată a contului de utilizator, a numelui de utilizator și a atributelor lor. De asemenea, vei învăța și cum se listează toate conturile de utilizator din Windows și cum vezi ce alte conturi sunt autentificate în Windows, simultan cu al tău. Să începem:

Reclamă

Ce este un cont de utilizator în Windows?

Contul de utilizator este o colecție de setări folosite de Windows și alte sisteme de operare pentru a îți înțelege preferințele și pentru a controla fișierele și folderele pe care le accesezi, sarcinile pe care le poți executa, dispozitivele și resursele pe care le poți folosi ș.a.m.d.

Conturile de utilizator sunt sigura metoda de autentificare în Windows. Fără un cont, nu poți folosi Windows. De asemenea, conturile de utilizator sunt folosite și pentru a separa mai mulți utilizatori ai aceluiași calculator și pentru a se asigura că fișierele, aplicațiile și setările fiecăruia rămân private. De exemplu, dacă ai un calculator în familie, care este folosit de toți membrii familiei, poți avea câte un cont de utilizator pentru fiecare părinte, unul pentru fiecare copil și unul pentru oaspeții care vin în vizită și au nevoie să folosească calculatorul temporar.

Care este conexiunea între un cont Microsoft și un cont de utilizator?

În Windows 7 sau mai vechi, aveam doar conturi locale de utilizator. Aceste conturi erau unice pe calculatorul respectiv ori în rețeaua de business în care se aflau. Dar, în Windows 8.1 și în Windows 10, avem și conturi Microsoft. Aceste conturi au o adresă de e-mail înregistrată la Microsoft și pot fi folosite pe mai multe dispozitive și calculatoare. De exemplu, un cont de utilizator care este și un cont Microsoft, poate fi folosit pe un laptop cu Windows, pe o consolă Xbox One, un smartphone cu Windows 10 Mobile ș.a.m.d. Același lucru nu este posibil folosind un cont local de utilizator. Dacă vrei să afli mai multe despre conturile Microsoft și dacă merită folosite, citește acest articol: Să folosim un cont local sau un cont Microsoft în Windows 10?.

Care sunt atributele unui cont de utilizator în Windows?

Orice cont de utilizator din Windows are următoarele caracteristici:

 • Un nume de cont
 • Un identificator unic
 • O parolă
 • O imagine de profil
 • Un tip de utilizator
 • Un grup de utilizator
Cont utilizator, username, Windows
Cont utilizator, username, Windows

Hai să discutăm despre fiecare atribut în parte:

Ce este numele de cont în Windows?

Numele de utilizator sau numele de cont este un nume de afișare dat unui cont de utilizator. Acesta poate fi orice dorești și nu trebuie să fie unic pe calculatorul sau dispozitivul tău.

Cont utilizator, username, Windows
Cont utilizator, username, Windows

Când introduci numele contului ori numele de utilizator, poți folosi litere mici sau mari, spații și numere. Nu poți folosi caractere speciale precum !, +, = și cele menționate în captura de ecran de mai jos.

Cont utilizator, username, Windows
Cont utilizator, username, Windows

De asemenea, numele de utilizator nu trebuie să aibă mai mult de douăzeci de caractere, incluzând spații.

Ce este SID-ul unui cont de utilizator în Windows?

Pentru fiecare cont de utilizator, Windows generează un identificator unic, numit și Security Identifier (SID). Aceste nu ește afișat în interfața de utilizare ci stocat într-o bază de date cu informații despre conturile de utilizator. SID-ul este unic și are o lungime variablă și un format precum: S-1-5-21-1180699209-877415012-3182924384-500.

Cont utilizator, username, Windows
Cont utilizator, username, Windows

Deși numele de cont poate să nu fie unic, identificatorul unic (SID) este mereu unic. De fiecare dată când un utilizator se autentifică, Windows caută SID-ul său în baza sa de date cu conturi de utilizator și îl folosește pentru a identifica toate interacțiunile pe care la are cu utilizatorul respectiv. Dacă vrei să afli mai multe despre acest concept, Microsoft oferă documentație tehnică, în limba engleză aici: Security Identifiers.

Reclamă

Ce este parola unui cont de utilizator?

Dacă folosești calculatoare, servicii de e-mail ori smartphone-uri, conceptul de parolă nu îți este străin. Parola este cel mai primitiv mod de a îți securiza un cont și de a te asigura că doar proprietarul contului îl poate accesa. Pe un calculator sau dispozitiv cu Windows, fiecare cont de utilizator ar trebui să aibă o parolă unică, necunoscută celorlalți utilizatori.

Cont utilizator, username, Windows
Cont utilizator, username, Windows

Fiecare cont de utilizator are o parolă asociată. Dar, această parolă poate fi goală, dacă folosești un cont de utilizator local. Windows 8.1 și Windows 10 au introdus și conceptele de PIN și Parolă prin imagine, pe care le poți folosi pentru a te autentifica mai repede. Aceste pot fi configurate și folosite doar după ce ai creat o parolă pentru contul tău. Pentru a afla mai multe despre aceste concepte, citește următoarele articole:

Ce este un tip de utilizator în Windows?

Fiecare cont de utilizator are un tip asociat. În Windows 7 și alte sisteme Windows anterioare, aveam doar trei tipuri de conturi:

 • Administrator - conturi de utilizator care au control complet asupra sistemului de operare, al aplicațiilor și setărilor;
 • Standard - un cont de utilizator limitat care poate doar să folosească aplicațiile existente și nu poate instala altele noi. Acest tip de cont nu poate modifica setările de sistem ori setări care afectează alți utilizatori;
 • Oaspete - un cont de utilizator limitat. Poate exista doar un singur cont de tip oaspete pe un sistem cu Windows 7 și Windows 8.1. Acesta nu are parolă și este destinat utilizării temporare a unui calculator. El poate folosi doar aplicațiile deja instalate și nu poate modifica setările de sistem. Acest tip de cont de utilizator nu mai există în Windows 10. Pentru a afla mai multe, citește acest articol: Nu mai încerca să activezi contul Guest în Windows 10. Nu merge!

Dacă vrei să afli cum se schimbă tipul unui cont de utilizator, în Windows, citește acest ghid: Trei moduri în care schimbi tipul unui cont de utilizator (standard sau administrator), în Windows.

Windows 8 și Windows 10 au introdus două noi tipuri de utilizator: contul Microsoft și contul local. Ambele pot fi un cont de tip administrator sau de tip standard. Pentru a afla mai multe despre astfel de conturi, citește aceste articole:

Ce este un grup de utilizator în Windows?

Un grup de utilizator este o colecție de conturi de utilizator care împărtășesc drepturi de securitate comune, în Windows. Un cont de utilizator este membru al cel puțin unui grup de utilizatori în timp ce un grup de utilizatori poate avea orice număr de membri, inclusiv zero. Un cont de utilizator moștenește toate permisiunile grupului din care face parte și toate restricțiile.

Dacă vrei să afli mai multe despre grupurile de utilizator și cum funcționează în Windows, citește acest ghid: Întrebări simple: Ce este un grup de utilizatori în Windows și ce face el?.

Cine poate crea conturi de utilizator în Windows?

Multe entități pot crea conturi de utilizator:

 • Windows creează în mod automat conturi de utilizator atunci când îl instalezi ori când folosești anumite servicii. De exemplu, Windows 7 crează următoarele conturi de utilizator: Administrator, Guest (Oaspete) și HomeGroupUser$. Primele două conturi sunt dezactivate și trebuie activate manual de un alt cont de utilizator de tip administrator. Contul HomeGroupUser$ este activat atunci când folosești facilitatea Homegroup (Grup de domiciliu), pentru a partaja fișiere și resurse în rețea.
 • Administratorii pot crea conturi de utilizator.
 • Aplicațiile din terțe părți pot crea conturi de utilizator ascunse, care sunt folosite pentru a oferi anumite servicii. De exemplu, aplicațiile de virtualizare și soluțiile antivirus tind să creeze conturi ascunse.

Cum afli ce conturi de utilizator există în Windows?

Există multe metode pentru a afișa conturi de utilizator care există pe sistemul tău cu Windows. Dacă ai o ediție Professional, Ultimate sau Enterprise de Windows 7 sau o ediție Pro sau Enterprise de Windows 8 sau Windows 10, poți folosi unealta Gestionare Computer. Găsești instrucțiuni pas cu pas, în acest articol: Administrarea Conturilor și a Grupurilor de Utilizatori – Metoda profesionistă.

Dacă ai o altă ediție de Windows, poți folosi și Linia de Comandă (Command Prompt), pentru a afla aceste informații. Găsești instrucțiuni despre cum se face asta, aici: Cum să generezi o listă cu toate conturile de utilizator din Windows.

Cum afli ce conturi sunt conectate simultan cu tine?

Managerul de activități (Task Manager) este o unealtă utilă pentru a vedea conturile de utilizator care sunt autentificate în Windows și ce aplicații folosesc. Apasă CTRL+Shift+Esc pentru a porni Managerul de activități (Task Manager). Apasă "Mai multe detalii" (More details) dacă folosești vizualizarea compactă. Apoi, mergi la fila Utilizatori (Users). Acum poți vedea ce conturi de utilizator sunt autentificate la sistemul tău cu Windows și starea lor.

Cont utilizator, username, Windows
Cont utilizator, username, Windows

Concluzie

Acum știi toate lucrurile importante despre conturile de utilizator și proprietățile lor. Dacă ai întrebări ori probleme pe care vrei să le discuți cu noi, nu ezita să lași un comentariu, folosind formularul de comentarii accesibil mai jos.

Descoperă: Securitate Conturi utilizator și siguranța familiei Ghiduri Recomandate Sistem și Securitate Windows