Unde este Panoul de control în Windows 10? 15 metode de a-l deschide

Panoul de Control

Unde este Panoul de control în Windows 10? Cum deschizi Panoul de control? Câte metode de a-l deschide există? Pentru a răspunde la aceste întrebări, am făcut câteva teste și experimente. A trebuit să facem asta pentru că, în Windows 10, Panoul de control este ascuns față de Windows 7 sau Windows 8.1. Am reușit să compilăm o listă cu cincisprezece metode diferite de a deschide Panoul de control. Hai să le vedem pe toate, începând cu cele evidente și terminând cu cele mai tehnice:

NOTĂ: Am scris acest tutorial folosind Windows 10 cu May 2020 Update. Dacă folosești o versiune mai veche de Windows 10, unele lucruri s-ar putea să arate diferit sau s-ar putea să nu funcționeze cum ar trebui. Verifică ce versiune de Windows 10 ai și, dacă este necesar, instalează-ți ultima actualizare de Windows disponibilă.

1. Deschide Panoul de control folosind căutarea

Una dintre cele mai rapide metode de a porni orice în Windows este să folosești funcția de căutare. În Windows 10, apasă în interiorul casetei de căutare de pe bara de activități sau apasă pe tasta Windows. Apoi scrie "panou de control" și apasă pe rezultatul Panou de control sau selectează-l și apasă pe Deschideți în panoul din dreapta.

Cum deschizi Panoul de control în Windows 10 folosind căutarea

O metodă alternativă dar mai lungă de a folosi căutarea pentru a deschide Panoul de control în Windows 10 implică utilizarea aplicației Setări. Deschide Setările, apoi tastează "panou de control" în câmpul de căutare și apasă pe Panou de control în lista de rezultate.

Cum se deschide Panoul de control în Windows 10 folosind căutarea din Setări

2. Folosește scurtătura Panou de control din meniul Start al Windows 10

O metodă ceva mai lentă dar simplă de a porni Panoul de control în Windows 10 este să o faci din meniul Start. Apasă pe butonul Start sau pe tasta Windows și, în meniul Start, derulează în jos până ajungi la folderul Sistem Windows. Acolo vei găsi o scurtătură pentru Panoul de control: apasă pe ea și se deschide Panoul de control.

În meniul Start din Windows 10 se află o scurtătură pentru Panoul de control

3. Fixează o scurtătură pentru Panoul de control pe bara de activități sau în meniul Start

Pentru a putea accesa Panoul de control rapid, poate vrei să fixezi o scurtătură pentru el, într-un loc unde îl poți vedea ușor. Câteva locuri unde ai putea să vrei să îl fixezi sunt bara de activități sau meniul Start.

Pentru a face asta în Windows 10, caută Panoul de control așa cum ți-am arătat în prima metodă din acest tutorial sau mergi la scurtătura Panou de control din lista de aplicații a meniului Start. Orice ai alege, după ce găsești una din scurtăturile către Panoul de control, dă clic dreapta sau apasă și ține apăsat pe ea, iar apoi apasă pe "Fixare în bara de activități" sau "Fixare la Start", în funcție de ce preferi.

Fixarea scurtăturii pentru Panoul de control la meniul Start sau pe bara de activități

4. Adaugă o pictogramă de desktop pentru Panoul de control

De asemenea, poți să adaugi o pictogramă pentru Panoul de control pe desktop. Dacă nu știi cum să faci asta, citește acest ghid: Cum personalizăm Desktop-ul: Adaugă sau elimină scurtăturile standard. În cazul în care nu ai timp să citești și acel tutorial, să știi că, în principiu, trebuie să deschizi aplicația Setări, mergi la Personalizare, Teme, după care apeși pe "Setări pictograme pentru desktop". La final, selectezi pictograma de desktop pentru Panou de control și apeși pe OK.

Adăugarea scurtăturii Panoul de control folosind Setări pictograme pentru desktop

5. Creează manual o scurtătură pentru Panoul de control oriunde vrei tu

Într-o manieră similară, poți și să creezi o scurtătură care să deschidă Panoul de control și să o salvezi unde vrei tu. Poate fi pusă pe desktop, precum și într-un folder. Am detaliat pașii pentru crearea unei scurtături în acest tutorial - ei sunt: dă clic dreapta pe un spațiu gol de pe desktop sau dintr-un folder, mergi la Nou în meniul contextual, selectează Comandă rapidă. Apoi, în expertul Creare comandă rapidă, alege "%windir%System32control.exe" drept locație a scurtăturii, dă-i un nume (Panou de control, de exemplu) și salvează totul.

Cum creezi manual o scurtătură pentru Panou de control în Windows 10

6. Deschide Panoul de control folosind scurtătura din colecția noastră

Dacă preferi să folosești o scurtătură deja creată pentru Panoul de control, trebuie să știi că avem o colecție mare de scurtături pentru Windows. Descarc-o, extrage-o și, înăuntru, găsește scurtătura pentru Panoul de control în subfolderul "Windows 10 -> Instrumente de administrare".

Scurtătura pentru Panou de control din colecția noastră

7. Deschide Panoul de control folosind bara de adresă din (File) Explorer

O metodă ingenioasă de a lansa Panoul de control este prin intermediul (File) Explorer. Deschide Explorer și apasă pe primul semn "mai mare" din calea folderului curent, afișată în bara de adresă de sus.

Primul semn mai mare din bara de adresă a (File) Explorer

În meniul ce apare, selectează Panou de control pentru a-l deschide.

Deschiderea Panoului de control din (File) Explorer

Acum Panoul de control este deschis și îl poți folosi după cum ai nevoie.

8. Cum deschizi Panoul de control făcând (File) Explorer să "afișeze toate folderele"

(File) Explorer ne oferă încă o metodă facilă de a deschide Panoul de control în Windows 10, folosind opțiunea "Afișați toate folderele". Deschide fereastra Opțiuni folder, selectează fila Vizualizare, activează opțiunea "Afișați toate folderele" de la finalul listei și apasă pe OK.

Opțiunea Afișați toate folderele din fereastra Opțiuni folder din (File) Explorer

Imediat după ce faci acest lucru, (File) Explorer afișează o scurtătură pentru Panoul de control în secțiunea sa de navigare. Apasă pe ea și se deschide Panoul de control.

Panoul de control se găsește în zona de navigare din (File) Explorer

9. Deschide Panoul de control din bara de instrumente Desktop de pe bara de activități

Această metodă este mai puțin intuitivă, dar rezultatul final s-ar putea să placă multor utilizatori. Mergi pe Desktop și dă clic dreapta sau apasă lung pe un spațiu gol de pe bara de activități. Apoi, mergi la Bare de instrumente și selectează Desktop.

Adăugarea barei de instrumente Desktop pe bara de activități

Astfel, adaugi o bară de instrumente numită Desktop în partea dreaptă a barei de activități. Apasă pe ea și apoi dă dublu-clic pe Panou de control pentru a-l deschide.

Meniul Panou de control din bara de instrumente Desktop

Ce este tare la această bară de instrumente este faptul că afișează principalele secțiuni și scurtături din Panoul de control. Poate fi un instrument care să crească productivitatea multor utilizatori.

Scurtături din Panoul de control, afișate în liste separate

10. Deschide Panoul de control executând fișierul control.exe

Fișierul executabil pentru Panoul de control este control.exe. Îl poți găsi în folderul Windows, în subfolderul System32. Dă dublu clic pe el și Panoul de control se deschide imediat.

Fișierul control.exe în Windows 10

11. Cum deschizi Panoul de control folosind fereastra Executare

Apasă pe tastele Win + R de pe tastatură, pentru a deschide fereastra Executare. Apoi, tastează "control" și apasă pe Enter sau pe OK.

Folosirea ferestrei Executare pentru deschiderea Panoului de control în Windows 10

12. Deschide Panoul de control folosind Linia de comandă sau PowerShell

Dacă îți place Linia de comandă sau PowerShell, ar trebui să știi că poți să pornești Panoul de control folosind comanda control. 🙂 Tastează control într-o fereastră de Linie de comandă sau de PowerShell și apoi apasă pe tasta Enter. Imediat, se deschide Panoul de control.

Utilizarea PowerShell pentru a deschide Panoul de control ăn Windows 10

13. Cum deschizi Panoul de control în Windows 10 din Managerul de activități

O altă metodă de a deschide Panoul de control este să folosești Managerul de activități. Deschide-l (o metodă rapidă este să apeși pe tastele Ctrl + Shift + Esc). Dacă Managerul de activități se deschide în modul său compact, apasă pe "Mai multe detalii". Apoi, deschide meniul Fișier și apasă pe "Rulare activitate nouă".

Rulare activitate nouă în Manager de activități

În fereastra "Creare activitate nouă", scrie control și apasă pe Enter sau pe OK.

Deschiderea Panoului de control din Managerul de activități

14. Deschide Panoul de control folosind meniul WinX

Această metodă obișnuia să funcționeze și în primele versiuni de Windows 10, dar acest lucru s-a schimbat după Windows 10 Creators Update. Înainte, meniul WinX includea și o scurtătură pentru Panoul de control. Deși, în prezent, ea nu mai există, o poți aduce înapoi indiferent de ce versiune de Windows 10 ai, urmând pașii din acest tutorial: Adaugă Panoul de control și Linia de comandă la meniul WinX, în Windows 10.

Adăugarea unei scurtături pentru Panoul de control în meniul WinX din Windows 10

15. Folosește Cortana

În final, iată și o metodă de a deschide Panoul de control pentru utilizatorii mai vorbăreți: vorbind cu Cortana. În partea dreaptă a casetei de căutare de pe bara de activități, apasă pe pictograma Cortanei pentru a o face să te asculte. Alternativ, poți să îți folosești vocea pentru a spune "Hey Cortana", dacă ai activat această caracteristică în Windows 10. Apoi, spune "Control Panel".

Cerându-i Cortanei să deschidă Panoul de control

S-ar putea să fii tentat să folosești și alte comenzi similare, precum "Open Control Panel" sau "Start Control Panel". În testele noastre, acestea nu au funcționat cum ne așteptam, adică au oferit rezultate diferite dar niciodată nu au deschis Panoul de control. Singura comandă care funcționează este cea pe care am menționat-o mai devreme: un simplu "Control Panel".

Care este metoda ta preferată de a deschide Panoul de control în Windows 10?

Acestea sunt toate metodele pe care le știm pentru deschiderea Panoului de control în Windows 10. Unele dintre ele sunt ușoare, iar altele puțin mai complexe. Sperăm că această listă îți este utilă și, dacă știi și alte metode, nu ezita să le împărtășești în secțiunea de comentarii de mai jos.

Descoperă: Productivitate Accesibilitate Ghiduri Sistem și Securitate Windows