Cum dezactivezi meniul panglică din Explorer în Windows 10 sau Windows 8.1

Ți-ai dorit vreodată să faci Explorer-ul din Windows 10 sau din Windows 8.1 să semene mai mult cu Windows Explorer din Windows 7? Cum ar fi dacă ai putea să elimini meniul panglică și să scapi de toate acele butoane mari de pe el? Unii utilizatori vor acest lucru și astăzi avem o veste bună pentru ei: există o metodă foarte simplă, numită Ribbon Disabler. Este un instrument gratuit, dezvoltat de echipa Winaero și, în acest ghid, îți vom arăta ce face, de unde să îl iei și cum să îl folsoești pentru a dezactiva panglica (ribbon):

Cum arată Explorer cu meniul său de tip panglică în Windows 10 și în Windows 8.1?

În mod implicit, Explorer în Windows 10 și în Windows 8.1 are un meniu panglică în partea sa superioară. Este un loc în care poți să găsești comenzi și opțiuni comune pentru lucrul cu fișiere și foldere de pe PC-ul sau dispozitivul tău, care ar trebui să îți facă viața mai ușoară. Iată cum arată meniul panglică în Explorer-ul din Windows 10:

Și iată cum arată meniul panglică din Explorer, în Windows 8.1:

La final, iată cum arăta și vechiul Windows Explorer din Windows 7:

După cum vezi, nu există nicio panglică: doar o bară simplă cu câteva butoane, care nu este nici măcar aproape de complexitatea meniului panglică din Explorer-ul din Windows 10 sau Windows 8.1.

Cum scapi de panglica din Explorer în Windows 10 sau Windows 8.1

Pentru a elimina meniul panglică din Explorer , va trebui să descarci și să rulezi un fișier mic numit Ribbon Disabler. Este un instrument gratuit, dezvoltat de echipa din spatele saitului Winaero , niște oameni care au o pasiune din a ajusta până și cele mai mici detalii ale sistemului de operare Windows.

Începe prin a merge pe saitul lor aici , după care derulează până la capătul paginii. Acolo, vei găsi o legătură de descărcare pentru software-ul Ribbon Disabler. Folosește-l pentru a descărca și salva Ribbon Disabler undeva pe PC-ul sau dispozitivul tău. Orice locație va fi bună, inclusiv Desktop-ul tău. :)

După cum poți vedea în captura de ecran de mai sus, vei descărca o arhivă foarte mică numită RibbonDisabler_[winaero.com]_467. Extrage-i conținutul și ar trebui să vezi ceva similar cu asta:

Dacă vrei, poți să începi prin a citi termenii de utilizare ai Winaero (EULA). Pe lângă acest fișier text și încă o legătură către saitul web Winaero, vei vedea și două fișiere executabile numite Ribbon disabler2 și Ribbon disabler2 x64.

Dacă folosești o versiune pe 32 de biți de Windows, va trebui să rulezi fișierul Ribbon disabler2. Iar dacă ai o versiune pe 64 de biți, rulează fișierul Ribbon disabler2 x64. Dacă nu știi ce versiune de Windows ai, acest ghid ar trebui să te ajute să afli: Cum afli ce versiune de Windows ai instalată pe calculator.

După ce dai dublu clic pe fișierul executabil Ribbon disabler , dacă ai activat CCU pe PC-ul sau dispozitivul tău cu Windows, vei fi întrebat dacă "permiți acestei aplicații de la un editor necunoscut să aducă modificări dispozitivului". Fișierul este sigur - crede-ne pe cuvânt, așa că apasă pe Da.

Se va deschide o mică fereastră de dialog, cu două opțiuni: "Disable Ribbon Explorer (Make your Explorer similar to Windows 7 Explorer)" , adică "Dezactivează panglica din Explorer (Fă ca Explorer să fie similar cu Windows 7 Explorer" și "Enable Ribbon Explorer (Give your Explorer the default look)", adică "Activează panglica din Explorer (Fă ca Explorer să revină la aspectul său predefinit)". Dacă tot mai vrei să dezactivezi meniul panglică din Explorer-ul tău, apasă pe butonul "Disable Ribbon Explorer".

Ți se va cere să te deloghezi. Apasă pe Da pentru a o face.

După ce te reconectezi, deschide Explorer și verifică dacă îți place mai mult acum, fără meniul panglică pe el:

Cum aduci înapoi meniul panglică în Explorer, în Windows 10 și Windows 8.1

Dacă, după un timp, te răzgândești și vrei să aduci panglica înapoi în Explorer-ul tău, rulează din nou executabilul Ribbon disabler. Însă de acestă dată, apasă pe butonul "Enable Ribbon Explorer".

Deloghează-te și apoi vei vedea că Explorer-ul tău este la fel ca înainte, adică așa cum a intenționat Microsoft să fie, cu panglică cu tot.

Concluzie

Deși meniul panglică din Explorer-ul din Windows 10 și Windows 8.1 a fost creat și programat de către inginerii Microsoft pentru a oferi o experiență de utilizare mai bună și un plus de productivitate, acesta nu este pe placul tuturor. Din fericire, dacă vrei să îl elimini, acum poți, chiar dacă trebuie să folosești un instrument software dintr-o terță parte pentru asta. Partea bună a lucrurilor este că acest instrument este gratuit și ușor de folosit.