7 metode de a folosi eficient vizualizările din Explorer (în toate versiunile de Windows)

Una dintre cele mai utile caracteristici ale File Explorer (în Windows 10 și Windows 8.1) și ale Windows Explorer (în Windows 7) este numărul mare de metode prin care utilizatorul poate să vadă conținutul de pe PC. Fie că este vorba de o listare simplă a numelor fișierelor sau o vizualizare care arată grafic, la dimensiuni mari, fișierele, această aplicație face să fie ușor pentru toată lumea să vadă datele într-o formă care să se potrivească cu conținutul. Explorer-ul din Windows 10 și cel din Windows 8.1 sau Windows 7 încearcă să utilizeze automat modul de vizualizare care se potrivește cel mai bine cu tipul majoritar de fișiere din fiecare folder. În acest articol, îți arătăm cum să navighezi în Explorer folosind toate vizualizările disponibile și explicăm diferențele dintre ele astfel încât, până la final, să poți să fii mai productiv când răsfoiești prin fișierele de pe PC-ul tău:

Câteva note de început

Explorer, managerul de fișiere preinstalat în Windows 7, a fost parte a sistemelor de operare Microsoft de mult timp. În Windows 10 și Windows 8.1, aplicația a fost îmbunătățită din mai multe puncte de vedere. Dar, dacă vorbim despre Vizualizări, noile versiuni funcționează la fel ca predecesorul lor din Windows 7.

În acest articol discutăm despre Explorer-ul din Windows 10, Windows 7 și Windows 8.1. Pentru simplitate, folosim capturi de ecran realizate în principal în Windows 10, dar acolo unde este necesar, includem și capturi de ecran din Windows 7 sau Windows 8.1. Înainte de vedea cum se folosesc mai eficient Vizualizările din Explorer, hai să vedem întâi cum ajungem la ele:

Cum accesezi Vizualizările din Explorer în Windows 10 și Windows 8.1

Atât în Windows 10 cât și în Windows 8.1, cea mai ușoară metodă de a deschide Explorer este să apeși pe iconița sa de pe bara de activități.

Windows, Explorer, File Explorer, vizualizari, fisiere

Când se deschide Explorer, poți vedea că Panglica sa are mai multe opțiuni decât vechiul Explorer din Windows 7. Totuși, pentru scopul acestui tutorial ne interesează doar fila Vizualizare de pe panglică și cum se folosește ea eficient.

Apasă pe fila Vizualizare din partea de sus a ferestrei și uită-te după o secțiune numită Organizare. Aici poți să vezi opțiunile de Vizualizare disponibile: Pictograme (foarte mari, mari, medii, mici), Listă, Detalii, Dale și Cuprins.

Windows, Explorer, File Explorer, vizualizari, fisiere

O altă metodă de a ajunge la Vizualizare este să dai clic dreapta sau să apeși lung undeva pe un spațiu liber din fereastra Explorer. Apoi, în meniul contextual, apasă pe Vizualizare și ar trebui să vezi aceleași opțiuni ca mai sus: Pictograme (foarte mari, mari, medii, mici), Listă, Detalii, Dale și Cuprins.

Windows, Explorer, File Explorer, vizualizari, fisiere

Cum accesezi Vizualizările din Explorer din Windows 7

Cea mai rapidă metodă de a deschide Explorer în Windows 7, este să dai clic pe iconița mică în formă de folder de pe bara de activități, iconiță pe care o găsești acolo în mod implicit.

Windows, Explorer, File Explorer, vizualizari, fisiere

Dacă, pentru orice motiv, nu vezi această iconiță pe bara ta de activități, citește: Cum folosim bara de activități în Windows 7 și Windows 8.1.

Există trei metode de a ajunge la vizualizările disponibile, iar cea implicită este Pictograme medii. După ce ai deschis Explorer, uită-te în colțul din dreapta sus al ferestrei. Ar trebui să vezi un meniu cu o iconiță mică lângă el, iconiță ce arată diferit în funcție de vizualizarea folosită.

Windows, Explorer, File Explorer, vizualizari, fisiere

Apasă pe săgeata care indică în jos și poți vedea lista de opțiuni: Pictograme (foarte mari, mari, medii, mici), Listă, Detalii și cuprins.

Windows, Explorer, File Explorer, vizualizari, fisiere

O altă metodă de a ajunge la Vizualizări este să dai clic dreapta pe orice spațiu din partea dreaptă a ferestrei Explorer. Apoi, în meniul care apare, dă clic pe Vizualizare. Ar trebui să vezi aceeași listă de opțiuni ca mai sus. Meniul tău poate să arate puțin diferit în funcție ce aplicații ai instalate pe calculatorul tău.

Windows, Explorer, File Explorer, vizualizari, fisiere

Cea de-a treia metodă de a ajunge la Vizualizări este să deschizi Explorer și să apeși pe tasta Alt de pe tastatură. Această acțiune afișează o bară de unelte în partea de sus a ecranului. Alege meniul Vizualizare și ar trebui să vezi aceleași opțiuni. Meniul tău poate să arate puțin diferit în funcție de ce programe ai instalate pe calculator.

Windows, Explorer, File Explorer, vizualizari, fisiere

Acum hai să vedem ce face fiecare vizualizare și cum să le folosim mai eficient. Următoarele explicații se aplică pentru Windows 10, Windows 7 și Windows 8.1. Ilustrațiile sunt realizate în Windows 10.

1. Găsește rapid informații despre autorul sau cuprinsul fișierelor tale, cu vizualizarea Cuprins

În vizualizarea Cuprins, fiecare fișier și folder este afișat pe o linie separată, pe care poți să vezi informații detaliate despre fiecare fișier și folder: data la care au fost modificate, dimensiunea, autorul fișierelor, durata (pentru fișierele audio și video) și așa mai departe. În cazul imaginilor și al filmelor, poți să vezi o mică previzualizare cu conținutul lor, în loc de iconițele fișierelor.

Windows, Explorer, File Explorer, vizualizari, fisiere

Această vizualizare este utilă atunci când ai nevoie să navighezi prin documente și să găsești informații rapid despre autorul sau conținutul fiecărui element.

2. Obține informațiile esențiale despre fișierele tale, cu vizualizarea Dale

Vizualizarea Dale afișează iconițe de dimensiune medie ce reprezintă fiecare fișier și folder, împreună cu informații despre tipul și dimensiunea lor. Această vizualizare combină informațiile pe care le găsești în vizualizarea Pictograme și cele din vizualizarea Listă, astfel încât obții mai multe detalii decât independent cu fiecare dintre acele vizualizări, dar nu este o vizualizare la fel de detaliată ca cea Cuprins sau Detalii.

Windows, Explorer, File Explorer, vizualizari, fisiere

3. Vezi tot ce se poate ști despre fișierele tale, cu vizualizarea Detalii

În vizualizarea Detalii, Explorer afișează mai multe coloane cu informații: Nume, Dată modificare, Tip și Dimensiune. Fiecare fișier are propria sa iconiță care reprezintă tipul de fișier. Așa cum poți vedea în următoarea captură de ecran, aceste iconițe sunt standardizate și nu afișează o previzualizare a conținutului.

Windows, Explorer, File Explorer, vizualizari, fisiere

Fiecare coloană poate fi sortată apăsând pe antetul ei, pentru a aranja fiecare listă în ordine crescătoare sau descrescătoare. Acest lucru este util atunci când vezi multe fișiere în același timp, deoarece ele pot fi sortate după nume, dată, tip de fișier sau dimensiune. Pentru a afla mai multe despre modurile în care o listă Detalii poate fi sortată, citește tutorialul nostru Cum filtrăm, grupăm și cautăm fișiere și foldere în Windows/File Explorer.

4. Vezi lista cu toate fișierele, cu vizualizarea Listă

Vizualizarea Listă este cea mai puțin detaliată. Așa cum indică și numele ei, tot ce vezi este o listă cu foldere și fișiere, fiecare cu o iconiță de identificare. Această vizualizare poate fi utilă dacă navighezi printr-un folder cu doar câteva fișiere sau subfoldere în el.

Windows, Explorer, File Explorer, vizualizari, fisiere

5. Folosește iconițele clasice și nu te pierde în detalii, cu vizualizarea Pictograme mici

Vizualizările Pictograme diferă doar prin dimensiunea iconițelor care sunt afișate pentru fiecare fișier. Vizualizarea Pictograme mici afișează iconițe care sunt reprezentative doar pentru tipul de conținut (document Word, PDF, executabil, fișier grafic, etc.). Nu afișează o previzualizare sau o miniatură a conținutului fișierului. Această vizualizare este utilă dacă vrei să navighezi printr-o listă care nu îți spune multe în afară de conținutul folderului (asemănător cu vizualizarea Listă). Diferența este că în oricare dintre vizualizările cu pictograme, fișierele sunt organizate într-o grilă pe ecran, în loc de o listă. În acest exemplu, fișierele sunt toate fotografii, dar majoritatea lor își păstrează numele de fișiere generice din cameră, iar vizualizarea cu iconițe mici nu este foarte utilă.

Windows, Explorer, File Explorer, vizualizari, fisiere

6. Lucrează cu multe documente ușor, cu vizualizarea Pictograme medii

Vizualizarea Pictograme Medii îți dă o idee mai bună despre conținutul fișierelor, dar s-ar putea ca miniaturile să nu fie destul de mari ca să poți să îți dai seama ce e în fiecare imagine. Ar trebui însă să fie exact ce îți trebuie pentru folderele care conțin în principal fișiere non-grafice.

Windows, Explorer, File Explorer, vizualizari, fisiere

7. Uită-te la fotografii fără să fie nevoie să le deschizi, cu vizualizarea Pictograme Foarte Mari

Vizualizările Pictograme Mari și Foarte Mari afișează iconițe mult mai mari, care îți dau o imagine mai bună despre fișierele de tip grafic sau video. Creșterea dimensiunii iconițelor generice ale fișierelor PDF sau a executabilelor nu îți spune nimic în plus față de iconițele mici.

Windows, Explorer, File Explorer, vizualizari, fisiere

NOTĂ: Dacă pentru vreun motiv anume, preferi o anumită vizualizare mai mult decât pe oricare alta și vrei să o folosești ca vizualizare implicită pentru toate folderele pe care le deschizi, acest tutorial ar trebui să îți fie de ajutor: Cum configurezi modurile de vizualizare a folderelor în Windows Explorer/File Explorer.

Concluzie

După cum vezi, Explorer îți oferă o mulțime de opțiuni pentru a naviga și a îți identifica rapid fișierele și folderele. Pentru fiecare folder, programul Explorer încearcă să selecteze cea mai utilă vizualizare, dar o poți schimba oricând vrei cu alta pe care o preferi.

Ai vreun sfat despre cum să folosești Explorer mai eficient? Ne-ar plăcea mult să îl auzim. Dacă ai descoperit ceva care nu merge bine, ne-ar plăcea să auzim și despre problema respectivă. Lasă-ne un comentariu și hai să discutăm.