Cum eliberezi spațiu pe disc folosind Curățare disc, în Windows

Când optimizez modul în care funcționează calculatorul meu cu Windows, prefer să folosesc uneltele oferite de sistemul de operare. Toate versiunile moderne de Windows, dar mai ales Windows 10, ne oferă unelte de optimizare și administrare de foarte bună calitate. O astfel de aplicație este Curățare disc (Disk Cleanup) , aplicație ce îți permite să eliberezi spațiu pe disc, ștergând fișiere de sistem de care nu mai ai nevoie. Citește acest ghid pentru a afla de ce Curățare disc (Disk Cleanup) este una dintre cele mai bune unelte pentru eliberarea spațiului pe disc și cum se folosește:

Cum funcționează Curățare disc în Windows

Curățare disc (Disk Cleanup) sau cleanmgr.exe este unul dintre cele mai bune programe Windows pentru ștergerea fișierelor nenecesare și eliberarea spațiului pe disc. Asta datorită faptului că nu este foarte intruzivă, așa cum sunt uneltele similare create de alte companii. Aceste aplicații tind să șteargă mai multe fișiere decât este nevoie, inclusiv fișiere care sunt necesare unor aplicații pentru a putea funcționa. În plus, unele unelte de acest tip se apucă să șteargă și chei din regiștrii Windows, ceea ce nu reprezintă mereu o idee bună.

Curățare disc (Disk Cleanup) are o abordare 100% sigură deoarece șterge doar acele fișiere despre care știe cu siguranță că nu sunt necesare bunei funcționări a Windows și a aplicațiilor tale. Atunci când analizează spațiul folosit de pe disc, Curățare disc se uită după fișiere temporare care pot fi șterse, fișiere care au fost deja mutate în Coșul de reciclare , o varietate mare de fișiere de sistem Windows, fișiere jurnal generate de instalările programelor tale, fișiere internet temporare ș.a.m.d. Dacă vrei să reduci numărul fișierelor nenecesare care sunt prezente pe hard-disk-ul sau SSD-ul tau, pentru a avea mai mult spațiu liber, îți recomandăm să folosești această aplicație Windows în locul programelor similare din terțe părți.

Un lucru pe care trebuie să-l reții este faptul că merge cel mai bine pe partiția de sistem unde este instalat Windows. Dacă folosești Curățare disc pe alte partiții, aplicația va șterge doar fișierele din Coșul de reciclare care se găsesc pe partițiile respective, ceea ce nu este de foarte mare ajutor.

Curățare disc se găsește pe disc în folderul următor: “C:\Windows\System32\”. Înainte de a îl putea folosi, hai să vedem cum se pornește această unealtă în Windows 10, Windows 7 și în Windows 8.1.

Cum pornești Curățare disc în Windows 10

Dacă folosești Windows 10 și vrei să pornești aplicația Curățare disc , ai la dispoziție mai multe metode. O metodă este să folosești căsuța de căutare din bara de unelte și să cauți cuvântul “disc”. Apoi, apasă pe rezultatul Curățare disc.

O altă metodă este să deschizi Panoul de Control.

Apoi, mergi la “Sistem și securitate -> Instrumente de administrare -> Curățare disc”.

Cum pornești Curățare disc în Windows 7

Când folosești Windows 7, Curățare disc se pornește dând clic pe butonul Start și mergând la “Toate programele -> Accesorii -> Instrumente de sistem -> Curățare disc”.

O altă metodă este să folosești căsuța de căutare din Meniul Start și să cauți cuvântul “disc”. Apoi dă clic pe Curățare disc , în lista cu rezultatele căutării.

În mod evident, poți și să folosești Panoul de Control și să mergi la “Sistem și securitate -> Instrumente de administrare -> Curățare disc”.

Cum pornești Curățare disc în Windows 8.1

Dacă folosești Windows 8.1, caută pe ecranul Start , folosind cuvintele “curățare disc” și dă clic ori apasă pe rezultatul: “Eliberați spațiu pe disc prin ștergerea fișierelor inutile”.

Alternativ, deschide Panoul de Control și mergi la “Sistem și securitate -> Instrumente de administrare -> Curățare disc”.

Acum știi cum să pornești Curățare disc în toate versiunile moderne de Windows. Dacă vrei să înveți cum să-l folosești, mergi la următoarea pagină a acestui tutorial.