Curăță manual spațiul de stocare din Windows 10, folosind Stocare Inteligentă

Instrumentul Stocare inteligentă din Windows 10 este o unealtă excelentă pentru a sta la curent cu spațiul de disc ocupat pe unitățile tale de memorie, precum și pentru a curăța dispozitivele de stocare conectate la PC-ul tău. Dacă ți-ai umplut hard-disk-ul cu multe date, ori dacă ai un dispozitiv cu Windows 10 precum o tabletă sau un hibrid cu o capacitate de stocare mică, curățarea automată a discurilor s-ar putea să nu fie îndeajuns. Asta nseamnă că s-ar putea să vrei să folosești opțiunile de curățare manuală pe care ți le oferă instrumentul Stocare inteligentă. Citește acest ghid și vei învăța cum să îți cureți, manual și eficient, spațiul de stocare disponibil în Windows 10:

NOTĂ: Acest ghid este valabil pentru Windows 10 Fall Creators Update, care va fi disponibil pentru toți utilizatorii de Windows 10, începând cu Septembrie 2017. Versiunile anterioare de Windows 10 oferă o parte dintre opțiunile despre care vorbim în acest ghid, dar nu pe toate. Dacă vrei să cureți spațiile de stocare în mod automat, îți recomandăm să citești: Cum setezi Windows 10 să curețe automat spațiu pe PC-ul tău.

Cum deschizi opțiunile de Stocare Inteligentă din Windows 10

Pentru a ajunge la opțiunile oferite de Stocare inteligentă, trebuie să deschizi aplicația Setări. Apasă pe iconița în formă de rotiță dințată din Meniul Start, sau urmează una dintre metodele descrise aici: 9 metode de a deschide aplicația Settings (Setări) în Windows 10.

Windows 10, Stocare Inteligenta, Storage Sense

În aplicația Setări, deschide categoria Sistem și apoi selectează Stocare în stânga ferestrei. În dreapta, ar trebui să găsești o secțiune numită Stocare inteligentă, adică exact ce căutăm și noi.

Windows 10, Stocare Inteligenta, Storage Sense

Cum cureți spațiul de stocare manual, cu instrumentul Stocare Inteligentă

În secțiunea Stocare inteligentă, găsești un comutator pe care îl poți folosi pentru a activa sau dezactiva acest instrument. Dacă vrei ca spațiul de stocare să fie curățat în mod automat, ar trebui să activezi comutatorul. Pentru mai multe informații despre cum funcționează curățarea automată, citește acest ghid: Cum setezi Windows 10 să curețe automat spațiu pe PC-ul tău.

Pentru scopul acestui ghid, apasă pe legătura numită „Modificați modul în care se eliberează spațiu”, aflată imediat sub comutatorul pentru Stocare inteligentă.

Windows 10, Stocare Inteligenta, Storage Sense

În fereastra „Modificați modul în care se eliberează spațiu”, poți să setezi cum îți curăță instrumentul Stocare inteligentă unitățile de memorie în mod automat. În secțiunea Fișiere temporare, poți să alegi să activezi opțiunile „Ștergeți fișierele temporare pe care nu le utilizează aplicațiile”, „Ștergeți fișierele care sunt în coșul de reciclare de peste 30 de zile” și „Ștergeți fișierele din folderul Descărcări care nu au fost modificate de 30 de zile”. În mod normal, aceste setări sunt folosite de către Stocare inteligentă pentru a realiza curățarea automată a unităților de memorie. Însă, în partea de jos a ferestrei, găsești și o opțiune numită „Eliberați spațiu acum”. Ea îți oferă posibilitatea de a curăța spațiul de stocare manual, folosind aceleași setări pe care le folosești și pentru curățarea automată.

Pentru a curăța spațiu de stocare manual, selectează tipurile de fișiere temporare pe care vrei să le elimini, după care apasă pe butonul Curățare acum.

Windows 10, Stocare Inteligenta, Storage Sense

După ce apeși pe butonul Curățare acum, PC-ul tău cu Windows 10 începe să șteargă fișierele temporare. Cât timp face asta, vei vedea un mesaj precum cel din captura de ecran de mai jos: „Se curăță fișierele. Această operațiune poate dura câteva minute.”.

Windows 10, Stocare Inteligenta, Storage Sense

Când procesul este finalizat, Windows 10 îți spune cât spațiu a reușit să curețe.

Windows 10, Stocare Inteligenta, Storage Sense

Asta nu este tot. Mai avem de discutat:

Cum ștergi versiunile anterioare de Windows

În plus, dacă ai făcut upgrade recent la o versiune nouă de Windows, ori dacă ai instalat o actualizare majoră pentru Windows 10, poți să bifezi și o opțiune numită „Ștergeți versiunile anterioare de Windows”. Dacă alegi să bifezi și această setare, orice versiune mai veche de Windows care încă se mai află pe dispozitivul tău este ștearsă acum.

Windows 10, Stocare Inteligenta, Storage Sense

Dacă nu ai nevoie să te întorci la versiunea mai veche de Windows, această opțiune curăță mult spațiu pe dispozitivul tău. Dacă nu selectezi această opțiune, Windows 10 șterge versiunile vechi de Windows oricum, dar numai după zece zile de la instalarea cele mai noi versiuni.

Cum cureți spațiu manual, individual, pe unitățile de memorie

Windows 10 îți oferă și posibilitatea de a vedea cum este împărțit spațiul de stocare între diferitele tipuri de fișiere. De exemplu, poți să vezi cum este folosit spațiul de stocare de către aplicații și jocuri, cât este ocupat de sistemul de operare și așa mai departe. Dar, ce este mai important este faptul că poți să vezi și cât spațiu este ocupat de fișierele temporare pe fiecare unitate de memorie și poți să cureți fiecare tip de fișiere temporare manual, oricând vrei.

Pentru a avea acces la toate informațiile și opțiunile de mai sus, în aplicația Setări, mergi înapoi la secțiunea Stocare din categoria Sistem. Acolo, în partea dreaptă a ferestrei, poți să vezi toate unitățile de disc conectate la calculatorul sau dispozitivul tău. Fiecare dintre ele îți arată dimensiunea, spațiul ocupat și spațiul liber de pe ele. Apasă pe cea pe care vrei să o cureți pentru a vedea mai multe informații despre ea.

Windows 10, Stocare Inteligenta, Storage Sense

Când apeși pe o unitate de disc, Windows 10 deschide o fereastră numită „Utilizare spațiu de stocare”. Aici, datele de pe acea unitate de disc sunt împărțite în diferite categorii: Aplicații și jocuri, Fișiere temporare, Sistem și rezervate, OneDrive, Altele, Fișiere video, E-mail, Documente, Hărți, Imagini, Muzică, Desktop și Alte persoane.

Windows 10, Stocare Inteligenta, Storage Sense

Dacă deschizi una dintre aceste categorii de date, fiecare îți oferă informații diferite. De exemplu, dacă deschizi categoria Aplicații și jocuri, se deschide o secțiune cu același nume din Setări, unde poți să dezinstalezi programe și aplicații din PC. Însă, dacă deschizi o categorie precum Fișiere video, tot ce vezi sunt o serie de informații despre dimensiunile lor și un buton care deschide folderul de videoclipuri, folosind Explorer. Toate acestea sunt lucruri utile pentru a curăța spațiu pe calculator manual, prin dezinstalarea aplicațiilor de care nu mai ai nevoie sau prin ștergerea fișierelor pe care nu le mai vrei. Totuși, majoritatea oamenilor nu vor să șteargă imagini, clipuri video, documente sau să dezinstaleze jocuri. Ei preferă să șteargă fișiere temporare care nu sunt menite oricum să fie păstrate prea mult timp. Așa că apasă pe categoria Fișiere temporare.

Windows 10, Stocare Inteligenta, Storage Sense

Fereastra Fișiere temporare îți arată cât spațiu este ocupat de fișierele temporare de pe PC-ul tău cu Windows 10 și îți dă și opțiunea de a le șterge. Iată cum arată această fereastră:

Windows 10, Stocare Inteligenta, Storage Sense

Poți să bifezi fiecare tip de fișiere temporare pe care vrei să le ștergi. Pentru fiecare categorie de fișiere temporare, Windows 10 îți oferă și informații ce le descriu:

  • Fișiere temporare: „Aplicațiile pot stoca informații temporare în foldere specifice. Acestea pot fi golite manual dacă aplicația nu le golește automat.”
  • Folderul Descărcări: „Acest folder conține fișiere descărcate de pe internet.”
  • Goliți coșul de reciclare: „Coșul de reciclare conține fișiere pe care le-ați șters de pe computer. Acestea vor fi eliminate definitiv când se golește coșul de reciclare.”
  • Versiunea anterioară de Windows: „Aceste fișiere vă oferă opțiunea de a reveni la versiunea anterioară de Windows. În cele din urmă, ele pot fi șterse automat. Pentru a elibera spațiu, le puteți șterge acum.”

Selectează tipurile de fișiere temporare pe care vrei să le elimini și apoi apasă pe butonul Eliminați fișiere de sub ele.

Windows 10, Stocare Inteligenta, Storage Sense

La final, în categoria Fișiere temporare, Windows 10 îți arată și spațiul de stocare ocupat de Actualizările sistemului de operare.

Windows 10, Stocare Inteligenta, Storage Sense

Sub dimensiunea actualizărilor, găsești o legătură numită „Vizualizați setările de actualizare”. Dacă apeși pe ea, vei ajunge la secțiunea Actualizări Windows din aplicația Setări. Acolo, poți să apeși pe legătura „Vizualizați istoricul actualizărilor instalate”, apoi pe „Dezinstalați actualizările” și apoi se va deschide Panoul de control și ajungi la secțiunea lui Dezinstalare actualizări. Acesta este locul unde poți să dezinstalezi actualizări de sistem de pe calculatorul sau dispozitivul tău. Este un drum lung până aici, dar unul care funcționează totuși.

Windows 10, Stocare Inteligenta, Storage Sense

Concluzie

Acum știi cam tot ce este de știut despre cum se curăță manual spațiul de stocare cu ajutorul instrumentului Stocare inteligentă din Windows 10 Fall Creators Update. Știi cum se șterg fișierele temporare manual și știi și cum să scapi de versiunile vechi de Windows. Îți place felul în care funcționează aceste unelte? Ai vrea să le adaugi ceva? Spune-ne ce părere ai, în secțiunea de comentarii de mai jos.