3 motive pentru a crea mai multe partiții pe calculatorul tău

3 motive pentru a crea mai multe partiții pe calculatorul tău

Utilizatorii de calculatoare au o unitate fizică de hard disk sau o unitate SSD în PC-urile lor, iar o singură partiție este etichetată cu litera C. Unii utilizatori știu de asemenea că pot crea mai mult de o partiție pe un calculator și că există avantaje dacă faci acest lucru. De exemplu, dacă ai două partiții, una pentru sistemul de operare și una pentru datele personale, este mai puțin probabil ca datele personale să se piardă în cazul în care calculatorul se strică. În acest articol, ne propunem să te convingem de avantajele utilizării mai multor partiții pe calculator. Avem câteva argumente pe care vrem să le împărtășim, deci hai să începem dezbaterea:

Reclamă

Ce este o partiție?

O partiție este o modalitate de a spune calculatorului că vrei să împarți hard-disk-ul într-un număr de discuri logice. Când partiționezi o unitate de disc, îi spui calculatorului să trateze fiecare partiție ca o unitate separată, chiar dacă fizic, nu este.

Mai multe partiții afișate în Disk Management
Mai multe partiții afișate în Disk Management

Poți să recunoști cu ușurință partițiile de pe calculator prin deschiderea secțiunii "Acest PC" în Explorer în Windows 10 sau Windows 8.1 sau deschizând "Computer" în Windows Explorer din Windows 7. În zona "Dispozitive și unități", poți vedea toate unitățile și partițiile de pe PC. În mod implicit, ar trebui să ai cel puțin o partiție etichetată cu litera C.

Explorer în Windows 10, afișând toate unitățile de stocare și toate partițiile
Explorer în Windows 10, afișând toate unitățile de stocare și toate partițiile

Cum se partiționează un hard disk

Crearea și formatarea partițiilor pe unitățile de stocare sunt lucruri relativ ușor de făcut pentru oricine. Dacă ai nevoie de ajutor pentru crearea propriilor partiții și ștergerea celor de care nu mai ai nevoie, aceste tutoriale te pot ghida:

Reclamă

De ce să partiționezi un hard disk?

Acum știi cum să vezi partițiile pe care le ai deja pe unitățile de stocare din PC-ul tău și știi cum să-ți creezi propriile partiții. Cu toate acestea, nu am răspuns încă la întrebarea inițială: De ce ar trebui să folosești mai multe partiții pe PC? Să vedem câteva motive pentru care s-ar putea să vrei acest lucru:

Motivul 1. Este mai ușor să îți organizezi datele

După cum am menționat la începutul acestui articol, partiționarea unei unități HDD sau a unei unități SSD este o modalitate de a spune calculatorului să trateze o singură unitate ca mai multe discuri logice. Acest lucru îți permite să organizezi cu precizie datele de pe aceste partiții, în special pe unitățile mari. De exemplu, poți alege să ai o partiție pentru documente, imagini, muzică sau videoclipuri, una pentru copiile de rezervă (backup), una pentru jocuri și pentru orice altceva ai nevoie. Desigur, încă ai nevoie de o partiție dedicată sistemului de operare.

Motivul 2. În cazul în care sistemul de operare se strică, este mai puțin probabil ca datele tale să fie afectate

În prezent, sistemele de operare iau backup-ul și recuperarea în mod serios, astfel încât este destul de greu să ajungi la o situație în care sistemul tău să nu mai poate fi recuperat. Cu toate acestea, în cazul în care sistemul de operare se strică ireversibil, poate datorită unei actualizări incorecte sau a unei infecții cu malware, este posibil să îți pierzi și datele personale.

Având cel puțin două partiții - una pentru sistemul de operare și una pentru datele personale - te asiguri că ori de câte ori ești forțat să reinstalezi sistemul de operare, datele tale rămân neatinse și vei avea în continuare acces la ele.

De asemenea, este mult mai ușor să creezi copii de rezervă pentru o partiție mai mică care conține fișiere cruciale și este mai convenabil să salvezi aceste date într-un alt loc.

Opțiuni de backup în Windows 10
Opțiuni de backup în Windows 10

Motivul 3. Poți să folosești mai multe sisteme de operare pe același PC

Deși nu există prea mulți oameni care au nevoie sau doresc să utilizeze mai multe sisteme de operare pe calculatoarele lor, există persoane care se află în această situație. În acest scenariu este obligatoriu să ai două sau mai multe partiții pe calculator, deoarece fiecare sistem de operare are nevoie de o partiție separată, proprie.

De asemenea, vei vrea să păstrezi fișierele separate între sistemele de operare, pentru a te asigura că, în timp ce un sistem de operare rulează, acesta nu afectează fișierele celuilalt sistem de operare.

Tu ți-ai creat două sau mai multe partiții pe PC?

În opinia noastră, numărul de utilizatori care au mai multe partiții nu este suficient de ridicat în comparație cu beneficiile pe care le obții prin utilizarea lor. Toată echipa noastră folosește mai mult de o partiție pe calculatoarele noastre și, ca urmare, avem mai puține probleme. Sperăm că argumentele noastre te-au convins să ne urmezi exemplul.

Descoperă: Productivitate Ghiduri Hardware și sunete Recomandate Sistem și Securitate Windows