Cum elimini și dezactivezi aplicațiile promovate din Windows 10, în doi pași

O caracteristică a Windows 10 care nu place multor utilizatori este faptul Microsoft afișează reclame în Meniul Start. Aceste așa-numite aplicații promovate pot să servească pentru diverse scopuri din agenda Microsoft, iar mulți utilizatori ar vrea să vadă mai puține. În cele din urmă, noi am plătit pentru o licență de Windows 10 sau pentru un PC cu Windows 10 și chiar nu vrem să fim monetizați și mai mult cu ajutorul reclamelor. Dacă ești de aceeași părere și vrei să îți recucerești propriul Meniu Start , citește acest ghid pentru a afla cum poți să scapi de aplicațiile promovate din Windows 10:

Puțină teorie: ce sunt aplicațiile promovate din Meniul Start din Windows 10?

Încă de la lansarea Windows 10, Microsoft a introdus și o nouă "caracteristică" numită aplicații promovate sau "cu reclamă". Acestea sunt aplicații pe care Microsoft vrea ca tu să le încerci, dar care nu sunt instalate pe calculatorul sau dispozitivul tău cu Windows 10. Poți să vezi o aplicația promovată fie ca scurtătură în lista cu Toate aplicațiile din Meniul Start , fie ca dală, deși niciuna dintre acestea nu este altceva decât o legătură către pagina aplicației respective din Magazinul Windows.

Din păcate, Microsoft a fost foarte agresiv în ceea ce privește Windows 10 și tot ce este legat de el, inclusiv aplicațiile promovate. Dacă folosești Windows 10 Insider Preview Build 14367 sau mai nou, sau dacă vei folosi Windows 10 cu Anniversary Update , atunci probabil că vei avea o surpriză când vei vedea că Microsoft a decis să dubleze numărul de aplicații promovate din Meniul Start.

Da, nu am greșit când am spus asta: aplicațiile promovate se vor dubla ca număr! În cazul în care nu erai deja enervat de reclamele Microsoft, acum probabil că vei fi. Dacă reușești să treci peste asta fără să te enervezi, spune-mi și mie cum faci! Dar dacă nu reușești, citește în continuare și vei afla cum poți să dezactivezi aceste reclame și să scapi de aplicațiile promovate definitiv.

Pasul 1: Elimină aplicațiile promovate din Meniul Start în Windows 10

Dezinstalarea aplicațiilor promovate din Meniul Start este ușoară și oricine o poate face, deși îți cere puțină răbdare. Tot ce trebuie să faci este să identifici aplicațiile promovate, lucru care ar trebui să fie ușor, având în vedere că ele sunt acele aplicații pe care probabil că nu le vrei pe calculatorul sau dispozitivul tău cu Windows 10 și apoi să le dezinstalezi.

Dacă ai nevoie de ajutor pentru dezinstalarea aplicațiilor din Windows 10, am discutat toate aspectele în acest tutorial: 8 metode de a dezinstala aplicații și programe din Windows. Însă în cazul în care te grăbești, o metodă rapidă și simplă de a dezinstala o aplicație din Windows 10 este să dai clic dreapta (sau să apeși lung) pe scurtătura ei din Meniul Start și apoi să apeși pe Uninstall (Dezinstalare).

Așa cum am menționat pe scurt mai devreme, unele dintre aceste aplicații promovate nu sunt altceva decât scurtături sau legături către paginile lor din Magazinul Windows. Dacă acesta este cazul și cu una dintre aplicațiile promovate pe care vrei să le elimini din Meniul Start , meniul clic dreapta nu îți va oferi nicio opțiune de dezinstalare. Pentru a scăpa de acea aplicație promovată, tot ce trebuie să faci este să îi anulezi fixarea la Meniul Start.

După ce ai reușit să îți cureți Meniul Start și nu mai există nicio aplicație promovată afișată în el, mergi la următoarea secțiune a acestui tutorial pentru a afla cum să blochezi Windows 10 de la a afișa alte aplicații noi promovate.

Pasul 2: Dezactivează definitiv afișarea de aplicații promovate în Meniul Start din Windows 10

Totul începe cu aplicația Setări. Apasă pe scurtătura ei din Meniul Start sau urmează una dintre metodele pe care le-am arătat în acest ghid pentru a o deschide.

În Setări , apasă pe Personalization (Personalizare).

Apasă pe Start în coloana din stânga.

În partea dreaptă a ferestrei, vei vedea o serie de setări, printre care și una numită "Occasionally show suggestions in Start" ("Afișează ocazional sugestii în Start"). Această setare este activată în mod implicit și, datorită ei, Microsoft poate să afișeze aplicații promovate în Meniul Start.

Dezactivează comutatorul acestei setări și, în viitor, nu vei mai vedea aplicații promovate în Meniul Start.

Concluzie

Aplicațiile promovate nu sunt ceea ce te-ai aștepta să vezi în Meniul Start din Windows 10, dar ele sunt aici oricum. Fie că este o metodă nouă prin care Microsoft încearcă să facă niște bani, ori este o metodă de a îți promova Magazinul Windows, aceste reclame cu siguranță nu vor fi pe placul unor utilizatori. Din fericire, acum știi cum să scapi de ele pentru totdeauna. Urmează instrucțiunile din acest ghid și vei avea un Meniu Start fără reclame. Dacă ai întrebări sau probleme, lasă-ne un comentariu mai jos.