Cât bloatware există în Windows 10?

Încă de la prima sa versiune, Windows 10 a inclus mereu aplicații pe care Microsoft a vrut ca noi să le folosim, chiar dacă nu eram de aceeași părere. Aceste aplicații sunt așa-numitele bloatware: software pe care nu-l vrem sau de care nu avem nevoie, dar care este preinstalat pe toate calculatoarele și dispozitivele cu Windows 10. Din nefericire, nu este vorba doar de câteva aplicații ci de multe aplicații pe care să le găsești în toate instalările de Windows 10, atât în versiunile vechi cât și cele mai noi ale sistemului de operare. Iată ce s-ar putea să găsești în sistemul tău dacă folosești o versiune relativ recentă de Windows 10:

Microsoft preinstalează aplicații bloatware în Windows 10, în mod implicit

Windows 10 include o listă destul de lungă de aplicații nedorite. Pentru a îți face o idee mai clară despre cât de mult bloatware primești de la Microsoft, am decis să instalăm un sistem de operare Windows 10 pe curat și să compilăm o listă cu toate aplicațiile de care nu ai nevoie pentru ca sistemul să funcționeze bine. Lista este destul de lungă și include atât aplicații provenite de la dezvoltatori terți cât și aplicații create de Microsoft.

Unele aplicații bloatware din Windows 10 apar și în Meniul Start

Iată lista de aplicații bloatware pe care le primești în Windows 10 cu May 2019 Update:

Aplicația 3D Viewer din Windows 10
 • 3D Viewer (Vizualizator 3D) - aplicația este utilă când vrei să vezi modele 3D pentru imprimare 3D sau animații 3D pentru experimentarea Mixed Reality. Majoritatea utilizatorilor de Windows 10 nu vor avea niciodată nevoie de această aplicație.
 • Age of Empires: Castle Siege - Un joc mediocru realizat de Microsoft. Te lasă să îți conduci propriul imperiu în Epoca Medievală. Include mai multe civilizații precum Britonii, Teutonii și Rusia Kieveană.
 • Asphalt 8: Airborne - un joc de curse auto cu elemente vizuale frumoase și cu multe moduri de joc diferite, în care găsești și poți să conduci mașini de viteză create de producători precum Ferrari, Lamborghini, McLaren, Bugatti ș.a.m.d.
 • Bubble Witch 3 Saga - te lasă să tragi în bule pentru a învinge răul. Este un joc adresat atât celor tineri cât și celor mai bătrâni, dar care reprezintă doar bloatware pentru foarte mulți utilizatori.
 • Candy Crush Friends Saga - un joc popular creat de dezvoltatorii Candy Crush Soda Saga și Farm Heroes Saga. Jocul este despre prăjiturele și bomboane, și despre mutarea și potrivirea lor.
 • Candy Crush Saga - încă un joc Candy Crush, cu elemente vizuale puțin diferite și cu un mod de joc puțin altfel.
 • FarmVille 2: Country Escape - Îți mai aduci aminte de FarmVille? Acesta este urmarea sa: un joc unde intri într-o lume a fermelor, a recoltelor și a creșterii de animale.
 • Fitbit Coach - o aplicație de fitness creată pentru a îți oferi antrenamente personalizate, astfel încât să rămâi motivat în țelurile tale de a avea o viață mai sănătoasă și un corp mai puternic. O problemă cu această aplicație este că are un conținut gratuit limitat și, pentru a o folosi, trebuie să plătești un abonament. De asemenea, chiar și utilizatorii de Fitbit s-ar putea să nu o vrea pe PC-urile lor, ci să o prefere pe smartphone-uri.
 • Gardenscapes - un joc unde scopul tău principal este să restaurezi o grădină la gloria sa anterioară.
 • Microsoft News (Știri Microsoft) - este o aplicație dezvoltată de Microsoft pentru a îți oferi știri din regiunea ta. Deși oferă știri verificate din surse de top precum The Washington Post, CNN, The New York Times, și altele, nu oferă știri în limba română.
 • Microsoft Solitaire Collection - o colecție de jocuri de cărți gratuite, ce își trag originea din vechiul Solitaire. Solitaire a fost prezent în Windows de mai bine de 25 de ani. Colecția include Klondike (Solitaire clasic), Spider, FreeCell, TriPeaks și Pyramid.
 • Mixed Reality Portal - folositoare doar pentru utilizatorii de Windows 10 care au un headset de realitate virtuală sau un HoloLens, precum și un calculator destul de puternic pentru rula experiențe de mixed reality. Această aplicație ar fi trebuit să fie făcută disponibilă doar în Magazinul Microsoft, nu să fie preinstalată pe majoritatea PC-urilor cu Windows 10.
 • Phototastic Collage - îți dă posibilitatea de a crea colaje folosindu-ți fotografiile, cu design-uri moderne sau clasice.
 • PicsArt Photo Studio: Collage Maker and Pic Editor - include un editor foto și un instrument de creare de colaje, pe care le poți folosi pentru a îți edita sau stiliza fotografiile cu ajutorul efectelor, imaginilor clipart, etichetelor și a altor unelte de desen.
 • Print 3D - această aplicație este utilă doar celor care au o imprimantă 3D, pentru a pregăti imprimarea de obiecte 3D. Din moment ce aceasta este o piață de nișă, majoritatea utilizatorilor de Windows 10 nu au nevoie de ea, această aplicație avându-și locul în Magazinul Microsoft, astfel încât oamenii care au nevoie de ea să o poată descărca și folosi.
 • Seekers Notes: Hidden Mystery - un joc clasic de tip obiecte ascunse ce îți cere să cheltuiești puncte de energie pentru a putea să te joci scenele și puzzle-urile din el.
 • Sports (Sport) - aplicația este similară cu Microsoft News. Este creată pentru a îți arăta doar știrile din sport, fiind astfel utilă doar fanilor de jocuri sportive dintr-un număr limitat de țări precum Statele Unite, Canada, Germania sau Spania.România nu face parte din listă.
 • The Secret Society: Hidden Mystery - un alt joc de obiecte ascunse, în care ai puteri speciale și ești singurul care poate să îl găsească pe dragul tău unchi Richard.
 • Twitter - aplicația oficială a popularei rețele sociale Twitter. Este utilă doar dacă ai un cont de Twitter și preferi să folosești o aplicație în loc de un browser web.
Microsoft Solitaire Collection

După cum vezi, lista de mai sus include multe jocuri relativ simple. Acestea sunt gratuite pentru a le juca, dar oferă și upgrade-uri și opțiuni contracost. Probabil că Microsoft primește bani pentru a le oferi unui număr mare de utilizatori și un comision din achizițiile pe care le faci în aceste jocuri.

Nu se termină aici. Producătorii de PC-uri și dispozitive cu Windows 10 adaugă și mai multe aplicații bloatware

Din nefericire, lista de mai sus acoperă doar aplicațiile bloatware pe care Microsoft tinde să le instaleze în mod standard în Windows 10. Lista devine și mai lungă cu ajutorul producătorilor de PC-uri și dispozitive cu Windows 10, precum ASUS, HP, Lenovo, Dell ș.a.m.d. Fiecare producător își adaugă setul unic de bloatware și aplicații cum ar fi McAfee LiveSafe, WinZip, TripAdvisor, WPS Office, Dropbox, Evernote ori Norton Internet Security.

Aplicațiile WPS Office

Pe deasupra, producătorii de PC-uri mai adaugă și aplicații specifice fiecăruia, create pentru a îți oferi actualizări de firmware și drivere, opțiuni de suport tehnic, portaluri de aplicații, documentație pentru utilizator, stocare web, notificări și tot așa.

Drept urmare, atunci când îți cumperi un laptop, PC sau dispozitiv nou cu Windows 10 și îl pornești pentru prima dată, ești invadat de aplicații de pornire, notificări, scurtături către bloatware ș.a.m.d. Nu este o experiență deloc plăcută și Microsoft ar trebui să ia în considerare relansarea programului Microsoft Signature astfel încât să avem șansa să folosim un Windows 10 curat și cu zero bloatware, care oferă performanță excelentă și doar lucrurile esențiale de care ai nevoie, direct din fabrică.

Aplicații pe care nu le considerăm a fi bloatware dar care s-ar putea să nu le fie folositoare utilizatorilor

Pe lângă tot bloatware-ul preinstalat în Windows 10, mai primești și niște aplicații pe care noi nu le considerăm a fi bloatware dar care poate nu sunt folositoare unor utilizatori, în funcție de ce nevoi are fiecare. Windows 10 include și aplicații precum Muzică Groove, Hărți, Meteo, Sfaturi, Netflix, Paint 3D, Spotify, Skype și Telefonul dvs.

Microsoft Tips

Un alt set de aplicații pe care s-ar putea să le consideri bloatware sunt aplicațiile Office, incluzând Outlook, Word, Excel, OneDrive, PowerPoint, and OneNote. Aplicația Office îți dă acces la toate aplicațiile Office și te ajută să îți continui munca de unde ai rămas, ușor și rapid, afișându-ți cele mai recent utilizate documente și fișiere. Dacă nu au suita Office completă instalată pe PC-ul tău cu Windows 10, primești și scurtături la aplicațiile gratuite Office online.

Ce aplicații din Windows 10 consideri că sunt bloatware?

Lista noastră de bloatware din Windows 10 s-ar putea să nu fie completă. Lista de aplicații pe care tu le consideri inutile s-ar putea să fie mai lungă decât ce am spus noi. De asemenea, în funcție de țara în care locuiești și de producătorul PC-ului cu Windows 10 pe care l-ai cumpărat, s-ar putea să vezi bloatware diferit pe care noi nu l-am menționat. Drept urmare, la sfârșitul acestui articol, spune-ne dacă ai găsit și alte aplicații bloatware în Windows 10, pe care crezi că ar trebui să le adăugăm la listă.? Comentează mai jos și hai să scăpăm de frustrările legate de bloatware-ul din Windows 10.

Descoperă: Productivitate Ghiduri Programe Recomandate Sistem și Securitate Windows
Spune-ți părerea: Vezi comentarii Comentează