Sponsorizat de

Cum evaluez securitatea rețelei mele folosind ASUS AiProtection

ASUS AiProtection este un modul de securitate unic routerelor wireless ASUS, dezvoltat împreună cu compania de securitate Trend Micro. Prin intermediul său, utilizatorii pot beneficia de un nivel de securitate al rețelei mult mai ridicat decât atunci când folosesc routerele create de alți producători . Pot audita securitatea rețelei lor, pot bloca saituri malițioase în întreaga rețea, pot configura cel mai avansat sistem de control parental pentru routere wireless și multe altele. Dacă ai un router wireless ASUS ori vrei să-ți cumperi unul, citește acest articol pentru a afla ce îți oferă ASUS AiProtection și cum îl poți folosi pentru a evalua securitatea rețelei tale:

Ce este ASUS AiProtection cu Trend Micro și de ce merită folosit?

ASUS AiProtection este un modul de securitate unic routerelor ASUS care, prin intermediul mai multor unelte create împreună cu compania de securitate Trend Micro, oferă o securitate sporită routerului tău și rețelei emise de router. ASUS AiProtection poate fi folosit pentru:

 • A face un audit al securității rețelei wireless și a siguranței setărilor routerului tău ASUS
 • A bloca saituri malițioase de la a fi accesate de dispozitivele din rețea
 • Protecția împotriva vulnerabilităților de sistem și a vulnerabilităților aplicațiilor folosite de dispozitivele din rețea
 • Prevenirea dispozitivelor de rețea infectate de la a transmite informații personale către terțe părți
 • Implementarea unui sistem avansat de control parental, pentru dispozitivele de rețea folosite de copii tăi

Routerele ASUS care vin cu ASUS AiProtection, se conectează în mod automat la cloud-ul Trend Micro de unde își iau datele de care au nevoie pentru a oferi serviciile de securitate menționate. Un alt atu este faptul că toată interfața de configurare este disponibilă și în limba română, nu doar în engleză.

Pe ce routere găsim ASUS AiProtection?

La data scrierii acestui articol, ASUS AiProtection este disponibil pe următoarele modele de routere wireless: ASUS RT-AC87U , ASUS RT-AC88U, ASUS RT-AC3200 și ASUS RT-AC5300. Routerele ASUS RT-AC56U și ASUS RT-AC68U pot beneficia și ele de ASUS AiProtection dacă se face update la cea mai nouă versiune de firmware disponibilă pentru ele.

Cum evaluezi securitatea routerului și a rețelei tale, cu ASUS AiProtection?

Primul pas este să deschizi un browser web, pe orice calculator din rețea și să încarci interfața pentru administrarea routerului tău ASUS. Mergi la una din următoarele două adrese:

 • http://192.168.1.1 - aceasta este adresa IP tipică routerelor ASUS;
 • http://router.asus.com - acesta este adresa web standard pentru interfața de administrare care te va redirecta automat la adresa IP a routerului tău.

Autentifică-te folosind contul de administrator și parola pentru routerul ASUS.

După ce se încarcă interfața pentru administrarea routerului ASUS, dă clic pe secțiunea AiProtection, în coloana din stânga. Vor fi afișate informații despre ASUS AiProtection cu Trend Micro și două legături către modulele principale: Protecție Rețea (Network Protection) și Control Parental (Parental Controls).

Dă clic pe Protecție Rețea (Network Protection).

Vei vedea un tabel cu mai multe unelte care te ajută la evaluarea și îmbunătățirea securității routerului tău și a rețelei tale. Dă clic pe butonul Scanare (Scan) de lângă Evaluare securitate ruter (Router Security Assessment).

ASUS AiProtection afișează o listă cu toate criteriile de securitate pe care le evaluează și-ți spune dacă stai bine la fiecare criteriu sau nu. Iată ce evaluează ASUS AiProtection:

 • Dacă contul implicit și parola pentru conectarea la router au fost schimbate față de valorile implicite
 • Dacă parola pentru conexiunea wireless are un grad de complexitate suficient de ridicat pentru a fi sigură
 • Dacă serviciul WPS este dezactivat
 • Dacă serviciul UPnP este dezactivat
 • Dacă accesul web la router și rețea sunt dezactivate
 • Dacă răspunsul la comanda PING, venind de pe internet, este dezactivat
 • Dacă serviciul DMZ este dezactivat
 • Dacă declanșatorul de porturi este dezactivat
 • Dacă redirecționarea de porturi este dezactivată
 • Dacă conectarea anonimă la partajarea FTP este dezactivată
 • Dacă conectarea ca vizitator pentru serviciul Partajare locație de rețea este dezactivată
 • Dacă blocarea de saituri web rău întenționate este activată
 • Dacă facilitatea de prevenire intruziune este activată
 • Dacă facilitatea pentru detectarea și blocarea dispozitivelor infectate este activată

Criteriile colorate cu verde înseamnă că totul este în regulă din punct de vedere al securității iar cele colorate cu roșu înseamnă că setările curente sunt nesigure și trebuiesc schimbate.

Vezi care sunt criteriile unde nu stai bine din punct de vedere al securității și modifică setările corespunzătoare.

Dacă vrei ca ASUS AiProtection să schimbe toate setările care scad securitatea routerului tău și a rețelei tale, apasă pe Securizare ruter (Secure Your Router). Ești informat cu privire la setările care vor fi schimbate de ASUS AiProtection. Pentru a confirma că ești de acord cu schimbarea setărilor de securitate, apasă OK.

După câteva momente de așteptare, setările tale vor fi modificate astfel încât să obții maximul de securitate pentru routerul tău ASUS și pentru rețeaua ta. Dacă reiei pașii descriși în acest ghid, vei vedea că acum toate criteriile de securitate evaluate de ASUS AiProtection sunt colorate cu verde, ceea ce înseamnă că ai cea mai sigură rețea posibilă.

Concluzie

ASUS AiProtection este un modul unic în lumea routerelor wireless care poate spori într-un mod foarte tangibil securitatea routerului tău, a rețelei tale și a dispozitivelor din rețea. Dacă ai un router ASUS cu ASUS AiProtection, nu ezita să folosești facilitățile de securitate oferite de acest modul. Înainte de a închide acest articol, dacă ai întrebări ori nelămuriri, nu ezita să lași un comentariu.