Cum permiți sau blochezi notificările pe desktop din Google Chrome

Saiturile web sunt capabile să îți trimită notificări pe desktop, folosindu-ți navigatorul web. Atunci când te abonezi la notificările transmise de un sait web, acesta le poate afișa pe desktop-ul tău chiar dacă nu ești pe acel sait. Este un lucru ce poate fi util dacă vrei să fii tot timpul la curent cu ultimele știri. Însă poate fi și enervant dacă ai permis din greșeală notificările și acum ești bombardat de notificări pe care nu vrei să le vezi. Din fericire, dacă folosești Google Chrome, gestionarea sau blocarea notificărilor sunt lucruri ușor de făcut. Iată cum se permit sau se blochează notificările în Google Chrome:

Cum permiți sau refuzi notificările de la un sait web atunci când îl vizitezi pentru prima oară

Dacă un sait web pe care îl vizitezi vrea să îți trimită notificări, atunci când îl deschizi în Google Chrome, te întreabă despre asta. Când se întâmplă asta, vezi o casetă de dialog sub bara de adresă, similară cu cea din captura de ecran de mai jos. Dacă vrei să primești notificările trimise de acel sait web, apasă pe butonul Permite. Dacă vrei să blochezi notificările de la acel sait web, apasă pe butonul Blochează. Dacă închizi caseta de dialog fără a răspunde, comportamentul prestabilit rămâne acela de a nu primi notificări.

Permite sau blochează notificări în Google Chrome

Apoi, când saitul îți trimite o notificare, este afișată pe desktop, deasupra zonei de notificări din bara de activități, ca în imaginea de mai jos:

Notificare de la sait web din Chrome în Windows 10

Reține că Google Chrome ar putea stabili că un sait poate fi nesigur și în acest caz, va opri notificările implicit și nu le vei putea debloca.

NOTĂ: Dacă navighezi incognito, nu vei primi notificări. Citește acest articol pentru mai multe detalii: Cum navighezi incognito în toate navigatoarele web (Chrome, Firefox, Opera, Edge, Internet Explorer).

Cum gestionezi notificările din Google Chrome pentru un sait atunci când navighezi pe el

Uneori s-ar putea să permiți notificări de la saituri web din greșeală sau poate că te răzgândești și vrei să le oprești. Ori poate că este exact invers și decizi că ai vrea să primești notificări de la un sait web pe care inițial l-ai blocat.

Dacă vrei să gestionezi notificările pe care le primești de la un anumit sait web, deschide Google Chrome și vizitează saitul respectiv. Apoi, apasă pe butonul "Afișează informațiile privind site-ul" cu pictograma ca un lacăt, din partea stângă a barei de adresă. Această acțiune deschide o casetă unde, pe lângă alte informații precum cookie-urile folosite de sait, poți să vezi și dacă acel sait web are sau nu voie să îți trimită notificări. Apasă pe lista derulantă din dreapta Notificărilor, pentru a vedea toate opțiunile disponibile:

  • În mod implicit, dacă nu ai configurat saitul web pe care îl vizitezi acum, Notificările sunt setate pe Solicită (în mod prestabilit). Asta înseamnă că saitul web te întreabă dacă vrei să primești notificări de fiecare dată când îl vizitezi.
  • Dacă alegi Permite, saitul web poate să îți trimită notificări pe desktop de fiecare dată când vrea.
  • Dacă alegi Blochează, saitul web nu poate să îți trimită notificări pe desktop și nici nu te va mai întreba despre acest lucru.
Gestionează notificările pe sait în Google Chrome

Alege setarea pe care o preferi pentru acel sait web și repetă procesul pentru fiecare sait pe care vrei să îl configurezi.

Cum blochezi sau autorizezi saiturile să ceară permisiunea de a trimite notificări în Google Chrome

Dacă vrei să gestionezi toate notificările, adică vrei să permiți, să blochezi sau să faci Google Chrome să te întrebe despre permisiunile de notificări ale tuturor saiturilor, poți să faci și asta. Deschide Google Chrome și apasă pe butonul "Personalizați și controlați Google Chrome". Pictograma sa arată ca trei puncte verticale și o poți găsi în colțul din dreapta sus. În meniul care se deschide, mergi la Setări.

Deschide Setări în Google Chrome

Google Chrome deschide fila de Setări cu adresa "chrome://settings." În ea, derulează până găsești o legătură rapidă numită "Avansate" și apasă pe ea.

Deschide setări avansate în Google Chrome

Derulează în continuare și, în secțiunea Confidențialitate, apasă pe butonul "Setări de conținut".

Deschide setări de conținut în Google Chrome

Dă clic sau apasă pe "Notificări."

Deschide setările de notificări în Google Chrome

Apoi, în subsecțiunea Notificări, primul lucru pe care îl vezi este un comutator. În mod implicit este setat pe "Solicită permisiunea înainte de trimitere (recomandat)", iar asta înseamnă că fiecare sait web care vrea să îți trimită notificări pe calculatorul tău cu Windows 10 trebuie mai întâi să te întrebe dacă le vrei.

Schimbă setările notificărilor, în Google Chrome

Dacă nu vrei să lași niciun sait web să îți trimită notificări pe desktop, dezactivează acest comutator. Astfel blochezi toate notificările, de la toate saiturile.

Blochează toate saiturile care cer să trimită notificări în Google Chrome

Regulile stabilite mai jos de comutatorul pentru saituri individuale se aplică încă. Dacă ai permis unui sait să trimită notificări, se va întâmpla în continuare. Dacă vrei să blochezi un astfel de sait, trebuie să navighezi pe el și să aplici procedura din secțiunea anterioară. Citește secțiunea următoare pentru a afla cum să modifici acest comportament în Setări.

Cum gestionezi notificările pentru un sait web din setările Google Chrome

În plus, sub comutatorul de permitere/blocare a notificărilor, poți să vezi toate permisiunile pe care le-ai dat individual saiturilor în Google Chrome, până acum. Toate saiturile web cărora le-ai blocat notificările sunt afișate în lista Blochează, iar toate cele cărora le-ai dat voie să îți trimită notificări sunt în lista Permite.

Dacă vrei să modifici permisiunile de notificări ale unui anumit sait web din lista Permite, în partea sa dreaptă, găsești un mic buton care arată ca trei puncte verticale. Apasă pe el și selectează ce preferi: Blochează, Editează sau Elimină.

Gestionează notificările unui sait web în Google Chrome

Dacă vrei să modifici permisiunile unui anumit sait web din lista Blochează, în partea sa dreaptă este un buton mic care arată ca trei puncte verticale. Apasă pe el și alege ce preferi: Permite, Editează sau Elimină.

Gestionează notificările unui sait web individual

Opțiunile Permite și Blochează nu mai au nevoie de explicații, însă Editează și Elimină s-ar putea să ridice întrebări. Ar trebui să știi că:

  • Opțiune Elimină șterge saitul respectiv din listă, astfel că Google Chrome nu va mai reține care era preferința ta pentru el.
  • Opțiunea Editează deschide un câmp text în care poți să modifici adresa saitului web pentru a include sau exclude pagini din același domeniu. Mai mult, poți să folosești inclusiv șabloane pentru a defini adresele saiturilor web care au permisiunea sau sunt blocate din a afișa notificări pe desktop-ul tău.
Editează adresa de sait pentru a trimite notificări în Google Chrome

Blochezi toate notificările sau numai anumite saituri web?

După cum ai văzut, gestionarea notificărilor de la saiturile web din Google Chrome este ușor de făcut, indiferent dacă vrei să le gestionezi individual, pentru fiecare sait web, sau dacă vrei să le permiți ori blochezi pe toate odată. Suntem curioși: ai ales să blochezi toate notificările sau preferi să primești unele de la anumite saituri web? Folosește secțiunea de comentarii de mai jos pentru a îți spune părerea și hai să discutăm.