Cum schimbi permisiunile și proprietarul fișierelor sau folderelor în Windows

tutorial
Cum schimbi permisiunile și proprietarul fișierelor sau folderelor în Windows

Trecerea la un nou sistem de operare sau mutarea datelor poate cauza uneori probleme frustrante atunci când încerci să-ți accesezi fișierele și folderele. Asta se întâmplă, de obicei, deoarece contul tău de utilizator nu este proprietarul sau nu are permisiunile necesare pentru fișierele și folderele respective. Pentru a depăși astfel de probleme, în acest ghid, te voi ajuta să înțelegi cum vezi, schimbi permisiunile și devii proprietarul fișierelor și folderelor în Windows 10 și Windows 11:

Reclamă

NOTĂ: Pentru a efectua pașii descriși în acest ghid, ai nevoie de un cont care este setat ca administrator. Altfel, nu poți să modifici permisiunile sau să devii proprietarul fișierelor sau folderelor. Conturile de utilizator standard nu pot realiza acțiunile descrise în acest tutorial.

Despre permisiuni și despre proprietari în Windows

În Windows, fiecare fișier și fiecare folder are un proprietar și un set de permisiuni care determină cine ce poate face. Proprietarul deține controlul deplin și poate decide cine altcineva poate accesa sau modifica fișierul sau folderul respectiv. Permisiunile definesc acțiunile pe care le poate întreprinde cineva, precum citirea, scrierea sau ștergerea unui fișier sau a unui folder. Este important să înțelegi aceste concepte dacă vrei să te asiguri că ai accesul potrivit la datele tale sau dacă trebuie să rezolvi probleme.

Permisiunile unui folder pentru un utilizator în Windows

Permisiunile unui folder pentru un utilizator în Windows

Dacă folosești Windows 10 sau Windows 11, iată nivelurile tipice de permisiuni pe care le găsești:

  • Control total: Îi oferă utilizatorului drepturi complete, inclusiv de citire, de scriere, de modificare și de ștergere. Acest nivel de permisiune este de obicei rezervat utilizatorilor care au nevoie să gestioneze în totalitate fișierul sau folderul.
  • Modificare: Îi permite utilizatorului să citească, să scrie și să modifice, dar nu să șteargă. Această permisiune este o alegere bună pentru utilizatorii care au nevoie să actualizeze sau să modifice un fișier, dar nu trebuie să-l poată șterge.
  • Citire și executare: Îi permite utilizatorului să vizualizeze și să ruleze fișiere. Această opțiune este utilă atunci când vrei ca cineva să poată să acceseze și să execute o aplicație, dar nu să o modifice.
  • Listare conținut folder: Afișează conținutul unui folder. Această permisiune este de obicei acordată pentru foldere, astfel încât utilizatorii să poată răsfoi fișierele fără a le modifica.
  • Citire: Acordă acces doar pentru vizualizare, ceea ce este util atunci când vrei ca cineva să poată vedea ce se află în interiorul unui fișier sau folder, dar nu dorești să facă modificări.
  • Scriere: Permite modificarea și adăugarea de conținut nou. Cu alte cuvinte, asta le permite utilizatorilor să adauge date sau să creeze noi fișiere într-un folder, fără a le oferi control complet.
  • Permisiuni speciale: Oferă un control mai detaliat pentru situații specifice. Acestea sunt setări mai avansate, care permit un control foarte precis asupra a ceea ce utilizatorii pot și nu pot face.

Acum că știi ce niveluri de permisiuni sunt disponibile în Windows, hai să aflăm cum să le vedem și să le modificăm pentru a rezolva problemele de acces sau pentru a ne asigura că numai utilizatorii autorizați de pe calculatorul tău au dreptul de a lucra cu fișierele și cu folderele tale.

Reclamă

Cum vezi permisiunile actuale ale unui fișier sau folder în Windows

Pentru a vedea permisiunile actuale ale unui anumit fișier sau folder, accesează, mai întâi, locul unde se află elementul respectiv și accesează Proprietățile acestuia. O metodă rapidă este să dai clic dreapta sau să apeși și să ții apăsat pe fișierul sau pe folderul care te interesează, iar apoi, să selectezi Proprietăți în meniul contextual.

Cum deschizi Proprietățile unui folder sau fișier

Cum deschizi Proprietățile unui folder sau fișier

NOTĂ: Modul cum arată meniul clic dreapta este singura diferență dintre Windows 10 și Windows 11 în ceea ce privește permisiunile și proprietarii fișierelor și folderelor. Prin urmare, pentru a simplifica lucrurile, voi folosi capturi de ecran din Windows 10 pentru restul acestui tutorial.

Selectarea opțiunii Proprietăți deschide Proprietățile elementului selectat. Apasă pe fila Securitate, din partea de sus, pentru a vedea o listă de conturi de utilizator și de grupuri, care au permisiuni pentru fișierul sau folderul selectat.

Navighează la fila Securitate

Navighează la fila Securitate

Selectează un cont de utilizator sau un grup din lista din partea de sus și poți să vezi permisiunile specifice care le-au fost atribuite în secțiunea inferioară a ferestrei, sub Permisiuni pentru [utilizator/grup]. De exemplu, în următoarea imagine, poți vedea că am permisiuni de Control total, pentru a face ce vreau cu folderul meu Digital Citizen. 🙂

Selectează un utilizator pentru a-i vedea permisiunile

Selectează un utilizator pentru a-i vedea permisiunile

Dar cum rămâne cu managementul efectiv al utilizatorilor care au acces și al nivelului de control, pe care îl au asupra fișierului sau folderului selectat? Iată...

Cum modifici permisiunile unui fișier sau folder în Windows

Dacă trebuie să modifici permisiunile pentru un fișier sau un folder, în fila Securitate din Proprietățile elementului respectiv, apasă pe butonul Editare.

Apasă pe Editare

Apasă pe Editare

Se deschide o fereastră nouă, numită Permisiuni pentru [utilizator/grup], unde poți să modifici permisiunile pentru utilizatorii existenți, precum și să adaugi noi utilizatori și grupuri la lista persoanelor care pot lucra cu elementul.

Reclamă

Dacă utilizatorul sau grupul căruia vrei să-i atribui permisiuni este deja afișat în lista Nume utilizatori sau grupuri, derulează la ultimul pas din această secțiune a tutorialului (prezentat în ultimele două imagini). În caz contrar, dacă utilizatorul sau grupul pentru care vrei să configurezi permisiunile nu apare în listă, apasă pe butonul Adăugare.

Apasă pe butonul Adăugare

Apasă pe butonul Adăugare

În fereastra Selectare Utilizatori sau Grupuri, poți tasta numele utilizatorului sau al grupului în câmpul Introducere nume obiecte de selectat. Însă, dacă nu ești sigur de numele exact, la fel ca mine, apasă pe butonul Complex.

Apasă pe butonul Complex

Apasă pe butonul Complex

Apoi, apasă pe Căutare acum, pentru a afișa o listă cu toți utilizatorii și cu toate grupurile disponibile.

Apasă pe Căutare acum și verifică în Rezultate căutare

Apasă pe Căutare acum și verifică în Rezultate căutare

Selectează utilizatorul sau grupul dorit din listă și apasă pe OK pentru a-l adăuga.

Selectează utilizatorul sau grupul și apasă pe OK

Selectează utilizatorul sau grupul și apasă pe OK

Imediat, utilizatorul sau grupul selectat este introdus în câmpul Introducere nume obiecte de selectat. Apasă pe OK pentru a continua.

Apasă pe OK

Apasă pe OK

A venit momentul să atribui efectiv permisiuni. În fereastra Permisiuni, selectează utilizatorul sau grupul din lista din partea de sus: fie unul existent, fie cel pe care tocmai l-ai adăugat. Apoi, în secțiunea de jos (cea intitulată Permisiuni pentru...), bifează casetele din dreptul permisiunilor pe care vrei să le acorzi sau să le retragi. De exemplu, pentru a acorda control deplin, bifează caseta Control total. Sau pentru a permite doar permisiuni de citire și de executare, bifează caseta Citire și executare. După ce ai făcut toate selecțiile dorite, apasă pe OK pentru a salva modificările.

Selectează utilizatorul/grupul și alege permisiunile acestuia

Selectează utilizatorul/grupul și alege permisiunile acestuia

Apoi, mai apasă o dată pe OK pentru a închide fereastra Proprietăți.

Apasă pe OK pentru a salva modificările

Apasă pe OK pentru a salva modificările

Dacă primești un avertisment de securitate, confirmă că vrei să faci modificările. Acum, ai terminat de configurat cine poate accesa fișierul sau folderul tău și ce poate face cu acesta. Cum rămâne cu dreptul de proprietate asupra acestor elemente? Să vedem...

Reclamă

Cum devii proprietarul unui fișier sau folder în Windows

Dacă întâmpini o situație în care nu poți modifica permisiunile unui fișier sau folder, este probabil din cauză că nu ești proprietarul acestuia. A deveni proprietar îți oferă posibilitatea de a modifica permisiunile și de a accesa elementul după cum dorești. Iată pașii pentru a deveni proprietar:

La fel ca atunci când verifici sau când modifici permisiunile, începe prin a face clic dreapta (sau a apăsa și a ține apăsat) pe fișierul sau pe folderul pentru care vrei să preiei proprietatea. În meniul contextual, selectează Proprietăți și accesează fila Securitate. Apoi, apasă pe butonul Complex, din partea de jos.

Apasă pe butonul Complex

Apasă pe butonul Complex

Asta deschide fereastra Setări complexe de securitate. În partea de sus, ar trebui să vezi proprietarul actual al fișierului sau al folderului, dar dacă ceva nu este în regulă, este posibil să vezi doar un mesaj de genul Imposibil de afișat proprietarul curent. În orice caz, pentru a continua și a schimba proprietarul, apasă pe linkul Modificare, de lângă numele proprietarului.

Apasă pe linkul Modificare

Apasă pe linkul Modificare

Se deschide fereastra Selectare Utilizator sau Grup. În câmpul Introduceți numele obiectului de selectat, tastează utilizatorul care vrei să devină noul proprietar. Acesta poate fi propriul tău cont de utilizator sau un alt cont cu privilegii administrative. Dacă nu știi numele exact al utilizatorului, apasă pe butonul Complex.

Introdu utilizatorul sau grupul, ori apasă pe butonul Complex

Introdu utilizatorul sau grupul, ori apasă pe butonul Complex

Apoi, apasă pe Căutare acum pentru a parcurge lista de utilizatori și de grupuri disponibile. Selectează-l pe cel pe care vrei să-l faci proprietar și apasă pe OK.

Apasă pe Căutare acum, alege utilizatorul/grupul și apasă pe OK

Apasă pe Căutare acum, alege utilizatorul/grupul și apasă pe OK

Utilizatorul sau grupul selectat este acum adăugat la câmpul Introduceți numele obiectului de selectat din fereastra Selectare Utilizator sau Grup. Apasă pe OK pentru a continua.

Apasă încă o dată pe OK

Apasă încă o dată pe OK

Înapoi în fereastra Setări complexe de securitate, există o opțiune numită Se înlocuiește proprietarul din subcontainere și obiecte: bifează această casetă dacă vrei să devii proprietarul tuturor folderelor și fișierelor din director. Apoi, finalizează schimbarea proprietarului apăsând pe butonul OK.

Selectează Se înlocuiește proprietarul din subcontainere și obiecte și apasă pe OK

Selectează Se înlocuiește proprietarul din subcontainere și obiecte și apasă pe OK

Dacă apare un avertisment de securitate sau o fereastră de confirmare, trebuie să confirmi că vrei să devii proprietar. Apoi, este posibil să vrei să verifici dacă ai control deplin asupra fișierului sau asupra folderului. Pentru a face asta și pentru a prelua controlul deplin dacă nu-l ai deja, urmează pașii prezentați în secțiunile anterioare ale acestui tutorial.

BONUS: Cum devii proprietarul unui folder folosind Linia de comandă

Înainte de a închide acest ghid, aș vrea să-ți spun și cum poți deveni proprietarul unui fișier sau al unui folder din linia de comandă. Cineva ne-a întrebat despre asta, așa că poate există și alți cititori care ar dori să știe această informație. Așadar, iată ce trebuie să faci:

Pentru a începe, deschide Linia de comandă cu drepturi de administrator. O metodă rapidă de a face asta ar fi să tastezi cmd în caseta de căutare din bara de activități, să selectezi Linie de comandă și apeși pe Executare ca administrator în partea dreaptă a panoului de căutare. Iată cum arată în Windows 10:

Deschide CMD ca administrator în Windows 10

Deschide CMD ca administrator în Windows 10

Și așa arată în Windows 11:

Deschide CMD ca administrator în Windows 11

Deschide CMD ca administrator în Windows 11

Apoi, trebuie să folosești comanda takeown pentru a deveni proprietarul folderului de care ai nevoie, astfel:

takeown /F “cale\către\folder” /R /D Y

Asigură-te că înlocuiești “cale\către\folder” cu adevărata cale către folderul tău. De exemplu, dacă vreau să devin proprietarul unui folder numit Digital Citizen, care se află pe desktopul meu, ar trebui să introduc comanda astfel:

takeown /F “C:\Users\Digital Citizen\Desktop\Digital Citizen” /R /D Y

Cum devii proprietarul unui folder în CMD

Cum devii proprietarul unui folder în CMD

Rularea acestei comenzi îți oferă dreptul de proprietate asupra folderului precizat și a tot ceea ce se află în el, fără a necesita o confirmare suplimentară. Vei vedea însă în Linia de comandă informații de ieșire despre elementele (fișiere și foldere) cărora ai reușit să le devii proprietar.

Fișierele și folderele cărora le-ai devenit proprietar cu CMD

Fișierele și folderele cărora le-ai devenit proprietar cu CMD

Asta este tot! Acum ar trebui să ai acces complet la folder și la conținutul acestuia.

Ai nevoie de informații suplimentare despre permisiuni și proprietari în Windows?

Nu este dificil să modifici permisiuni și să devii proprietar al fișierelor și folderelor în Windows 10 și Windows 11, dar sunt necesari câțiva pași. Totuși, dacă urmezi instrucțiunile din acest ghid, ar trebui să poți vizualiza permisiunile existente, să le modifici după cum este necesar și să devii proprietarul fișierelor și folderelor atunci când ai nevoie. Ai alte întrebări pe această temă? Spune-mi în secțiunea de comentarii de mai jos.

Descoperă: Productivitate Fișiere Ghiduri Windows