14 metode de a deschide Linia de comandă în Windows 10

Linia de Comandă (CMD)

Utilizatorii avansați și experții IT adoră Linia de comandă (CMD), dintr-un motiv întemeiat: permite realizarea rapidă și cu ușurință a multor sarcini administrative. Ne-am gândit că este o idee bună să facem o listă cu toate metodele disponibile pentru a deschide Linia de comandă, ca să poți să o alegi pe cea care îți place cel mai mult. De asemenea, este important să știi și cum să deschizi CMD ca administrator. Deci citește în continuare și descoperă metoda ta favorită de a deschide Linia de comandă:

NOTĂ: Am scris acest tutorial folosind Windows 10 cu May 2020 Update. Dacă folosești o versiune mai veche de Windows 10, unele lucruri s-ar putea să arate diferit sau s-ar putea să nu funcționeze cum ar trebui.

1. Cum deschizi Linia de comandă din Meniul Start

Pe PC-ul tău cu Windows 10, deschide Meniul Start și mergi la folderul de comenzi rapide Sistem Windows. Acolo găsești o comandă rapidă pentru Linie de comandă: apasă pe ea pentru a deschide CMD.

Cum deschizi Linia de comandă din Meniul Start al Windows 10

Dacă vrei să rulezi Linie de comandă ca administrator, dă clic dreapta sau apasă și ține apăsat pe comanda sa rapidă, apoi deschide submeniul Mai multe și, în final, alege “Executare ca administrator”. Alternativ, poți ține apăsate tastele Ctrl și Shift și să dai clic sau să apeși pe scurtătura Linie de comandă pentru a deschide CMD ca admin.

Execută Linie de comandă ca administrator din Meniul Start al Windows 10

2. Deschide Linia de comandă folosind căutarea

În Windows 10, una dintre cele mai rapide metode de a deschide Linia de comandă este să folosești căutarea. În câmpul de căutare de pe bara de activități, scrie comandă sau cmd. Apoi, apasă pe rezultatul Linie de comandă.

Caută cmd în Windows 10, ca să deschizi Linia de comandă

Dacă vrei să deschizi Linie de comandă ca administrator, apasă pe linkul “Executare ca administrator” din partea dreaptă a panoului de căutare. Alternativ, dă clic dreapta (sau apasă și ține apăsat, dacă folosești un ecran tactil) pe rezultatul căutării Linie de comandă și, apoi, alege “Executare ca administrator”.

Execută Linia de comandă ca administrator în Windows 10

3. Cum deschizi Linia de comandă din fereastra Executare

Una dintre cele mai simple metode de a deschide Linie de comandă în Windows 10 este prin intermediul ferestrei Executare. Apasă pe tastele Win + R, apoi scrie cmd și apasă pe Enter sau pe OK.

Deschide Linie de comandă folosind fereastra Executare

4. Creează o scurtătură pentru Linia de comandă pe desktop sau în orice folder vrei tu

Dacă preferi să folosești scurtături, atunci nu ezita să creezi una și pentru Linia de comandă. Acest ghid îți va arăta cum să faci acest lucru: Creează scurtături către aplicații, fișiere, foldere și pagini web în Windows. În esență, trebuie să dai clic dreapta sau să apeși lung pe un spațiu gol de pe desktop sau din orice alt folder, apoi să mergi la Nou în meniul contextual și să selectezi Comandă rapidă.

Mai departe, în expertul “Creare comandă rapidă”, scrie cmd la locația scurtăturii, dă-i un nume (cum ar fi Linie de comandă sau Terminal de modă veche 🙂 și salvează scurtătura.

Creează o scurtătură pentru Linie de comandă

5. Folosește scurtătura pentru Linia de comandă creată deja de noi

Alternativ, poți să descarci și să folosești colecția noastră de comenzi rapide: Descarcă cea mai mare colecție de scurtături pentru Windows. În acest pachet găsești și o mulțime de alte comenzi rapide utile. Dacă vrei să rulezi comanda rapidă ca administrator, dă clic dreapta (sau apasă și ține apăsat pe ea, dacă ai un ecran tactil), după care alege opțiunea “Executare ca administrator” din meniul contextual.

Execută Linia de comandă ca administrator

6. Fixează Linia de comandă pe bara ta de activități sau în Meniul Start

Dacă preferi un desktop curat, poate vrei să fixezi Linia de comandă pe bara de activități sau în Meniul Start. Pentru a găsi și deschide Linie de comandă în Meniul Start din Windows 10, apasă Start, rulează în jos lista de aplicații și deschide folderul Sistem Windows. Dă clic dreapta sau apasă și ține apăsat pe scurtătura Liniei de comandă. În meniul ce se deschide, ai opțiunile "Fixare la Start" pentru Meniul Start și Mai multe. Dacă alegi Mai multe, meniul este extins și prima opțiune din el este "Fixare în bara de activități".

Fixarea Liniei de comandă la Start și în bara de activități în Windows 10

De acum înainte poți folosi scurtătura pe care ai fixat-o pentru a deschide Linie de comandă. De asemenea, dacă vrei să rulezi Linia de comandă ca administrator, folosește meniul clic dreapta pe scurtătura fixată la Meniul Start sau bara de activități și alege opțiunea “Executare ca administrator".

Execută Linia de comandă în Windows 10, ca administrator, folosindu-i scurtătura fixată

7. Deschide Linie de comandă folosind meniul WinX

Windows 10 include un meniu ascuns, adresat utilizatorilor profesioniști, ce poate fi accesat pe desktop. Cea mai rapidă metodă de a o face este să apeși tastele Win + X, dar poți și să dai clic dreapta pe logoul Windows din colțul stânga jos al desktopului tău. În versiunile mai vechi de Windows 10 (înainte de Creators Update), acest meniu includea două scurtături pentru Linie de comandă, una pentru a o deschide ca utilizator normal și una ca administrator.

Linia de comandă în meniul Win+X

După ce a apărut Creators Update, Windows 10 a înlocuit Linia de comandă cu scurtături pentru PowerShell. Însă poți să configurezi Windows 10 să revină la afișarea scurtăturilor pentru Linie de comandă în meniul WinX, dacă vrei. Poți să vezi cum se face acest lucru în acest tutorial: Adaugă Panoul de control și Linie de comandă la meniul WinX, în Windows 10.

8. Cum deschizi Linia de comandă din bara de adresă a (File) Explorer

Poți, de asemenea, să deschizi Linie de comandă folosind bara de adresă din (File) Explorer. Tot ce trebuie să faci este să tastezi cmd în bara de adresă și să apeși Enter. Apoi, o instanță a Liniei de comandă se deschide imediat, folosind calea folderului în care te afli.

Deschide Linia de comandă din (File) Explorer

Dacă vrei mai multe detalii, ar trebui să citești acest tutorial: Cum execuți comenzi direct din File Explorer, în Windows 10. Din păcate, nu poți să deschizi o Linie de comandă ca administrator folosind această metodă.

9. Deschide Linie de comandă folosindu-i fișierul executabil cmd.exe

Poți să deschizi Linia de comandă și cu ajutorul fișierului său cmd.exe. Deschide (File) Explorer, mergi la partiția unde este instalat Windows, deschide folderul Windows și intră în System32. Acolo vei găsi cmd.exe - fișierul executabil folosit de Linia de comandă.

Deschide Linia de comandă executând cmd.exe

De asemenea, cea mai ușoară metodă de a o deschide ca administrator în acest caz, este să dai clic dreapta (sau să apeși și să ții apăsat, dacă ai un ecran tactil) pe fișier și apoi să apeși pe opțiunea “Executare ca administrator” din meniul contextual.

Execută cmd.exe ca administrator

10. Deschide Linia de comandă din vechiul Microsoft Edge sau Internet Explorer

O metodă mai complicată, dar funcțională totuși, este să deschizi Linie de comandă cu ajutorul unuia dintre browserele web mai vechi de la Microsoft. Deschide Internet Explorer sau vechiul Edge (cel care nu este bazat pe Chromium) și introdu această comandă în bara de adresă: file://C:/Windows/System32/cmd.exe. Apasă pe Enter și, în dialogul care se deschide, alege Executare.

Deschide Linia de comandă din Microsoft Edge

Această metodă deschide Linie de comandă doar ca utilizator cu drepturi standard, nu cu privilegii administrative.

11. Deschide Linia de comandă din Managerul de activități

Poți deschide Linie de comandă și folosind Managerul de activități. Lansează Managerul de activități (o cale rapidă este apăsând Ctrl + Shift + Esc). Dacă apare versiunea compactă a Managerului de activități, apasă mai întâi pe Mai multe detalii în colțul din stânga jos al ferestrei. Deschide apoi meniul Fișier, apasă “Rulare activitate nouă” și scrie cmd în fereastra “Creare activitate nouă”. Apasă Enter pe tastatură sau apasă pe OK și se deschide Linia de comandă.

Deschide Linie de comandă folosind Managerul de activități

De asemenea, dacă vrei să execuți Linie de comandă ca administrator, bifează căsuța “Creați această activitate cu privilegii administrative” înainte să apeși Enter sau OK.

Deschide Linie de comandă cu privilegii administrative din Managerul de activități

12. Cere-i Cortanei să deschidă Linia de comandă

Dacă folosești Windows 10 într-o limbă acceptată de Cortana și Cortana este activată pe dispozitivul tău, poți să-i ceri să deschidă Linie de comandă pentru tine. În continuare, vom folosi engleza pentru exemplul nostru. Spune “Hey Cortana” dacă ai activat-o să-ți răspundă de fiecare dată când i te adresezi sau apasă pe pictograma ei din dreapta câmpului de căutare de pe bara de activități. Apoi, cere-i Cortanei să lanseze Linie de comandă: “open Command Prompt”.

Cere Cortanei să deschidă Linia de comandă

Într-o clipă Cortana înțelege ce vrei și lansează Linie de comandă. Din păcate, nu există o comandă pe care să o poți folosi pentru a-i cere Cortanei să deschidă Linie de comandă ca administrator.

13. Cum deschizi Linia de comandă la pornirea Windows 10 folosind Opțiunile avansate de pornire

Dacă ai nevoie să execuți comenzi avansate în Linia de comandă și PC-ul tău cu Windows 10 nu mai funcționează cum trebuie, s-ar putea să cauți o cale de a deschide CMD la pornire, înainte ca Windows 10 să se încarce complet. Pentru a face acest lucru, poți folosi opțiunile de Recuperare. Iată cum:

Deschide aplicația Setări și mergi la Actualizare și securitate. Selectează Recuperare în stânga ferestrei și apasă pe Reporniți acum în secțiunea Pornire complexă din dreapta.

Accesarea opțiunilor de Pornire complexă din Windows 10

Pe ecranul Alegeți o opțiune, apasă pe Depanare.

Butonul Depanare de pe ecranul Alegeți o opțiune

Apoi, apasă pe Opțiuni complexe.

Butonul Opțiuni complexe de pe ecranul Depanare

Acum ajungi la ecranul Opțiuni complexe. Aici, ar trebui să vezi o opțiune numită Linie de comandă. Apasă pe ea.

Deschide Linia de comandă din opțiunile de recuperare ale Windows 10

Calculatorul sau dispozitivul tău cu Windows 10 repornește și apoi îți cere să alegi un cont de utilizator din lista de administratori configurați pe PC. Selectează-l și introdu-i parola dacă îți este solicitată.

Selectarea contului de administrator folosit

În final, Windows 10 deschide Command Prompt ca administrator.

Linia de comandă este deschisă

Acum poți folosi CMD pentru a face orice vrei, inclusiv proceduri complexe precum reparații de boot sau management al partițiilor cu diskpart, de exemplu.

14. Cum deschizi Linia de comandă în timpul instalării Windows 10

Mai avem încă o metodă tare de a deschide Linia de comandă chiar dacă Windows 10 nu este instalat pe calculatorul tău. Ea funcționează și atunci când Windows 10 este atât de corupt încât nu mai poate porni corect. Folosește un stick sau un DVD cu kitul de instalare pentru Windows 10 pentru a îți porni calculatorul sau dispozitivul de pe el. Când apare expertul de instalare al Windows 10, apasă simultan pe tastele Shift + F10 pentru a deschide Linia de comandă.

Apasă Shift + F10 pentru a deschide Linia de comandă în timpul instalării Windows 10

Chiar este atât de simplu! 🙂

Ție cum îți place să deschizi Linie de comandă?

Acestea sunt toate metodele pe care le știm pentru a deschide Linie de comandă în Windows 10. Ele te pot ajuta să găsești calea corectă de a o deschide în funcție de ce faci pe PC-ul tău cu Windows 10. Dacă știi și altele, nu ezita să ni le spui într-un comentariu mai jos. De asemenea, dacă te afli în căutare de articole interesante despre Linie de comandă, nu ezita să citești și recomandările noastre de mai jos.

Descoperă: Productivitate Accesibilitate Ghiduri Linia de comandă Programe Recomandate Windows