În mod implicit, Windows 10 ascunde multe fișiere și foldere. În primul rând, ascunde fișierele pe care tu le-ai setat drepte ascunse, precum și pe cele ascunse de alte conturi de utilizatori, de aplicațiile pe care le folosești și de către Windows 10. În al doilea rând, sistemul de operare ascunde fișierele și folderele critice funcționării sale, astfel încât utilizatorii să le nu editeze ori să le șteargă, ceea ce ar provoca probleme. Dacă vrei să vezi toate fișierele și folderele ascunse în Windows 10, citește acest ghid și află cum se face asta:
NOTĂ: În Windows 10, sunt două categorii de fișiere ascunse. Pentru a le vedea pe amândouă, citește toate secțiunile din acest ghid, nu doar prima parte. La final îți oferim și câteva exemple despre diferențele dintre setările pe care le poți schimba.
Cum activezi afișarea fișierele ascunse în Windows 10?
Deschide File Explorer și dă clic sau apasă pe fila Vizualizare. În secțiunea Afișare/ascundere, bifează „Elemente ascunse”.
Imediat începi să vezi fișierele ascunse de tine, de alte conturi de utilizator, de Windows 10 și de aplicațiile pe care le folosești.
Cum activezi afișarea fișierelor protejate și ascunse ale Windows 10
Deschide File Explorer și dă clic pe fila Vizualizare și apoi pe butonul Opțiuni. Se deschide fereastra Opțiuni Folder, unde configurezi cum funcționează File Explorer.
În fereastra Opțiuni Folder, dă clic sau apasă pe fila Vizualizare. În lista Setări complexe, debifează caseta care spune: „Se ascund fișierele protejate ale sistemului de operare (recomandat)”.
Ești avertizat(ă) că ai ales să fie afișate fișierele protejate ale sistemului de operare (fișiere etichetate Sistem și Ascuns) din File Explorer. Pentru a continua cu această schimbare, apasă pe Da.
Apoi, în fereastra Opțiuni Folder, apasă pe OK și salvează-ți setările. De acum înainte, Windows 10 și File Explorer fac vizibile toate fișierele sistemului de operare care erau în prealabil ascunse.
Care este diferența între a vedea fișierele ascunse și cele protejate de sistemul de operare?
În mod implicit, Windows 10 nu-ți afișează niciun fișier ascuns. Astfel, pe desktop-ul tău vezi doar fișierele și scurtăturile pe care tu sau aplicațiile tale le-ați creat.
Atunci când scoți bifa din dreptul setării „Se ascund fișierele protejate ale sistemului de operare (recomandat)”, pe desktop-ul tău vezi două fișiere desktop.ini, care stochează informații despre cum Windows afișează desktop-ul. În plus, vezi fișiere desktop.ini peste tot, în toate folderele de pe calculator.
IMPORTANT: În mod implicit, fișierele protejate ale sistemului de operare sunt ascunse de Windows, deoarece sunt critice bunei funcționări a sistemului de operare. Nu ar trebui să le ștergi ori să le editezi, decât dacă știi ce faci și ce implicații are.
Pentru o mai bună perspectivă despre câte fișiere și foldere ascunse vezi după ce faci cele două schimbări discutate mai devreme, deschide File Explorer și mergi la „C:\Users” sau „C:\Utilizatori”. Implicit, acolo vezi doar folderele contului tău de utilizator, precum Documente, Muzică, Fișiere video, etc.
Atunci când bifezi prima setare din acest ghid (Elemente ascunse), începi să vezi câteva foldere în plus, precum AppData, unde toate aplicațiile Windows păstrează date și setări pentru contul tău de utilizator.
Atunci când scoți bifa din dreptul celei de-a doua setări din acest ghid – „Se ascund fișierele protejate ale sistemului de operare (recomandat)” – vezi și mai multe foldere și fișiere, precum Local Settings, SendTo, Start Menu și altele. Toate aceste foldere adiționale, sunt folosite de Windows pentru interacțiunea dintre sistemul de operare și contul tău de utilizator și pentru a-ți păstra setările.
Ai reușit să vezi toate fișierele și folderele ascunse?
Pentru a vedea tot ce este ascuns pe PC-ul sau dispozitivul tău cu Windows 10, trebuie să treci prin ambele setări din acest ghid. Dar nu te sfătuim să activezi afișarea fișierelor protejate ale sistemului de operare, deoarece majoritatea utilizatorilor nu știu cum să le gestioneze și s-ar putea să-și strice calculatoarele. Înainte de a închide acest ghid, spune-ne ce setare ai făcut din cele două și de ce. Comentează mai jos și hai să discutăm.