Schimbă limba smartphone-ului sau tabletei tale cu Android, din engleză în română

Mulți utilizatori cumpără un smartphone sau o tabletă cu Android care vine cu interfața de utilizare în limba engleză și doresc să o schimbe în română ori o altă limbă precum germană, spaniolă, italiană ori franceză. Din fericire, majoritatea dispozitivelor cu Android oferă posibilitatea schimbării limbii de afișare. Iată ce ai de făcut pentru a schimba interfața din Android în limba română sau o altă limbă decât engleza:

IMPORTANT: Acest ghid se aplică pentru Android 8 Oreo, Android 7 Nougat și Android 6 Marshmallow. Procedura este la fel pentru Android 7 și Android 6, iar unii pași diferă în Android 8. De aceea, în acest ghid folosim două seturi de capturi de ecran și de instrucțiuni: unele care sunt pentru Android 8 Oreo (în partea dreaptă) și altele pentru Android 7 Nougat și Android 6 Marshmallow (în stânga). Dacă nu știi ce versiune de Android ai, citește acest ghid: Ce versiune de Android am? 3 moduri de a afla!.

Pasul 1: Deschide aplicația Setări pe dispozitivul tău cu Android

Primul pas este acela de a deschide aplicația Settings (Setări) de pe tableta sau smartphone-ul tău cu Android. Poți face asta în mai multe moduri, inclusiv apăsând pe pictograma sa din lista de aplicații.

Pasul 2. Găsește setările pentru limbă

Aici, lucrurile sunt ușor diferite, în funcție de versiunea de Android pe care o ai. Vezi capturile de ecran din stânga pentru Android 7 Nougat și Android 6 Marshmallow, iar cele din dreapta pentru Android 8 Oreo.

În Android 7 Nougat și Android 6 Marshmallow, derulează în jos lista de setări disponibile până ajungi la grupul Personal. Aici vei găsi o intrare numită Language & input (Limbă și introducerea textului) sub care este afișată limba de afișare folosită în prezent de Android. Apasă pe această intrare.

În Android 8 Oreo, derulează în jos lista de setări până ajungi la System (Sistem). Apasă pe această intrare.

Lista setărilor disponibile diferă în funcție de versiunea de Android pe care o ai. În Android 7 Nougat și Android 6 Marshmallow, apasă pe intrarea Language preferences (Preferințele pentru limbă). În Android 8 Oreo, apasă pe Language & input (Limbă și introducerea textului).

În Android 8 Oreo mai trebui să faci un pas: apasă pe intrarea Languages (Limbi) sub care sunt afișate limbile folosite în prezent.

Dacă folosești Android 7 Nougat sau Android 6 Marshmallow, sări la următoarea secțiune din acest tutorial.

Pasul 3. Adaugă limba de afișare pe care vrei să o folosești în Android

Acum vezi limbile de afișare instalate pe smartphone-ul sau tableta ta cu Android. Pentru a adăuga o nouă limbă, apasă pe "+ Add a language" (Adăugați o limbă).

Se încarcă o listă cu toate limbile de afișare care pot fi adăugate pe dispozitivul tău cu Android. Derulează lista în jos până găsești limba dorită (cel mai probabil Română) și apasă pe numele ei.

Limba aleasă este acum adăugată în lista de limbi de afișare instalate. Urmează aceleași instrucțiuni pentru a adăuga câte limbi de afișare dorești.

Pasul 4: Activează limba de afișare dorită

Acum ai adăugat toate limbile de afișare care te interesează. Dar, limba implicită este tot engleza. Pentru a schimba limba folosită, apasă și ține apăsat pe numele limbii pe care vrei să o activezi și mut-o în capul listei.

Când muți o limbă în capul listei, Android începe să o folosească. Dacă asta este ceea ce dorești, închide aplicația Settings (Setări).

Cum dezinstalezi o limbă de afișare din Android

Dacă nu mai ai nevoie de o anumită limbă de afișare, o poți dezinstala. Dar, ar trebui mai întâi să instalezi și să activezi altă limbă pe care vrei să o păstrezi. Odată ce ai făcut asta, mergi la ecranul Language preferences (Preferințele pentru limbă), urmând instrucțiunile din secțiunile precedente ale acestui ghid. Apoi, apasă pe cele trei puncte afișate în colțul dreapta-sus al ecranului, lângă textul Language preferences (Preferințele pentru limbă). Este afișat un mic meniu. Apasă pe Remove (Eliminați).

Android afișează o căsuță de bifare lângă numele fiecărei limbi de afișare. Bifează căsuța de lângă numele limbii pe care vrei să o dezinstalezi. Apoi, apasă pe butonul Delete (Eliminați) din colțul dreapta-sus al ecranului.

Ți se cere să confirmi faptul că vrei să elimini limba aleasă. Apasă OK și ai terminat.

Acum poți închide aplicația Settings (Setări).

Ți-ai schimbat limba de afișare în Android?

Atenție:prin alegerea unei alte limbi în locul celei implicite de afișare, ai schimbat doar limba în care sunt afișate meniurile de sistem, lista de aplicații și aplicațiile specifice Google (Maps/Hărți, Photos/Fotografii, etc.). Aplicațiile din terțe părți pe care le ai instalate, pot să ofere sau să nu ofere posibilitatea de a schimba limba lor de afișare, în funcție de limba aleasă pentru Android. Înainte de a închide acest tutorial, suntem curioși să aflăm ce limbă de afișare ai instalat: română, germană, spaniolă, italiană, franceză? Comentează mai jos și hai să discutăm.