Cum ascunzi conținutul notificărilor în Android

De fiecare dată când primești o notificare de la o aplicație pe Android, vezi numele și pictograma aplicației, precum și o previzualizare a conținutului acesteia. Atunci când vine vorba de mesaje, vezi și cine ți-a trimis mesajul și cel puțin o parte din acesta, care poate fi citită cu ușurință. De exemplu, vezi numele persoanelor care-ți trimit mesaje pe WhatsApp, Messenger sau Messages, precum și o previzualizare a mesajelor. O parte din conținutul afișat s-ar putea să fie destul de intim și nu vrei ca cei din jurul tău să-l vadă ori să-l citească. Pentru a rezolva această problemă, îți poți configura telefonul cu Android astfel încât să ascundă conținutul notificărilor afișate pe Ecranul de blocare, până îți deblochezi telefonul. Iată cum se face asta:

NOTĂ: Pentru acest tutorial am folosit un telefon Huawei P30 cu Android 10. Procedura este similară pe toate dispozitivele cu Android, deși nu va fi identică. Pe unele telefoane, precum cele de la Nokia, opțiunile din acest tutorial lipsesc și ghidul nostru nu funcționează. Dacă nu știi ce versiune de Android ai, citește: Cum afli ce versiune de Android ai pe smartphone sau tabletă?

Pasul 1. Accesează setările pentru Notificări pe smartphone-ul tău cu Android

Primul pas în ascunderea conținutului notificărilor este să deschizi Setările din Android. Apoi derulează în jos până la secțiunea "Aplicații & notificări" sau Notificări.

Deschide Setări și mergi la Notificări

Android îți arată setările despre notificări precum și toate aplicațiile pentru care poți personaliza notificările.

Pasul 2. Setează Android să afișeze notificările dar să le ascundă conținutul

Dacă vrei să ascunzi conținutul tuturor notificărilor afișate pe Ecranul de blocare, apasă pe "Notificări pe ecranul de blocare".

Apasă pe Notificări pe ecranul de blocare

În mod implicit, Android setează notificările pentru Afișare, astfel încât acestea să fie arătate complet pe Ecranul de blocare. Apasă pe această setare și alege "Afișează doar conținutul ascuns".

Alege Afișează doar conținutul ascuns

În teorie, această setare ar trebui să se aplice imediat pentru toate aplicațiile Android de pe telefon. De acum înainte, notificările afișate pe Ecranul de blocare ar trebui să afișeze doar numele aplicației care trimite fiecare notificare, acum cât timp a fost trimisă notificarea și o propoziție care spune: "Conținutul este ascuns".

Din păcate, nu toate aplicațiile din Android respectă această setare, mai ales cele care sunt foarte folosite pentru a vorbi cu alte persoane: WhatsApp, Messenger, Telegram etc. De aceea cel mai probabil va fi necesar să configurezi manual aplicațiile respective, astfel încât acestea să ascundă conținutul notificărilor.

PONT: Dacă vrei să scapi de notificările de tip spam, citește: Cum opresc notificările cu spam din Android (Google Chrome și alte navigatoare).

Pasul 3. Setează aplicațiile din Android precum WhatsApp sau Messenger să ascundă conținutul notificărilor lor

În ecranul Notificări, vezi o listă foarte lungă de aplicații pentru care poți configura notificările. Unele aplicații precum WhatsApp sau Messenger s-ar putea să ignore setarea făcută la pasul precedent. Pentru a le face să se poarte "frumos" derulează lista de aplicații în jos și apasă pe numele aplicației care te interesează. Noi am vrut să personalizăm WhatsApp așa că am apăsat pe ea. Se încarcă mai multe tipuri de notificări: pentru apeluri, notificări de grup, mesaje etc. Apasă pe tipul de notificări care te interesează. Noi am apăsat pe Message notifications (Notificări pentru mesaje) deoarece am vrut să ascundem conținutul mesajelor pe care le primim pe WhatsApp.

Notificări pentru WhatsApp

Apoi, apasă pe "Notificări pe ecranul de blocare" și alege "Afișează doar conținutul ascuns".

Afișează notificările trimise de WhatsApp dar ascunde-le conținutul

Mergi înapoi la alte tipuri de notificări și modifică-le folosind aceeași abordare.

Din păcate, în funcție de fiecare aplicație, opțiunile disponibile diferă. Pentru a te ajuta să înțelegi abordarea pe care trebuie să o ai, am ales alt exemplu: aplicația Messenger, dezvoltată de Facebook. Pe ecranul Notificări, am apăsat pe numele aplicației Messenger din lista de aplicații. Așa cum se vede mai jos, tipurile de notificări sunt organizate diferit. Noi am apăsat pe "Chats and calls" (Conversații și apeluri) deoarece vrem să ascundem conținutul mesajelor pe care le primim pe Messenger.

Setările pentru notificările afișate de aplicația Messenger

Apoi, apasă pe "Notificări pe ecranul de blocare" și alege "Afișează doar conținutul ascuns".

Afișează notificările aplicației Messenger dar ascunde-le conținutul

Repetă aceasta procedură pentru toate tipurile de notificări care te interesează. Ai putea crede că ai terminat, dar Messenger mai are și alte setări ascunse jos de tot, pe ecranul Notificări. Derulează în jos, până la final și apasă pe "Mai multe setări".

Accesează Mai multe setări

Acum vezi alte setări legate de notificări. Dezactivează comutatorul pentru Notification previews (Previzualizarea notificărilor), astfel încât aplicația Messenger de la Facebook să nu mai arate numele și mesajul în notificările trimise.

Dezactivează Notification previews pentru Messenger

Acum ai terminat și Messenger nu ar trebui să mai afișeze conținutul notificărilor pe care le trimite.

ȚINE MINE: Abordarea ta ar trebui să fie similară cu exemplele date de noi pentru WhatsApp și Messenger. Opțiunile pentru notificări care sunt afișate s-ar putea să fie diferite, dar modul de lucru general este același și pentru alte aplicații (Skype, LinkedIn, Telegram, Viber etc).

Ai reușit să ascunzi conținutul notificărilor de pe telefonul tău cu Android?

Pașii din acest ghid ar trebui să funcționeze pe majoritatea telefoanelor cu Android 10. Dacă par să nu meargă, o ultimă soluție este să repornești telefonul ca să te asiguri că noile tale setări pentru notificări sunt activate. Din păcate, am observat că nu toți producătorii de smartphone-uri permit utilizatorilor să configureze notificările la fel ca în ghidul nostru, iar secțiunea Notificări s-ar putea să lipsească. Înainte de a închide acest ghid, spune-ne dacă pașii documentați mai sus au funcționat pentru tine, ce telefon ai și ce versiune de Android folosești.

Descoperă: Smartphone Accesibilitate Android Ghiduri Recomandate Sistem și Securitate