Folosește File Explorer pentru a partaja fișiere și foldere în Windows 8.1 și 10

Pentru a continua seria noastră despre interfața cu utilizatorul din File Explorer, astăzi vom vorbi despre fila Partajare și cum o folosești pentru a trimite fișiere și foldere către alte persoane. Această filă este locul unde vei găsi toate instrumentele de care ai nevoie pentru a trimite fișiere prin email, pentru a partaja în rețea sau pentru a oferi o copie a unui fișier, unei alte persoane. Iată cum funcționează toate aceste lucruri:

Cum accesezi fila Partajare din File Explorer

Înainte de a începe să ne uităm la această filă, trebuie să accesezi File Explorer. Odată ce ai lansat File Explorer, deschide o unitate de stocare, o bibliotecă sau un folder și apasă pe Partajare în meniul panglică, pentru a vedea instrumentele despre care vom vorbi.

Instrumentele de partajare sunt separate în trei secțiuni:

  • Trimitere - unelte ce îți permit să trimiți fișiere folosind diverse metode.
  • Partajare cu - unelte pentru modificarea setărilor de partajare în rețea a unui fișier sau folder.
  • Securitate complexă - oferă acces la setările de securitate complexe pentru fișiere și foldere.

Cum folosești instrumentele de Trimitere din fila de Partajare a File Explorer

În Windows 8.1, vei găsi cinci instrumente disponibile în fila Trimitere, toate fiind gândite să te ajute la transmiterea unui fișier către altă persoană.

În Windows 10, ai aceleași opțiuni, plus una nouă, numită Partajare.

Indiferent că folosești Windows 8.1 sau Windows 10, aceste opțiuni devin active doar atunci când selectezi un tip de conținut compatibil din File Explorer. Dacă nu selectezi nimic, atunci butoanele sunt gri și nu pot fi folosite.

Dacă folosești Windows 10, prima opțiune este butonul Partajare. După ce apeși pe el, Windows 10 îți va oferi opțiunea de a partaja fișierul selecta folosind una dintre aplicațiile compatibile pe care le ai instalate pe calculatorul tău. De exemplu, dacă alegi să partajezi un fișier via Facebook, acel fișier va fi postat pe Peretele tău. Dar dacă alegi să partajezi un fișier cu aplicația Mail din Windows 10, acel fișier va fi adăugat la un mesaj email. Totul depinde de aplicația pe care alegi să o folosești pentru partajare și, într-un fel, seamănă cu felul în care funcționa butonul special de Partajare din Windows 8.1.

Următoarele opțiuni pe care le ai în File Explorer sunt aceleași atât în Windows 8.1, cât și în Windows 10. Ca urmare, pentru a face lucrurile mai simple, vom folosi doar capturi de ecran din Windows 10.

E-mail va deschide clientul tău de email implicit, cu fișierul sau fișierele pe care le-ai selectat adăugate la mesaj. Tot ce mai trebuie să faci este să spui către cine se va duce mesajul și apoi să apeși Trimite.

Dacă fișierul tău este prea mare ca să îl poți trimite prin email, poți să încerci să îl comprimi, folosind butonul Zip. Această acțiune va crea automat o arhivă .ZIP care va fi mai ușor de transmis.

Următoarea ta opțiune este să partajezi fișiere și foldere folosind un disc optic precum un CD sau un DVD. Pentru asta, apasă pe "Inscripționare pe disc". Dialogul Inscripționare disc va fi lansat și îți va oferi opțiunea de a scrie fișierul(e) pe disc.

Dacă preferi să faci o copie fizică pentru un fișier pe care l-ai selectat, poți să apeși pe butonul Imprimare. Documentele vor fi trimise direct către imprimanta ta, fără niciun fel de confirmare, în tip ce imaginile vor deschide un dialog în care poți să selectezi opțiuni precum dimensiunea imaginii și calitatea ei.

Ultima opțiune este să trimiți un fișier prin fax, apăsând pe butonul Fax. Windows va deschide un editor de fax unde poți să scrii numărul de telefon, un subiect și un mesaj scurt. Această acțiune funcționează doar dacă ai un dispozitiv fax conectat la calculator. Altfel, ea va lansa un ghid de setare a unui fax modem.

Apasă pe Trimitere pentru a transmite fișierul folosind faxul.

Cum folosești instrumentele de Partajare cu…, din File Explorer

Următoarea secțiune a filei Partajare oferă instrumente pentru partajarea de fișiere și foldere în rețea. Nu vei găsi decât două unelte în această secțiune. Una pentru adăugarea de permisiuni și una pentru eliminarea de permisiuni.

Pentru a partaja cu alți utilizatori de pe calculatorul sau rețeaua ta, selectează un folder și apoi alege un nume din lista din secțiunea Partajare cu a filei Partajare. Dacă persoana respectivă nu apare, apasă pe Anumite persoane.

Poți să găsești mai multe detalii despre partajarea folderelor și bibliotecilor, aici: Partajați biblioteci și foldere folosind expertul de partajare din Windows.

Cum accesezi setările de Securitate complexă pentru fișiere, în File Explorer

Ultimul instrument din fila Partajare a File Explorer este un buton pentru accesarea rapidă a Securității complexe a unui fișier sau folder. Apasă pe el pentru a accesa dialogul respectiv.

În acest dialog poți ajusta permisiunile tuturor utilizatorilor care au acces la respectivul fișier sau folder, poți să partajezi fișierul cu utilizatori sau grupuri de utilizatori din rețea, poți să vezi sau să editezi proprietățile de audit și poți să testezi conturi individuale pentru a vedea dacă ele au acces la fișierul tău.

Este locul perfect pentru a găsi toate setările legate de cine are acces la conținutul de pe calculatorul tău.

Concluzie

Fila Partajare oferă acces la diverse instrumente ce te ajută să partajezi rapid fișiere și foldere cu alte persoane. Așa cum ai văzut, toate opțiunile sunt ușor de folosit și de asemenea, ușor de înțeles. Cu doar câteva clicuri poți să trimiți orice fișier sau folder oricui vrei. Înainte de a închide acest articol, nu ezita să folosești comentariile de mai jos pentru a ne spune ce probleme sau întrebări ai.