Întrebări simple: Ce sunt locațiile de rețea în Windows?

Locațiile de rețea au fost introduse pentru prima dată în Windows Vista. La momentul respectiv erau un concept implementat destul de ciudat și mulți utilizatori nu l-au înțeles. Între timp, locațiile de rețea au fost îmbunătățite în Windows 7 și în Windows 8, iar acum au o implementare foarte simplă, care nu este greu de înțeles și care le permite utilizatorilor să-și administreze foarte rapid conexiunile de rețea și dacă este pornită sau nu partajarea în rețea. Haideți să vedem ce sunt locațiile de rețea în Windows, cum funcționează și la ce sunt ele utile:

Ce este o locație de rețea în Windows?

O locație de rețea este un profil care constă într-o colecție de setări de rețea și partajare în rețea, care sunt aplicate conexiunii active la rețea. În funcție de locația de rețea aleasă pentru conexiunea curentă, caracteristici precum partajarea de fișiere și imprimante, descoperirea de dispozitive în rețea și alte lucruri adiacente pot fi pornite sau oprite. Aceste locații de rețea (sau profile) sunt utile pentru utilizatorii de Windows care sunt foarte mobili și își conectează calculatoarele și dispozitivele la multe rețele. De exemplu, îți iei laptop-ul de la muncă și-l conectezi la rețeaua de la serviciu, apoi mergi cu el acasă la sfârșitul zilei de muncă și-l conectezi la rețeaua de acasă. Când călătorești, te conectezi la rețele WiFi din hoteluri, gări și aeroporturi.

De fiecare dată când te conectezi la o nouă rețea, Windows te întreabă ce fel de profil vrei să-i asociezi (în Windows 7) sau dacă vrei ca dispozitivul sau calculatorul tău să fie descoperit de alte dispozitive din rețea și să partajeze foldere și fișiere (în Windows 10). În funcție de această alegere, Windows ajustează automat setările pentru lucrul în rețea și partajarea de foldere și fișiere.

Locațiile de rețea în Windows 7: Domiciliu vs Birou vs Public

Windows 7 permite utilizatorilor să aleagă între trei tipuri de profile/locații de rețea:

  • Rețea de domiciliu - alege această locație când ești conectat la rețeaua de acasă în care ai dispozitive și utilizatori în care ai încredere. În mod implicit, va fi activată descoperirea rețelei, partajarea cu rețeaua, ș.a.m.d. De asemenea, calculatoarele și dispozitivele din rețea vor putea să descopere calculatorul tău. În plus, în rețelele de domiciliu, te poți conecta la un Grup de domiciliu , sau poți crea unul dacă nu există deja .
  • Rețea de birou - acest profil este bun când te conectezi la rețeaua de la serviciu. Acesta are aceleași setări cu Rețea de domiciliu , cu diferența că nu se pot crea și nu te poți conecta la Grupuri de domiciliu .
  • Rețea publică - este o alegere perfectă atunci când ești într-un loc public, conectat la o rețea publică cum ar fi cea dintr-un aeroport, centru de conferințe, hotel ș.a.m.d. Când utilizezi acest profil, descoperirea rețelei este dezactivată, la fel și toata facilitățile de partajare în rețea. De asemenea, celelalte calculatoare din rețea nu vor putea descoperi calculatorul tau. Această setare este foarte utilă și atunci când te conectezi direct la internet, prin intermediul unui modem, etc).
Windows, locatie, retea, privata, publica, birou, acasa

Toate setările implicite pentru toate cele trei tipuri de locații pot fi schimbate. Dacă vrei să afli cum, citește acest ghid: Cum se particularizează setările de rețea și partajare în Windows 7. Nu îți recomandăm să schimbi setările implicite, mai ales pentru profilul Rețea publică . Setările implicite pentru acest profil sunt cele mai sigure posibile și sunt perfecte atunci când te conectezi la rețele publice despre care nu știi nimic.

NOTĂ: Există și un al patrulea tip de locație de rețea, numit Rețea de domeniu . Acesta nu poate fi asociat de un utilizator obișnuit și este disponibil doar pentru rețelele de business, el fiind setat de administratorul rețelei. Setările aplicate pentru acest profil sunt cele dorite de compania ta și tu nu le poți schimba.

Locațiile de rețea în Windows 10 și Windows 8.1: Privată vs Publică

Windows 10 și Windows 8.1 simplifică și mai mult conceptul de locații de retea și se rezumă doar la două alegeri:

  • Rețea privată - acest profil trebuie folosit când te conectezi la o rețea de încredere cum este cea de acasă ori cea de la serviciu. Când este asociată această locație de rețea, descoperirea în rețea este pornită, împreună cu serviciile de partajare cu rețeaua. De asemenea, sunt permise crearea și conectarea la Grupuri de domiciliu .
  • Rețea publică - este numită și profil Oaspete . Este cel mai sigur profil disponibil deoarece descoperirea în rețea este oprită, la fel și serviciile de partajare în rețea. Acest profil trebuie folosit atunci când te conectezi la rețele publice în care nu a încredere, cum ar fi cele din cafenele, aeroporturi, hoteluri, centre de conferințe ș.a.m.d.
Windows, locatie, retea, privata, publica, birou, acasa

NOTĂ: Există și un al treilea tip de locație de rețea numit Rețea de domeniu . Acesta nu poate fi asociat de un utilizator obișnuit și este disponibil doar pentru rețelele de business, el fiind setat de administratorul rețelei. Setările aplicate pentru acest profil sunt cele dorite de compania ta și tu nu le poți schimba.

Cum se schimbă locația de rețea în Windows

Locația de rețea este setată prima dată când te conectezi la o rețea nouă. Când faci asta, Windows 7 te întreabă ce fel de locație vrei să alegi din cele trei, în timp ce Windows 8.1 te întreabă dacă vrei să găsești dispozitive și conținut în rețea, iar Windows 10 te întreabă dacă vrei ca dispozitivul tău să poată fi descoperit în rețea. Toate aceste întrebări diferite nu fac altceva decât să adauge confuzie în mintea utilizatorilor și tot ce trebuie să îți aduci aminte este ca ele fac același lucru: să-ți seteze locația de rețea asociată conexiunii curente la rețea. Din fericire, te poți răzgândi oricând și poți schimba locația de rețea asociată. Pentru a face asta, citește ghidul potrivit sistemului de operare pe care-l folosești:

Concluzie

După cum ai învățat din acest ghid, locațiile de rețea sunt o caracteristică utilă a Windows. Cu doar câteva clicuri sau apăsări, îți poți adapta setările de rețea și partajare în rețea, astfel încât să ai parte de o conexiune sigură care-ți oferă acces la serviciile de care ai nevoie. Dacă ai întrebări despre locațiile de rețea ori probleme pe care vrei să le împărtășești cu noi, nu ezita să lași un comentariu.

Descoperă: Smarthome Ghiduri Recomandate Rețea și Internet Sistem și Securitate Windows