Întrebări simple: Ce este Microsoft Sway?

Odată cu lansarea suitei Microsoft Office 2016, Microsoft a lansat și o aplicație complet nouă, numită Microsoft Sway. Deși mulți dintre noi folosim aplicații Office precum Word, Excel sau PowerPoint, Sway este ceva cu totul nou, ceva ce nu am mai văzut înainte la Microsoft. Suntem siguri că mulți dintre cititorii noștri ar vrea să știe ce este această aplicație Sway și care este scopul ei. Ce poți să faci cu această nouă aplicație Office? Pentru a răspunde la aceste întrebări, am decis să scriem acest articol în care îți vom spune tot ce este de știut despre Sway:

Ce este Microsoft Sway?

Microsoft Sway este o aplicație universală, lansată oficial pe 5 august 2015, dezvoltată pentru a te ajuta să creezi povestiri digitale în care să îți împărtășești ideile, conceptele, rapoartele, etc. Pe scurt, este un instrument pentru prezentări, oarecum similar cu PowerPoint. Totuși, în timp ce PowerPoint este gândit să funcționeze foarte bine pentru prezentările fixe, statice, aplicația Sway funcționează cel mai bine atunci când vrei să creezi povestiri cu o narațiune mai evidențiată.

Cum ar fi, de exemplu, să povestești familiei tale cum ți-ai petrecut vacanța de vară, sau să faci o scurtă prezentare pentru colegii tăi, ori să creezi un tutorial Windows special pentru bunica ta. :)

Față de PowerPoint, Sway este mult mai orientat către ecrane, adică povestirile digitale pe care le creezi se pretează mult mai bine pentru afișarea pe ecrane decât pentru prezentarea pe un proiector. Acest lucru face ca Sway să fie o alegere excelentă atunci când vrei să le partajezi online cu alte persoane.

O altă diferență majoră între Sway și alte aplicații de prezentare este faptul că întregul proces de editare este asemănător cu crearea propriei tale pagini web. În comparație, crearea unei prezentări în PowerPoint este mai degrabă similară cu editarea de clipuri video sau cu desenarea de grafice, de exemplu.

Sway este o aplicație foarte ușor de utilizat și crearea propriei tale povestiri digitale este un proces rapid. De cealaltă parte însă, Microsoft a simplificat procesul de editare cu costul eliminării multor detalii. Povestirile pe care le creezi sunt foarte bine randate, dar le lipsește controlul granular. Sway este limitat când vine vorba de adăugarea de detalii fine la modul în care va arăta un antet, de exemplu.

Cum funcționează editarea prezentărilor în Microsoft Sway

Întregul proces de editare al unei prezentări Sway este simplu. Aplicația însăși se va ocupa de stilul și detaliile modului în care va arăta prezentarea ta. Tot ce trebuie să faci de fapt tu este să adaugi conținut.

Orice Sway pe care îl creezi este centrat în jurul unei narațiuni împărțite în secțiuni (sau grupuri) care, la rândul lor, sunt împărțite în carduri (sau fișe).

Aceste fișe pot fi de diferite feluri, în funcție de conținutul pe care îl vor avea. De exemplu, poți să adaugi fișe text (ce pot conține titluri, descrieri sau orice alt fel de text) și fișe media (ce pot conține imagini, clipuri video, tweet-uri sau alte tipuri de media).

Adăugarea conținutului la povestirea ta este simplă, deși puțin limitată. În loc de a crea conținutul în sine, Sway preferă să încorporeze conținutul (în engleză, să facă "embed"). Acest lucru înseamnă că poți să faci doar lucruri simple precum să adaugi text, clipuri video și imagini din diverse surse precum OneDrive, OneNote, Facebook, Flickr, YouTube sau Twitter. De asemenea, poți să încorporezi fișiere audio sau hărți.

Pentru a modifica aspectul întregului conținut al povestirii tale digitale, poți selecta diverse teme pentru Sway-ul tău, în funcție de ce îți place și ce se potrivește ideii sau conceptului povestirii.

Când Sway-ul tău este gata pentru a ieși în lume, poți fie să îl rulezi local, fie să îl partajezi cu alte persoane online via Docs.com , Facebook, Twitter sau poți chiar și să îl încorporezi pe o pagină web. Tot procesul de partajare se realizează prin Sway.com , așa că povestirea ta va funcționa oriunde, oricum - oamenii care îți vor accesa Sway-ul nu au nevoie să aibă instalată aplicația propriu-zisă, ei au nevoie doar de un browser web și o conexiune la internet.

Prezentările Sway funcționează chiar și pe smartphone.

Unde pot să găsesc Microsoft Sway?

Sway este o aplicație universală dezvoltată de Microsoft, ceea ce înseamnă că ar trebui să fie disponibilă pentru o multitudine de platforme. Prin aceasta, ne gândim la toată linia de dispozitive cu Windows 10: calculatoare, laptopuri, tablete, dispozitive hibride și chiar și smartphone-uri. Și acest lucru este adevărat: Sway poate fi descărcat, instalat și folosit pe toate aceste dispozitive.

Pentru moment, Microsoft Sway este o aplicație disponibilă pe orice dispozitiv Windows 10, plus iPhone-uri, iPad-uri și în orice browser web pe care îl preferi, ca parte a Office Online.

Dacă preferi să folosești aplicația, o poți descărca urmând aceste legături:

Concluzie

Sway este o aplicație utilă care face foarte ușor pentru oricine să creeze povestiri digitale, în doar câteva minute. Seamănă puțin cu PowerPoint, dar se concentrează mai mult pe narațiunea povestirii tale decît pe detaliile de finețe. Ai putea să o consideri o aplicație "plug and play" de prezentări - atât de direct și de simplu este întregul proces de crearea al unui Sway. Ai încercat să folosești Sway? Ți-a plăcut? Spune-ne părerea ta în comentariile de mai jos.