Ce este și ce face protocolul PPPoE?

Ce este și ce face protocolul PPPoE?

Majoritatea companiilor care oferă conexiuni la internet (Internet Service Providers - Provideri de internet), oferă conexiuni de mare viteză. Unii dintre ei fac acest lucru folosind standardul PPPoE (Point-to-Point Protocol over Ethernet). Chiar dacă ai urmat toți pașii necesari pentru a configura o conexiune PPPoE, tot există o șansă să nu fi înțeles ce înseamnă sau ce face acest standard. Dacă ești curios să înțelegi ce este PPPoE, atunci ar trebui să citești acest articol. Îți vom explica conceptul, cât de clar putem și cu cât mai puține acronime. Hai să începem:

Reclamă

Ce este și ce înseamnă PPPoE?

PPPoE este un acronim pentru Point-to-Point Protocol over Ethernet. PPPoE este un protocol de rețelistică care a derivat dintr-un alt protocol mai vechi numit PPP, adică Point-to-Point Protocol.

PPPoE a fost creat pentru a gestiona modul în care sunt transmise datele prin rețelele cu fir Ethernet (rețele prin cablu). Acesta permite împărțirea unei singure conexiuni la server, între mai mulți clienți, folosind o rețea Ethernet. Rezultatul este că mai mulți clienți se pot conecta la același server al ISP-ului (distribuitorului de internet), în paralel. Simplificat, PPPoE este versiunea modernă a vechilor conexiuni de tip dial-up, care erau foarte populare în anii 90. PPPoE este capabil să ofere și opțiuni esențiale pentru rețele, precum autentificare, criptare și compresie de date.

Cine a inventat PPPoE?

Conform Wikipedia, PPPoE a fost dezvoltat de UUNET, Redback Networks (acum Ericsson) și RouterWare (acum Wind River Systems) în anii 2000 și a devenit popular puțin mai târziu. PPPoE este un protocol de rețea derivat din alt protocol, mai vechi, numit PPP, care înseamnă Point-to-Point Protocol (Protocol Punct-la-Punct).

Protocolul Point-to-Point era un protocol de rețea care permite comunicarea între două calculatoare, folosind o interfață serial. Acest protocol a fost foarte popular înainte de anii 2000, atunci când conexiunile de internet prin dial-up erau folosite la scară largă. Atunci, cel mai obișnuit mod prin care un utilizator obișnuit folosea PPP era să realizeze o conexiune între calculatorul său și un server de la o companie de telefonie, printr-un modem și o linie telefonică. Acestea erau numite conexiuni dial-up și erau o modalitate de a oferi acces la internet pentru utilizatorii obișnuiți.

protocol, PPPoE, internet
protocol, PPPoE, internet

În timp, internetul a crescut exponențial, iar tehnologia a ținut pasul. Câțiva ani mai târziu, conexiunile dial-up nu mai erau destul și astăzi, să te conectezi la internet cu o viteză de 28 sau 56 kbiți/s este total inacceptabil. De asemenea, merită menționat faptul că vechile conexiuni dial-up ce foloseau protocolul PPP erau capabile să conecteze un singur calculator personal la serverul ISP. Deoarece tot mai multe companii și familii au început să vrea să conecteze simultan mai multe calculatoare la internet, dar și datorită creșterii rapide a internetului și a cererii pentru viteze mai mari, a fost necesară dezvoltarea unui nou protocol de rețea. Acesta a fost momentul când a apărut PPPoE.

Pentru ce este folosit PPPoE?

PPPoE este folosit în principal de către distribuitorii de internet pentru a oferi conexiuni abonaților lor. Ca să te ajutăm să înțelegi cum folosesc PPPoE, iată un exemplu suprarealist:

Imaginează-ți vechile conexiuni dial-up ca fiind o conversație prin telefon între tine și șeful tău. Doar voi doi participați la conversație. Dar, dacă șeful tău vrea să vorbească întregii tale echipe? Dacă această conversație ar fi o conexiune dial-up, toți colegii tăi ar trebui să se adune în jurul aceluiași receptor al telefonului. Ar rezulta o conversație amuzantă și complet ineficientă, nu? Exact așa funcționează PPP: nu poate realiza decât conexiuni 1 la 1.

PPPoE a schimbat acest lucru și a permis mai multor clienți să se conecteze la un singur server, folosind aceeași rețea. E ca și cum șeful tău ar vorbi cu toată echipa, dar ați avea la dispoziție un difuzor astfel încât nu ar trebui să încercați să ascultați cu toții la același receptor.

Reclamă

Mergând mai departe, PPPoE este un protocol de rețea care oferă și alte opțiuni esențiale de rețelistică, precum autentificarea, criptarea și compresia de date. Datorită acestor lucruri, PPPoE este una dintre metodele preferate de ISP-uri pentru distribuirea conexiunilor la internet. Poate vei întreba… de ce?

Ei bine, pentru că PPPoE suportă autentificare și criptare, asta înseamnă că ISP-urile pot să seteze și să vândă abonamente de internet variate. Tot ce trebuie să facă pentru a impune o limită de viteză sau de trafic este să îți ofere un nume de utilizator unic și o parolă, cu care apoi să te poată identifica, să îți poată contoriza și uneori, chiar și filtra traficul de internet.

De ce ai nevoie pentru a stabili o conexiune la internet prin PPPoE?

Dacă ISP-ul tău folosește PPPoE, atunci el va face cel puțin două lucruri:

  • Îți va seta un nume de utilizator unic, o parolă, și
  • Un modem-router care te conectează la rețeaua distribuitorului de internet.

Dacă ISP-ul tău nu ți-a oferit și un router (și nici nu ți-ai cumpărat tu unul), atunci va trebui să îți configurezi manual conexiunea PPPoE, pe calculatorul tău.

Cum creezi o conexiune PPPoE în Windows?

Dacă folosești Windows 10, atunci acest ghid îți va arăta toți pașii necesari: Setează și folosește o conexiune la internet prin PPPoE, în Windows 10.

protocol, PPPoE, internet
protocol, PPPoE, internet

Dacă ai și un modem-router de la ISP-ul tău sau de la orice magazin, atunci poți să îl configurezi pentru a se conecta prin PPPoE. Acest îți va oferi apoi acces la internet pentru toate dispozitivele tale. Majoritatea routerelor știu să se conecteze și să lucreze cu protocolul PPPoE, dar fiecare are propria sa interfață, așa că va trebui să urmezi pașii de configurare specifici routerului tău.

protocol, PPPoE, internet
protocol, PPPoE, internet

Nu ezita să consulți manualul său pentru ajutor.

Concluzie

Protocolul de rețea PPPoE este folosit de mulți provideri de internet, peste tot în lume, inclusiv în România, cel mai mare provider local fiind RCS & RDS. Ca urmare, mulți oameni folosesc acest tip de conexiune pentru a accesa internetul. Sperăm că articolul nostru te-a ajutat să înțelegi ce este și ce face acest protocol. Dacă ai întrebări, nu ezita să ne spui în formularul de comentarii de mai jos.

Descoperă: Smarthome Ghiduri Recomandate Rețea și Internet Windows