Întrebări simple: Ce este un server proxy și de ce ai folosi unul?

Întrebări simple: Ce este un server proxy și de ce ai folosi unul?

Dacă ai lucrat într-o rețea a unei companii mari, cel mai probabil ai întâlnit termenul de server proxy și știi că fără un astfel de server nu poți accesa pagini web și servicii de pe internet, din afara rețelei companiei. Dar ce sunt aceste servere proxy? Ar trebui să folosești unul acasă? Citește acest ghid pentru a afla de ce sunt importante și când ar trebui să folosești un server proxy:

Reclamă

NOTĂ: Există multe tipuri de servere proxy, care fac diverse tipuri de intermedieri. În acest articol ne vom referi la cel mai popular tip de astfel de servere - servere proxy web care facilitează accesul la saiturile și serviciile de pe Internet.

Ce este un proxy? Ce este un server proxy?

În engleză, termenul de proxy înseamnă un intermediar autorizat să acționeze în numele unei persoane. Un server proxy este un intermediar autorizat al PC-ului tău și acționează între PC-ul tău și internet. Acest server face cereri către paginile și serviciile web accesate, în numele tău. Un concept apropiat și folosit uneori împreună cu un server proxy este VPN (inițialele din engleză pentru rețea virtuală privată). Citește Când este mai bun un proxy și când este mai bun un VPN? pentru a înțelege diferențele dintre ele.

Să presupunem că ești la serviciu, pe un calculator al companiei pentru care lucrezi. Navigatorul de internet este configurat să folosească un server proxy și dorești să vizitezi saitul nostru - www.digitalcitizen.ro. După ce tastezi www.digitalcitizen.ro, cererea este transmisă de navigatorul de internet către severul proxy utilizat. Acesta trimite cererea serverului unde este găzduit saitul nostru. Serverul saitului nostru trimite pagina către serverul proxy și acesta o trimite către calculatorul care a inițiat cererea. Ca rezultat al acestui curs al cererilor și informațiilor, saitul nostru vede că este vizitat de serverul proxy și nu de calculatorul de unde a fost inițiată cererea. Acest schimb de informații este ilustrat în imaginea de mai jos.

Cum prezintă un server proxy saitul nostru către un utilizator
Cum prezintă un server proxy saitul nostru către un utilizator

Acum știi procesul de bază din spatele utilizării unui server proxy. Hai să vedem ce beneficii și probleme rezultă din folosirea unui astfel de server.

La ce poate fi folosit un server proxy?

Conceptul de server proxy oferă o paletă surprinzător de cuprinzătoare de avantaje:

  • Controlul folosirii internetului în rețelele de business
  • Economisirea lățimii de bandă pentru rețele mari
  • Viteză mai mare
  • Confidențialitate
  • Securitate
  • Evitarea cenzurii

Hai să luăm aceste beneficii unul câte unul și să vedem cum pot să te ajute pe tine.

Controlul utilizării internetului

Cel mai important motiv pentru care companiile folosesc severe proxy este faptul că acestea le oferă un control bun asupra modului în care este folosită conexiunea la internet din cadrul companiei. Companiile pot configura serverele proxy astfel încât acestea să blocheze accesul angajaților la saituri nedorite, cum ar fi cele cu conținut pentru adulți, rețelele sociale ori saituri pe care lumea obișnuiește să piardă timpul, cum ar fi 9gag.com.

Reclamă

Utilizarea unui server proxy oferă companiilor și jurnale detaliate cu întreaga activitate pe internet a angajaților. Astfel, compania poate afla cu ușurință saiturile accesate de un angajat în timpul programului, cât de des au fost accesate și pentru cât timp. Cu ajutorul acestor jurnale, companiile pot identifica rapid acei angajați care pierd vremea pe internet în mod frecvent, în loc să muncească.

Viteză mai bună și economisirea lățimii de bandă

Un alt motiv pentru care companiile folosesc servere proxy este faptul că acestea pot optimiza utilizarea conexiunii la internet. De exemplu, un server proxy poate comprima datele transmise pe internet, poate crea un cache cu fișierele și paginile web accesate ori poate elimina reclamele de pe saiturile vizitate înainte de a ajunge la calculatorul tău. Permite companiilor să economisească lățime de bandă, mai ales atunci când au mii de angajați, care accesează aceleași saituri populare pe internet (digitalcitizen.ro, Ziare.com, Wikipedia, Cinemagia și altele).

Utilizare lățime de bandă
Utilizare lățime de bandă

Când o pagină de internet este accesată, aceasta este stocată pe serverul proxy. Când o nouă persoană vrea să acceseze aceeași pagină, serverul proxy verifică întâi dacă pagina respectivă a fost modificată. Dacă nu, acesta transmite utilizatorului copia stocată local și nu reîncarcă pagina respectivă. Toate aceste facilități maximizează modul în care este folosită conexiunea la internet, disponibilă în cadrul companiei.

Beneficii de confidențialitate: Ascunde adresa IP, locația și alte informații

Când folosești o conexiune directă la internet și accesezi o pagină web, serverul unde este găzduită aceasta poate vedea adresa IP a calculatorului tău. Cu ajutorul ei se poate aproxima locația geografică a calculatorului. De asemenea, navigatorul de internet transmite și un "agent utilizator" - o informație care specifică navigatorul de internet folosit. În plus, saitul respectiv poate stoca un cookie care va oferi și alte informații despre activitatea ta.

Navigare privată
Navigare privată

Când se accesează o pagină web prin intermediul unui server proxy, acesta poate ascunde adresa ta IP (dacă este configurat să facă asta), poate trimite un alt "agent utilizator" în loc de cel folosit de navigatorul tău de internet și poate bloca cookie-urile ori le poate accepta fără a le trimite pe calculatorul tău. Drept urmare, utilizarea unui server proxy poate oferi mai multă confidențialitate atunci când navighezi pe Internet, în funcție de modul în care este configurat acest server.

Serverele proxy pot îmbunătăți securitatea

Un server proxy poate avea un rol activ în îmbunătățirea securității rețelelor de business. De exemplu, pot fi configurate astfel încât să blocheze accesul angajaților la saituri cunoscute ca fiind malițioase ori pot cripta transferurile de date astfel încât să nu fie interceptate ușor de terțe părți care nu ar trebui să aibă acces la ele.

Blocarea de saituri nesigure de către serverul proxy
Blocarea de saituri nesigure de către serverul proxy

Proxy-urile oferă acces la resurse blocate de pe internet

Un motiv important pentru care serverele proxy sunt utilizate de utilizatorii de acasă este că acestea pot ocoli cenzura de pe internet. De exemplu, țări precum Iran și China filtrează traficul de internet al cetățenilor lor și blochează accesul la diverse saituri și servicii de pe internet. Prin folosirea de servere proxy localizate în alte țări, utilizatorii pot accesa saituri care ar fi în mod normal blocate.

De asemenea, pe internet există saituri și servicii care sunt disponibile doar într-un număr limitat de țări. De exemplu, saituri și servicii precum Hulu sau BBC iPlayer sunt disponibile în SUA, Marea Britanie și alte țări, dar nu și în România. Un utilizator român le poate accesa dacă folosește un server proxy aflat într-una din țările în care aceste servicii sunt disponibile.

Reclamă

Este bine să folosesc un server proxy? Probleme de securitate ce pot fi generate de serverele proxy.

Utilizarea de proxy-uri poate aduce beneficiile menționate mai sus, dar și probleme, mai ales dacă folosești proxy-uri publice aleatoare, pe care nu le cunoști îndeajuns:

  • Atunci când se folosesc conexiuni necriptate, serverul proxy poate modifica răspunsurile primite atât în moduri bune (cum ar fi eliminarea reclamelor) cât și negative. De exemplu, un server proxy infectat ori administrat de persoane răuvoitoare, poate fi folosit pentru a injecta malware în paginile vizitate de utilizatori ori îi poate redirecționa către saituri malițioase de orice natură.
  • Un server proxy poate modifica cererile făcute de utilizator către un sait web pentru a genera rezultate care servesc interese malițioase (ex. furtul de date personale ori realizarea de atacuri asupra serverelor vizitate).
  • Un server proxy monitorizează și creează jurnale cu activitatea fiecărui utilizator. Aceste informații pot fi folosite pentru identificarea fiecărui utilizator.
  • În funcție de cum a fost configurat, un server proxy poate oferi date necriptate atunci când un sait folosește conexiuni criptate. Această problemă expune utilizatorii unor riscuri de securitate, cum ar fi posibilitatea ca terțe părți să monitorizeze conexiunea respectivă și să citească datele necriptate.

Cum se folosește un server proxy pe calculatoarele sau dispozitivele tale

Este ușor să setezi folosirea unui server proxy în toate sistemele de operare majore: Windows, Android și altele. Dacă te hotărăști să setezi un server proxy, vezi tutorialele noastre pentru asistență:

Care este motivul pentru care cauți o soluție de server proxy?

După cum vezi, serverele proxy pot fi atât o binecuvântare cât și o mare problemă. Totul depinde de ce servere folosești, cine le deține, cum au fost configurate acestea și pentru ce sunt utilizate de administratori. Înainte de a folosi un server proxy, este important să înțelegi motivele pentru care îl folosești și cine îl administrează. Folosirea de servere proxy publice despre care nu știi nimic poate fi un risc major pentru securitatea ta dar și a datelor tale personale. Dacă ai nelămuriri sau experiențe de împărtășit, te rugăm să ne lași un comentariu mai jos.

Descoperă: Securitate Ghiduri Recomandate Rețea și Internet Sistem și Securitate