8 lucruri care diferă la iPhone față de smartphone-urile cu Android

Utilizatorii sunt în contradictoriu de mult timp în ceea ce privește cea mai bună alternativă: iPhone sau smartphone-urile cu Android? Dezbaterea nu se va termina curând și majoritatea oamenilor aleg să fie fani ai iOS or ai Android, indiferent de ce oferă cealaltă "tabără". Acum câteva săptămâni, am primit un iPhone SE pe care l-am folosit zilnic, ca un fel de experiment pentru a mă obișnui mai bine cu iOS. Este primul iPhone pe care l-am folosit, toate smartphone-urile mele precedente fiind cu Android. Am trecut de la un Motorola Nexus 6 mai vechi, cu Android 7.1.2 Nougat, la un iPhone SE cu iOS 11.2.6. Iată care sunt principalele diferențe pe care le-am observat referitor la experiența de utilizare:

1. Aplicațiile pentru iPhone nu se blochează la fel de des ca versiunile lor pentru Android

Cât timp am folosit iPhone-ul SE, niciuna dintre aplicațiile de pe el nu s-a blocat. Deși Nexus 6 pe care l-am avut înainte a fost un smartphone capabil, am avut atât de multe probleme cu aplicații care se blocau, încât mi se părea ceva normal. O diferență pozitivă este faptul că aplicațiile nu se blochează pe iPhone la fel de des ca pe Android. Totuși, există momente când unele dintre ele pot să aibă o întârziere de execuție înainte să răspundă la comenzile mele.

2. Ecranul de pornire de pe iOS nu este la fel de personalizabil ca cel de pe Android

Venind din ecosistemul Android, sunt obișnuit să personalizez totul. Prima mare diferență este faptul că ecranul de pornire de pe iOS este mai limitat în opțiunile de personalizare față de cel de pe Android.

Pe iPhone-ul meu, singurele lucruri pe care le pot schimba legat de ecranul de pornire sunt:

  • Alegerea unei imagini diferite pentru fundal
  • Modificarea ordinii iconițelor aplicațiilor
  • Crearea de foldere în care pot să pun mai multe iconițe de aplicații la un loc

Este puțin în comparație cu ceea ce poți să faci în Android. Acestea sunt lucrurile care îmi lipsesc cel mai mult:

  • Nu pot să mut pictogramele aplicațiilor și să le așez în ce poziție vreau pe ecranul de pornire.
  • Nu pot să folosesc widget-uri. Singurul loc unde poți să ai widget-uri în iOS este pe ecranul de notificări.
  • Nu există un sertar de aplicații ca în Android. Toate aplicațiile sunt afișate pe ecranele de pornire, așa că trebuie să creezi foldere de aplicații pentru a organiza lucrurile.

3. App Store pare să fie mai bine organizat decât Magazinul Play

Magazinul Play de pe Android s-a îmbunătățit semnificativ în ultimii ani, devenind mai ușor de navigat. Prima mea întâlnire cu App Store-ul de la Apple a fost însă și mai pozitivă. Pare să fie mai simplu de navigat, deși este împărțit în categorii și topuri, la fel ca Magazinul Play. Aceasta este o impresie personală și alte persoane s-ar putea să aibă sentimente diferite față de App Store versus Magazinul Play.

4. Unele dintre aplicațiile din App Store sunt mai bune decât versiunile lor pentru Android

Apple este cunoscut pentru standardele sale ridicate în ceea ce privește aplicațiile care ajung în App Store. Acest lucru înseamnă că dezvoltatorii trebuie să creeze aplicații care să treacă de anumite criterii de calitate și experiență de utilizare, ce sunt stabilite de către companie. Ca o consecință directă, o bună parte a aplicațiilor din terțe părți sunt mai bine finisate față de ce găsești în Magazinul Play pentru Android.

5. Există mai multe aplicații plătite pentru iPhone decât pentru Android, dar sunt și mai puține reclame

Deși aplicațiile esențiale pe care toată lumea le folosește sunt gratuite pe ambele platforme, dacă ieși din acest cerc, vei afla că sunt mai multe aplicații în App Store care sunt contra cost, față de Android. Acest lucru se datorează faptului că audiența Apple este considerată a fi mai deschisă în a cheltui bani pentru aplicații, decât este audiența Google. Dar, acest lucru înseamnă și că aplicațiile de pe iOS au, în general, mai puține reclame. Pe noul meu iPhone SE, trebuie să mă adaptez ideii că trebuie să cheltuiesc niște bani pentru cel puțin câteva dintre aplicațiile pe care m-am obișnuit să le primesc gratis pe Android.

6. Aplicațiile implicite de pe iPhone, care vin odată cu sistemul de operare, sunt mai puțin avansate decât aplicațiile Google de pe Android

Nu îmi plac unele dintre aplicațiile implicite care vin odată cu iPhone-ul. Safari, Apple Maps, Photos şi Mail, de exemplu, nu sunt la fel de bune ca Google Chrome, Google Maps, Google Photos ori Gmail. Aplicaţiile implicite pe care le oferă Google pe Android tind să fie mai avansate. Această impresie depinde şi de cât de mult eşti dependent de ecosistemul Apple sau Google, iar eu trebuie să recunosc că sunt un mare consumator de servicii Google.

7. Fișierele media nu pot fi transferate pe un PC cu Windows la fel de ușor, de pe un iPhone

Dacă ești un utilizator de Mac, transferul fișierelor tale nu este o problemă. Însă, dacă ești un utilizator de PC cu Windows, mutarea fișierelor media pe și de pe un iPhone poate fi puțin ciudată. Cu un dispozitiv Android, tot ce trebuie să faci este să îl conectezi la un port USB de pe calculatorul tău cu Windows. Lucrurile sunt diferite cu iPhone-urile. Dacă vrei să transferi muzică sau fișiere video, trebuie să instalezi iTunes și să folosești această aplicație în loc de File Explorer. De asemenea, când am vrut să copiez niște fotografii de pe iPhone pe PC-ul meu cu Windows 10, a fost nevoie să caut o metodă de o face. Până acum, cea mai bună pe care am găsit-o, a fost să folosesc aplicația Microsoft Photos pentru a importa fotografiile de pe iPhone.

8. Nu există un buton de "Înapoi" pe iPhone (și îmi este dor de el)

După câteva săptămâni de folosire a unui iPhone SE, îmi este dor de butonul Înapoi pe care îl ai pe toate dispozitivele cu Android. iPhone-urile nu au așa ceva și este ciudat pentru cineva care s-a obișnuit să îl folosească. Sigur, sunt butoane de acest fel în interiorul aplicațiilor și există gesturi pe care le poți folosi pe iPhone pentru a merge înapoi. Totuși, butonul Înapoi de pe Android este mult mai util. Îl puteam apăsa de mai multe ori pentru a ieși din orice aplicație de exemplu. În plus, era mereu în același loc, indiferent de aplicație sau telefon. Pe un iPhone, fiecare aplicație poate să aibă un buton de Înapoi în orice poziție vrea dezvoltatorul. Îți ia ceva timp să te obișnuiești cu acest lucru.

Ai migrat și tu de pe un smartphone cu Android la un iPhone? Cum a fost experiența ta?

Dacă ai migrat de la Android la iOS, care au fost lucrurile care ți-au plăcut și care au fost cele care te-au frustrat? Ești mulțumit de schimbare, sau ai trece înapoi la Android oricând? Nu ezita să ne spui părerea ta în secțiunea de comentarii de mai jos și ce experiență ai avut.