13 motive să nu cumperi un iPhone (nici) în 2022

13 motive să nu cumperi un iPhone (nici) în 2022

Apple vrea să crezi că iPhone-ul este mai mult decât un smartphone. Ar trebui să-l vezi ca pe un simbol al statutului social, un gadget de înaltă tehnologie și un accesoriu de modă, toate la un loc. Dar sincer, iPhone-ul este de fapt mai puțin decât un smartphone. Dacă intenționezi să cumperi un iPhone 13 sau să treci la ecosistemul Apple, citește mai întâi acest articol pentru a afla treisprezece motive pentru care iPhone-ul este de fapt nasol:

Reclamă

Sistemul de operare

Dacă te uiți la specificațiile tehnice, iPhone-ul nu este deloc un dispozitiv rău. Are cel mai rapid chipset din lume, camerele sunt decente, chiar și dimensiunea bateriei este ok la noua serie iPhone 13. Însă iOS distruge, după părerea mea, experiența de utilizare. Iată de ce:

1. Personalizare? Ce personalizare?

În timp, am deținut destule iPhone-uri și smartphone-uri cu Android, iar ele îmi dau în esență senzații diferite din cauza unui atribut „simplu”: personalizarea. Pe un dispozitiv cu Android, poți face ordine pe ecranul de pornire, îl poți face minimalist sau organiza cum îți dorești. Multe aplicații au propriile lor widgeturi, pe care le poți redimensiona, configura și repoziționa. Pe iPhone, ecranul de pornire este plin de aplicații și dezordonat. Vrei să-l organizezi? Poți încerca, dar iPhone-ul nu are noțiunea de spațiu liber între pictograme. Deci, dacă elimini o pictogramă, celelalte pictograme de pe acel ecran își schimbă rapid poziția ca să-i ia locul. Succes la separarea pictogramelor de aplicații pe ecranul de pornire!

Ecranul de pornire de pe iPhone versus cel de pe Android (Google Pixel 4a)

Ecranul de pornire de pe iPhone versus cel de pe Android (Google Pixel 4a)

Dar stai, ai putea spune, iPhone-ul are acum Widgeturi, pe care le poți plasa pe ecranul de pornire! Nu sunt folositoare? Ei bine, da, cu condiția să faci întâi ordine pe ecranul de pornire, ceea ce nu poți face, cel puțin nu la nivelul la care-ți permit smartphone-urile cu Android.

2. Biblioteca de aplicații este groaznică

Prietena mea are plăcerea sadică de a instala TOATE aplicațiile pe bietul ei iPhone SE (2016). Are literalmente zece ecrane de pornire, toate complet inutile deoarece folosește oricum funcția de căutare pentru a porni aplicații. Cu noile versiuni de iOS, poți lăsa aplicațiile în Biblioteca de aplicații, dar aceasta este o glumă comparativ cu sertarul de aplicații disponibil pe smartphone-urile cu Android.

Biblioteca de aplicații de pe iPhone versus sertarul de aplicații de pe Android

Biblioteca de aplicații de pe iPhone versus sertarul de aplicații de pe Android

Este un meniu ilogic, categoriile nu pot fi redenumite sau rearanjate, iar ca nou utilizator de iPhone, trebuie să citești zece pagini de Reddit pentru a afla că, dacă glisezi în jos din partea de sus a Bibliotecii de aplicații, poți accesa un „pseudo-sertar”, o listă a aplicațiilor în ordine alfabetică. Ah, iar cireașa de pe tort: în timp ce pe Android, poți accesa sertarul de aplicații glisând în sus sau folosind butonul dedicat, pe iPhone-uri, poți accesa Biblioteca de aplicații doar dacă glisezi până la capătul ecranelor tale de pornire. Având în vedere că prietena mea are zece astfel de ecrane pe iPhone-ul ei, ghici cine nu va folosi această caracteristică inutilă?

Reclamă

3. Fantoma butonului „Înapoi”

Oricât m-aș strădui, nu pot înțeIege de ce Apple nu a rezolvat încă problema cu butonul Înapoi. În funcție de aplicația pe care o folosești, ai mai multe moduri de a merge la meniul sau la pagina precedentă:

  • Apasă pe butonul Înapoi din colțul din stânga sus al ecranului (de obicei, un mic buton sau săgeată, ce se află într-o locație imposibil de accesat dacă ții telefonul în mâna dreaptă și nu poți folosi ambele mâini)
  • Apasă pe butonul Înapoi din colțul din stânga jos al ecranului (Safari, Chrome)
  • Glisează la dreapta din marginea ecranului (o funcție „inspirată” fără îndoială de gestul similar prezent pe smartphone-urile cu Android)
  • Glisează la dreapta din partea de jos a ecranului (pe Safari, Chrome)
  • Glisează în jos - pentru că de ce nu? (în aplicația Poze)

Mai rău este că aceleași gesturi pot face lucruri diferite, în funcție de aplicația în care ești. De exemplu, dacă glisezi la dreapta în mod repetat în aplicația Instagram, accesezi camera. Asta poate deveni enervant, mai ales dacă vii de pe un telefon cu Android, unde apăsarea butonului Înapoi în aplicația Instagram îți reîmprospătează feedul. Există multe alte exemple de inconsecvențe, dar fantoma butonului Înapoi bântuie de foarte mult timp dispozitivele Apple.

Poziții ale butonului Înapoi de pe iPhone

Poziții ale butonului Înapoi de pe iPhone

4. Apple urăște indicatorul de procent al bateriei

Noul iOS 15 aduce un mod îmbunătățit de a afișa procentul bateriei în bara de sus, lângă pictograma bateriei. Stai, am spus ca aduce? Scuze, voiam să spun elimină. Nu mai există nicio setare care să-ți permită să afișezi procentajul lângă pictograma pentru baterie. Pentru a afișa procentajul acumulatorului, trebuie să folosești widgetul Baterii sau să glisezi în jos din colțul din dreapta sus al ecranului, dar asta rezolvă doar o parte a problemei. Bună treabă!

Poți vedea procentul bateriei glisând în jos din colțul din dreapta sus al ecranului sau adăugând un widget

Poți vedea procentul bateriei glisând în jos din colțul din dreapta sus al ecranului sau adăugând un widget

PONT: Pentru mai multe despre acest subiect, citește: Cum vezi procentul bateriei rămase pe un iPhone sau iPad.

5. Tastatura este stupidă

Recunosc că acesta este oarecum un motiv de nișă, valabil numai în anumite regiuni. Dacă ai nevoie (sau dorești) să scrii în două limbi în aceeași propoziție (sau folosești uneori termeni din engleză, în timp ce tastezi în română), trebuie să comuți tastatura de la o limbă la alta, altfel corectarea automată îți va da textul peste cap.

Este enervant să tot schimbi tastaturile

Este enervant să tot schimbi tastaturile

Singura șansă de a scrie în două limbi fără a fi corectat automat până ajungi la disperare este ca Apple să considere cealaltă limbă destul de importantă încât să aibă un dicționar pentru ea. Deoarece nu există nicio modalitate de a adăuga sau de a importa dicționare pe iPhone, pentru celelalte cazuri (ca noi, românii, care amestecăm frecvent termeni din engleză cu limba noastră maternă), singura soluție este să instalezi o tastatură dintr-o terță parte, cum ar fi excelenta SwiftKey. Și dacă tot vorbim de aplicațiile preinstalate versus cele din terțe părți…

6. Aplicațiile preinstalate sunt mediocre

Deși cele aproximativ patruzeci de aplicații preinstalate pe iPhone-uri (da, atât de multe) nu sunt chiar rele, acestea nu sunt nici printre cele mai bune. Apple Maps este o umbră a aplicației echivalente de la Google, aplicația Mail este doar satisfăcătoare și există alternative mai bune disponibile pentru majoritatea celorlalte aplicații preinstalate.

Apple Maps arată mai bine, dar nu este la fel de folositoare ca Google Maps

Apple Maps arată mai bine, dar nu este la fel de folositoare ca Google Maps

Hardware

După cum am menționat mai devreme, sunt de părere că te poți baza pe hardware-ul noilor iPhone-uri. Este mult mai bun decât partea software, dar asta nu înseamnă că nu există probleme cu designul sau hardware-ul de pe iPhone. Voi începe prin a spune că...

7. Apple urăște porturile de conectare

Dacă ar exista un premiu pentru eliminarea funcțiilor, iPhone l-ar câștiga în fiecare an. Nu-i voi ierta niciodată pe cei de la Apple pentru că au eliminat mufa pentru căști. Aceasta este, după părerea mea, o crimă împotriva mediului, deoarece obligă utilizatorul să cumpere căști wireless, iar cele mai multe dintre ele devin deșeuri după ce li se epuizează bateriile (adică în aproximativ doi ani). În schimb, căștile cu fir pot rezista cu ușurință cinci ani.

Începând cu iPhone 7, poți folosi telefoanele de la Apple doar cu niște căști wireless

Începând cu iPhone 7, poți folosi telefoanele de la Apple doar cu niște căști wireless

Dacă încă speri, bazându-te pe faptul că Apple vinde mai multe tipuri de adaptoare Lightning cu mufă pentru căști, lasă-mă să fiu persoana care îți spulberă speranțele: există zvonuri că Apple va elimina și portul Lightning de încărcare, ceea ce va face din iPhone un dispozitiv complet wireless.

Reclamă

8. Extinderea capacității de stocare este pentru fraieri

Apple consideră probabil că ar trebui să fii pedepsit pentru achiziționarea unui iPhone fără a lua atent în considerare utilizarea spațiul de stocare. Acesta poate fi unul dintre motivele pentru care, în era rachetelor reutilizabile și a calculatoarelor cuantice, nu poți extinde capacitatea de stocare de pe iPhone-uri. Între timp, în 2021, au fost lansate peste 350 de smartphone-uri cu Android la care poți extinde capacitatea de stocare.

Spațiul de stocare de pe iPhone 12 versus Samsung A51

Spațiul de stocare de pe iPhone 12 versus Samsung A51

Și asta nu ar fi mare lucru, dacă ai putea să-ți transferi cu ușurință fișierele media pe calculator. Dar nu, de ce să-ți poți trage și plasa pur și simplu pozele de pe un iPhone conectat pe un hard disk local? Ar fi prea ușor!

9. Dispozitivele și accesoriile de la Apple te costă un rinichi

Techinsights au dezasamblat un iPhone 13 Pro, estimând astfel costurile de producere la 570 dolari, comparativ cu prețul său de 999 dolari în Statele Unite. Dar lăcomia se vede când vine vorba de accesorii: costurile de producție pentru AirPods sunt estimate la 50-70 dolari, comparativ cu prețul oficial de 179 dolari. Un cablu original de încărcare costă 19 dolari, un simplu adaptor Lightning cu mufă pentru căști costă 9 dolari, iar lista poate continua. Dar există încă o urmă de speranță, deoarece este posibil ca Apple să oprească producția de AirPods din cauza cererii în scădere.

Cablurile originale de la Apple costă o avere

Cablurile originale de la Apple costă o avere

10. Dacă vrei să repari un iPhone, te costă celălalt rinichi… sau funcția Face ID

Atunci când scapi pe jos noul iPhone 13, faptul că se sparge ecranul este doar începutul aventurii, deoarece urmează să spargi și mulți bani pe reparații. Înlocuirea ecranului unui dispozitiv de 3600 lei la un service autorizat Apple te costă aproape 1900 lei.

Anumite unelte nu sunt disponibile decât la Service-uri autorizate Apple

Anumite unelte nu sunt disponibile decât la Service-uri autorizate Apple

Dar dacă cel mai apropiat service autorizat este la 2 - 300 km depărtare? Sau dacă, cine știe cum, nu ai atât „mărunțiș” la îndemână? Atunci, probabil vei încerca să înlocuiești ecranul la service-ul pentru telefoane de la colțul blocului. Sigur, poți face asta, dar ia-ți la revedere de la recunoașterea facială, pentru că Apple folosește o tehnologie de serializare pentru a asocia ecranul cu telefonul. În lipsa seriei corecte, Face ID nu va mai funcționa. Pentru a asocia noul ecran cu placa de bază a iPhone-ului, ai nevoie de echipament specializat, disponibil doar la, ai ghicit, service-uri autorizate Apple. Deci ai dreptul să-ți repari iPhone-ul oriunde dorești, cât timp dorești să îl repari doar în service-urile autorizate.

Ecosistemul Apple

11. iPhone-urile își tratează utilizatorii ca pe niște copii de grădiniță

Înțeleg, iPhone-urile au un AI grozav și se străduiesc să ofere o experiență simplă și eficientă. Dar există o linie fină între a te ajuta și a te trata ca pe un idiot. De la interfață, care pare că a fost concepută de copii pentru copii, până la lipsa flagrantă a libertății de alegere în comparație cu smartphone-urile Android, fiecare parte a experienței iPhone îți dă senzația unui părinte mult prea grijuliu. Și, după cum poate confirma terapeutul meu, a avea un părinte excesiv de grijuliu nu este sănătos pe termen lung, pentru că te face mai dependent. Hmmm, sau poate chiar asta este ideea...

12. Totul Apple!

Unul din sloganurile preferate de Apple este „it’s easy to switch to iPhone” (este ușor să treci la iPhone). Și nu pot să nu fiu de acord cu această afirmație. Ce este aproape imposibil, însă, este să treci de pe un iPhone la altceva, deoarece Apple folosește orice tertip pentru a te ține blocat în ecosistemul său. Transferul de fișiere și comunicarea între platforme se fac cu greu, unele caracteristici există numai la produsele Apple, iar tehnologia și hardware-ul sunt brevetate, toate acestea fiind concepute să te lase fără opțiuni.

Tehnologia și software-ul Apple sunt brevetate

Tehnologia și software-ul Apple sunt brevetate

13. Apple pune „ovație” în inovație

Cei de la Apple au fost întotdeauna fantastici la marketingul produselor. Acesta este, fără îndoială, lucrul la care sunt cei mai buni. Dar la capitolul inovații? Nu prea, de când a apus era Steve Jobs. În timp ce producătorii de smartphone-uri Android își riscă veniturile lansând produse îndrăznețe, exotice, cu funcții noi, Apple a adoptat o abordare relaxată, alegând cu atenție din tehnologia existentă funcțiile pentru care poate obține cele mai multe ovații și implementându-le apoi pe iPhone. Așa se explică de ce funcții prezente pe dispozitivele Android de mult timp sunt introduse ca „noi” de către Apple. Doar un exemplu: ecranele cu rată de reîmprospătare ridicată. Primele smartphone-uri Android cu ecrane ce rulau la 120 Hz au apărut în 2017, dar Apple a implementat aceast element abia patru ani mai târziu, pe iPhone 13 Pro și Pro Max.

Ai și tu motive pentru care nu vrei să-ți iei un iPhone?

Deși am o mulțime de motive să consider că iPhone-urile nu sunt atât de grozave pe cât vrea Apple să credem, trebuie să recunosc că există un progres constant, atât din punct de vedere al funcțiilor, cât și al utilizării. Înainte să mă consideri un hater, te-aș ruga să faci un pas în spate și să te gândești puțin la argumentele mele. Apoi, m-ar bucura să știu părerea ta despre iPhone-uri. Ține totul de magia marketingului sau le consideri smartphone-uri cu adevărat bune? Lasă un comentariu mai jos și hai să discutăm.

Descoperă: Smartphone Blog Hardware și sunete iOS Recomandate